Más néven
Anti-Xa kromogén
Heparin szint
Heparin aktivitás
Anti-Xa faktor
Anti-Xa faktor heparin
Xa gátlás
Hivatalos név
Heparin Anti-Xa
A cikk utoljára módosult: 24.09.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A standard, nem frakcionált heparin (UFH) terápia, és néha a kis molekulatömegű heparin (LMWH) terápia követésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

UFH vagy LMWH kezelés esetén, ha az orvos ellenőrizni szeretné a heparin szintjét a vérben.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükséges.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs speciális teendő.

Accordion Title
Vizsgálati minta
 • Mit vizsgálunk?

  A heparin olyan gyógyszer, amely gátolja a véralvadást (antikoaguláns). Olyan betegek kezelésére használják, akikben veszélyes vérrögök (trombusok) alakultak ki, vagy akiknél magas a kockázat ezek kialakulására. Ez a teszt közvetetten méri a heparin szintjét a vérben: a heparin Xa faktor-aktivitást gátló hatását méri, mely a vérrögképződésben részt vevő fehérjék egyike (heparin anti-Xa aktivitás).

  A vizsgálatot a heparin terápia követésére használják annak ellenőrzésére, hogy a beteg elegendő heparint kap-e az alvadásgátláshoz anélkül, hogy az túlzott vérzést okozna. Mivel a vizsgálat színváltozással járó (kolorimetrikus) kémiai reakción alapul, kromogén anti-Xa-tesztnek vagy „anti-Xa teszt, kromogén” -nek is nevezik.

  A véralvadás normális válasz az erek vagy szövetek sérülésére. Ez összetett folyamat, amely magába foglalja a vérlemezkék aktiválódását és összetapadását a sérülés helyén, az alvadási kaszkád megindulását és az alvadási faktorok szekvenciális aktiválását, melyek olyan fehérjék, amik vérrögképződéshez vezető folyamatban részt vesznek és azt szabályozzák.

  Számos olyan állapot létezik, amely túlzott mértékű vérrögképződési hajlammal járhat, és így vérrögképződéshez vezethet. Például műtétek, DVT (mélyvénás trombózis) és más túlzott véralvadással járó zavarok (hiperkoagulációs állapotok). A vérrögök elzárhatják a véráramlást, és így szövetkárosodást okozhatnak. A vérrögök darabjai leszakadhatnak, és a tüdőbe kerülhetnek tüdőembóliát okozva. Várandós nőknél vérrögképződés előfordulhat néha a méhlepényben, ami befolyásolhatja a fejlődő magzat vérellátását, és a fejlődés visszamaradását, illetve vetélést eredményezhet.

  A heparin ezen túlzott véralvadással járó állapotok megelőzésére vagy kezelésére használható (véralvadás gátló ún. antikoaguláns terápia). Az antitrombinhoz kötődve a heparin gátolja az alvadási folyamatot az alvadási faktorok, különösen a Xa és IIa faktorok (trombin) gátlásán keresztül.

  A heparin molekulák mérete és aktivitása változó, három típusuk van, ami alkalmazható a terápiában:

   

  ·         A nem frakcionált heparinként (UFH) ismert standard heparint általában intravénás injekció (IV) formájában adják. Az UFH hatást gyakorol mind a Xa, mind a IIa faktorra, és minden betegnél különböző a hatása, ezért a terápiát szorosan követni kell. A szövődmények közé tartozhat a kóros vérrög képződés (elégtelen heparin hatás), a túlzott vérzés (túl sok heparin) és néha a vérlemezkék számának  csökkenése trombózissal (heparin-indukált thrombocytopenia és trombózis).

  ·         Az alacsony molekulatömegű heparin készítmény (LMWH) a kisebb méretű heparinmolekulákból áll, és jellemzően a bőr alá (szubkután) adott injekció formájában alkalmazzák. Az LMWH elsősorban a Xa faktort befolyásolja és a hatása kiszámíthatóbb, ezért rutin laboratóriumi követésre nincs szükség.

  ·         A fondaparinux csak egy kis frakcióját tartalmazza az UFH-nek (a heparin öt monomer cukor egységéből álló szekvencia), és csak a Xa faktort gátolja. Nem gátolja a trombint. Az LMWH-hoz hasonlóan a fondaparinuxot is szubkután adják és nem szükséges rutinszerűen laboratóriumi követés.

   

  A nem frakcionált heparint gyakran használják kezdeti kezelésre, amikor akutan túlzott alvadással járó állapot áll fenn. A heparinadásról idővel áttérnek szájon át szedhető alvadásgátlókkal vagy LMWH-val a hosszabb távú kezelésre, mellyel csökkentik a vérrögképződés kockázatát. Az UFH-t általában kórházi körülmények között adják és hatását az aktivált parciális tromboplasztin idő (APTI) vizsgálattal követik, de szükség lehet a heparin anti-Xa teszttel történő követésre is.

   

  Műtétek során - ilyen például a szívkoszorúér bypass műtét – a nagy dózisban adott UFH hatását jellemzően az aktivált alvadási idő (ACT) teszt segítségével követik.

  Az LMWH és a fondaparinux adható járóbetegnek vagy kórházi ellátásban is. Sem az LMWH sem a fondaparinux nem nyújtja meg jelentősen az APTI-t terápiás dózisban adva. Ha ellenőrzésre van szükség, az anti-Xa tesztet használják.

 • Hogyan történik a mintavétel?

  A vérmintát a könyökhajlati vénába szúrt tűvel veszik. 

