Más néven
HER-2/neu
c-erbB-2
Hivatalos név
Humán epidermalis növekedési faktor receptor
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 24.02.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálat annak eldöntésére szolgál, hogy egy emlőrákos daganat pozitív-e a HER2/neu-ra. Mivel a HER2/neu-ra pozitív emlőrák lefolyása, kezelése és prognózisa eltér a HER2/neu negatívtól, ezért az eredmény ismerete több szempontból is fontos.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha valakinél megállapították az invazív emlőrákot, és az orvos tudni szeretné, hogy a HER2/neu gén hatása sokszorozódik-e, azaz a HER2 fehérjék illetve receptorok túlzott mennyiségével kell-e számolni a daganatban. 

Milyen mintára van szükség?

Az emlőrákból biopsziával nyert szövetmintára, néha a kar könyökhajlati vénájából vett vérmintára van szükség. Mindkét esetben a speciális igények miatt mindenképpen célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban!

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
HER2/neu egy olyan onkogén, amely egy transzmembrán proteinnnek (a p185-nek) a termelődését kódolja, amely fehérje a sejtek növekedését elősegítő faktor receptorát képezi. Egy normál szöveti sejt a  HER2/neu gén két másolatát tartalmazza, és a HER2 fehérjéből csak kis mennyiséget épít fel a sejt felszínén. Az invazív emlőrákok kb. 20-30%-ában (és néhány más rák esetében is, mint pl. a petefészek-, húgyhólyagráknál) a HER2/neu gén amplifikálódik (túlságosan sok másolata termelődik), és a fehérjéje túlexpresszálódik, azaz kórosan nagy mennyiségű termelődik belőle.  Azok a daganatok, amelyeknél ez a túltermelődés előfordul, sokkal agresszívebben nőnek, ellenállnak a szokásos hormonális terápiának sőt némely kemoterápiának is, és rendszerint rosszabb prognózisú a betegség lefolyása is.

A gyakorlatban két eljárást alkalmaznak a HER2/neu állapot vizsgálatára: az immunhisztokémiát (IHC) és a fluoreszcens in situ hibridizációt (FISH). A kettő között az a lényeges különbség, hogy míg az IHC a jelenlévő HER2/neu fehérjék mennyiségét méri, addig a FISH a jelenlévő génmásolatok számát vizsgálja, azaz gén szinten vizsgálja az aktuális gén amplifikációt. Jelenleg az IHC a legszélesebb körben alkalmazott kezdeti tesztelési módszer, bizonytalan vagy negatív esetben viszont gyakran a FISH módszerrel végzik el az ellenőrzést.

Hogyan történik a mintavétel?
A szövet mintát az emlőből nyerik vékony tűvel elvégzett punkcióval, tű biopsziával, vagy sebészeti biopsziával. Néha a HER2/neu fehérjét vérmintából mérik, a vért a kar könyökhajlati vénájából veszik. A szérumban  jelenlévő HER2/neu fehérje mennyisége nem áll egyenes arányban a jelenlévő rák nagyságával, és általában nem ad pozitív eredményt addig, amíg a daganat nem elég nagy. Mindezek miatt a vérmintát nem alkalmazzák széleskörben a HER2/neu állapot meghatározására.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
HER2/neu vizsgálat eredményéből egyrészt arra próbálnak következtetéseket levonni, hogy várhatóan milyen gyorsan fog nőni a rákos szövetdarab, másrészt milyen válasz várható a hormon- és kemoterápia esetén.

Néha a szérum HER2/neu vizsgálatát alkalmazzák a rák terápia monitorozására is. Ha a szint kezdetben emelkedett és azután leesik, akkor valószínű, hogy a kezelés hat. Ha a szint tartósan emelkedett marad, akkor a kezelés nem hatásos. Ha a szint kezdetben leesik majd emelkedik, a rák kiújulásátval kell számolni.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A HER2/neu vizsgálatát az invazív emlőrák kezdeti stádiumában , vagy a rák kiújulásakor szokták elvégezni. Az eredmény önmagában nem diagnosztikus értékű, de segít az orvosnak meghatározni a kezelési lehetőségeket, és utal a betegség prognózisára is.

