Más néven
Plazma metafefrinek
Hivatalos név
Frakcionált plazma szabad metanefrinek (metanefrin és normetanefrin)
A cikk utoljára módosult: 16.05.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Segít megerősíteni vagy kizárni a ritka, mellékvese eredetű pheochromocytoma vagy extra-adrenális paraganglioma diagnózisát; ezek a daganatok katekolamin típusú hormonokat termelnek, melyek lebomlási termékei a metanefrinek.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Fokozott katekolamin felszabadulásra utaló tünetek esetén, mint például hirtelen vérnyomás kiugrás, súlyos fejfájás, szívdobogásérzés (palpitáció), izzadás, remegés, amikor a vérnyomás nem uralható gyógyszeres terápiával; amikor a tünetek fiatal korban (40 év alatt) jelentkeznek és a családi anamnézisben szerepel a magas vérnyomás; amikor a kezelőorvos katekolamin túltermelésre gyanakszik.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérmintára.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

A plazma metanefrin vizsgálatokhoz a vért ülő betegtől is levehetik, azonban ajánlott a fekvő testhelyzet. Az egészségügyi személyzet ismerteti a speciális tennivalókat.

A vizsgálati eredményt befolyásolják bizonyos gyógyszerek, ételek/italok és a stressz. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vényköteles és vény nélküli gyógyszerekről, majd kövesse a vérvételre való előkészületekre vonatkozó utasításokat.

Mit vizsgálunk?

A metanefrinek – metanefrin és normetanefrin – az epinefrin (adrenalin) és norepinefrin (noradrenalin) lebomlási termékei. Az epinefrin és a norepinefrin a katekolamin típusú hormonok közé tartozik.  A plazma szabad metanefrin teszt méri a vérben keringő metanefrin és normetanefrin mennyiségét.

 

A katekolaminokat a mellékvesevelő és a szimpatikus idegrendszer sejtjei termelik. A mellékvesék a vesék tetején elhelyezkedő háromszög alakú szervek. Az elsődleges katekolaminok a dopamin, epinefrin (adrenalin) és norepinefrin (noradrenalin). Ezek a hormonok fizikai és pszichés stressz esetén kerülnek a véráramba. Segítik az agyban az ingerületátvitelt, emelik a vérben a cukor és zsírsavszintet az energiaszint növelése céljából,; tágítják a tüdőben a légutakat (bronchiolusokat) és a pupillákat. A norepinefrin szűkíti a vérereket, s ezáltal növeli a vérnyomást, az epinefrin emeli a pulzust és a szervezet energiafelhasználását (anyagcseréjét).

 

A katekolaminok azután inaktív vegyületekké bomlanak le. Az epinefrin metanefrinné és vanilil-mandulasavvá (VMA), a norepinefrin normetanefrinné és VMA-vá alakul. Mindkét hormon és anyagcseretermékei a vizelettel ürülnek.

 

A katekolaminok és lebomlási termékei egészségeseknél is kis mennyiségben vannak jelen a vérben és vizeletben és csak stressz szituációban emelkedik szintjük.

 

A ritka mellékvese eredetű pheochromocytomák és nem mellékvese eredetű paragangliomák nagy mennyiségben képesek katekolamint termelni, mely így mind a vérben, mind a vizeletben kimutatható. Ez esetenként vérnyomás kiugrásokhoz és fejfájáshoz vezethet. Egyéb tünetek közé tartoznak a szívdobogásérzés, izzadás, hányinger, idegesség és kéz-lábzsibbadás.

 

A pheochromocytomák és paragangliomák ritka daganatok. Legtöbbjük jóindulatú, nem terjednek invazívan, csak ritkán jelentkeznek rosszindulatú, áttétképző formában. Kezelés hiányában azonban növekednek, és a tünetek súlyosbodnak. Idővel a hormontúltermelés következtében kialakuló magas vérnyomás vesebetegséghez, szívbetegséghez vezet, valamint emeli a stroke és szívinfarktus rizikóját.

 

Az Endokrin Társaság a pheochromocytoma, paraganglioma diagnózisához elsődleges vizsgálatként a plazma szabad metanefrin és a vizelet metanefrin meghatározást ajánlja. Bár ritka daganatok, mégis, felismerésük fontos, hiszen gyógyításuk esetén a magas vérnyomás is meggyógyul. Legtöbb esetben a daganat sebészi eltávolításával csökkenthető a magas katekolamin szint és a vele járó tünetek és komplikációk megszűnnek.

 

 

Hogyan történik a mintavétel?

 

Rutin vérvétel könyökhajlati vénából. A vérvétel történhet ülve, azonban ajánlott a fekvő testhelyzet. Az egészségügyi személyzet ismerteti a speciális tennivalókat

 

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

 

A katekolaminok és lebomlási termékeik szintjét számos gyógyszer, étel/ital és stressz befolyásolja. Az előkészületek kifejezetten fontosak annak érdekében, hogy megfelelő minőségű mintából történjen a meghatározás és a kapott eredményeket megfelelően lehessen értelmezni. Feltétlenül kövesse kezelőorvosa utasításait.

