Más néven
Laktát dehidrogenáz
Totál LDH
LDH izoenzimek
Hivatalos név
Laktát dehidrogenáz, LDH totál és izoenzimek
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 01.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Segíthet a szervezetben létrejött szövetkárosodás helyének és okának felderítésében, és a folyamat lefolyásának figyelemmel kísérésében. Korábban a szívinfarktus diagnosztikájában és lefolyásának követésére is használták, de a troponin, myoglobin, és CK-MB meghatározása majdnem teljesen kiszorította az LDH-t erről a területről.

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Más tesztekel együtt, akkor, amikor orvos azt feltételezi, hogy a páciens heveny vagy idült sejt- vagy szövetpusztulással járó betegségben szenved.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A laktát dehidrogenáz (LDH) egy enzim, amely a szervezet legtöbb szövetében, a sejtek belsejében fordul elő, a vérben viszont csak kis mennyiségben található. Ha a szövetek megsérülésnek vagy elpusztulnak, az LDH kiszabadul a sejtekből, és a véráramba kerül, ezáltal a vérszint emelkedik. Az LDH szintjét a totál LDH vagy az LDH izoenzimek (az LDH enzim kis mértékben különböző változatai) meghatározásával mérhető. A totál LDH szint mérése gyakorlatilag az öt féle LDH izoenzim együttes mérését jelenti.

Bár vannak átfedések az izoenzimek előfordulásában, az öt féle LDH izoenzim eloszlása jellemző az egyes szövetekre. Ily módon az LDH izoenzimek mérése - más vizsgálatokkal kombinálva - felvilágosítást adhat a sejtkárosodást okozó betegségről vagy állapotról, és segíthet az érintett szövetek és szervek azonosításában. A totál LDH-t ezzel szemben a sejtkárosodás általános jelzőjeként használják, egymagában nem alkalmas a sérült sejtek, a károsodás helyének, vagy kiváltóokának azonosítására. Az izoenzim ek jellemző előfordulása:

 • LDH-1, szív, vörösvértest, vese kéregállománya, csíra sejtek 
 • LDH-2, szív, vörösvértest, vese kéregállománya (az LDH-1-nél kisebb mennyiségben)
 • LDH-3, tüdő és más szövetek
 • LDH-4, fehérvérsejtek, nyirokcsomók, izmok, máj (az LDH 5-nél kisebb mennyiségben)
 • LDH-5, máj, izmok

Bár a totál LDH az öt izoenzim koncentrációját együttesen tükrözi, általában az LDH-2 frakció dominál. 

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájába bevezetett tűn keresztül veszik a vért.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  Általánosságban az LDH meghatározást főleg idült vagy krónikus szövetkárosodás kimutatására és súlyosságának megállapítására, néha a rosszabbodó állapot követésére használják. Az LDH izoenzimeket az elkülönítő diagnosztikában is alkalmazzák, a feltehetőleg érintett szervek meghatározásához hívjhatják segítségül.

  Mostanában a totál LDH és az LDH izoenzim meghatározását egyre kevésbé veszik igénybe. Hagyományosan ezek és néhány más teszt, például a CK és CK-MB  nyújtottak segítséget a szívinfarktus diagnosztikájában és lefolyásának követésében. Az LDH szint jellegzetes emelkedése, csúcsa majd esése, és az LDH-1 olyan mértékű emelkedése, hogy szintje meghaladja az LDH-2-jét ("flipped ratio", átfordult arány) tette lehetővé a szívinfarktus lefolyásának és kezelésének figyelemmel kísérését, és az egyéb okból jelentkező mellkasi fájdalmaktól - például: angina - elkülönítését. Az LDH meghatározás ilyen irányú felhasználását az utóbbi években azonbanszinte teljesen kiszorította a troponin és myoglobin mérés, mivel ezek sokkal specifikusabbak és érzékenyebbek a szívizom károsodásra, mint az LDH.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Az orvos általában akkor kér totál LDH meghatározást (más vizsgálatokkal együtt), ha valamilyen sejt- vagy szöveti károsodás gyanúja merül fel. Ha a totál LDH szint emelkedett, akkor LDH izoenzim meghatározást, vagy gyakrabban más vizsgálatokat (például  ALT (GPT), AST (GOT), ALP) is kérhet a diagnózis elkészítéséhez, az érintett szervek azonosításához. Amint a heveny vagy idült betegség feltárásra került, rendszeres LDH szint mérésekkel lehetséges a lefolyás és/vagy a gyógyulás követése.

