Más néven
Krioproteinek
A cikk utoljára módosult: 22.04.2019.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Annak meghatározására, hogy az olyan tünetek, mint például a végtagok hidegre való érzékenysége, annak tulajdonítható-e, hogy krioglobulinok vannak jelen a vérben. Ezek kóros fehérjék, amelyek különböző betegségekhez társulhatnak. 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor olyan tünetek jelentkeznek, mint pl. a hideg hőmérsékleten jelentkező bőrkiütés, véraláfutás, fájdalom, gyengeség, ízületi fájdalom, és/vagy a végtagok elfehéredése és hűvössége.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájába szúrt tűn keresztül veszik a vért egy előmelegített csőbe. A minta előkészítése során a csövet testhőmérsékleten vagy annak közelében kell tartani. 

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Általában nincs szükség külön előkészületre, legfeljebb megkérhetik Önt, hogy éhgyomrral érkezzen a vérvételre.  

Mit vizsgálunk?

A krioglobulinok a keringésben jelen lévő fehérjék, elsősorban immunglobulinok (pl.: IgG, IgM, IgA, vagy könnyűláncok), melyek kicsapódnak (precipitálódnak), amikor hidegnek vannak kitéve és melegben visszaoldódnak. Kis mennyiségben néhány egészséges ember vérében is előfordulhatnak, de jellemzően kóros fehérjetermeléshez és különböző betegségekhez, állapotokhoz társulnak. Ez a teszt a krioglobulinokat mutatja ki és a relatív mennyiségüket határozza mega vérben.

A kicsapódott krioglobulinok lassíthatják a véráramlást és elzárhatják a kisereket. Krioglobulinémiának nevezik azt az állapotot, amikor a vérben nagy mennyiségben van jelen krioglobulin, ez számos tünetet okozhat: fekély/zúzódás/horzsolás szerű bőrelváltozás, bőrkiütés, ízületi fájdalom, és Raynaud jelenség – fájdalom, elfehéredés, kékülés, zsibbadás, bizsergés hidegség a hűvösnek kitett ujjakon és lábujjakon. (Ilyen tünetek megjelenhetnek olyan személyeknél is, akik nem krioglobulinémiások.) A krioglobulinok szövetkárosodást okozhatnak, ami a bőr fekélyes elváltozásához, súlyos esetben gangréna (üszkösödés) kialakulásához vezethet. Aktiválhatják az immunrendszert, ami immunkomplex képződéshez vezet. Az immunkomplexek lerakódnak a szövetekben. Ezáltal gyulladást, vérzést, egyben és apró vérrögök képződését okozhatják, ami befolyásolhatja az olyan szervek vérellátását, mint például a vese, vagy a máj.

 

Számos állapotban jelenhetnek meg a vérben krioglobulinok, például fertőzésekben: mint a Lyme kór, mononukleózis, hepatitisz C és a HIV/AIDS esetén. Megjelenhetnek vesebetegségben, autoimmun kórképekben, mint pl. szisztémás lupusz eritematózusz, reumatoid artritisz és Sjögren szindróma, valamint limfoproliferatív betegségekben, mint pl. myeloma multiplex, limfóma, limfoid leukémia és olyan kórképekben, melyek a vérerek gyulladásával járnak (vaszkulitiszek), pl. a Wegener granulomatosis.

A krioglobulinok jelenléte nem specifikus vagy diagnosztikus értékű ezekben az állapotokban, deaz egyik tünetük lehet.

 

A krioglobulinémia három típusa:

 

I-es típus, amely monoklonális immunglobulinból áll– azaz egyetlen típusú fehérjéből, amit egy kóros sejt klón termel. Eza típus myeloma multiplex-ben, vagy limfómában szenvedőknél fordul elő leggyakrabban.

 

II-es típus, amely monoklonális és poliklonális immunglobulinok keverékéből áll. Ez a típus hepatitisz C, vagy más vírusos fertőzésben szenvedő betegnél fordul elő leggyakrabban.

 

III-as típus, amely poliklonális immunglobulinokat tartalmaz. Autoimmun betegek esetében fordul elő leggyakrabban.

 

A laboratórium vizsgálatok első lépésben nem különítik el a három típust, de az érintett fehérjék azonosíthatóak elektroforézis, immunfixáció segítségével.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A vizsgálat a krioglobulinok jelenlétének igazolására és relatív mennyiségük meghatározására való. Kérhető a vizsgálat más tesztekkel együtt is, annak érdekében, hogy a krioglobulinémia lehetséges okait megállapítsák, vagy kizárják. A vizsgálat kérése attól függ, hogy mely állapot vagy kórkép fennállása valószínűsíthető (gyanítható).