 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a szedett vényköteles és vény nélküli gyógyszereiről, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményekről és egyéb étrend kiegészítőiről. Szükséges lehet a szedésüket valamennyi idővel a vérvétel előtt felfüggeszteni. Semmiképp ne hagyja abba a  gyógyszer szedését anélkül, hogy konzultált volna a kezelőorvossal!

A beteget az egészségügyi szolgáltató/kezelőorvos tájékoztatja, milyen ételek/italok fogyasztását kerülje. Lehet, hogy éhgyomorra kell venni a mintát.

Mindenféle fizikai és pszichés stresszt kiváltó tényezőt minimalizálni szükséges a mintavétel előtt és alatt, mivel ezek emelik a katekolamin szintet, s ezáltal a metanefrinek mennyiségét a vérben.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A plazma szabad metanefrin meghatározás segít megerősíteni vagy kizárni a ritka mellékvese eredetű pheochromocytoma vagy extra-adrenális paraganglioma diagnózisát. A vizsgálat szintén alkalmas a daganat eltávolítást követően a betegség visszatérésének monitorozására.

   

  A metanefrin és normetanefrin az epinefrin (adrenalin) és norepinefrin (noradrenalin) lebomlási termékei. Az epinefrin és a norepinefrin a katekolamin hormonok, melyek fizikai, pszichés stressz hatására választódnak el a vérbe és segítik a vér áramlását a test minden részébe. (Egyéb információért lásd a „Mit vizsgálunk” részt) Mivel a pheochromocytomák és paraganagliomák ilyen típusú hormonokat termelnek, a metanefrinek meghatározása segít a daganat diagnózisát felállítani.

   

  Az Endocrine Society a plazma szabad metanefrin vagy a vizelet metanefrin meghatározást ajánlja ahhoz, hogy valakinél kivizsgálják a pheochromocytoma és paraganglioma lehetőségét. A vizsgálat a leginkább akkor lehet hasznos, ha a betegnek folyamatosan magas a vérnyomása vagy aktuálisan hirtelen vérnyomáskiugrásokat tapasztal. A hirtelen vérnyomáskiugrás oka lehet, hogy e hormonok nem hosszú életidejűek, gyorsan lebomlanak, és/vagy kiürülnek. A vizelet metanefrin teszt 24 óra alatt ürült összes metanefrin mennyiségét méri. Mivel a hormonszintek ingadoznak a nap folyamán, a vizelet teszt kimutathat olyan katekolamin túlprodukciót is, melyet a plazmából történt meghatározás nem.

  A metanefrin meghatározás nagyon érzékeny vizsgálat, álpozitív eredmények előfordulnak. A teszt eredményét befolyásolja a stressz, gyógyszerek, dohányzás és számos étel/ital, például koffein tartalmú italok vagy alkohol fogyasztása. Ha mérsékelten emelkedett a metanefrin szint, a kezelőorvosnak vizsgálnia kell, hogy ilyen befolyásoló tényezők jelen vannak-e. Amennyiben ezeket sikerül kiküszöbölni, a teszt ismétlése szükséges lehet. Néha a plazma szabad metanefrin meghatározást együtt végzik a 24-órás gyűjtött vizeletből történő metanefrin vizsgálattal a katekolamin termelő daganat jelenlétének igazolása céljából.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Amennyiben a kezelőorvosban felmerül a katekolamin-termelő daganat gyanúja, annak diagnózisához vagy kizárásához plazma szabad metanefrin tesztet rendelhet el. Akkor kérhető a vizsgálat, ha a betegnek (főleg fiatal, 40 év alatti személynek) a következő, hirtelen jelentkező tünetei vannak:

  • Magas vérnyomás, kifejezetten akkor, ha az nem reagál a vérnyomáscsökkentő kezelésre, mivel a katekolamin-termelő daganatok a hagyományos gyógyszerekre nem reagáló vérnyomás emelkedéshez vezethetnek.
  • Súlyos fejfájás
  • Izzadás
  • Kipirulás
  • Szívdobogásérzés és gyors szívverés
  • Remegés

   

  A vizsgálatot szintén kérhetik akkor, ha egy katekolamin-termelő daganatot eltávolítottak vagy kezeltek és így ellenőrizzék, kiújult-e  a betegség.

   

  Esetenként a vizsgálat kérhető, ha a mellékvesében véletlenül, más célból elvégzett képalkotó diagnosztikai eljárás során fedeznek fel daganatot (incidentaloma) , vagy ha a családban előfordult katekolamin-termelő daganat. Szintén kérhető a vizsgálat, ha a tünetmentes egyénnél ismerten magas ezeknek a genetikai kockázata.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A normál metanefrin és normetanefrin szint mellett valószínűtlen, hogy a betegnek katekolamin termelő daganata legyen. A plazma szabad metanefrin vizsgálat rendkívül érzékeny teszt. Mivel e daganatok ritkák, a vizsgálat negatív prediktív értéke nagyon magas.

