Más néven
Diszacharid felszívódási teszt
Laktóz Intolerancia Teszt
Hidrogén kilégzési teszt
Laktóz kilégzési teszt
Orális laktóz tolerancia teszt
Hivatalos név
Hidrogén kilégzési teszt; Laktóz tolerancia teszt
A cikk utoljára módosult: 07.03.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A laktóz intolerancia kimutatására olyan személyeknél, akiknek problémáik lépnek fel a tejtermékek emésztése során; felszívódási zavar kivizsgálásának a részeként is sor kerülhet a vizsgálatra

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor a tej és egyéb tejtermékek fogyasztása után tünetei, például hasi fájdalom, haspuffadás, fokozott gázképződés, és hasmenés lép fel.

Milyen mintára van szükség?

Gyűjtőedénybe  kilélegzett levegőminta sorozatokra vagy a kar könyökhajlati vénájából vett vérre.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

A vizsgálat előtti estétől kezdve nem ehet; csak vizet ihat. A teszt elvégzése előtti két hétben nem szabad antibiotikumot és emésztési panaszokra gyógyszert, például hashajtót, savkötőket és székletlágyítókat szednie. Tájékoztassa orvosát aktuálisan szedett gyógyszereiről. Kerülje a megerőltető tevékenységeket. Lehet, hogy a kilégzési teszt előtt és alatt azt mondják, meg kell mosnia a fogát és/vagy ki kell öblítenie a száját.

Accordion Title
Vizsgálati minta
 • Mit vizsgálunk?

  A laktóz tolerancia tesztek a kilégzett levegőben a hidrogén mennyiségét vagy a vérben a vércukorszint változását mérik azt követően, hogy a vizsgált személy adott mennyiségű tejcukrot (laktózt) iszik és így határozzák meg, hogy az illető képes-e a laktóz megfelelő emésztésére.

  A laktóz összetett szerkezetű cukor (diszacharid). A tejben és sok más tejtermékben megtalálható. Mielőtt a szervezet hasznosítaná, két egyszerű cukorrá, glükózzá és galaktózzá (monoszacharidokká) kell lebontódniuk. Az emésztést a laktáz végzi, ami a vékonybél nyálkahártya sejtei által termelt enzim.


  Ha valakinek a szervezete nem termel elég laktázt (laktáz hiányos), a fel nem szívódott laktóz a vékonybélen át a vastagbélbe kerül, ahol a baktériumok lebontják. Ennek eredményeként hidrogéngáz és tejsav képződik. Ezért az érintett személynél hasi fájdalom és haspuffadás, flatulencia (szellentés), és hasmenés lép fel a tej vagy egyéb tejtermékek elfogyasztását követő 30 percen ‑  2 órán belül.

  Majdnem mindenki úgy születik, hogy képes a laktózt megemészteni, azonban a laktáz termelése normális esetben az életkor előre haladtával csökken. Világszerte az emberek 65-70%-ánál kialakul valamelyes fokú laktóz intolerancia, mire elérik a felnőtt kort. Az intolerancia mértéke rassztól és etnikumtól függően változhat. Míg az észak-európaiak csak mintegy 5%-a laktóz intoleráns, addig az ázsiaiak és az amerikai indiánok több mint 90%-a laktóz intoleránssá válik.

  Kétféle laktóz tolerancia tesztet végeznek. Mindkét esetben a vizsgált személynek meghatározott mennyiségű laktózt tartalmazó folyadékot adnak. A vizsgálathoz a mintákat a laktóz elfogyasztását közvetlenül megelőzően, majd az után meghatározott időpontokban veszik le.

  Hidrogén kilégzési teszt
  Ezt a tesztet végzik gyakrabban a laktóz intolerancia kimutatására és diagnosztizálására. A teszt a laktóz elfogyasztása előtt és után kilélegzett levegőmintákban méri a hidrogén gázt. Laktóz intolerancia esetén a nem emésztett laktóz a vastagbélbe jut és ott a baktériumok lebontják, ami fokozott hidrogén gáz képződéssel jár. A hidrogén gáz belép a keringésbe és végül a tüdőkön keresztül a levegővel kilélegzi az ember.

  Glükóz teszt
  Ez egy másik módszer, amit néha a laktóz intolerancia kimutatására használnak. A vizsgálat során a laktóz elfogyasztása előtt közvetlenül, majd azt követően vett vérmintákban határozzák meg a glükózszintet. Mivel a laktóz glükózzá és galaktózzá bomlik a bélben, a laktóz fogyasztása után normális esetben glükóz szívódik fel, ami a vér glükózszint emelkedését eredményezi. A laktóz intoleranciában szenvedőknél a laktóz lebontása elégtelen, így nem lehet a vér glükózszint emelkedését észlelni.

 • Hogyan történik a mintavétel?

  A kifújt levegőmintákat egy zacskóba vagy egyéb gyűjtőedénybe gyűjtik. A vérmintát a kar egyik könyökhajlati vénájába vezetett mintavételi tűn keresztül veszik.

