Más néven
Heparin-PF4 Antitest
HIT Antitest
HIT PF4 Antitest
Heparin- indukálta Antitest
Heparin-asszociált Antitest
Hivatalos név
Heparin- indukálta tromobocitopénia
A cikk utoljára módosult: 24.09.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A vérvalvadás gátló heparin elleni antitesteket mutatja ki, és segít az immun-mediált heparin- indukálta trombocitopénia (HIT II) diagnózisának felállításában.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Abban az esetben, ha ön heparin terápiában részesül és a vérlemezke (trombocita) száma jelentősen lecsökken (trombocitopénia), különösen, ha mellette vérrögképződés (trombózis) is előfordul.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs szükség speciális előkészületre.

Accordion Title
Vizsgálati minta
 • Mit vizsgálunk?

  A heparin- indukálta trombocitopénia a „vérhigító” (véralvadásgátló) heparinnal való kezelés mellékhatása lehet, amelynek következtében lecsökkenhet a vérlemezke (trombocita) szám a vérben, és fokozódhat a vérrögképződés kockázata. Ez a teszt kimutatja és méri azokat az antitesteket, amelyek olyan emberekben termelődhetnek, akik heparin terápiában részesülnek vagy részesültek.

  A heparin egy gyakran használt véralvadásgátló, amit intravénásan vagy bőr alá fecskendezve adagolnak, hogy megelőzze a nem megfelelő vérrögképződést (trombózis) vagy kezdeti ellátásként azoknak, akikben már kialakult a vérrög, megakadályozandó, hogy az még nagyobbra nőjön. Gyakran adják bizonyos műtétek alatt, amikor nagy a vérrögképződés kockázata, ilyen például a kardiopulmonális bypass műtét. Gyakran használnak kis mennyiségű heparint arra, hogy átmossák az érbe vezetett eszközöket vagy intravénás branülöket, hogy megelőzzék bennük a vérrögképződést.

  Bizonyos esetekben, ha a beteg heparint kap, a szer komplexet képezhet a vérlemezkékben található trombocita faktor 4-gyel (PF 4). Néhány emberben az immunrendszer ezt a heparin – PF4 komplexet idegenként ismeri fel, és antitestet termel ellene. Ez az antitest aktiválhatja a vérlemezkéket, és heparin-indukálta trombocitopéniát (HIT) okozhat. Okozhatja új trombus kialakulását, vagy a már fennálló trombotikus epizód rosszabbodását.

   

  A vérlemezkék (trombociták) olyan sejtfragmentumok, amelyek a véralvadási rendszer fontos részét képezik. Ha megsérül az ér fala és vérzés indul, akkor aktiválódnak a vérlemezkék és dugót képezve eltömik a sérülés helyét, majd a véralvadási faktorokkal együttműködve elősegítik a vérrögképződést és elállítják a vérzést.

  Nem mindenkiben keletkeznek HIT antitestek, aki heparin terápiában részesül, és nem mindenkiben lesz alacsony a vérlemezke szám, akiben termelődik HIT antitest, de az antitestet termelők körülbelül 1-5%-ában igen. HIT esetén az antitestek a heparin-PF4 komplexhez kötődnek, majd a vérlemezkék felszínére. Ez beindít egy rekciót, amelynek során gyors és jelentős vérlemezkeszám csökkenés következik be (pl. 50% vagy több). Ha leesik a vérlemezkeszám, akkor az általában emeli a vérzés kockázatát, de HIT esetén a vérlemezke aktiváció paradox módon új és progrediáló vérrögképződéshez vezethet a vénákban és az artériákban. Ez a HIT antitestet termelő és trombocitopéniás betegek 30 – 50%-ában előfordul.

