Más néven
SARS-CoV-2 vizsgálat
Koronavírus 2019 vizsgálat
COVID-19 RT-PCR
COVID-19 IgG, IgM, IgA antitest vizsgálat
SARS-CoV-2 antigén vizsgálat
COVID-19 Ag vizsgálat
Hivatalos név
Súlyos akut légzőszervi szindróma koronavírus 2 (SARS-CoV-2) RNS meghatározás RT-PCR módszerrel
Súlyos akut légzőszervi szindróma koronavírus 2 (SARS-CoV-2) antitest, szérum COVID-19 antigén vizsgálat
A cikk utoljára módosult: 02.06.2020.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?
 • Molekuláris (RT-PCR) vizsgálat: A SARS-CoV-2 fertőzés (COVID-19) diagnosztizálására
 • Antitest (szerológia) vizsgálat: A SARS-CoV-2 elleni antitestek meghatározása, amely azt mutatja, hogy találkozott a vírussal; a pandémia nyomon követésének segítésére

Sürgősségi felhasználási engedélyt kapott a COVID-19 antigén vizsgálat, amely a légúti mintákból SARS-CoV-2 fehérjét detektál, de a vizsgálatot még nem alkalmazzák széles körben. (Bővebben lásd lentebb a Gyakori kérdések az antigén vizsgálatról részt.)

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?
 • Molekuláris vizsgálat: Ha a SARS-CoV-2 fertőzés tünetei fennállnak és/vagy találkozott olyannal, aki a vírusssal fertőzött
 • Antitest vizsgálat: Ha Ön korábban átesett a fertőzésen, vagy gyanítja, hogy volt COVID-19 fertőzése és az egészségügyi ellátója meg szeretné határozni, hogy rendelkezik-e a vírus elleni antitestekkel
Milyen mintára van szükség?
 • Molekuláris vizsgálat: A fennálló fertőzés diagnosztizálására az orrgaratból, az orrból és/vagy a torokból vesznek mintát; néha nyálmintát is vehetnek.
 • Antitest vizsgálat: A vérmintát az alkar egyik könyökhajlati vénájából veszik.
A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs szükség előkészületre.

Mit vizsgálunk?

A COVID-19 a SARS-CoV-2 új koronavírus törzs által okozott fertőzés és betegség neve. A COVID-19 vizsgálat egyik típusa a vírus örökítő anyagát (RNS) határozza meg légúti mintából. A COVID-19 szerológiai vérvizsgálatok azon antitestek meghatározására szolgálnak, amelyeket a szervezet a fertőzésre adott válaszként termel. A COVID-19 antigén vizsgálatokkal a vírusfehérjét határozzák meg légúti mintából, de ezt a vizsgálatot még nem alkalmazzák széles körben.

A SARS-CoV-2 egy új vírus, amely 2019 decemberében jelent meg először és riasztó mértékben terjedt el világszerte, ami arra kényszerítette az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy pandémia kitörését, valamint számos országot (köztük Magyarországot), hogy közegészségügyi szükségállapotot jelentsen be. A pandémia során a tudósok folyamatosan tanulmányozzák a vírust és egyre többet tudnak meg a COVID-19 betegségről.

Összesen hét koronavírus ismert, amelyről tudjuk, hogy embert fertőz, és a legtöbbjük enyhe–közepes légúti tüneteket okoz. Közülük a SARS-CoV-2 fertőzés okozta betegség hasonlít a MERS (Middle East respiratory syndrome; közel-keleti légzőszervi szindróma) és a SARS (severe acute respiratory syndrome; súlyos akut légzőszervi szindróma) fertőzésekre, mert sokkal súlyosabb és néhány esetben tüdőgyulladáshoz és halálhoz vezető betegséget okozhat.

Mivel a SARS-CoV-2 egy új vírus, mindenki potenciálisan fogékony a fertőzésre és jelenleg még nem ismert, kinél alakulnak ki súlyos szövődmények. A szezonális influenzával ellentétben, amely szintén súlyos betegséget és halált okozhat, jelenleg nem létezik a SARS-CoV-2 fertőzés elleni vakcina vagy speciális kezelés.

Az emberi szervezet a fertőzés után körülbelül 1–2 héttel kezd el antitesteket termelni a vírus ellen, amelyek szintje fokozatosan növekszik az idő előrehaladtával. Jelenleg még nem ismert, hogy az emberek milyen hosszú ideig termelnek antitesteket, hogy ezek az antitestek védenek-e az újrafertőződés ellen, tartós immunitást nyújtanak-e. (További általános információk érhetőek el az antitestekről, köztük az IgG, IgM és IgA immunglobulinokról, melyekről az Immunoglobulinok cikkben olvashat.)