   

  Magas metanefrin és normetanefrin szint a beteg klinikai tünetei mellett megerősíti a katekolamin-termelő daganat jelenlétét. Ajánlott az ilyen betegek szoros követése és kivizsgálása a kapott eredmények és a klinikai megjelenés alapján. Képalkotó vizsgálatok (például MRI) szükségesek a betegség lokalizálásához.

   

  A magas metanefrin szint olyan betegben, akit korábban katekolamin-termelő daganat miatt kezeltek, azt jelentheti, hogy a terápia nem volt kellően eredményes vagy a daganat kiújult, ezért megfelelő utánkövetésre van szükség.

 • Mit kell még tudnom?

  A plazma metanefrin vizsgálat segít kimutatni és diagnosztizálni a katekolamin-termelő daganat jelenlétét, azonban azt lokalizálni nem tudja, valamint nem ad információt arról sem, hogy a daganat jó vagy rosszindulatú-e (bár az esetek többségében jóindulatú elváltozásról van szó). Képalkotó vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a betegséget lokalizáljuk, az esetleges rosszindulatúság meghatározásához a genetikai vizsgálatokra lehet szükség.

   

  Habár a pheochromocytomák és paragangliomák ritka betegségek, 25%-ban öröklődő formában jelentkeznek, melyeket speciális géneltérések okoznak. Ilyen genetikai szindrómák például a MEN-1 és MEN-2 (Multiplex Endokrin Neoplázia 1-es és 2-es típus) szindróma (További információért lásd Genetics Home Reference: Multiple Endocrine Neoplasia).

   

  Ajánlott, hogy minden pheochromocytomával vagy paragangliomával diagnosztizált beteg részesüljön genetikai tanácsadásban és végezzék el náluk a genetikai vizsgálatot. Egy öröklött szindróma korai diagnózisa segíti a társuló egyéb daganatok korai felismerését. Továbbá, az öröklött daganatok hajlamosak malignus formában jelentkezni és gyakrabban újulnak ki kezelés után. A specifikus génmutációk ismerete segíti a betegek preoperatív kivizsgálását és posztoperatív monitorozását.

   

  Ha egy adott mutáció azonosításra kerül, javallt a tünetmentes hozzátartozóknak a szűrés felajánlása.

   

  Számos gyógyszer befolyásolhatja a katekolamin vizsgálatok eredményét. Azonban minden esetben fontos a rendelt gyógyszer elhagyását a kezelőorvossal egyeztetni. A kezelőorvos feladata, hogy a potenciálisan zavaró gyógyszereket azonosítsa és eldöntse, szükséges-e azokat elhagyni, és melyek azok, amelyek szedését a vizsgálat alatt is folytatni kell.

   

  A katekolamin-termelő daganatok diagnózisához használt vizsgálatok a plazma katekolaminok, vizelet katekolaminok, plazma szabad metanefrinek és vizelet metanefrinek. Ezek a tesztek vagy a katekolaminokat, vagy a lebomlási terméküket mérik, szenzitivitásuk és specificitásuk eltérő. A jelenlegi szakmai irányelvek a plazma szabad metanefrin vagy a vizelet frakcionált metanefrin meghatározást ajánlják. A kezelőorvos azonban dönthet úgy, hogy a többet/mást választ függően a beteg vagy családi anamnézis illetve a genetikai eredmény fényében.

 • Lehet-e több mint egy pheochromocytoma daganatom egyszerre?

  Igen. Általában egy daganat jelentkezik a mellékvesében, de multiplex tumorok is előfordulnak. Ennek megjelenése gyakoribb azokban az esetekben, amikor erős a családi halmozottság. Egy betegben megjelenhet kétoldali mellékvese daganat vagy a daganat más lokalizációban is.

 • A plazma szabad metanefrin szint összefügg-e a daganat méretével?

  Nem, a metanefrin szint inkább a daganat egyéb jellemzőitől függ. Apró daganatok is képesek nagyon nagy mennyiségű katekolamin termelésre.

 • Tényleg fontos betartani a diétára vonatkozó előírásokat a metanefrin meghatározásnál?

  A katekolaminok és lebomlási termékeinek szintjét befolyásolja a diéta. A teszt pontossága érdekében a zavaró tényezőket lehetőség szerint ki kell iktatni. Számos étel, többek között a koffein tartalmú ételek/italok, mint pl a kávé, energia italok, csokoládé fogyasztását és a dohányzást (cigaretta, szivar) kerülni kell a vizsgálat előtt. Nagyon fontos pontosan követni a kezelőorvos erre vonatkozó utasításait.

 • Tényleg szükséges lefeküdni a vérvétel előtt?

  A beteg ülhet is a vérvétel folyamán, bár az újabb szakmai irányelvek a fekvő testhelyzetet javasolják. A kezelőorvos vagy a vérvételi hely pontos utasítást ad ezzel kapcsolatban.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.