   

  Amennyiben a szűrésként végzettkrioglobulin teszt eredménye pozitív, akkor a következőkben immunfixációs elektroforézis (IFE) segítségével megállapítják, hogy milyen típusú immunglobulinok okozhatják a jelenséget és ez alapján azt, hogy melyik típusú krioglobulinémia áll fenn.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Bármilyen olyan esetben, amikor a betegnek olyan tünete van, ami krioglobulinémiához társulhat. Ezek közül néhány:

  Fekély/zúzódás/horzsolás szerű bőrelváltozás

  Bőrkiütés, purpura (lila foltok)

  Ízületi-, izomfájdalom

  Gyengeség, fáradtság

  Raynaud jelenség, melyet fájdalom, elfehéredés, kékülés, zsibbadás, bizsergés, hidegség jellemezhet a hűvösnek kitett ujjakon és lábujjakon.

  Bőrfekélyek

  Bőrelhalás, gangréna (üszkösödés)

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A legtöbb egészséges ember esetében a krioglobulin vizsgálat eredménye negatív, vagyis krioglobulin nem mutatható ki. Rutinszerűen nem is vizsgálják, ha nincsenek jelenlétére utaló tünetek.

   

  Amennyiben a teszt eredménye pozitív, az azt jelenti, hogy jelen van krioglobulin és fennáll a lehetősége annak, hogy hidegben kicsapódik. Ha ez bekövetkezik, akkor jelenhetnek meg a tünetek, melyek. egyénenként és alkalmanként eltérőek lehetnek, Mértékük nem szükségszerűen arányos a krioglobulin mennyiségével.

   

  A vizsgálat eredménye számos betegségben, állapotban pozitív lehet. Néhány példa:

  • Fertőzések, mint pl. Lyme kór, mononukleózis, hepatitisz C és HIV/AIDS 
  • Vesebetegség
  • Autoimmun kórképekben, mint pl. szisztémás lupusz eritematózusz, reumatoid artritisz és Sjögren szindróma
  • Olyan betegségekben, melyekben emelkedik a limfociták száma, mint pl. myeloma multiplex, limfóma, limfoid leukémia
  • olyan kórképekben, melyek a vérerek gyulladásával járnak (vaszkulitiszek).

  A krioglobulin vizsgálat során először a krioglobulin típusát nem határozzák meg és az eredmény nem jellemző a háttérben álló betegségre, állapotra.

 • Mit kell még tudnom?

  A krioglobulinémiában szenvedők közül sokan krónikus hepatitisz C vírus fertőzöttek, jóllehet a HCV fertőzöttek csak nagyon kis hányada lesz krioglobulinémiás (kevesebb, mint 3 %-uk).

 • Megelőzhetőek a krioglobulinok okozta tünetek?

  Segít a tünetek megelőzésében, illetve enyhítésében, ha az érintett beteg kerüli a hidegben való tartózkodást és a hideg tárgyakkal való érintkezést (pl. ne nyúljon kesztyű nélkül a fagyasztóba).

 • Tehetek azért valamit, hogy megszabaduljak a krioglobulinoktól?

  Általában nem. Amennyiben a krioglobulin átmeneti állapot, pl. bakteriális fertőzés miatt jelenik meg, úgy a gyógyulást követően eltűnhet. Amennyiben krónikus állapot, pl. autoimmun betegség következtében jelenik meg, akkor valószínűleg tartósan meg is marad a krioglobulin. Bizonyos esetekben ferezis alkalmazható annak érdekében, hogy a krioglobulinok eltűnjenek a vérből. Ezáltal mérsékelődnek a tünetek, de ez csak átmeneti időre segít.

 • Milyen más vizsgálat segíthet abban, hogy a krioglobulinémia hátterében álló ok kiderüljön?

  A fehérje elektroforézisen (immunfixáción) túl több teszt is hasznos lehet, mint pl. hepatitisz C-, ANA-, mononuklózis- és rheuma faktor kimutatására végzett vizsgálatok.

 • Hogyan kezelik a krioglobulinémiát?

  Elsősorban a krioglobulinémiát kiváltó ok/betegség kezelésével javítható az állapot. Néha szükségesek lehetnek olyan gyógyszerek, mint pl. a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), a kortikoszteroidok, vagy más immunszuppresszánsok, azért, hogy enyhítsék a tüneteket és csökkentsék a komplikációkat. Amennyiben súlyosak a tünetek, akkor plazmaferezissel csökkenthetik a vér krioglobulin tartalmát, azáltal, hogy a beteg vérplazmáját donor plazmára cserélik. Folyamatos vagy specifikus kezelés nem létezik a krioglobulinémiára.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

Edgerton, C. (2017 December 18, Updated). Cryoglobulinemia. Medscape Drugs & Diseases. Available online at https://emedicine.medscape.com/article/329255-overview. Accessed on 2/11/18.

