Más néven
HE4

Hivatalos név
Human Epididymis Protein 4
A cikk utoljára módosult: 26.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A hámeredetű petefészekrák kezelését követő monitorozás segítése; a betegség kiújulása vagy előrehaladásának kimutatása. A tünetmentes nők szűrésére nem ajánlott az alkalmazása.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A hámeredetű petefészekrák kezelésének megkezdése előtt és a kezelést követően rendszeresen.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre.

 

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs speciális teendő.

Accordion Title
Vizsgálati minta
 • Mit vizsgálunk?

  A Human Epididymis Protein 4 (HE4) egy fehérje, amelyet elsősorban, de nem minden esetben a hámeredetű petefészekrák sejtjei termelnek. Ez teszi a vizsgálatot hasznos tumor markerré bizonyos körülmények között. A HE4 teszt a Human Epididymis Protein 4 szintjét méri a vérben.

  Jelentősen emelkedett HE4 koncentráció gyakran mérhető a hámeredetű petefészekráktól szenvedő nő vérében. Amikor a HE4 emelkedett, akkor a HE4 vizsgálatot a kezelés és/vagy a daganat kiújulásának monitorozására alkalmazhatják.

  Az petefészekrák az ötödik leggyakoribb halált okozó ráktípus nőknél. Az American Cancer Society (ACS) szerint nőknél a betegség kialakulásának élettartamra vetített kockázata kb. 1:75 és a halálozásé 1:100. Az ACS becslése szerint az Egyesült Államokban évente 22 000 új esetet diagnosztizálnak és kb. 14 000 nő hal meg a betegség következtében.

  A hámeredetű petefészekrák a leggyakoribb petefészekrák típus. A petefészkeket kívülről határoló sejtekből indul ki, és a petefészekrákok mintegy 85-90%-ért felelős.

  A hámeredetű petefészekráknak több különböző altípusa van: szerózus, endometrioid, mucinózus és a világos sejtes típus, melyek közül a szerózus típus a leggyakoribb. Több vizsgálat kimutatta, hogy a HE4 szintje emelkedett a szerózus és endometrioid hámeredetű petefészekrákokban és a világos sejtes daganatok 50%-ában, de a mucinózus daganatokban szintje általában nem emelkedett.

  Jelenleg kevesebb, mint a petefészekrákos esetek kevesebb, mint 20%-át fedezik fel  korai stádiumában, azaz akkor, mielőtt a daganat a petefészken túl terjedne. A késői diagnózis fő oka, hogy a petefészekrák tünetei meglehetősen jellegtelenek.

  Folyamatos kutatás szükséges még ahhoz, hogy tünetmentes nők esetében egy megbízható módszer álljon rendelkezésre a petefészekrák korai észlelésére. Addig is a rendszeresen elvégzett fizikális (nőgyógyászati) és kismedencei vizsgálat, valamint a családban való előfordulás ismerete és a tünetek komolyan vétele igen fontos.

  A HE4 vizsgálat elvégzése nem javasolt tünetmentes nők szűrésére, mivel nem specifikus a betegségre. Kis mennyiségben a test normál szövetei is termelik a HE4-et és enyhe emelkedést láthatunk számos nem daganatos állapotban is.

 • Hogyan történik a mintavétel?

  A vérmintát a könyökhajlat egyik vénájába vezetett mintavételi tűn keresztül veszik .

  MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdéseVérvétellel kapcsolatos tanácsokHogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

  Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék-minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

 • Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

  Előkészületekre nincs szükség

Accordion Title
Vizsgálat
 • Mire való a vizsgálat?

  A Human Epididymis Protein 4 (HE4) szint mérése viszonylag új teszt, amelyet a CA-125 vizsgálattal együtt a hámeredetű petefészekrákkal kezelt nők monitorozására alkalmaznak. Ahhoz, hogy a HE4 érdemes legyen valakinél rendszeresen mérni, már a kezelés előtt emelkedett értéket kell, hogy mutasson.

  Korábban a CA-125-t használták elsősorban a petefészekrákok monitorozására, de nem minden daganatnál  emelkedett a szintje, korai daganatoknál nem feltétlenül jelentős az emelkedése, illetve nem daganatos betegségekben is emelkedett lehet. Ezért továbbra is keresnek olyan tumor markereket, amelyek szenzitívebbek és specifikusabbak.