  A HIT antitest termelődéssel, alacsony vérlemezkeszámmal és fokozott alvadással járó állapotot hivatalosan immun-mediált heparin- indukálta trombocitopéniának, vagy 2-es típusú HIT-nek nevezzük. Tipikusan a heparin terápia kezdete után 5-10 nappal keződik, de nagyon gyorsan, akár 1-2 napon belül is kialakulhat, ha a betegnek a megelőző három hónapban volt heparin kezelése, és most újra heparint kap.

  Létezik nem immun-mediált HIT is (1-es típus), amely akkor fordul elő, ha a heparin közvetlenül kötődik a vérlemezkékhez, így aktiválva őket; ez gyakoribb, mint a 2-es típus, de átmeneti és enyhébb lefolyású.

 • Hogyan történik a mintavétel?

  A vérmintát az alkar egyik vénájába vezetett mintavételi tűn keresztül veszik.

  MEGJEGYZÉS: Ha az orvosi vizsgálatok során Ön vagy bárki szorong, aggódik vagy fél a vizsgálattól, akkor célszerű elolvasnia alábbi cikkeket: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdéseVérvétellel kapcsolatos tanácsokHogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

  Egy másik cikk: Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban

 • Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

  Speciális előkészületre nincs szükség.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Mire való a vizsgálat?

  A heparin-indukálta trombocitopénia (HIT) antitest vizsgálatot, amit másképpen heparin-PF4 antitestnek is nevezünk, azért végezzük, hogy a heparinnal kezelt betegeknél kialakuló antitesteket kimutassuk. Segít az immun-mediált heparin- indukálta trombocitopéniát (HIT 2-es típus) diagnoztizálni olyan betegekben, akiknél alacsony a vérlemezkeszám (trombocitopénia), és fokozott a véralvadás (trombózis).

  A heparin egy véralvadásgátló, amit vérrögök gyógyítására használunk. A heparin a szervezetben komplexet képezhet a vérlemezkékben található vérlemezke faktor 4-gyel (PF 4). Bizonyos heparinnal kezelt betegek antitestet termelhetnek ez ellen a komplex ellen (HIT antitest). További információért lásd a „Mit vizsgálunk?” fejezetet.

  Ha egy betegben kimutatható a HIT antitest, nem feltétlenül alakul ki a 2-es típusú HIT . Ezért ez a teszt azoknál a betegeknél a leghasznosabb, akiknél mérsékelt vagy magas a valószínűsége, hogy 2-es típusú HIT alakult ki bennük, figyelembevéve a heparin kezelés idejét, a trombocitopéniát és a trombózist. A tesztet jellemzően a trombocitaszám meghatározással együtt vagy azután rendelik, és olyan további vizsgálatok követhetik, mint a funkcionális tesztek hogy megerősítse az eredményeket.

  A funkcionális vizsgálatok, mint a szerotonin felszabadulás vizsgálat vagy a heparin-indukált vérlemezke aktivációs teszt, specifikusabbak 2-es típusú HIT-re, de hosszabb időt vesznek igénybe, technikailag nehezebbek és nem elérhetőek széles körben. A teszt vizsgálja, hogy a beteg széruma milyen hatást fejt ki a „normális” vérlemezkék működésére, amelyek egészséges donorokból származnak.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Mivel a HIT antitestek jelenléte nem feltétlenül vezet 2-es típusú HIT-hez, rendszerint csak akkor kérik a vizsgálatot, ha fennáll a 2-es típusú HIT klinikai gyanúja.

  Létezik egy pre-teszt kritériumrendszer, amit rendszerint arra használnak, hogy meghatározzák a 2-es típusú HIT valószínűségét a betegben.

  Figyelembe veszi:

  • a trombocitopénia mértékét (a vérlemezkeszám 50%-kal vagy többel csökken a heparin terápia kezdete előtti szinthez képest)

  • A vérlemezkeszám csökkenés idejét (jellemzően 5-10 nappal a heparin terápia kezdete után, vagy 2 napon belül, ha a beteg a megelőző 3 hónapban kapott heparint)

  • Új vérrögök kialakulását (trombózis) és/vagy elváltozásokat a heparin beadás helyén

  • az alacsony vérlemezkeszám egyéb okainak kizárását.

