Más néven
Gyakran a gyógyszertári név alapján kérik
Hivatalos név
Levetiracetam
A cikk utoljára módosult: 24.01.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A vérben a levetiracetam gyógyszerszint mérésére, a személyre szabott adag meghatározása érdekében; mérgezés kimutatására, vagy annak az igazolására, hogy a páciens előírás szerint szedi-e a gyógyszert (compliance vizsgálat); az egészségi állapot gyógyszer kiürülését és/vagy veseműködést befolyásoló változásainak a figyelemmel követésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Kezdetben az adag megállapításakor; amikor az alacsony vagy nagyon magas (potenciálisan mérgező) koncentrációkat kell kimutatni; ha csökkent a veseműködés; néha az együttműködési készség (compliance) igazolására.

Mi a szükséges minta?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre, általában a következő esedékes adag bevétele előtt.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs szükség speciális előkészületre.

Accordion Title
Vizsgált minta
 • Mit vizsgálunk?

  A levetiracetam egy olyan gyógyszer, amit egyes, görcsrohamokkal járó betegségek (lásd  Epilepszia) kezelésére használnak; például juvenilis mioklónusos epilepszia, temporális lebeny epilepszia, komplex parciális görcsrohamok, mioklónusos görcsrohamok, refrakter (kezelésre nem reagáló) görcsrohamok, másodlagos generalizált görcsrohamok, egyszerű parciális görcsrohamok, tónusos-klónusos görcsrohamok. A gyógyszert egyéb epilepszia-elleni gyógyszerek mellett (kiegészítő) kezelésként írják fel. Ez a teszt a vérben a levetiracetam szintjét határozza meg.

  Az epilepszia az agy elektromos impulzusokat továbbító és az idegek aktivitását szabályozó képességét érinti. A görcsroham során a beteg tudatállapota változhat, megváltozhat a látása, szaglása és ízérzése, illetve rángógörcs jelentkezhet. A rohamok gyakorisága és súlyossága betegenként és az idő előre haladtával változhat: van, amikor csak egyszer lép fel, de van, amikor ismétlődve jelentkeznek. A görcsrohamokat az érintett agyterület alapján csoportosítják. A levetiracetamot meghatározott típusú, ismétlődő görcsrohamok megelőzésére írják fel.

  A levetiracetam az újabb második generációs epilepszia-elleni  gyógyszerek egyike. Sok már meglévő epilepszia elleni gyógyszerhez képest szélesebb a terápiás tartománya. Ez azt jelenti, hogy az a vérszint-tartomány, ami mellett a gyógyszer hatékony, de nem mérgező, szélesebb, így a gyógyszer valamelyest biztonságosabb. Adása kevesebb súlyos mellékhatással jár, a gyógyszer pedig nem lép kölcsönhatásba számos más gyógyszerrel. A levetiracetam által nyújtott hatékonyság és biztonságosság számos klinikai állapotban magasabb fokú a többi terápiás lehetőséghez képest.

  Mivel a levetiracetam terápiás tartománya szélesebb, nem kell ugyanúgy ellenőrizni a vérszintjét, mint az első generációs epilepszia-elleni  gyógyszerekét. (A téma bővebb kifejtését lásd a terápiás gyógyszerszint monitorozás címszó alatt.)

  A terápia kezdetekor a levetiracetam adagját fokozatosan emelni kell addig, amíg a szokásos mennyiséget el nem érik. A stabil dózis elérése után a vérszint mérésére sor kerülhet, hogy ellenőrizzék: a gyógyszer szintje biztosan a terápiás tartományban van. Mivel a levetiracetam kiegészítő (másodlagos) gyógyszer, az orvos mindkét felírt gyógyszer hatékonyságát figyelemmel kíséri, adagjukat pedig szükség szerint módosítja.

 • Hogy történik a mintavétel?

  A vérmintát a kar egyik könyökhajlati vénájába vezetett mintavételi tűn keresztül veszik.

  MEGJEGYZÉS: Ha az orvosi vizsgálatok során Ön vagy bárki szorong, aggódik vagy fél a vizsgálattól, akkor célszerű elolvasnia alábbi cikkeket: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése,Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

  Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban.