  Jelenleg nincs megbízható módszer a petefészekrák korai kimutatására tünetmentes nőknél. A betegség kevesebb, mint 20%-át fedezik fel korai stádiumban, mielőtt az a petefészkeken túl terjedne. A késői felismerés oka, hogy a petefészekrák tünetei meglehetősen jellegtelenek. Addig is rendszeresen elvégzett fizikális és kismedencei vizsgálat, valamint a családban való előfordulás ismerete és egyéb kockázati tényezők észlelése igen fontos. (További információkat talál a Petefészekrák cikkben.)

  A HE4 és CA-125 együttes vizsgálata kiegészítő információt ad, ezek alapján jobban lehet monitorozni a kezelés hatékonyságát, illetve a hámeredetű petefészekrák kiújulását. Ezeket a vizsgálatokat a kezelés előtti alapérték megállapítására, majd azt követően időről-időre rendeli az orvos. A HE4 és CA-125 tesztek együttes ismételt elvégzése, mely emelkedést vagy csökkenést jelez, gyakran hasznosabb, mintha csak egy-egy vizsgálatot végeznének.

  A HE4 tünetmentes nők szűrésére nem javasolt, mivel nem eléggé specifikus. Kis mennyiségben a test egészséges szövetei is termelik a HE4-et és enyhe emelkedést láthatunk számos nem daganatos állapotban is.

  A HE4 vizsgálat nem javasolt a mucinózus hámeredetű petefészekrákok monitorozására, mivel szintje ritkán emelkedik ezekben a daganatokban.

  A HE4-et alkalmazzák a Risk of Ovarian Malignancy Algorithm (ROMA) kiszámításához. Ez a számítás kombinálja a HE4, a CA-125 és figyelembe veszi, hogy a nőnél bekövetkezett-e már a menopauza. Ez egy számszerű értéket ad meg. Az orvos a műtét előtt kérheti annak eldöntéséhez, hogy a kismedencei térfoglalás rosszindulatú vagy nem.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A HE4 tesztet a CA-125 teszttel és más klinikai vizsgálatokkal együtt kérheti az orvos akkor, ha hámeredetű petefészekrákot diagnosztizáltak és tudni szeretné, hogy a daganat termeli-e ezeket a fehérjéket. Az alapérték megállapításához, melyhez a jövőbeli méréseket hasonlítják majd. Amennyiben a kezelést megelőzően emelkedett a HE4 és CA-125, akkor a kezelés megkezdése után rendszeres időközönként elvégezve monitorozható a betegség kiújulása, illetve a betegség súlyosbodása.

  Esetenként az orvos a HE4 és a CA-125 tesztet együtt kéri a ROMA index kiszámítására akkor, ha kismedencei térfoglaló folyamatot észlelnek. Az  eredmény segíthet eldönteni a műtét előtt, hogy a daganat rosszindulatú-e.

 • Mit jelent az eredmény?

  Ha a HE4 és CA-125 értéke a kezelés után csökken, ez általában azt jelzi, hogy a hámeredetű petefészekrák reagált a kezelésre.

  Ha szintjük emelkedik, vagy nem változik, akkor a daganat valószínűleg nem reagált. A kezelést vagy műtétet követően rendszeres ellenőrzések során az emelkedett, vagy folyamatosan emelkedő HE4 és CA-125 szint  jelezheti, hogy a daganat kiújult.

  Ha hámeredetű petefészekrákot diagnosztizáltak egy nőnél és a HE4 alapértéke nem emelkedett, a HE4 szint alapján nem lehet monitorozni a petefészekrákot. Ebben az esetben a petefészekrák nem termel HE4-et, ezért nem jó jelzője a betegség súlyosbodásának.

  Kismedencei térfoglaló elváltozás esetén még műtét előtt az emelkedett ROMA érték utalhat arra, hogy a betegség valószínűleg rosszindulatú.

 • Mit kell még tudnom?

  A különböző laboratóriumok eltérő típusú teszteket alkalmazhatnak a HE4 mérésére, ezért a különböző laboratóriumok eredményei nem mindig összehasonlíthatók. Ha a HE4 vizsgálatot ismételten végzik, akkor célszerű azonos típusú teszttel ugyanabban a laboratóriumban végezni a méréseket. Az ismételt vizsgálatok eredményei csak ekkor vethetők össze egymással. Orvosával beszélje meg, hogy hol végezzék a vizsgálatokat.

Accordion Title
Gyakori kérdések

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.