Gulli, F. et. al. (2017 January 1). Cryoglobulin Test and Cryoglobulinemia Hepatitis C-Virus Related. Mediterr J Hematol Infect Dis. 2017 Jan 1;9(1):e2017007. Available online at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28101312. Accessed on 2/11/18.

Delgado, J. and Tebo, A. (2017 October, Updated). Cryoglobulinemia. ARUP Consult. Available online at https://arupconsult.com/content/cryoglobulinemia. Accessed on 2/11/18.

(© 1995–2018). Cryoglobulin, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories. Available online at https://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/80988. Accessed on 2/11/18.

Starkebaum, G. et. al. (2017 February 8, Updated).Cryoglobulinemia. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at https://medlineplus.gov/ency/article/000540.htm. Accessed on 2/11/18.

Starkebaum, G. et. al. (2017 February 8, Updated). Cryoglobulins. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at https://medlineplus.gov/ency/article/003555.htm. Accessed on 2/11/18.

Samiappan, A. and Saenz, A. (2014 April 29, Updated). Cryoproteins. Medscape Laboratory Medicine. Available online at https://emedicine.medscape.com/article/2086953-overview#showall. Accessed on 2/11/18.

(2013 March). Cryoglobulinemic Vasculitis. Vasculitis Foundation. Available online at https://www.vasculitisfoundation.org/education/forms/cryoglobulinemia/. Accessed on 2/11/18.

Korábbi áttekintések során használt források

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 328-329.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (© 2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry: AACC Press, Washington, DC. Pp 209.

(Updated 2009 November) Cryoglobulinemia. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/Cryoglobulinemia.html?client_ID=LTD. Accessed November 2009.

Teitel, A. (Updated 2009 February 22). Cryoglobulins. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003555.htm. Accessed November 2009.

(Revised 2009 August 4). Detailed Guide: Waldenstrom Macroglobulinemia. American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/docroot/CRI/CRI_2_3x.asp?dt=76. Accessed November 2009.

Ainsworth, C. et. al. (Updated 2009 July 17). Cryoglobulinemia. Emedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/329255-overview. Accessed November 2009.

(© 1995-2009). Cryoglobulin, Serum and Plasma. Mayo Clinic, Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/print.php?unit_code=83659. Accessed November 2009.

Chan, A. et. al. (2008 February). Cryoglobulinaemia: clinical and laboratory Perspectives. Hong Kong Medical Journal v14 (1) [On-line information]. PDF available for download at http://www.hkmj.org/article_pdfs/hkm0802p55.pdf. Accessed November 2009.

Bui, T. and Short, M. (2008 January 1). Photo Quiz, Localized Rash After Skin Exposure to Cold Temperature. American Family Physician [On-line information]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20080101/photo.html. Accessed November 2009.

The John Hopkins Vasculitis Center: Cryoglobulinemia. Available online at http://vasculitis.med.jhu.edu/typesof/cryoglobulinemia.html. Accessed November 2009.

American College of Rheumatology: HCV-Associated Arthritis. Available online at http://www.rheumatology.org/public/factsheets/diseases_and_conditions/hcvassociatedarthritis.asp?aud=pat. Accessed November 2009.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 21st ed. McPherson RA and Pincus MR, eds. Philadelphia: 2007, Pp 704, 843.

MedlinePlus Medical Encyclopedia. Cryoglobulins. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003555.htm. Accessed November 2013.

MedlinePlus Medical Encyclopedia. Cryoglobulinemia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000540.htm. Accessed November 2013.

ARUP Consult. Cryoglobulinemia. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/Cryoglobulinemia.html. Accessed November 2013.

Mayo Medical Laboratories. Cryoglobulin and Cryofibrinogen Panel. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/83659. Accessed November 2013.

University of Maryland Medical Center. Cryoglobulinemia. Available online at http://umm.edu/health/medical/ency/articles/cryoglobulinemia. Accessed November 2013.

Mayo Clinic. Cryoglobulinemia. Available online at http://www.mayoclinic.org/cryoglobulinemia/treatment.html. Accessed November 2013.

Vasculitis Foundation. Cryoglobulinemia. Available online at http://www.vasculitisfoundation.org/education/forms/cryoglobulinemia/. Accessed November 2013.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.