  Esetenként az LDH szint meghatározását kérik izomsérülés okozta károsodás megfigyelésére, valamint a hemolitikus anémia diagnózisának elkészítéséhez. (A hemolitikus anémia  olyan vérszegénység, amelyet a vörösvértestek károsodása okoz. A vörösvértestek azért károsodhatnak, mert túlságosan "törékenyekké" válnak, vagy azért, mert valami mechanikusan károsítja őket, - például mesterséges szívbillentyű.) 

  A totál LDH és LDH izoenzim meghatározást  CK és CK-MB vizsgálattal együtt esetenként még kérhetik szívinfarktus tüneteivel jelentkező beteg számára, de jellemzően egyre ritkábban. Manapság, a legtöbb ilyen esetben az orvos troponin és/vagy myoglobin szintet,  CK és CK-MB meghatározást rendel.

 • Mit jelent az eredmény?

  FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

  Az LDH emelkedése és az LDH izoenzimek egymáshoz viszonyított arányainak megváltozása többnyire szövetkárosodást jelez. Az LDH szint általában a szövetkárosodás kezdetekor kezd el emelkedni, bizonyos idő múlva tetőzik, majd esni kezd. Például szívinfarktus esetén a totál LDH vérszintje 24-48 órán belül emelkedik, 2.-3. napon át magas marad, és 10-14 nap múlva tér vissza a kiindulási értékre.

  Emelkedett LDH szinttel járnhatnak az alábbiak:

  • Agyvérzés (stroke)
  • Gyógyszermelléhatás: érzéstelenítő szerek, aszpirin, narkotikumok, prokainamidok
  • Alkohol fogyasztás
  • Hemolitikus anémia (lásd fennt) 
  • Vészes vérszegénység (B12 vitamin hiány; megaloblasztos anémiák, fólsav hiány)
  • Mononukleózis (mononucleosis infectiosa; cytomegalovirus vagy Epstein-Barr virus fertőzés)
  • Tüdő- vagy bélinfarktus (szövetelhalás a vérellátás megszűnése miatt)
  • Vesebetegség 
  • Májbetegség 
  • Izomdisztrófiák (izomsorvadás, az izmok öröklött elfajulásos betegsége, melynek következtében az izmok tömege és ereje folyamatosan csökken)
  • Hasnyálmirigy-gyulladás 
  • Daganatok egyes típusai 

  Egyes idült folyamatokban, valamint néhány gyógyszer hatására az LDH szint kismértékben bár, de tartósan emelkedett lehet.

  Az alacsony LDH szint jobbára nem jelez problémát. (Néha alacsony LDH szint mérhető nagy mennyiségű aszkorbinsav (C vitamin) elfogyasztása után.)

 • Mit kell még tudnom?

  Sok olyan tényező befolyásolhatja az LDH szintet, amely nem szükségképpen ad okot aggodalomra, például:

  • Kimerítő testedzés átmeneti LDH emelkedést okozhat 
  • in vitro hemolízis álpozitív eredményt okozhat (in vitro - "üvegben" - szervezeten kívül; hemolízis - vörösvértestek sérülése, kiszakadása. Műtermék amely a levett vérmintában a vörösvértestek sérülése következtében jön létre, a minta durva kezelése, hőmérsékleti végletek, és nehéz vérvétel okozhatja.)
  • Extrém magas vérlemezke szám zavarhatja az LDH szint meghatározást, az ilyenkor mért LDH nem tükrözi a valóban jelen lévő LDH mennyiségét.
Accordion Title
Gyakori kérdések
 • 1. Mitől emelkedhet meg egyszerre több LDH izoenzim szintje is?

  Egyszerre több LDH izoenzim szintje is megemelkedhet, ha több szerv is érintett, mint például tüdőgyulladás közben/után elszenvedett szívinfarktus esetében, vagy például olyan rosszindulatú betegségben, amely egyszerre több szervet is megtámad, (például áttételes daganatok esetében). Bár a különböző LDH izoenzimek jellegzetesen koncentrálódnak az egyes szövetekben, de átfedések is vannak az izoenzimek szöveti eloszlásában. Ezért, egyetlen ok kiválthatja több izoenzim bizonyos fokú emelkedését is. Például, erőteljes testedzés átmenetileg emelheti az LDH-1, LDH-2 és az LDH-5 szintjét is.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.