A fertőzött személyek közül néhányan tünetmentesek lehetnek, vagy nem mutatnak észrevehető tüneteket, de eközben mégis fertőzőek és potenciálisan terjesztik a vírust (csendes vírushordozók). Előzetes adatok szerint a fertőzöttek közel 80%-ának nem lesznek tünetei, vagy enyhe–közepes erősségű betegség alakul ki náluk és egy vagy két héten belül meggyógyulnak. Ha a COVID-19 tünetei kialakulnak, akkor azok jellemzően a vírussal való fertőzés után 2–14 nappal jelennek meg. Kutatások szerint körülbelül 5 nap a vírussal való megfertőződés és a megbetegedés között átlagosan eltelt idő (inkubációs időszak) és az emberek 97%-ánál, 11 napon belül megtörténik a tünetek kialakulása.

A COVID-19 fő tünetei a köhögés, a légszomj vagy a nehézlégzés. További tünetek lehetnek a láz, a borzongás, az ismétlődő hidegrázás, az izomfájdalom, a fejfájás, a torokfájás és a szaglás vagy az ízérzékelés elvesztése. A tünetek ingadozhatnak, és előfordulhatnak olyan időszakok, amikor a COVID-19-es beteg jobban érzi magát. A gyermekeknél és a csecsemőknél általában enyhébb betegség alakul ki, de gyakran ugyanolyan tünetek jelennek meg náluk, mint a felnőtteknél.

A súlyos betegség kialakulásának kockázata az életkorral nő, és egyes alapbetegségek esetén is magasabb, mint pl. a szívbetegségtüdőbetegségmagas vérnyomáscukorbetegség vagy legyengült immunrendszer. Néhány COVID-19-ben szenvedő betegnél tüdőgyulladás, tüdőfertőzés alakulhat ki és a súlyos esetekben lélegeztetőgép alkalmazása válhat szükségessé, a megfelelő oxigénellátás biztosítása érdekében. Habár a COVID-19 elősorban egy légúti fertőzés, a tudósok azt tapasztalják, hogy a betegség a tüdőn kívül más szerveket is érinthet: így a szívet, az agyat és a veséket is. A legsúlyosabb esetekben a COVID-19 többszervi elégtelenséghez vagy halálhoz vezethet.

 

COVID-19 vizsgálat

A COVID-19 korai jeleit és tüneteit gyakran nehéz megkülönböztetni a nátha vagy egyéb légúti betegség tüneteitől, így speciális vizsgálatok elvégzése szükséges a jelenleg fennálló vagy korábbi fertőzés diagnosztizálásához.

 • A reverz transzkriptáz polimeráz láncreakció (RT-PCR) — Az aktuálisan  fennálló SARS-CoV-2 fertőzés kimutatására szolgáló legtöbb laboratóriumi módszer az RT-PCR vizsgálaton alapszik, amely a vírus RNS-ét határozza meg a beteg légúti mintájából. A PCR egy olyan laboratóriumi technika, amelyet arra használnak, hogy nagyon kevés DNS-t tartalmazó mintából, nagyon nagy számú rövid DNS szakasz-kópiát állítsanak elő, hogy azután azt meg lehessen határozni. Ezt a folyamatot a DNS „amplifikálásának” nevezik. (További részletekért olvassa el a PCR-ről szóló cikket.) A reverz transzkripciós lépés teszi lehetővé, hogy a vírus RNS-ét DNS-sé alakítsák át, így lehetővé válik a PCR technika alkalmazása.
 • SARS-CoV-2 antitest (össz, IgGIgM, IgA) vérvizsgálat (szerológia) — Ezek a vizsgálatok a szervezet immunrendszere által a SARS-CoV-2-re adott válaszként termelt antitesteket mutatják ki. A COVID-19 szerológiai vizsgálatok meg tudják mondani, hogy Ön találkozott-e korábban a vírussal. Az antitest vizsgálatokat azonban nem tartják megfelelőnek az aktuálisan fennálló fertőzés diagnosztizálására. Az antitestek csak 1–2 héttel azután jelennek meg, hogy megfertőződött a szervezet, így az antitest vizsgálatok a korai fertőzést lehet, hogy nem mutatják ki. Néhány antitest gyorstesztet is kifejlesztettek. Ezekhez általában ujjbegyből vett vérmintára van szükség a pozitív vagy a negatív eredmény kimutatására. (További általános információk érhetőek el az antitestekről –, amelyet immunglobulinoknak is neveznek– az Immunoglobulinok cikkben.)