   

 • Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

  A vizsgálathoz nincs szükség speciális előkészületre.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Mire való a vizsgálat?

  A tesztet a vérben a levetiracetam  szintjének a mérésére és ellenőrzésére használják és annak a meghatározására, hogy a gyógyszerszint a terápiás tartományban van-e. Először a tesztet azért kérik, hogy az adott betegnél megállapítsák a megfelelő adagot. Mivel a terápiás tartomány viszonylag széles és nem pontosan meghatározott, az orvos azt fogja meghatározni, mennyire hatékonyan gátolja az adott dózis a görcsrohamokat, illetve vannak-e és ha igen, milyen súlyosak a mellékhatások. A klinikai eredményektől és a vérvizsgálat eredményeitől függően a gyógyszer adagját csökkenthetik vagy emelhetik.

  A levetiracetam szint rutinszerű ellenőrzésére általában nincs szükség. Vannak azonban olyan esetek, amikor ez mégis hasznos lehet, és amikor meg kell mérni a vérszinteket. Ilyen lehet:

  • Az adott betegnél a terápiás tartomány meghatározása (dózis személyre szabása); a kezelés indítása és a tünetek (görcsrohamok) megszűnése után, amikor nincs mellékhatás, meghatározzák a vérben a gyógyszer koncentrációját. Az ezen érték körüli tartományt tekintik az adott beteg számára terápiásnak és ezt használják fel a jövőben a beteg kezelésekor, ha az illető egészségi állapota vagy egyéb tényezők megváltoznak.
  • Annak az igazolására, hogy a beteg tünetei (görcsrohamai vagy a mellékhatások) nem a túl kevés vagy a túl sok gyógyszer következményeként jelentkeztek; annak a bizanyítására, hogy a beteg a gyógyszert az orvos utasítása szerint szedi
  • A dózis értékelésére és korrigálására bizonyos állapotokban, például:
   • vesebetegség—a levetiracetam a szervezetből a vesén át távozik, így a veseműködést befolyásoló bármilyen állapot befolyásolhatja a gyógyszer vérszintjét is.
   • Egyéb gyógyszerek megváltoztatása, újak felírása
   • Öregedés—a betegeknek a görcsroham elleni gyógyszereket általában élethosszig rendelik; ahogy öregednek, a hatékony gyógyszeradag változhat.
   • Terhesség—ez az állapot átmenetileg befolyásolhatja a gyógyszer lebontását és kiürülését.

  Az orvos a levetiracetam teszt eredménye alapján értékelheti annak a betegnek az állapotát, akinél mellékhatás vagy adverz (káros) reakció lép fel, vagy akinél ismételten jelentkeznek görcsrohamok vagy tünetek. Bizonyos esetekben a vizsgálatra azért kerül sor, hogy igazolják: a beteg az utasítások szerint szedi a gyógyszert (compliance vizsgálat).

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A levetiracetam vizsgálatokat esetenként azt követően kérhetik, hogy a beteg elkezdte szedni a gyógyszert és a stabil dózist elérték. Ismételt levetiracetam tesztre kerülhet sor akkor, ha a gyógyszer adagját megváltoztatják, vagy ha a kezelt beteg egyéb gyógyszereket kezd el szedni, vagy ezek szedését abbahagyja (ilyen esetekben azt ítéli meg az orvos, van-e ennek hatása a levetiracetam szintre).

  A vizsgálatokat rendszeresenkérhetik akkor, ha valakinek rosszabb a veseműködése, a veseműködést befolyásoló betegsége van és/vagy kifejezett májműködési zavara van.

  Azokban az esetekben is kérhetik, ha a beteg nem reagál a kezelésre és ismét jelentkeznek nála görcsrohamok. Lehet, hogy a vérszint nem elég magas, a beteg nem előírás szerint szedi a gyógyszereit, vagy a gyógyszer nem hat az adott betegnél.

