Más néven
Dopamin
Adrenalin
Noradrenalin
Szabad vizelet Catecholaminok
Hivatalos név
Katekolaminok vizsgálata
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 26.02.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Segít a pheochromocytoma (mellékvesedaganat) vagy egyéb neuroendocrin daganat diagnózisában.
 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha tartósan vagy epizódikusan magas vérnyomásra jellemző tünetek, például a súlyos fejfájás (főleg a tarkótájon), szapora szívverés és izzadás jelentkeznek.
 

 

Milyen mintára van szükség?

A kar vénájából vett vérminta vagy 24 órán át gyűjtött vizeletminta szükséges. Azt, hogy milyen vérvételi csőbe kell levenni a vért, az határozza meg, hogy melyik vegyület meghatározásáról van szó. A mintavételt és mintatárolást illetően célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

A vizsgálat eredményét egyes gyógyszerek, élelmiszerek és stressz helyzetek befolyásolhatják. Tájékoztassa orvosát, hogy milyen gyógyszereket szed és kövesse a mintavételre vonatkozó utasításokat. Noha a mintát általában ülőhelyzetben veszik le, ajánlott a fekvő helyzetben történő mintavétel. Az orvosa vagy a vérvételi hely munkatársai fogják önt tájékoztatni a speciális követelményekről.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
Katekolaminoknak nevezzük a mellékvesék velőállománya által termelt, kémiailag hasonló szerkezetű hormonok. A mellékvesék kis, háromszögletű szervek, amelyek a vesék felett helyezkednek el. Az elsődleges katekolaminok a dopamin, az adrenalin (epinephrin) és a noradrenalin (norepinephrin). A vérkeringésbe való kiválasztásuk rendszerint valamilyen fizikális vagy érzelmi stressz miatt történik. Mint transzmitter anyagok segítik az agyi idegi impulzusok elvezetését, fokozzák a glükóz és zsírsavak átalakulását az energiatermelő folyamatokban, tágítják a bronchiolusokat (a tüdőben lévő kis légcsatornákat) és a pupillákat. A noradrenalin fokozza a vérerek összehúzódását (növelve ezzel a vérnyomást), az adrenalin pedig a szívritmust és az anyagcserét. A hatásuk elérése után a hormonok inaktív vegyületekre (metabolitokra) bomlanak. A dopamin homovanillinsavvá (HVA), a noradrenalin normetanephrinné és vanillinmandulasavvá (VMA), az adrenalin metanephrinné és szintén VMA-vá alakul. A hormonok és metabolitjaik a vizeleten keresztül ürülnek.
Általában a katekolaminok és a metabolitjaik a szervezetben kis, változó mennyiségben vannak jelen, és csak stressz- helyzetekben és közvetlenül utána mutatnak jelentős emelkedést. Egy ritka mellékvesedaganat, a pheochromocytoma és egyes neuroendocrin daganatok azonban képesek nagymennyiségű katekolamin termelésre, amely jelentősen emeli a hormonok és metabolitjaik szintjét a vérben és a vizeletben. Ez tartósan és/vagy alkalmanként súlyos hipertóniát (magas vérnyomást) okozhat, amely olyan tünetekkel jár, mint például súlyos fejfájás, izzadás, hányinger, szorongás és végtagzsibbadás.

A pheochromocytomák 90%-át a mellékvesékben bekövetkezett elváltozások okozzák. Az elváltozások kis része rosszindulatú, többségük azonban jóindulatú, azaz a szöveti elváltozások nem terjednek túl az eredeti elhelyezkedésen. Figyelemre méltó azonban, hogy az elváltozások többsége folyamatosan nő. Ha kezeletlenül hagyjuk, a tünetek rosszabbodnak a daganat nővekedésével, és idővel a pheochromocytoma okozta magasvérnyomás károsítja a szerveket, mint például a veséket és a szívet, továbbá fokozódik az érintett betegek stroke illetve szívroham kockázata.

A katekolaminok vizsgálata során az adrenalin, noradrenalin és dopamin, illetve ezek metabolitjainak mennyiségét határozzák meg a vérben vagy a vizeletben. (E hormonok metabolitjai a vizelet metanephrin és/vagy VMA vizsgálattal mérhetők). A vér katekolamin mérése a mintavétel időpontjában lévő mennyiségről ad felvilágosítást, míg a vizelet vizsgálata a 24 óra alatt ürített mennyiséget adja meg.