Hogyan történik a mintavétel?

A megfelelő minták megfelelő levétele elengedhetetlen a pontos COVID-19 vizsgálati eredményhez.

 • AZ RT-PCR vizsgálathoz: Az előnyben részesített minta az orr hátulsó részéből vett kenet. Ezt orrgaratból vett mintának nevezik. Úgy veszik le, hogy hátra kell hajtania a fejét és utána egy mintavevő pálcát (olyan, mint egy hosszú fültisztító pálcika, a végén egy kis fejjel) vezetnek be az egyik orrlyukán keresztül, ameddig ellenállásba nem ütközik (kb. 5 cm). Néhány másodpercig egyhelyben tartják, majd párszor megforgatják, utána kihúzzák. Ez nem fájdalmas, azonban kellemetlen lehet, szemkönnyezést okozhat, és köhögési rohamot ingerelhet. A CDC (Centers for Disease Control and Prevention, az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központja) útmutatója szerint más légúti minták is gyűjthetőek, ha nem lehetséges az orrgaratból mintát venni. Ez lehet a torok hátsó részéből vett kenet (garatminta) vagy az orr nyílásánál vett kenet (orrlyukból vett minta). Néha az orrgaratból, és a torokból egyaránt vesznek mintát, hogy nagyobb legyen az esélye annak, hogy elegendő vírust gyűjtenek a vizsgálathoz. Mindkét mintavevő pálcáról ugyanabba a transzportmédiumot tartalmazó csőbe helyezik bele a váladékot, és elküldik a laboratóriumba vizsgálatra. Némely esetben nyálmintát is vehetnek úgy, hogy megkérik a beteget, hogy köpjön a mintatartályba.

Az antitest vizsgálathoz: A vérmintát az alkar egyik könyökhajlati vénájába vezetett mintavételi tűn keresztül veszik, vagy a gyorstesztekhez az ujjbegy megszúrásával néhány csepp vért vesznek.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  A COVID-19 RT-PCR vizsgálatot a SARS-CoV-2 fertőzés diagnosztizálására használják, valamint arra, hogy segítse a terápiás döntések meghozatalát.

  Az antitest (szerológia) vizsgálatokat arra használhatják, hogy meghatározzák korábban volt-e SARS-CoV-2 fertőzése és a szervezete termelt-e antitesteket a vírus ellen, még akkor is, ha soha nem mutatott tüneteket. Közegészségügyi tisztviselők arra használhatják az antitest vizsgálatot, hogy nyomon kövessék a jelenlegi pandémia mértékét. Vegye figyelembe, hogy az antitest vizsgálatokat nem tartják megfelelőnek az aktuálisan fennálló fertőzés diagnosztizálására. A betegség kialakulását követően egy–két hétbe telhet az antitestek megjelenése, így a korai fertőzés kimutatását az antitest vizsgálatok elmulaszthatják.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  COVID-19 RT-PCR:

  Ezt a vizsgálatot akkor kérhetik, ha olyan jeleket és tüneteket mutat, amelyek a SARS-CoV-2 fertőzés gyanúját vetik fel, különösen akkor, ha COVID-19-es beteggel találkozott és/vagy nagyobb Önnél a fertőzés kockázata. Kezelőorvosa erősen gyaníthatja, hogy Ön COVID-19-ben szenved, ha a következő tüneteket tapasztalja:

  • Láz
  • Köhögés
  • Légszomj
  • Borzongás, néha ismétlődő hidegrázás
  • Izomfájdalom
  • Fejfájás
  • Torokfájás
  • Az ízérzékelés vagy szaglás újonnan történő elvesztése

  Az Egyesült Államokban a CDC (Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ, NNK) útmutatást ad arra vonatkozóan, hogy kit javasolt vizsgálni, de a vizsgálati döntést alapjában véve az egészségügyi szakemberek és az állami és helyi egészségügyi szolgáltatók hozzák meg.