  A HIT antitest vizsgálatot akkor kell elvégezni, ha ez a kritériumrendszer azt mutatja, hogy a betegnek közepes vagy magas kockázata van a 2-es típusú HIT-re.

  Kezdeti vizsgálatként általában enzim-immunoassayt (EIA) végeznek. Ha az EIA teszt eredménye nem egyértelmű vagy negatív, de a HIT valószínűsége továbbra is magas, funkcionális tesztek, mint a szerotonin felszabadulás vizsgálat (SRA) és a heparin- indukált trombocita aktiváció (HIPA) végezhetők.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A HIT antitest vizsgálat kiértékelésének alapja, hogy csak olyan embereknél végezzük el a tesztet, akinél közepes vagy magas a 2-es típusú HIT valószínűsége. Mind fals negatív, mind fals pozitív eredmények előfordulhatnak a tesztnél, és nagyobb a valószínűségük olyan egyénekben, akiknél alacsony a 2-es típusú HIT valószínűsége.

  Ha valakiben, akit 5-10 napon át kezeltek heparinnal, alacsony a vérlemezkeszáma, és 50%-kal vagy többel csökkent, és új vérrögök alakultak ki nála, kimutatható a HIT antitest, akkor valószínű, hogy 2-es típusú HIT áll fenn nála. 

  Akit a megelőző 3 hónapban heparinnal kezeltek, és jelentős trombocitopéniája alakul ki a heparin újbóli adását követően egy-két nappal, annál is valószínű a 2-es típusú HIT.

   

  Ha a HIT teszt eredménye nem egyértelmű, a megerősítő vizsgálatok eredménye pedig pozitív, és a beteg a HIT tüneteit mutatja, akkor valószínű, hogy a betegnek 2-es típusú HIT-je van.

  Ha a teszt negatív HIT antitestekre, akkor nem valószínű, hogy a betegnél HIT áll fenn. Ha a megerősítő teszteket elvégzik és azok is negatívak, akkor a beteg tüneteit valószínűleg más okozza.

   

 • Mit kell még tudnom?

  Az emberek többségében, akik HIT antitestet termelnek, nem alakul ki 2-es típusú HIT (azaz nem lesz jelentős trombocitopéniájuk vagy trombózisuk).

   

  Számos egyéb betegség okozhat trombocitopéniát úgy, hogy befolyásolja a vérlemezke képződést vagy fokozza a vérlemezke pusztulást. A heparin mellett számos egyéb gyógyszer okozhat gyógyszer kiváltotta trombocitopéniát és vérlemezke elleni anitest termelődést.

   

  A heparin-indukálta trombocitopénia I (1-es típusú HIT) előfordulhat heparin kezelésben részesülő betegekben, de az  1-es típusú HIT általában enyhébb lefolyású, nincs mögötte immunológiai reakció és jellemzően nincs klinikai jelentősége.

   

  Kétféle heparint használnak a terápia során: a standard vagy nem- frakcionált heparint (UFH) és alacsony molekulasúlyú heparint (LMWH). A 2-es típusú HIT bárkiben kialakulhat, aki nem frakcionált heparint (UFH-t) kap, de gyakroribb azoknál, akik műtéten estek át. 2-es típusú HIT ritkán alakul ki gyermekekben. Az alacsony molekulasúlyú heparin (LMWH) általában nem okoz 2-es típusú HIT-t, de előfordulhat. Ha egy emberben kialakult korábban 2-es típusú HIT UFH hatására, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy LMWH hatására is kilakul.

   

  Ritka, de lehetséges, hogy egy emberben HIT antitest termelődik akkor is, ha csupán azzal a kis mennyiségű heparinnal találkozik a szervezete, amit az intravénás branül vagy az érbe vezetett eszközök átmosására használnak.

Accordion Title
Gyakori kérdések

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.