Hivatalos név
Kardiális rizikóbecslés
A cikk utoljára módosult: 30.11.2018.
Mi az a kardiális rizikóbecslés?

Kardiális rizikóbecslés során értékelésre kerülnek azok a vizsgálati eredmények és egészséget befolyásoló tényezők, amelyek jelzik, hogy a betegnek mekkora esélye van olyan szív és érrendszeri (kardiovaszkuláris) esemény kialakulására, mint például a szívinfarktus vagy a stroke (szélütés). Három kategóriába sorolhatóak az egyének: alacsony, közepes és magas kockázatú csoportba.

A legfontosabb tényező talán a beteg saját egészségi állapota, amelyet meghatároz:

 • a kor
 • a családi anamnézis
 • a testsúly
 • a dohányzás
 • a vérnyomás
 • az étrend
 • a sportolás és a fizikai aktivitás
 • és a cukorbetegség

Van néhány képalkotó vizsgálat is, amelyet használhatunk a kardiovaszkuláris rizikóbecslés során. A non-invazív vizsgálatok közé tartozik az elektrokardiogram (EKG), vagy a terheléses vizsgálat, másik nevén terheléses EKG. Az invazív vizsgálatok is alkalmasak a kardiovaszkuláris betegség kimutatására, de ezeket általában nem rizikóbecslésre, hanem olyan betegeken végzik, akiknél már tünetek is kialakultak. Ide tartoznak az angiográfia/arteriográfia és a szívkatéterezés. 

A lipid profil meghatározás a legfontosabb vérvizsgálat a kardiális rizikóbecslés során.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Hogyan alkalmazzák a lipid profilt?

  A lipid profil használható egy egyén szívbetegségre való kockázatának meghatározásához, valamint a kezelés legjobb módjának megválasztásához, ha közepes vagy magas kockázatú betegről van szó. A lipid profilt a többi ismert kardiovaszkuláris rizikófaktorral együtt kell értékelni, a terápiás terv felállításához és a beteg követéséhez. A teszteredményektől és az egyéb rizikófaktoroktól függően életmódváltásra, például étrend-változtatásra és a fizikai aktivitás fokozására, vagy lipidcsökkentő gyógyszerekre, például statinokra lehet szükség.  A lipid profilba tartozó mérések: koleszterin, triglicerid, nagy denzitású lipoprotein (HDL- „jó koleszterin”), alacsony denzitású lipoprotein (LDL- „rossz koleszterin”). A trigliceridek a zsírok közé tartoznak, és a szervezet egyik fő energiaraktározói. A lipid profil kívánatos értékei:

   

  • Koleszterin <5.18 mmol/L
  • HDL-koleszterin > 1.04 mmol/L
  • LDL-koleszterin < 2.59 mmol/L*
  • Trigliceridek <1.7 mmol/L

   

  *optimális érték: attól függ, hogy milyen egyéb rizikófaktora van a betegnek, és milyen célból végezzük a vizsgálatot

   

  A lipid profil kapcsán egyéb információkat is közölhet a laboratórium, ezek a fent leírt paraméterekből kalkulálhatók:

   

  • non-HDL-koleszterin – az összkoleszterinből kivonásra kerül a HDL-koleszterin. A nem HDL típusú koleszterinek a leginkább aterogén (érelmeszesedéshez vezető) koleszterinek. 
  • nagyon alacsony denzitású lipoprotein (VLDL) – a triglicerid érték osztva 2.2-vel (ha mmol/L-ben van az érték). A képletet a VLDL részecskék jellemző összetétele alapján határozták meg. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a VLDL-koleszterin fontos szerepet játszik az erekben történő plakk képződésben. 
  • Koleszterin/HDL arány – a koleszterin érték osztva a HDL értékkel. Minél magasabb az érték, annál nagyobb a szívbetegség kockázata, minél kisebb, annál alacsonyabb.
 • Milyen egyéb vizsgálatokkal határozható meg a kardiovaszkuláris kockázat?

  Egyéb vizsgálatok, amelyek a kardiovaszkuláris kockázat becsléséhez használhatók:

  • Nagy érzékenységű (high sensitivity) C-reaktív protein (hs-CRP): 

  Különböző tanulmányok alapján a nagy érzékenységű teszttel való CRP mérés segíthet azonosítani a fokozott kardiovaszkuláris kockázattal rendelkező betegeket. Ez a teszt más, mint a „sima” CRP teszt, ami fertőzésben vagy gyulladásos betegségben szenvedőkben méri a CRP szintjét. A hsCRP az egészséges emberekre jellemző tartományban méri a CRP szintjét, és elkülöníti egymástól a normális és a magas normális CRP szinttel rendelkezőket. Különböző tanulmányokban a hs-CRP magas normális szintje egyébként egészséges emberekben előre jelezte a szívroham, a stroke, a hirtelen szívhalál, és a perifériás betegség kockázatát, még akkor is, ha a lipid szintek a megfelelő tartományba estek. Több szakmai csoport javasolta, hogy közepes kockázatú emberek esetén a hs-CRP-t használják a szívinfarktus 10 éven belüli kockázatának becslésére, de nincs konszenzus arra vonatkozóan, hogy a tesztet egyéb esetekben hogyan kéne alkalmazni és milyen gyakran kéne ismételni.

  • Lipoprotein a (Lp(a)): Az Lp(a) egy lipoprotein, amely LDL-ből és apolipoprotein (a)-ból áll. Az Lp(a) hasonló az LDL-koleszterinhez, de nem reagál az olyan gyakran alkalmazott lipidcsökkentő beavatkozásokra, mint az étrendváltoztatás, sport, illetve a legtöbb lipidcsökkentő gyógyszer. Mivel úgy tűnik, hogy az Lp(a) szintje genetikailag meghatározott és nem változtatható, a magas Lp(a)-szint jelezheti, hogy a betegnél érdemes a többi rizikófaktor esetében agresszívabban beavatkozni. 