  Nem szükséges mindenkit vizsgálni. Egyfelől, mivel a legtöbb embernél enyhe–közepes erősségű betegség alakul ki, és otthon meg tudnak gyógyulni a vizsgálat eredményétől függetlenül, és az, hogy a gyógyulás idejére otthon maradnak, biztonságosabb lehet a betegeknek és az egészségügyi szakembereknek egyaránt, mintha elmennének a vizsgálati helyszínre, hogy alávessék magukat a vizsgálatnak. Másfelől azért, mivel erre a vírusra még nincs elfogadott kezelés, így a vizsgálat eredménye az enyhe esetekben nem befolyásolja az egészségügyi szakember kezelésre vonatkozó döntését. Azonban a vizsgálat eredményei egyes esetekben segíthetnek olyan döntés meghozatalában, hogy Önnek otthon kell-e maradnia, más emberektől távol, menjen-e dolgozni vagy maradjon-e otthon és/vagy tájékoztassa-e az Önnel közeli kapcsolatban lévő személyeket.

  A CDC rendszeresen frissíti az útmutatóit arra vonatkozóan, hogy ki számára kiemelten fontos az RT-PCR vizsgálat elvégzése. A jelenlegi kiemelt fontosságú vizsgálandókat megtalálja a CDC weboldalán az Értékelések és vizsgálatok a 2019-es koronavírus betegség esetén (COVID-19) cikkben.

  Ahogyan a jelenlegi helyzet romlik, az RT-PCR vizsgálat alkalmazása is bővülhet. Például az embereket szűrővizsgálatnak vethetik alá, mielőtt bármilyen okból kórházba kerülnek. Az eredmények segíthetnek meghatározni, hogy izolálni kell-e őket a kórházi tartózkodásuk alatt. A vizsgálatot kontaktkutatásra és a munkaerő szűrésére is használhatják, hogy meghatározzák, aktuálisan ki fertőzött.

  Antitest (szerológia) vizsgálat

  Az antitest vérvizsgálatot akkor kérheti a kezelőorvos, ha szeretné megtudni, hogy a szervezete termelt-e antitesteket a SARS-CoV-2 ellen, akkor is, ha nem voltak tünetei. Ahogyan egyre több szerológiai tesztet hagy jóvá az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság) és válik szélesebb körben elérhetővé, úgy változhat a protokoll arra vonatkozóan, hogy kinél végeznek el antitest vizsgálatot. Ilyen tesztek már Magyarországon is elérhetők.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  RT-PCR vizsgálatok

  • A pozitív RT-PCR vizsgálat azt jelenti, hogy nagy a valószínűsége, hogy COVID-19 betegsége van, és Önt fertőzőnek vélik. Az eredmény nem képes megmondani, hogy mikor fertőződött meg, vagy a tünetei súlyosságának valószínűségét előre jelezni.
  • A negatív RT-PCR vizsgálat azt jelenti, hogy a vizsgálat idején Ön valószínűleg nem fertőzött. Azonban később még mindig megfertőződhet. Ha jelenleg légúti tünetei vannak, a negatív eredmény azt jelentheti, hogy a COVID-19-től eltérő betegségben szenved (pl. influenza).  Egy másik lehetőség, hogy nincs elegendő SARS-CoV-2 vírus a mintában ahhoz, hogy meg lehessen azt határozni. Ez vagy azért lehet, mert nem volt megfelelő a mintavétel, vagy még túl korai a fertőzés a vírus detektálásához.

  Antitest (szerológia) vizsgálat

  • A pozitív antitest vizsgálat azt jelenti, hogy Ön valamikor megfertőződött a SARS-CoV-2 vírussal. Ez azt is jelentheti, hogy Ön immunis a vírusra, és lehet, hogy újra nem kapja el a fertőzést. Azonban a SARS-CoV-2 egy új vírus és még mindig vannak megválaszolatlan kérdések arról, hogy egy korábbi fertőzés nyújt-e immunitást, és ha igen, mennyi ideig.

  A negatív antitest vizsgálat azt jelenti, hogy az immunrendszere nem termelt antitesteket a fertőzés ellen, ami valószínűleg azt jelenti, hogy Ön korábban nem fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal. Azonban negatív lehet az antitest vizsgálata, ha a megfertőződés után túl hamar vizsgálják, és a szervezete még nem termelt elég antitestet ahhoz, hogy detektálni lehessen. A CDC szerint körülbelül egy–két hétbe telik a detektálható antitestek kialakulása azután, hogy Ön megbetegedett, és néhány egyén esetén ez ennél hosszabb idő is lehet.

