Más néven
CA-125
Hivatalos név
Cancer antigén 125
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 13.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A petefészekrák kezelésének a monitorozására.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A petefészekrák terápiájának kezdete előtt, vagy ha nagy a valószínűsége a petefészekrák kialakulásának, valamint időnként a kezelés alatt és után.

Milyen mintára van szükség?

Az alkar vénájából vett vérre. (Piros  ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.
 

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A CA-125 egy fehérje, amelyet gyakran megtalálható a petefészekrák sejtjeinek a felszínén, valamint néhány normál szövetben. A fehérjeantigének egyike, amely a különféle daganatok jelenlétével összefüggésbe hozható, de leggyakrabban a petefészekrák esetén pozitív. A CA-125-szint magas lehet más típusú, nem rákos állapotok esetében is, ide sorolva a menstruációt, terhességet és a medencegyulladást is.

Hogyan történik a mintavétel?
Egy kari vénába vezetett tű segítségével történik a vérvétel.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A CA-125-vizsgálatot elsősorban a petefészekrák kezelésének monitorozására használják, továbba arra, hogy kimutassák azt, hogy vajon a rák kiújul-e a kezelés befejezése után. Ezt a vizsgálatot alkalmazzák néha azoknál a nőknél is, akiknek a családi kórelőzményében szerepel a petefészekrák, de még nem alakult ki a betegség náluk.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Mielőtt egy betegnél megkezdődik a petefészekrák kezelése, meghatározzák az alap CA-125-szintet, ehhez hasonlítják majd a kezelés során mért értékeket: a kezelés alatt az orvos a CA-125-vizsgálat eredményével ellenőrzi a terápiára adott választ. A CA-125 antigént a kezelés befejezése után is vizsgálják. Egy emelkedés a CA-125 szintjében jelezheti, hogy visszatért a daganat.

Mit jelent az eredmény?
Ha a CA-125 szintje a kezelés alatt csökken, ez általában azt jelzi, hogy a rák reagál a kezelésre. Ha a CA-125 szintje emelkedik, a daganat valószínűleg nem reagál a terápiára. A magas CA-125-szint a kezelés befejezése után jelezheti, hogy a daganat kiújult.

Mit kell még tudnom?
Mivel a CA-125 magas lehet nem kóros, illetve jóindulatú esetekben is (pl. terhesség, menstruáció, endometriosis, medencegyulladás), ezért nem használható szűrőtesztként kiterjedten a lakosság körében.

Gyakori kérdések

1. A CA-125 mindig emelkedett petefészekrák esetén?
Nem, nincs minden petefészekrák összefüggésben a CA-125 szintjének emelkedésével. Emelkedett szintet a petefészekrákos nők kb. 80%-ában lehet megfigyelni, 100-ból kb. 20 petefészekrákos nőnél a CA-125-szint nem emelkedett.

2. Az én CA-125-szintem emelkedett. Ez azt jelenti, hogy daganatom van?
Nem. A CA-125 emelkedhet sok más állapot, betegség esetén is. Ez azt jelenti, hogy nem specifikus a petefészekrákra. A CA-125 normálisan emelkedett lehet a terhesség korai szakaszában, és menstruáció alatt, sőt medencegyulladás vagy endometriosis esetén is, valamint néha hepatitisben és máj-cirrhosisban is.

3. A petefészekrák örökletes a családban?
A családi kórelőzmény rizikófaktor a petefészekrák esetében. Ha Önnek van olyan közeli családtagja, akinek volt petefészekrákja, Önnek nagyobb a kockázata, mint másnak, akinek nincs családi anamnézise a betegséget illetően. Győződjön meg róla, hogy az Ön kezelőorvosa ismeri-e az Ön családi kórelőzményét.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.