  MEGJEGYZÉS: Ha az orvosi vizsgálatok során Ön vagy bárki szorong, aggódik vagy fél a vizsgálattól, akkor célszerű elolvasnia alábbi cikkeket: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése,Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

  Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban.

   

 • Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

  A vizsgálat előtt és alatt nem szabad enni. A vizsgálat végzése előtti két hétben nem szabad antibiotikumokat, emésztőrendszeri panaszokra gyógyszereket (savkötőket, hashajtókat, székletlágyítókat) szednie. Vannak más olyan gyógyszerek is, melyek a tesztet zavarják, ezért jelezze orvosának, milyen gyógyszereket szed. A vizsgálat előtti órákban nem szabad erőkifejtést végezni vagy dohányozni. Bizonyos esetekben az orvos és/vagy a laboratórium egyéb utasításokat is adhat. Például lehet, hogy megkérik, mosson fogat, majd öblítse ki a száját vízzel a hidrogén kilégzési teszt előtt, majd a laktózt tartalmazó folyadék elfogyasztása után ismét. Kövesse az adott utasításokat.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Mire való a vizsgálat?

  A laktóz tolerancia tesztet akkor használják, amikor meg akarják határozni, mi okozza a laktóz csökkent emésztésére utaló tüneteket. Ilyen tünet lehet a tej vagy tejtermékek fogyasztása után fellépő hasi fájdalom és hasmenés. A vizsgálatot kérhetik önmagában, vagy nagyobb tesztpanel részeként, amikor egy másodlagos ok, például felszívódási zavar, gyanúja merül fel. A hidrogén kilégzési tesztet kérik gyakrabban. A vérvizsgálatot nem kérik ennyire gyakran.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A vizsgálatot akkor kérik, amikor valakinél olyan jelek  és tünetek lépnek fel a tej vagy tejtermékek fogyasztása után 30 perccel – két órával, melyek alapján felmerül a laktóz intolerancia lehetősége:

  • Hasi fájdalom és haspuffadás

  • Hasmenés

  • Émelygés

  • Flatulencia (fokozott gázképződés)

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  Hidrogén kilégzési teszt
  A laktóz tartalmú folyadék adása előtt egy alap kilégzési mintát vesznek. Ha a vizsgálat során a kilélegzett levegőben a hidrogén gáz szintje markánsan emelkedik a kiindulási értékhez képest, akkor valószínű, hogy az illető laktóz intoleráns.

  Ha a kilélegzett levegőben nincs vagy kevés a hidrogén, kicsi a laktóz-intolerancia valószínűsége. A panaszok és a tünetek hátterében valószínűleg más ok áll. Azonban egyeseknél még negatív eredmény ellenére is fennállhat laktóz intolerancia. Ezekben az esetekben a bélbaktériumok nem termelnek hidrogént. Ezt azzal lehet bizonyítani, ha az illető laktulózt, egy szintetikus, nem emészthető diszacharid cukrot fogyaszt, aminek a lebontása során a bélbaktériumok szintén hidrogén gázt szabadítanak fel. A laktulóz nem szívódik fel. Ha valakinél laktulóz hatására nem következik be hidrogén gáz termelés, az arra utal, hogy a laktózterhelés eredménye álnegatív lehet, azaz, az illető a negatív eredmény ellenére is lehet laktóz intoleráns.

  Glükóz teszt
  Adott időpontokban vérmintákat vesznek és mérik a glükózszintet bennük. Ha a glükózszintek nem emelkednek és a beteg tünetei megfelelnek a laktóz intoleranciáénak, akkor az állapot valószínűleg jelen van. A teszt során emelkedő vér glükózszint arra utal, hogy a panaszok és a tünetek oka valószínűleg nem laktóz intolerancia.

  A teszt eredményeit csak körültekintően szabad értékelni. A diabeteses betegek vércukorszintje akkor is emelkedhet, ha nem termel szervezetük elég laktázt.

 • Mit kell még tudnom?

  A vizsgálat előtti egy – két hónapban szedett antibiotikumok csökkenthetik a vastagbélben normálisan jelen lévő baktériumok számát és emiatt álnegatív lehet a hidrogén kilégzési teszt.

  Ha az elfogyasztott táplálék a megszokottnál gyorsabban halad végig a tápcsatornán, az illetőnél laktóz intoleranciára utaló tünetek léphetnek fel csak azért, mert a laktóz rövidebb ideig van kitéve a laktáz bontó hatásának.

  A baktériumok túlzott elszaporodása a bélrendszerben (azaz a normálisnál több baktérium jelenléte) a laktóz intoleranciáéhoz hasonló tüneteket okozhat, csakúgy, mint számos más emésztőrendszeri betegség.

  Bár nem végzik általánosan, lehetőség van a laktáztermelést szabályozó gén (az LCT gén) mutációinak a vizsgálatára. Potenciálisan ez kimutathatja a laktázhiányt és felválthatja a hidrogén kilégzési tesztet.

Accordion Title
Gyakori kérdések

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.