   

  Számos más tesztet is vizsgálnak, hogy mennyire hasznosak a kardiális rizikóbecslésben, de ezekre jelenleg nincs hivatalos ajánlás. Az orvos adott esetben rendelhet közülük egyet-kettőt. 

  Ide tartoznak:

  • LDL- partikulum vizsgálat
  • Lp-PLA2
  • Homocisztein
  • GGT
  • vizelet albuminürítés
  • cisztatin C
  • fibrinogén
  • Apo A1
  • Apo B
  • APOE genotipizálás
  • MTHFR mutáció
 • Mi alapján döntenek a szükséges kezelésről?

  A kezelést számos tényező befolyásolja, beleértve a lipidprofil eredményét, a családi és az egyéni anamnézist, valamint az illető életmódját.

 • Igaz-e hogy egyeseknek fokozottabb a hajlamuk szívinfarktusra mint másoknak?

  Igen. A túlsúlyosak, a dohányosok, a magas vérnyomásban vagy cukorbetegségben szenvedők, a kardiovaszkuláris teszekben abnormális eredményt mutatók és akiknek a családjában már fordult elő szívbetegség, mind fokozottan veszélyeztetettek.

 • Van-e olyan otthon is elvégezhető teszt, amely megmondja, hogy van-e fokozott hajlamom szívinfarktusra?

  Nincs. A összesített kardiális kockázatot több faktor együttesen határozza meg, amelyekbe beletartoznak az ön korábbi betegségei, és az előbb említett tesztek eredményei. Az eredményeket csak egy szakképzett orvos tudja megfelelően értékelni. Elérhetőek emellett egyéb információbázisok is, amelyek segítik önt a kardiális rizikó értelmezésében. Az American Heart Association honlapján például elérhető egy összefoglaló, mely szívinfarktus gyanúja esetén segít értékelni a tüneteket, és létezik otthon is használható koleszterinmérő automata. 

 • Mit kell még tudnom?

  Az egészséges táplálkozás és a testmozgás elegendhetetlen a vérnyomás, a koleszterin és a trigliceridek szintjének csökkentése érdekében. Van olyan eset azonban, amikor az életmódváltás nem elég a kívánatos szintek eléréséhez. Léteznek hatásos lipidcsökkentő gyógyszerek is, ezek a statinok. Ha a magas vérzsírszint a diéta és a testmozgás hatására nem csökken eléggé, akkor a legtöbb esetben lipidcsökkentő gyógyszerek szedésére van szükség.

Felhasznált források

NOTE: This article is based on research that utilizes the sources cited here as well as the collective experience of the Lab Tests Online Editorial Review Board. This article is periodically reviewed by the Editorial Board and may be updated as a result of the review. Any new sources cited will be added to the list and distinguished from the original sources used.

Aktuális áttekintésben használt források

American Heart Association. 2013 Prevention Guidelines Tools: CV Risk Calculator. Available online at http://my.americanheart.org/professional/StatementsGuidelines/PreventionGuidelines/Prevention-Guidelines_UCM_457698_SubHomePage.jsp through http://my.americanheart.org. Accessed June 2014.

2013 ACC/AHA Guideline on the Assessment of Cardiovascular Risk. Circulation. Published online November 12, 2013. Available online at http://circ.ahajournals.org/content/early/2013/11/11/01.cir.0000437741.48606.98.full.pdf+html through http://circ.ahajournals.org. Accessed June 2014.

Cleveland Clinic. Blood Tests to Determine Risk of Coronary Artery Disease. Available online at http://my.clevelandclinic.org/heart/diagnostics-testing/laboratory-tests/blood-tests-to-determine-risk-of-coronary-artery-disease.aspx through http://my.clevelandclinic.org. Accessed June 2014.

Cleveland Clinic. Electrocardiograph Tests. Available online at http://my.clevelandclinic.org/heart/diagnostics-testing/electrocardiograph-tests/default.aspx through http://my.clevelandclinic.org. Accessed June 2014.

National Heart, Lung, and Blood Institute. What Are Coronary Heart Disease Risk Factors? Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/hd/ through http://www.nhlbi.nih.gov. Accessed June 2014.

Mayo Clinic. How important is cholesterol ratio? Available online at http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/expert-answers/cholesterol-ratio/FAQ-20058006 through http://www.mayoclinic.org. Accessed July 2014.

Korábbi áttekintések során használt források

Executive Summary of the Third Report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III). JAMA (2001) 285: 2486-2497.

Clinical Chemistry: Theory, Analysis, Correlation. 3rd Edition. Lawrence A. Kaplan and Amadeo J. Pesce, St. Louis, MO. Mosby, 1996.

Clinical Chemistry: Principles, Procedures, Correlations. Michael L. Bishop, Janet L. Duben-Engelkirk, Edward P. Fody. Lipincott Williams & Wilkins, 4th Edition.

American Heart Association. Heart Attack/Coronary Heart Disease Risk Assessment. Available online at http://www.heart.org/presenter.jhtml?identifier=3003499 through http://www.heart.org. Accessed October 2008.

(July 3, 2008) MayoClinic.com. Coronary artery disease: Tests and Diagnosis. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/coronary-artery-disease/DS00064/DSECTION=tests-and-diagnosis through http://www.mayoclinic.com. Accessed October 2008.

(March 30, 2007) Medline Plus Medical Encyclopedia. Coronary Heart Disease. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007115.htm. Accessed Octorber 2008.

(May 2001) Third Report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III). PDF available for download at http://www.nhlbi.nih.gov. Accessed October 2008.

 

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.