Milyen mintára van szükség?
A 24 órás vizelethez a 24 óra alatt produkált teljes vizeletet kell gyűjteni. Fontos, hogy a vizsgálatokhoz ezen időtartam alatt gyűjtött vizeletet (hűtőszekrényben) hűtve kell tartani. Mivel az étrend, a fizikai aktivitás és a gyógyszerek befolyásolhatják a katekolaminok szintjét, vigyázni kell, hogy a minta egy valós anyagcserés helyzetet tükrözön, nem pedig a fenti tényezők befolyását. A vizsgálat előkészítése során célszerű az étrendet és a gyógyszerelést megbeszélni a kezelőorvossal. Különböző ételeket, mint pl. a kávét (beleértve a koffeinmentest is), teát, csokoládét, vaníliát, banánt, narancsot vagy egyéb citrusféléket mellőzni kell a vizsgálat előtt több nappal és a mintavételkor. Vannak gyógyszerek is, amelyek befolyásolhatják a vizsgálat eredményét. A szedett vényköteles vagy vénynélküli gyógyszerezést is érdemes megbeszélni a kezelőorvossal, a vizsgálatot befolyásoló gyógyszerk szedését - amennyiben az lehetséges - a mintavétel előtt fel kell függeszteni. Az érzelmi és fizikális stresszhelyzeteket, valamint a kimerítő fizikai munkát és testedzéseket is minimálisra kell csökkenteni a mintavétel előtt, mivel fokozhatják a katekolaminok elválasztását.
A vérben lévő katekolaminok meghatározásához a kar vénájából vett vérminta szükséges, a mintavétel menetelében azonban nincs egyetértés. Kérhetik, hogy fekve pihenjen 15-30 percet a mintavétel előtt, és a mintavétel fekvő testhelyzetben történik, más esetben lehet, hogy ülve történik a mintavétel kis pihenés után vagy anélkül.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A katekolamin vizsgálatokat elsősorban a pheochromocytomák kiderítésére vagy azok kizárására használják. Kérhetik a pheochromocytoma-kezelés hatékonyságának követésére, miután már megtörtént a pheochromocytoma diagnosztizálása és eltávolítása, illetve az újabb pheochromocytoma keletkezésének ellenőrzésére. A vér katekolaminjainak vizsgálata akkor a leghasznosabb, amikor a beteg tartósan magasvérnyomásban szenved vagy aktuálisan kiugróan magas vérnyomást tapasztal. A vizsgálati eredmény értékelésekor gondolni kell arra, hogy a hormonok nem sokáig maradnak meg a vérkeringésben: a szervezetben felhasználódnak, metabolizálódnak és/vagy kiürülnek. A vizelet katekolamin vizsgálata a 24 órán át kiválasztott katekolamin mennyiségét mutatja meg. Mivel ez idő alatt a hormonszintek a vérben jelentősen ingadozhatnak, a vizelet vizsgálatával felismerhető a túltermelés, amely esetleg a vérvizsgálattal nem volt kimutatható. A vér és vizelet vizsgálatát együtt vagy külön-külön is kérhetik a katekolaminok és metabolitjaik túltermelésének vizsgálatára.
Mivel ezeket a vizsgálatokat erősen befolyásolhatja a gyógyszerelés, az étrend és a stressz, ezért elkerülhetetlen néhány álpozitív eredmény. Ez a fő oka annak, hogy a katekolamin vizsgálat alkalmazása lakossági szűrővizsgálatként nem ajánlott. A kezelőorvos általában a beteg stressz-szintjének és étrend szokásainak ismeretében értékeli a pozitív eredményt. Az álpozitív eredmény kizárására, az eredetileg kapott eredmények megerősítésére gyakran megismétlik a vizsgálato(ka)t.

Esetenként a vizsgálatot kérhetik tünetmentes személytől, ha egyéb ok miatt elvégzett diagnosztikai képalkotó eljárás során kiderül egy mellékvese- vagy neuroendocrin daganat, vagy ha a beteg anamnézisében vagy a családi anamnézisben pheochromocytoma szerepel. (Ez utóbbi esetben az azért kérhetik a vizsgálatot, mert a daganatsejtek egy már kezelt betegben is újra keletkezhetnek, illetve néhány estetben genetikai kapcsolat tapasztaltak a betegség fellépésekor.)

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
leginkább akkor kérik a vizsgálatot, amikor a kezelőorvos pheochromocytomára gyanakszik vagy ki akarja zárni annak lehetőségét. Kérhetik továbbá, amikor a beteg tartós vagy ismétlődő hypertóniában szenved. (Leggyakoribb tünetek: fejfájás, izzadás, hőhullámok és szapora szívverés.) Akkor is kérhetik a vizsgálatot, amikor a beteg a kezelésnek ellenálló magasvérnyomásban szenved. (A pheochromocytomában szenvedők ugyanis gyakran ellenállóak a hagyományos kezelési módoknak).
Alkalomszerűen akkor kérik a vizsgálatot, ha véletlenül derül ki a mellékvese-tumor vagy amikor a családi anamnézisben pheochromocytoma szerepel. Használhatják a vizsgálatot követésre is, amikor a beteget már egyszer kezelték pheochromocytomára és a betegség esetleges kiújulását szeretnék időben észrevenni.