 • Szükség van arra, hogy karantént vállaljak, ha COVID-19-es beteggel találkoztam, vagy légúti tüneteim vannak?

  Amennyiben nem mutat tüneteket vagy nem tesztelik le, az egészségügyi szakemberek akkor is azt javasolják, hogy vállaljon 14 napos karantént, ha koronavírussal találkozhatott azáltal, hogy olyan emberrel volt közeli kapcsolatban, aki bizonyítottan vagy gyanítottan elkapta a betegséget. Lehet, hogy nem tudja, hogy találkozott-e a vírussal, de ha légúti jeleket vagy tüneteket kezd mutatni, 14 napos karantént kell vállalnia.

 • Ha fertőzött vagyok, de nincsenek tüneteim, akkor is terjeszthetem a vírust?

  Igen. Vannak olyan emberek, akik SARS-CoV-2 vírussal fertőződtek meg, de nem mutatnak semmilyen tünetet—ők tünetmentesek. Azonban ennek ellenére is fertőzők lehetnek és terjeszthetik a vírust (hordozók), ami miatt fontos a karanténba vonulás, ha COVID-19-es beteggel találkozott, még akkor is, ha nincsenek tünetei.

 • Szükséges megvizsgálni a vírusra, ha nincsenek tüneteim?

  Tekintettel arra, hogy az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg hiány van a vizsgálati lehetőségekből, a CDC nem priorizálja a COVID-19 vizsgálatot azok számára, akik tünetmentesek. Ez változhat a jövőben, ahogy a laboratóriumok kapacitása bővül.

 • Tesztelhetem magam COVID-19 betegségre otthon?

  Jelenleg nincs olyan FDA által jóváhagyott teszt, amelyet otthon lehetne elvégezni. A vizsgálat csak jóváhagyott vizsgálóhelyen vagy egészségügyi szakemberen keresztül lehetséges. Azonban az FDA mostanában fogadta el az első RT-PCR tesztet, amely olyan mintavevő készletet tartalmaz, amellyel a betegek otthon, maguk vehetnek mintát az orrukból és azt utána a laboratóriumba küldhetik a vizsgálatra.

 • Mennyire pontos a COVID-19 RT-PCR vizsgálat?

  A laboratóriumi szakemberek és a tesztek fejlesztői azon dolgoznak, hogy olyan pontos teszteket hozzanak létre, amilyeneket csak lehetséges, azonban egy teszt sem 100%-osan tökéletes. A COVID-19 RT-PCR vizsgálat nagyon specifikus a vírusra, de van egy kis esély arra, hogy fals pozitív eredményt adjon (a vizsgálat pozitív lesz anélkül, hogy a vírussal megfertőződött volna). Ráadásul a negatív RT-PCR vizsgálat azt jelenti, hogy a mintavétel idején valószínűleg nem volt fertőzött, de lehetséges, hogy probléma volt a mintavétel során, a tárolás vagy a szállítás nem volt megfelelő vagy nem volt jelen elég vírus a mintában a detektáláshoz. Ez fals negatív eredményhez vezethet (a tesztelés negatív annak ellenére, hogy vírussal fertőzött).

 • Szükséges második vagy sokadik alkalommal is RT-PCR vizsgálatot végeztetnem?

  Ha negatív az RT-PCR vizsgálata és még mindig fennállnak Önnél a tünetek, lehet, hogy második alkalommal is meg kell Önt vizsgálni; a kezelőorvosa dönti el, hogy szükséges-e Önt újravizsgálni. Ha pozitív RT-PCR eredményt kap, a kezelőorvosa egy második vizsgálatot is elrendelhet egy későbbi alkalommal a gyógyulás felmérésére, hogy megbizonyosodjon arról, hogy Ön már nem fertőző. A kezelőorvosa és/vagy a munkáltatója a körülményektől függően további vizsgálatokat is igényelhet

 • Mennyi ideig tart az RT-PCR vizsgálat eredményének kiadása?

  A COVID-19 vizsgálat eredményének kiadási ideje attól függően változik, hogy hol végezték a vizsgálatot. Miután leveszik a mintát, a laboratóriumba küldik. Néha a laboratórium ugyanott van, de gyakran egy külső laboratóriumba kell elküldeni a mintát feldolgozásra. Elképzelhető, hogy elmaradás van a vizsgálatból, ami növeli az eredmények kiadhatóságának idejét. Ezért a vizsgálati eredményét lehet, hogy gyorsan, 24 órán belül megkapja, vagy 5–10 napig is tarthat az eredménykiadás.

