Más néven
Széklet kalprotektin
Hivatalos név
Kalprotektin
A cikk utoljára módosult: 15.06.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A bél gyulladásának kimutatására: a gyulladásos bélbetegség (IBD) és a nem gyulladásos bélbetegségek elkülönítésére; az IBD aktivitásának monitorozására.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor véres vagy vizes hasmenést észlel, hasi görcsök lázzal vagy láz nélkül, amelyek néhány napnál tovább tartanak.

Milyen mintára van szükség?

Tiszta edénybe vett széklet minta szükséges.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs speciális teendő.

Mit vizsgálunk?

A kalprotektin egy fehérje, amit a fehérvérsejtek egyik típusa, az úgynevezett neutrofilek bocsátanak ki. Amikor gyulladás zajlik a gyomor-bélrendszerben (gasztrointesztinális = GI traktus), akkor a neutrofil sejtek az érintett területre vándorolnak és kalprotektint szabadítanak fel, amely emelkedett széklet szintet eredményez. Ez a teszt a székletben található kalprotektin szintjét méri, ilyen módon mutatja ki a belek gyulladását.

A bélrendszer gyulladása társul a gyulladásos bélbetegséggel (IBD) és néhány bakteriális GI fertőzéssel, de nem társul számos egyéb megbetegedéssel, amelyek a bélműködést befolyásolják hasonló tüneteket okozva. A kalprotektin vizsgálat a gyulladásos és nem gyulladásos állapotok elkülönítésére alkalmazható.

Az IBD a krónikus betegségek egy csoportja, amelyre a bélrendszert határoló szövetek gyulladása és károsodása jellemző. Az IBD oka ismeretlen, de úgy gondolják, hogy egy autoimmun folyamat áll a háttérben, amelyet genetikai hajlam, vírusos betegség és/vagy környezeti tényezők válthatnak ki. A leggyakoribb gyulladásos bélbetegség a Crohn-betegség (CD) és a colitis ulcerosa (UC).

Az IBD-ben szenvedők az aktív betegség fellángolásait élik meg, amelyek tünetmentes periódusokkal váltakoznak. A fellángolás során gyakori, vizes és/vagy véres hasmenést tapasztal a beteg, hasi fájdalommal, súlyvesztéssel és lázzal együtt. A fellángolások között a tünetek gyakran csökkennek. Sok beteg hosszabb tünetmentes szakaszokon mehet át a fellángolások között. A kalprotektin vizsgálat a betegség aktivitásának monitorozásában segíthet. A vizsgálat nem specifikus vagy diagnosztikus az IBD-re, de a gyulladás észlelésére és fokának értékelésében alkalmazható.

Hogyan történik a mintavétel?

Laboratórium által biztosított tiszta edénybe történik a széklet gyűjtése. A minta nem lehet vizelettel vagy vízzel szennyezett.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Előkészületekre nincs szükség.

 

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A kalprotektin egy széklet teszt, amelyet a belek gyulladásának kimutatására alkalmaznak. Bélgyulladás kísér például bizonyos bakteriális fertőzéseket, és a gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedőknél is észlelhető. A kalprotektin vizsgálat nem diagnosztikus, de segíthet elkülöníteni az IBD-t a nem gyulladásos betegségektől, valamint segít az IBD súlyosságának monitorozásában.

  A kezelőorvos kalprotektin vizsgálatot rendelhet el azért, hogy segítsen kivizsgálni a tartósan vizes vagy véres hasmenéssel jelentkező betegnél ezek okát.  A vizsgálatot más széklet vizsgálatokkal együtt is rendelhetik, például széklet tenyésztéssel, ami a bakteriális fertőzést mutatja ki, féregpete és parazita vizsgálattal, széklet fehérvérsejt meghatározással és/vagy székletvér kimutatással (FOBT). Ha a kezelőorvos gyulladásra gyanakszik, akkor C-reaktív fehérje (CRP), vagy vérsejtsüllyedés (ESR) vizsgálatot is kérhet, ha a CRP nem elérhető, melyek a testben zajló gyulladást mutatják ki. Vizsgálat végezhető a tünetek okának meghatározására és a hasonló tüneteket produkáló állapotok kizárására is. Ez azt jelenti, hogy további vér és széklet vizsgálatok végezhetők a gyanított okoktól függően.

  Kalprotektin vizsgálat rendelhető annak meghatározására, hogy javasolt-e endoszkópos vizsgálat IBD gyanúja esetén. Az IBD diagnózis megerősítése általában endoszkópos vizsgálattal történik (kolonoszkópia vagy szigmoidoszkópia), megvizsgálva a beleket és kevés szövetmintát véve (biopszia) a gyulladás, illetve a szöveti struktúrák megváltozásának értékelésére. Ez egy invazív vizsgálat, és nem feltétlen szükséges az elvégzése, ha nincs jelen gyulladás.