Néha szérumból is kérik a HER2/neu meghatározását, hogy megállapítsák az alapszintet, majd ezután a HER2/neu koncentrációjának követésével kövessék a daganat esetleges kiújulását. (Ezt a HER2/neu monitorozásos módszert nem alkalmazzák széles körben, mivel a szint csak akkor emelkedik mérhetően, ha a daganat nagy tömegben van jelen, így a a korai fázisú daganatok valószínűen negatívak a szérum HER2/neu-ra.)

Mit jelent az eredmény?
Az IHC módszerrel kapott HER2/neu pozitív eredmény azt jelenti, hogy túl sok HER2/neu fehérje van jelen (azaz a HER2/neu gén túl expresszálja a HER2/neu fehérje termelését). A FISH módszerrel kapott HER2/neu pozitív eredménnyel a HER2/neu gén amplifikációját (túl sok másolat termelését) lehet kimutatni. Bármelyik módszer pozitivitása azt jelenti, hogy a páciensnek valószínűleg olyan daganata van, amely gyors növekedésű, várhatóan gyengén fog reagálni a hormonkezelésre, és ellenálló lehet a kemoterápiával szemben is. Ezeket a betegeket a  Herceptin terápia jelöljeinek lehet tekinteni. [Lásd "Mit kell még tudnom?"]

Mit kell még tudnom?
A HER2/neu-pozitív daganatok érzékenyek a Herceptinre (tratuzumab),  egy olyan gyógyszerre, amelyet a HER2/neu fehérjék ellen hoztak létre. A  Herceptin  a túlzott mennyiségű HER2/neu fehérjemolekulákhoz kapcsolódik, és nem engedi a daganat növekedését elősegítő faktor megkötését, ezáltal gátolja a daganat növekedését. A Herceptint használhatják önmagában vagy egyéb kemoterápiás szerekkel együtt kombinálva, de - a hatásmechanizmus lényegéből adódóan - csak azoknál hatékony, akiknek  HER2/neu amplifikációja és a túlzott fehérje termelődése van.
A Herceptin-terápia kifejlesztése és elterjedése megnövelte a HER2/neu vizsgálat iránti igényt.

A HER2/neu IHC illetve FISH módszerrel történő vizsgálata  nagy tapasztalatot és speciális betanítást igényel, és az eredmények értelmezése sem mindig egyszerű feladat. Emiatt a HER2/neu meghatározása csak speciális intézményben illetve laboratóriumban lehetséges, és lehetséges, hogy az eredményre több hetet is kell várni.

Bár a vizsgálathoz kis mennyiségű szövetmintára van szükség, előfordulhat, hogy nem sikerül elegendő szövetet nyerni. Ha elegendő minta nem áll rendelkezésre, akkor a szérum HER2/neu szintjét mérhetik. Ha nem sikerül információhoz jutni a HER"/neu szintet illetően, akkor a kezelést úgy végezhetik, mintha a daganat HER2/neu pozitív lenne.

Gyakori kérdések

1. A  HER2/neu mellett milyen más laboratóriumi módszert alkalmaznak az emlő rákos szöveteinek vizsgálatára?
Az invazív emlőrák kezdeti vizsgálatánál az orvos valószínűleg a hormonreceptorok állapotára vonatozó vizsgálatot fogja kérni. A pozitív ösztrogén és/vagy progreszteron receptor állapotú pácienseknél is előfordulhat, hogy az endonkrin/hormon terápiára adott válasz lecsökken. Ebben az esetben nagy valószínűséggel a HER2/neu is pozitív, és ez korlátozza a kezelés sikerét

2. 100%-osan hatásos-e a Herceptin a HER2/neu pozitív betegeknél?
Sajnos nem; kb. csak a Her-2/neu poztív páciensek egyharmadánál várható, hogy a beteg kedvezően fog reagálni a Herceptin terápiára. Vannak más, a folyamatban részt vevő sejtes faktorok, amelyek - ma még nem ismert mechanizmus révén - gátolják a Herceptin hatásának érvényesülését. Ezért a Herceptint néha más kemoterápiás szerekkel is kombinálják, hogy növeljék a kezelés eredményességét.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.