 

Mit jelent az eredmény?
Mivel a katekolamin vizsgálat nagyon érzékeny a külső befolyásoló tényezőkre és a pheochromocytomák ritkák, a kezelőorvosok több álpozitív eredménnyel találhozhatnak, mint valós pozitív eredménnyel. (Ez nyilvánvalóan nem a laboratóriumi meghatározás hibájának, hanem a beteg előkészítés nem megfelelő voltának tudható be, ezért a vizsgálat kérésekor a szokásosnál is jobban át kell gondolni az eredményt befolyásoló preanalitikai tényezőket!) Ha egy tünetekkel rendelkező beteg vérében és/vagy vizeletében magas katekolaminszintet mutattak ki, további kivizsgálás indokolt. Súlyos betegségek valamint a stressz közepes vagy akár nagyfokú, de rövid ideig fennálló katekolaminszint-emelkedést eredményezhet. A kezelőorvosnak a beteg állapotát egészében kell értékelni, azaz figyelembe kell vennie a fizikális állapotát, érzelmi helyzetét, a gyógyszerezését és az étrendjét, stb is. Amikor felmerül a gyanúja, hogy az eredményt valamilyen tényező befolyásolta, a vizsgálatot a befolyásoló tényezők megszüntetése vagy minimalizálása után megismétlik annak megállapítására, hogy a katekolaminszintek még mindig magasak-e. A kezelőorvos kérheti továbbá a vér és/vagy vizelet metanephrin vizsgálatot is a leletek vagy a képalkotó eljárások (mint például az MRI) eredményeinek megerősítésére.
Ha emelkedett szinteket találnak egy olyan betegnél, akit korábban már kezelték pheochromocytomára, akkor nagy annak a valószínűsége, hogy a kezelés nem volt hatékony és/vagy a daganat kiújult.
Ha a katekolaminok szintje nem kóros a vérben és a vizeletben, akkor nem valószínű, hogy a betegnek pheochromocytomája van. A pheochromocytomák katekolamin termelése nem mindig állandó. Előfordulhat, hogy a beteg tünetmentes (pl. nincs kiugró vérnyomásértéke) és a vér és a vizelet katekolamin koncentrációja is normál vagy közel normál szintű, mégis kialakulóban van nála a pheochromocyta.

 

Mit kell még tudnom?
A vér és a vizelet katekolamin vizsgálata segít a pheochromocytoma diagnózisában, azonban nem nyújt felvilágosítást arról, hogy hol van a daganat, hogy egy vagy több daganatról van-e szó vagy azt, hogy jó- vagy rosszindulatú-e a daganat. A termelt katekolamin mennyisége általában párhuzamosan emelkedik a daganat méretével, de ez egyáltalán nem törvényszerű!
Nagyon fontos a kezelőorvos tanácsát kikérni bármilyen gyógyszer szedésének abbahagyása előtt. A kezelőorvos segít az interferáló anyagok és gyógyszerek azonosításában és abban, hogy a páciens melyik gyógyszer szedését hagyhatja abba biztonságosan és melyik szedését kell feltétlenül folytatnia. Néhány anyag, amely interferál a katekolamin vizsgálattal: acetaminophen, aminophyllin, amphetamin, étvágycsökkentők, kávé, tea, koffein egyéb formában, chloralhydrat, clonidin, dexamethason, vízhajtók, adrenalin, ethanol (alkohol), insulin, imipramin, lítium, methyldopa (Aldomet), MAO- (monoamin oxidase)gátlók, reserpin, salicylatok, theophyllin, tetracyclin, tricyclic antidepresszánsok és értágítók. E szerek hatása a katekolamin eredményekre nem jósolható meg előre és betegről betegre változik.

Gyakori kérdések

1. Van-e bármilyen mód arra, hogy ne jöjjön létre pheochromocytoma?
A pheochromocytoma diagnosztizálható és eltávolítható, de kialakulása nem előzhető meg. Az esetek többségében a daganat jóindulatú, és ha egyszer eltávolították, nem újul ki többé.

 

2. Van-e otthon elvégezhető vizsgálat katekolaminszintek mérésére?
Nincs. A vizsgálat erre felkészült laboratóriumban, speciális műszerekkel végezhető.

 

3. Valóban szükséges a 24 órán át történő vizeletgyűjtés?
Igen. A megbízható eredmény érdekében feltétlenül szükséges a teljes vizelet mennyiségének gyűjtése. Mivel a katekolaminok kiválasztása változó időpontokban történik, lnem megfelelő gyűjtéskor előfordulhat, hogy éppen az az egy frakció, amely nem került gyűjtésre tartalmazza a legtöbb hormont.

 

4. A lelkiállapotom valóban befolyásolhatja a vizsgálati eredményeket?
Igen, mert a katekolaminok kiválasztódnak a mellékvesékből stressz hatására is. Ha szorong vagy fél, akkor a katekolaminok szintje emelkedett lehet.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.