  Kalprotektin vizsgálat végezhető, ha az IBD-ben szenvedő betegnél olyan tünetek jelentkeznek, ami  fellángolásra utal, mind a betegség aktivitása kimutatására, mind a súlyosságának a megítélésére. Például, ha a betegnél mérsékelten emelkedett kalprotektint találnak, akkor a vizsgálatot néhány hét múlva ismét elvégezhetik abból a célból, hogy azonos, emelkedett vagy normál értéket kapnak-e.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Kalprotektin kérhető abban az esetben, ha egy személy tünetei az emésztőszervek gyulladására utalnak, illetve amikor a kezelőorvos szeretné elkülöníteni az IBD-t a nem gyulladásos bélbetegségtől.

  Az IBD-s tünetek és panaszok betegenként változhatnak, sőt időben is eltérőek lehetnek. A következőket foglalhatják magukba:

  - Véres vagy vizes hasmenés

  - Hasi görcsök vagy fájdalom

  - Láz

  - Fogyás

  - Végbél vérzés

  - Gyengeség

  Kalprotektin vizsgálatot rendelhet el a kezelőorvos akkor is, ha szeretné eldönteni, hogy endoszkópos vizsgálat (kolonoszkópia vagy szigmoidoszkópia) szükséges-e a továbbiakban.

  Amikor a betegnél IBD diagnózist állapítanak meg, kalprotektin vizsgálat kérhető fellángolás gyanúja esetén mind a betegség aktivitásának, mind a súlyosságának meghatározására.

 • Mit jelent az eredmény?

  Az emelkedett kalprotektin érték a székletben gyulladást valószínűsít a bélrendszerben, de nem jelzi annak helyét vagy okát. Általánosságban elmondható, hogy az emelkedés mértéke a gyulladás súlyosságát mutatja.

  Kalprotektin emelkedés látható IBD esetén, de bakteriális infekciókban, némely parazitás fertőzésben és vastagbél-végbél daganatokban is. A gyulladásos tünetek és panaszok okának meghatározására endoszkópos vizsgálat (kolonoszkópia vagy szigmoidoszkópia) végezhető.

  Az újonnan diagnosztizált IBD esetén nagyon magas kalprotektin értékekkel is találkozhatunk.

  Az alacsony kalprotektin érték azt jelenti, hogy a tüneteket és panaszokat valószínűleg nem gyulladásos bélbetegség okozta. Erre példa az emésztőrendszer vírusos infekciója, az irritábilis bél szindróma (IBS). Az IBS-t – eltérően az IBD-től – nem gyulladás okozza. Görcsös gyomorfájdalmak és hasmenéssel és/vagy székrekedéssel járó görcsök okozzák. Azoknál, akiknél alacsony kalprotektin szintet találtak, kevéssé valószínű, hogy az endoszkópos vizsgálat indokolt, vagy hasznos lehet.

  A mérsékelt kalprotektin szint emelkedés bizonyos mértékű gyulladás jelenlétére utalhat, vagy az illető állapota rosszabbodott. Az ismételten mérsékelten emelkedett, vagy emelkedett kalprotektin eredmény további vizsgálatokat tehet szükségessé és indokolt az endoszkópos vizsgálat elvégzése.

 • Mit kell még tudnom?

  Bármi, ami gyulladást eredményez a belekben, emelkedést okozhat a széklet kalprotektin szintjében.

  Emelkedett lehet a kalprotektin a bél szöveteinek sérülésekor, vérzése esetén, amelyet a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például ibuprofen használata során láthatunk.

  A kalprotektin vizsgálathoz kapcsolódik egy másik széklet teszt, a laktoferrin vizsgálat. Mindkét anyagot a székletben található fehérvérsejtek bocsájtják ki és a belek gyulladásához társulnak.

  Némely esetben a kalprotektin szintje alacsony lehet gyulladás esetén is (álnegatív eredmény). Leggyakrabban gyermekeknél látható ez.

 • Vérvizsgálat helyettesítheti a széklet kalprotektin vizsgálatát?

  Általában nem. A gyulladás kimutatására vannak ugyan vérvizsgálatok (CRP, ESR), de ezek nem ugyanazt az információt szolgáltatják a gyomor-bélrendszer gyulladásáról, mint a széklet kalprotektin vizsgálat.

 • Mit tehetek azért, hogy csökkenjen a kalprotektin szintem?

  A kalprotektin a gyomor-bélrendszer gyulladást tükrözi és nem befolyásolja az életmód megváltoztatása. Ha fertőzés okozza, akkor valószínűleg a fertőzés gyógyulásával normalizálódni fog. Ha gyulladásos bélbetegség okozza, akkor a betegség aktivitásának megfelelően fog emelkedni és csökkenni. Abban a ritka esetben, amikor az emelkedett kalprotektin szintet a nem szteroid gyulladáscsökkentő kezelés (NSAID) okozza, akkor a kezelés abbamaradása után az érték valószínűleg visszatér a normál szintre.

 • Mennyi idő alatt kapom meg a kalprotektin eredményemet?

  A vizsgálatot végző laboratóriumtól függ. Ez egy némileg speciális vizsgálat, amelyet nem végez minden laboratórium. A mintáját valószínűleg egy referencia laboratóriumba küldik és néhány napot igénybe vehet, amíg rendelkezésre fog állni az eredmény.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

(© 1995–2017). Calprotectin, Feces. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/63016. Accessed on 1/22/17.

