Más néven
Ösztrogén receptorok
progeszteron receptorok
Hivatalos név
Ösztrogén- és progeszteronreceptor-státusz
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 03.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálattal megállapítható, hogy az emlőtumor tartalmaz-e ösztrogén- és/vagy progeszteronreceptorokat; a kapott információ segítséget nyújt a megfelelő kezelés megválasztásához és a prognózis megítéléséhez.

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amennyiben Önnél emlőrákot diagnosztizáltak, és orvosa tudni szeretné, hogy a tumor növekedése ösztrogén- és/vagy progeszteronhormonokkal befolyásolható-e.

Milyen mintára van szükség?

Az emlőtumorból vett szövetmintára van szükség, amelyet vehetnek biopsziával vagy az emlőtumor sebészi eltávolításakor.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Orvosa elrendelheti, hogy a mintavétel előtt egy bizonyos ideig ne szedjen hormonkészítményeket.

Vizsgálati minta

 

 

 

Mit vizsgálunk? 

 

 

 

Az ösztrogén- (ER) és progeszteron- (PR) receptorok a szervezet bizonyos sejtjeiben megtalálható, speciális feladatot ellátó fehérjék. Ezek a receptorok a keringésben megtalálható női hormonokat (ösztrogén és progeszteron) megkötik, és ez által serkentik az új sejtek növekedését és osztódását.

 

 

 

Számos emlőráktípus tartalmaz ösztrogén- és/vagy progeszteronreceptorokat, gyakran nagy számban. Azt mondjuk, hogy ezek a tumorok hormonfüggőek, és ösztrogén és/vagy progeszteron gyorsítja növekedésüket. Az emlőrákos szövet megvizsgálható arra nézve, hogy tartalmazza-e ezeket a receptorokat (pozitív-e a receptorok jelenlétére).

 

 

 

Hogyan történik a mintavétel?
Az emlőtumorból vehetnek mintát (például vékonytű-aspirációval, tűbiopsziával és sebészeti biopsziával), vagy a sebészeti úton eltávolított tumort vizsgálják.

 

 

 

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

 

 

 

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

 

 

 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot ?
A hormonreceptor-státusz megállapítása prognosztikus (a kimenetelt előrejelző) markerként szolgál. Az ER- (ösztrogénreceptor-) pozitív és PR- (progeszteronreceptor-) pozitív tumorban szenvedő betegek esetében a gyógyulás esélyei jobbak, mint az ER-negatív vagy PR-negatív tumorok esetén.

A hormonreceptor-státusz meghatározása segítséget nyújthat a kezelési lehetőségek közötti választásban is, amely lehet például endokrin terápia (antihormon-terápia, mint például tamoxifen), ha a primer tumort előzetesen eltávolították; vagy segít a terápiás döntésben akkor, ha a tumor kiújult.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A hormonreceptor-státusz meghatározása az invazív emlőrákok első értékelésére ajánlott. Az eredmény nem diagnosztikus, de segít az orvosnak abban, hogy a kezelési lehetőségek között válasszon, és többet tudjon meg a tumor jellegzetességeiről. 

Mit jelent az eredmény?
Általánosságban, ha a beteg tumora ER-pozitív és PR-pozitív, az átlagosnál jobbak az esélyei a gyógyulásra, és daganata valószínűleg reagálni fog endokrin terápiára (antihormon-kezelésre). Minél több receptor van jelen, annál erősebb a reakció, és annál nagyobb a válasz valószínűsége. Az egyéni választ azonban számos tényező befolyásolja.

Ha a beteg daganata ER-negatív, de PR-pozitív, az endokrin terápia még mindig eredményes lehet, de mérsékeltebb válasz várható.

Amennyiben a tumor ER-negatív és PR-negatív, akkor a betegnél az endokrin terápia előnyei valószínűleg nem érvényesülnek.

Mit kell még tudnom?
A hormonreceptor-státusz meghatározásával párhuzamosan sor kerülhet Her-2/neu- (az emlőrákos sejtek felszínén megjelenő növekedésifaktor-receptor, amelynek száma befolyásolja a kezelést) meghatározásra is. Pozitív ösztrogén- és/vagy progeszteronreceptor- státuszú betegnél az endokrin terápia eredménytelen lehet, ha a tumor egyidejűleg Her-2/neu-pozitív.

A hormonreceptor-státusz meghatározását nem végzik mindegyik laboratóriumban. A vizsgálat kivitelezése és értékelése tapasztalatot és speciális képzettséget igényel. Kezelőorvosa mintáját valószínűleg referencialaboratóriumba küldi, és több hetet vehet igénybe, amíg eredménye megérkezik. 

A hormonreceptor-státusz meghatározásához kis mennyiségű daganatos szövetre van szükség. Amennyiben elegendő minta nem áll rendelkezésre, orvosa kiindulhat abból a feltételezésből, hogy tumora ER-pozitív és PR-pozitív, hogy a kezelési lehetőségek körét tágítsa.

Gyakori kérdések

1. Létezik-e vérvizsgálat, amellyel hormonreceptor-státuszom meghatározható?
Nem. A daganatos sejtek nem „vedlik le” a receptorokat, így azok nem mutathatók ki a vérben. Jelenlétüket magában a tumorszövetben kell vizsgálni.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.