  A levetiracetam vizsgálatra akkor is sor kerülhet, ha a betegnél aggasztóan súlyos mellékhatás és/vagy szövődmények jelentkeznek. A bármely adag mellett látható, de nagyobb koncentrációk mellett gyakrabban előforduló mellékhatások közé tartozik:

  Leggyakoribb


  • agresszió

  • depresszió

  • szédülés

  • álmosság

  • fejfájás

   

  Egyéb tünetek
   

  • szorongás

  • hasmenés

  • hallucinációk

  • a koordináció hiánya

  • étvágytalanság

  • memória problémák

  • a kézben vagy a lábakban zsibbadás, bizsergés vagy égés

  • kiütés

  • öngyilkossági gondolatok

  • gyengeség

  A levetiracetamot szedő betegeknek meg kell beszélniük az orvossal, mikor jöjjenek vérvételre. Gyakran a következő esedékes dózis bevétele előtt javasolt vért venni (völgykoncentráció).

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A levetiracetam terápiás tartománya kb. 12,0 – 46,0 µg/mL. A 46 µg/mL feletti értékeket potenciálisan mérgezőnek tekintik. A tartományok kismértékben változnak laboratóriumonként. Az orvosnak és a vizsgált betegnek a vizsgálatot végző laboratórium által meghatározott terápiás tartományt és mértékegységet kell használni. Nem egészen ismertek a toxikus szintek. A terápiás tartomány alapja a közvetlenül a következő esedékes dózis bevétele előtt vett vérmintában mért szint (völgykoncentráció).

  A terápiás tartományon belül a legtöbb beteg súlyos mellékhatások nélkül reagál a gyógyszerre; a gyógyszerre adott válasz azonban egyénenként változó. A legtöbb betegnél a terápiás tartomány alsó határa közelében görcsrohamok, míg egyeseknél a felső határ közelében súlyos mellékhatások lépnek fel. Vannak olyan betegek is, akiknél a hatékonyság és/vagy a mellékhatásmentes kezelés érdekében a megadott tartományon kívüli adagolásra van szükség. A betegeknek szorosan együtt kell működniük az orvossal, hogy megtalálják a legjobban ható adagot és vérszintet.

  Általában, ha a levetiracetam szintje a terápiás tartományon (vagy az egyedileg meghatározott szinten) belül van, és a betegnél nem lépnek fel ismétlődő görcsrohamok, illetve nem jelentkeznek súlyos mellékhatások, akkor az adagot megfelelőnek tekintik.

  A terápiás tartományon kívül eső érték azt jelentheti, hogy a beteg nem az orvos utasításai szerint szedi a gyógyszert. Ezt fontos tudni, mivel ilyen esetben fokozott a tünetek kialakulásának a kockázata.

 • Mit kell még tudnom?

  A betegeknek nem szabad az orvos tudta nélkül emelni, csökkenteni, vagy leállítani a gyógyszerek szedését. Az adag meghatározását és korrigálását minden betegnél egyedileg kell értékelni.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Meddig kell a levetiracetamot szedjem?

  Az epilepsziában szenvedő betegeknek a levetiracetamot vagy a többi gyógyszert egész életük során kell szedniük. Ha a levetiracetam nem hat vagy mellékhatásokat okoz, a betegnek más gyógyszer(eke)t kell adni.

 • Meg lehet-e mérni a levetiracetam szintet a rendelőben?

  Nem, ehhez speciális eszközre van szükség. A rendelőben a vénából levett vérmintát a laboratóriumban kell vizsgálni.

 • Milyen egyéb epilepszia-elleni gyógyszerek vannak?

  Számos különböző epilepszia-elleni gyógyszer kapható, melyek hatása eltérő. Ezeket különböző típusú görcsrohamok kezelésére lehet használni. A régóta használt első generációs epilepszia-ellenes gyógyszerek közé tartozik: fenobarbital (az 1900-s évek eleje óta), fenitoin, karbamazepin, etoszuximid, és valproinsav (valproát). Újabb, második generációs epilepszia-ellenes szerek például: gabapentin, lamotrigin, oxcarbazepin, topiramat, és levetiracetam. Ezek közül egyeseket önmagukban is adhatnak, azonban az újabb epilepszia-ellenes szerek többségét más gyógyszerekkel együtt használják.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.