Rowe, W. and Lichtenstein, G. (2016 June 17 Updated). Inflammatory Bowel Disease Workup. Medscape Drugs and Diseases. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/179037-workup#c6. Accessed on 1/22/17.

Walsham, N. and Sherwood, R. (2016 January 28). Fecal calprotectin in inflammatory bowel disease. Clin Exp Gastroenterol. 2016; 9: 21–29. Available online at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4734737/ Accessed on 1/22/17.

Douglas, D. (2016 January 04). Fecal Calprotectin Level Not Consistent in IBD. Reuters Health Information. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/856661. Accessed on 1/22/17.

Zhulina, Y. et. al. (2016). The Prognostic Significance of Faecal Calprotectin in Patients With Inactive Inflammatory Bowel Disease. Aliment Pharmacol Ther. 2016;44(5):495-504. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/867381. Accessed on 1/22/17.

(2016 November Updated). Inflammatory Bowel Disease – IBD. ARUP Consult. Available online at https://arupconsult.com/content/inflammatory-bowel-disease. Accessed on 1/22/17.

(November 21, 2015) American Academy of Pediatrics. Irritable Bowel Syndrome (IBS) and Inflammatory Bowel Disease (IBD). Available online at https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/abdominal/Pages/Irritable-Bowel-Syndrome-IBS-and-Inflammatory-Bowel-Disease-IBD.aspx. Accessed March 5, 2017.

Korábbi áttekintések során használt források

Caccaro, R. et. al. (2012). Clinical Utility of Calprotectin and Lactoferrin in Patients With Inflammatory Bowel Disease. Medscape Today News from Expert Rev Clin Immunol v8 (6):579-585 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/771596. Accessed February 2013.

Manz, M. et. al. (2012). Value of Fecal Calprotectin in the Evaluation of Patients With Abdominal Discomfort, An Observational Study. Medscape Today News from BMC Gastroenterol. v12 (5) [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/761448 Accessed February 2013.

Henderson, P. et. al. (2012). The Diagnostic Accuracy of Fecal Calprotectin During the Investigation of Suspected Pediatric Inflammatory Bowel Disease. Medscape Today News from Am J Gastroenterol. v107 (6):941-949 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/766411. Accessed February 2013.

Gundling, F. et. al. (2011). Fecal Calprotectin is a Useful Screening Parameter for Hepatic Encephalopathy and Spontaneous Bacterial Peritonitis in Cirrhosis. Medscape Today News from Liver International v31 (9):1406-1415 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/757918. Accessed February 2013.

Sherwood, R. (2012). Faecal Markers of Gastrointestinal Inflammation. Medscape Today News from J Clin Pathol. v65 (11):981-985 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/773411. Accessed February 2013.

Prakash, R. and Mullen, K (2011). Intestinal Inflammation, Key to Complications in Cirrhosis. Medscape Today News from Nat Rev Gastroenterol Hepatol v8 (12):665-667 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/754868. Accessed February 2013.

Hashash, J. and Regueiro, M. (2012). The Evolving Management of Postoperative Crohn's Disease. Medscape Today News from Expert Rev Gastroenterol Hepatol v6 (5):637-648 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/772973. Accessed February 2013.

DuPont, H. (2012). Approach to the Patient With Infectious Colitis. Medscape Today News from Curr Opin Gastroenterol. v28 (1):39-46. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/755614. Accessed February 2013.

(2011 April 30). Diagnosing and Managing IBD. Crohn's and Colitis Foundation of America [On-line information]. Available online at http://www.ccfa.org/resources/diagnosing-and-managing-ibd.html. Accessed February 2013.

Tebo, A. (2013 January). Inflammatory Bowel Disease – IBD. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/IBD.html?client_ID=LTD. Accessed February 2013.

(© 1995–2013). Calprotectin. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/91597 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed February 2013.

Juckett, G. (2011 November 15). Evaluation of Chronic Diarrhea. Am Fam Physician. v84 (10):1119-1126. [On-line information]. Available online at http://www.aafp.org/afp/2011/1115/p1119.html. Accessed February 2013.

Wilkins, T. et. al. (2011 December 15). Diagnosis and Management of Crohn's Disease. Am Fam Physician. v84 (12):1365-1375. [On-line information]. Available online at http://www.aafp.org/afp/2011/1215/p1365.html. Accessed February 2013.

Sidhu, R. et. al. (2010). Faecal Lactoferrin – A Novel Test to Differentiate between the Irritable and Inflamed Bowel? Medscape Today News from Aliment Pharmacol Ther. v31 (12):1365-1370. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/723031. Accessed February 2013.

Manohara, J. et. al. (2009 January). Fecal Calprotectin and Lactoferrin as Noninvasive Markers of Pediatric Inflammatory Bowel Disease. Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition v48 (1): 48-54. [On-line information]. Available online through http://journals.lww.com. Accessed February 2013.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.