Más néven
CA 19-9
Hivatalos név
Cancer antigén 19-9
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 13.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat? 

Segít különbséget tenni a hasnyálmirigyrák és az epevezetékrák, valamint egyéb állapotok között; jó a hasnyálmirigyrák terápiájára adott válasz monitorozására, valamint a rák kiújulásának a megfigyelésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor az orvos azt gyanítja, hogy a páciensnek hasnyálmirigyrákja van, valamint a hasnyálmirigyrák kezelése, illetve követése alatt.

Milyen mintára van szükség?

Az alkar vénájából vett vérre. (Piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A cancer antigén 19-9 (CA 19-9) egy fehérje, amely a sejtek felszínén van. A CA 19-9 nem okozója a ráknak, hanem nagyobb mennyiségben való megjelenése a rák jelenlétére utal. 

A CA 19-9 mennyisége a vérben a legtöbb előrehaladott hasnyálmirigyrákos beteg esetében emelkedett, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy más daganatok, állapotok és betegségek (pl. vastagbélrák, tüdőrák, epehólyagrák, epekövesség, hasnyálmirigy-gyulladás, cisztikus fibrosis és májbetegségek) esetén is emelkedhet a szintje. A CA 19-9 kis mennyiségben megtalálható egészséges páciensekben is.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  A CA 19-9 nem elég érzékeny és specifikus ahhoz, hogy rákszűrésre használják. A fő alkalmazása tumormarkerként történik. A CA 19-9 segít megkülönböztetni a hasnyálmirigy- és az epevezetékrákot más nem rákos állapotoktól, pl. a hasnyálmirigy-gyulladástól. Jól alkalmazható a páciens hasnyálmirigyrákjának kezelésekor a hatásosság monitorozásában. Továbbá segít megfigyelni a hasnyálmirigyrák kiújulását.
  A CA 19-9-tesztet csak akkor lehet alkalmazni markerként, ha a ráksejtek emelkedett mennyiségben termelik. Ha a CA 19-9 kezdetben nem emelkedett, akkor általában később sem lehet használni markerként.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A CA 19-9-et rendszerint más vizsgálatokkal (pl. carcinoembryonalis antigénnel (CEA-val), bilirubinnal és/vagy a májpanellel) együtt kérik, amikor a betegnek hasnyálmirigyrákra utaló tünetei (hasi fájdalom, hányinger, súlyvesztés és sárgaság) vannak.Ha a CA 19-9 szintje már a terápia kezdetekor is emelkedett, alkalmazható a daganat kezelése alatt a terápiára adott válasz monitorozására. Ha a kezelést követően a CA 19-9 egy adott szintről fokozatosan emelkedik, felveti a rák kiújulásának veszélyét.

 • Mit jelent az eredmény?

  Tudni kell, hogy a CA 19-9 kis mennyiségét az egészséges emberek egy részében is ki lehet mutatni, és néhány, a májat vagy a hasnyálmirigyet érintő betegség is okozhat átmeneti emelkedést.

  A CA 19-9 szintje hasnyálmirigy- vagy egyéb rák esetén és többféle megbetegedésben is emelkedett lehet. A CA 19-9 legmagasabb szintje a hasnyálmirigy kivezetőjáratának rákja esetén mérhető. Ez a rák a hasnyálmirigy szövetében alakul ki, amely a táplálékot emésztő enzimeket is termeli, valamint a vezetékben, amely szállítja ezeket az enzimeket a vékonybélbe. Ebben a szövetben alakul ki a hasnyálmirigyrákok 95%-a.

  A CA 19-9 sorozatos mérése a kezelés alatt és azt követően lehet hasznos. A CA 19-9 koncentrációjának emelkedéséből vagy csökkenéséből a kezelőorvos következtethet arra, hogy a kezelés kellően hatékony-e, vagy hogy a sebészeti beavatkozással sikerült-e a teljes daganatot eltávolítani. A CA 19-9 monitorozásával felismerhető, ha a rák a kezelést követően ismét aktiválódik.

 • Mit kell még tudnom?

  Sajnos a korai hasnyálmirigyrák kevés figyelmeztető jelet ad. Mire a tünetek megjelennek, és a CA 19-9-szint is jelentősen emelkedik, a hasnyálmirigyrák általában már előrehaladott állapotban van.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Az orvosom miért nem szűr engem CA 19-9-re?

  A CA 19-9 nem elég érzékeny és specifikus a tünetekkel nem rendelkező emberek szűrésére. Túl sok álpozitív és álnegatív eset fordult elő, ezért a kutatók más markereket keresnek, amelyek alkalmasak a hasnyálmirigyrák korai stádiumának kimutatására, és amelyek alkalmasak lennének a rák szűrésére is.

 • Milyen más vizsgálatokat fog az orvosom kérni a CA 19-9-cel együtt?

  A kezelőorvos a CA 19-9 mellett kérhet egy CT-t (komputertomográfiát), egy ultrahangot és ERCP-t (endoszkópos retrográd cholangiopancreatographiát (egy olyan eljárást, amelynél egy kis megvilágított csövet vezetnek a szájon és a gyomron át a vékonybélbe), és/vagy egy biopsziát (szöveti kimetszést), amelynél mikroszkópos vizsgálattal keresik a ráksejteket a szövetben.

 • Mi a fő rizikófaktora a hasnyálmirigyráknak?

  Az orvosok nem ismerik még, hogy mi a fő oka a hasnyálmirigyrák kialakulásának. A már ismert rizikófaktorok közé tartozik a dohányzás, az életkor (leggyakrabban 50 év felett fordul elő), a nem (a férfiaknál nagyobb a valószínűsége, mint nőknél), a családi kórelőzmény, a cukorbetegség, a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, és egyes foglalkozási ártalmak (bizonyos vegyszerekkel és festékekkel való rendszeres érintkezés).

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.