  MEGJEGYZÉS: Ha az orvosi vizsgálatok során Ön vagy bárki szorong, aggódik vagy fél a vizsgálattól, akkor célszerű elolvasnia alábbi cikkeket: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése,Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

  Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban.

 • Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

  Nem szükséges mintavételi előkészület.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Mire való a vizsgálat?

  A heparin anti-Xa tesztet néha használják a standard heparin (nem frakcionált heparin, UFH) terápia követésére és beállítására, bár az UFH elsődleges vizsgálati eszköze jelenleg az APTI teszt. A heparin anti-Xa teszt használható olyan betegek követésére, akiknek „heparin rezisztenciájuk” van, vagyis, akik nem reagálnak az UFH terápiára a várt módon; vagy akiknél olyan állapot áll fenn – például májműködési zavar vagy zavaró tényező(k), mint pl. a lupus antikoaguláns - mely befolyásolja az APTI teszt eredményét.

  Az alacsony molekulatömegű heparin (LMWH) és a fondaparinux terápia hatásosságát általában nem követik, de az orvos rendelhet heparin anti-Xa tesztet bizonyos esetekben. Ezek közé tartozik a terhesség, a túlsúly (több mint 100 kg testtömeg), a nagyon fiatal vagy idős életkor, valamint a veseelégtelenség. Az LMWH és a fondaparinux elsősorban a veséken keresztül ürül ki a szervezetből. Bármely olyan állapot, amely csökkenti a veseműködést, csökkentheti a kiürülésüket, növelve a koncentrációjukat a vérben, ezáltal növelve a vérzés kockázatát.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A heparin anti-Xa tesztet nem rutinszerűen rendelik, csak akkor, ha az orvos az UFH, az LMWH vagy a fondaparinux szintjét kívánja értékelni.

  Periodikusan rendelhető az UFH terápia követésére, különösen akkor, ha egy beteg nem reagál a várt módon az UFH-ra, vagy amikor az APTI nem használható.

  Amikor LMWH és fondaparinux terápia követésére használják, a heparin anti-Xa-t elsősorban a "csúcsszint" közelében vizsgálják. A mintavétel jellemzően 4 órával az LMWH illetve 3 órával a fondaparinux beadását követően történik, amikor a vérszintjük várhatóan a legmagasabb. Alkalomszerű és "völgy" anti-Xa tesztek is rendelhetők, ha az orvos azt feltételezi, hogy a gyógyszer nem a normális ütemben ürül ki egy beteg szervezetéből. „Teknő” teszthez a mintavétel éppen a következő dózis beadása előtt történik, amikor a vérszintek várhatóan a legalacsonyabbak.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A heparin anti-Xa eredményeket az alkalmazott heparin típusának (UFH, LMWH, vagy fondaparinux), a mintavétel időzítésének és a kezelt betegségnek az összefüggésében kell értékelni. A különböző laboratóriumok eredményei nem hasonlíthatók össze. A terápiás tartományok a módszerek és a vizsgálat heparinok függvényében változnak.

  Általánosságban a heparin terápia (UFH, LMWH vagy fondaparinux) esetén, ha a vizsgálati eredmények egy meghatározott terápiás tartományon belül vannak, és a beteg klinikailag jól van - nincs vérrögképződés, túlzott vérzés, vagy egyéb szövődmény -, akkor az adagolás megfelelőnek tekinthető.

  Ha a heparin anti-Xa eredmény magas, akkor a beteg túlzott dózist kaphat és/vagy nem ürül a hatóanyag a szervezetből az elvárt ütemben, ami fokozott kockázatot jelenthet túlzott vérzésre.

  Ha a heparin anti-Xa eredmény a terápiás tartomány alatt van, szükséges lehet a heparin dózisának emelése a túlzott alvadási hajlam csökkentésére.

 • Mit kell még tudnom?

  A heparin anti-Xa mérésére alkalmazott módszerek, és a különböző laboratóriumok vizsgálati eredményei közötti különbségek miatt az ismételten végzett anti-Xa teszthez a mintákat ugyanabba a laboratóriumba kell küldeni.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • 1. Mennyi ideig kell a heparin kezelést kapnom?

  A nem frakcionált heparin terápiát általában rövid ideig alkalmazzák a kóros alvadékképződés kezelésére és megelőzésére. Ha hosszú távú alvadásgátlás szükséges, más gyógyszeres kezelést használnak, például warfarint adnak. Kivétel ez alól a terhesség, amikor a heparin az előnyben részesített alvadásgátló, de a heparin terápia indokoltsága ebben az esetben jellemzően a szülés időpontja körül megszűnik. Szülés után, ha szükséges az alvadásgátló terápia folytatása, az orvos megfontolhatja a warfarin vagy a kis molekulasúlyú heparin (pl. enoxaparin) használatát.

 • 2. El kell mondanom a többi orvosomnak, hogy heparint kapok?

  Igen, ez olyan információ, amit fontos tudniuk az orvosoknak, amikor értékelik a beteg állapotát, illetve egyéb betegségek kezelési lehetőségeit határozzák meg.

 • 3. Hogyan követik az új típusú szájon át szedhető alvadásgátló terápiát?

  Az új típusú szájon át szedhető alvadásgátlók közé tartozik a direkt trombin gátló (pl. dabigatran) és a direkt Xa faktor gátlók (pl. rivaroxaban, apixaban). A direkt Xa faktor gátlók hatásának rutin laboratóriumi követése nem szükséges. Ha az orvos szerint mégis szükséges követés, akkor az ezekre a gyógyszerek esetében javasolt anti-Xa teszt használható.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.