 • Mi történik akkor, ha pozitív eredményű lesz a vírusvizsgálatom?

  Ha pozitív lesz az eredménye, számos lépést meg kell tennie annak érdekében, hogy a SARS-CoV-2 vírust ne terjessze tovább másokra az otthonában és a közösségben:

  • Maradjon otthon, hacsak nincs orvosi ellátásra szüksége. Kérjen meg másokat arra, hogy gondoskodjanak Önről, például vásároljanak be Önnek.
  • Maradjon kapcsolatban az orvosával és kísérje figyelemmel a tüneteit. Ha a tünetei rosszabbodnak, hívja fel az orvosát.
  • Ha nehezen kap levegőt vagy egyéb súlyos tünetei vannak, kérjen azonnal orvosi segítséget.
  • Az otthonában maradjon távol a többiektől és ha lehetséges, használjon külön fürdőszobát.
  • Ha köhög vagy tüsszent, zsebkendővel vagy a könyökhajlatával takarja el az arcát. Mossa meg a kezét alaposan és gyakran szappannal és vízzel.
  • Otthonában a helyiségeket és a felületeket gyakran kell takarítani és fertőtleníteni. Azokat a helyiségeket, minden nap takarítani kell, ahol Ön el van különítve.
  • Ha orvosához megy, akkor először telefonáljon neki, hogy meg tudják védeni a többieket a vírustól.

  További információt talál a CDC COVID-19 forrásán, Hogyan gondoskodjon otthon önmagáról. Magyarországon a www.koronavirus.gov.hu oldalon talál további információt.

 • Ha pozitív az RT-PCR vizsgálatom, akkor a családomat vagy a velem egy háztartásban lévőket is meg kell vizsgálni?

  Lehetséges, hogy valakit, aki Önnel egy háztartásban él, meg kell vizsgálni COVID-19 betegségre, ha megfelel a tesztelés előírásainak: ha tüneteket mutat, vagy a vírusfertőzés miatt nagy a kockázata szövődmények kialakulására.

 • Hallottam a koronavírus antigén vizsgálatról. Az mi pontosan?

  A SARS-CoV-2 antigén vizsgálat légúti mintákban detektálja ennek az adott vírusnak a virális fehérjéit. Az antigén vizsgálat legfőbb előnyei, hogy perceken belül eredményt tudnak adni, egyszerűbb elvégezni, mint az RT-PCR vizsgálatokat és néha a betegágy mellett, az ellátás helyszínén (POCT) is végezhető, például a háziorvosi rendelőben. Azonban nem olyan szenzitívek (érzékenyek), mint az RT-PCR vizsgálat, így a negatív eredmények nem zárják ki a fertőzést. A COVID-19 antigén vizsgálat mostanában kapott sürgősségi engedélyezést az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatalától (FDA). Azonban még nem alkalmazzák széles körben.

 • Hogyan kezelik a COVID-19 betegséget?

  Jelenleg nem érhető el antivirális (vírus ellenes) kezelés a COVID-19 betegségre. A kezelés főként támogató kezelés, a tünetek enyhítésének elősegítésére. Ez magában foglalhatja a fájdalomcsillapítókat (pl. paracetamol), köhögés elleni szirupokat vagy gyógyszereket, pihenést és elegendő folyadék bevitelét, hogy hidratált maradjon. A komoly megbetegedés kórházi kezelést és kiegészítő oxigént igényelhet. Azonnal hívjon orvosi segítséget, ha súlyos tünetek kezdenek el kialakulni, például nehézlégzés.

  A tudósok további kezelési lehetőségeket kutatnak, többek között olyan gyógyszereket, amelyeket más betegségek kezelésére alkalmaznak, antivirális gyógyszereket, amelyek más vírusok kezelésére valók, valamint antitesteket tartalmazó plazmát, amelyet konvaleszcens plazmának is neveznek, olyan betegektől, akik már meggyógyultak a COVID-19 betegségből.

 • Mikor válik elérhetővé a vakcina?

  Jelenleg nem létezik vakcina a COVID-19 ellen. Azonban már számos vakcinát tesztelnek klinikai vizsgálatokban. Még akkor is, ha a szokásosnál gyorsabb idő alatt engedélyezik, a vakcina nem lesz elérhető széles körben való ellátásra, csak 12–18 hónap múlva.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.