Más néven
H. pylori
H. pylori antitest vizsgálat
H. pylori antigén vizsgálat
H. pylori kilégzéses vizsgálat
Hivatalos név
Helicobacter pylori
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 24.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Helicobacter pylori-fertőzés diagnosztizálására.
 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Gyomorfájdalmak, hányás vagy véres széklet észlelése esetén.

​​​​​​​Milyen mintára van szükség?

Székletmintára, és/vagy vénából vett vérmintára, és/vagy gyomorfalból vett szövetmintára (biopszia), és/vagy légzésvizsgálatra.
(Vérminta esetén piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Lehetséges, hogy bizonyos gyógyszereket nem szabad szednie; kövesse a kapott utasításokat.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A vizsgálatokkal a Helicobacter pylori által okozott fertőzés bizonyítékát keresik. Ez a baktérium a gyomorfekélyes megbetegedések legfőbb okozója. A H. pylori összefüggésben áll a gyomorrák kialakulásával is.

Hogyan történik a mintavétel?
Az orvos által kért vizsgálatfajtától függ a mintavétel. A minta lehet közönséges székletminta, amelyben a H. pylori antigént keresik, vagy lehet vénából vett vérminta, amelyben a baktérium ellen termelt antitest jelenlétét vizsgálják.

Ennél átfogóbb vizsgálat az ún. endoszkópia, amelynek során egy csövet vezetnek le a beteg torkán keresztül a gyomrába, és így szövetmintát vesznek (biopszia) a gyomorfalból. A biopszia segítségével a gyomorfájások egyéb okai is kimutathatóak, és a H. pylori kimutatására irányuló vizsgálat mellett más laboratóriumi vizsgálatok is elvégezhetők. A H. pylori baktérium egy speciális enzimet, ún. ureázt termel, amely segítségével életképes marad a gyomor erősen savas közegében is. A laboratórium a baktérium jelenlétét ennek az enzimnek szövetmintából való kimutatásával igazolhatja. A szövetmintát mikroszkóppal patológus is megvizsgálhatja, aki a tüneteket okozó baktérium jelenléte mellett egyéb betegségre utaló jeleket is keres.
Bizonyos esetekben biopszia helyett légzésvizsgálat is végezhető. Ez esetben a pácienssel speciális folyadékot itatnak, amely ártalmatlan izotóppal jelzett anyagot tartalmaz. Ha a H. pylori jelen van az emésztőrendszerben, akkor ez az anyag izotóppal jelzett szén-dioxid gázzá bomlik le, és a kilégzett levegő elemzése révén a laboratórium meg tudja határozni, hogy a baktérium jelen van-e a páciens szervezetében.

 

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
Pozitív H. pylori-vizsgálati eredmény azt jelenti, hogy a gyomorfájdalmakat ez a baktérium is okozhatja. Antibiotikumok szedésével a baktérium elpusztítható, és megszüntethető a fájdalom és a fekély kialakulása is.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Amennyiben a páciensnek gyomorfájdalmai vannak, és gyomorfekély gyanúja merül fel, az orvos kérheti valamelyik H. pylori-teszt elvégzését a betegség igazolására. Kérhető a vizsgálat az antibiotikumkúra végén is, hogy a H. pylori baktérium szervezetből történő kipusztulását igazolni lehessen. Esetenként előfordul, hogy az állapot követéséhez monitorozó jellegű vizsgálatot is végeznek.

Mit jelent az eredmény?
A pozitív H. pylori-teszt, antitest-, antigén- vagy légzésvizsgálat azt jelenti, hogy a pácienst megfertőzte ez a baktérium. Az utóbbi évek tudományos adatai azt bizonyítják, hogy ez a baktérium hozzájárul a gyomorfekély kialakulásához, de megfelelő kezeléssel kiirtható a baktérium, és megállítható a betegség.

Mit kell még tudnom?
Gyomorfájdalmakat sok minden okozhat – a H. pylori csak egy ezek közül.

Gyakori kérdések

1. Hogyan kezelik a H. pylori által okozott gyomorfekélyt?
Általában az orvos néhány hétig tartó, antibiotikum-kombinációból és bizmutos készítményből álló kúrát ír elő.

2. Minden H. pylori által fertőzött személy gyomorfekélyt kap?
Nem. Sok embernél kimutatható a fertőzöttség, ugyanakkor nincs fekélybetegségre utaló tünet.

3. Hogyan alakulhat ki H. pylori-fertőzés?
A baktérium emberi ürülékkel szennyezett étel vagy víz elfogyasztásával kerül a szervezetbe. Állatok emésztőrendszerében nem található meg a baktérium, kizárólag emberekben mutatható ki. A gyomorfekély az egyik leggyakoribb betegség, amely a világ népességének kb. 50%-át érinti. Az Egyesült Államokban és más fejlett országokban a fertőzési ráta alacsonyabb a jobb higiéniás és gazdasági-társadalmi körülményeknek köszönhetően.

4. Minden H. pylorival kezelt beteg állapota javul?
A sikeresen befejezett antibiotikumkúra végén az emberek többségének emésztőrendszeréből eltűnik a baktérium. Mindazonáltal előfordulhat bizonyos antibiotikumokkal szembeni rezisztencia, így a baktérium tovább élhet és szaporodhat a megfelelő kezelés ellenére is.

5. Édesapámnak gyomorfekélye volt, és kizárólag savmegkötőket szedett. Miért van most szükség antibiotikumok szedésére?
Évekkel ezelőtt az orvosok nem tudtak a Helicobacter pylori létezéséről. 1994 előtt a gyomorfekélyt nem tekintették fertőző betegségnek, ezért a fekélyek kezelésére és a fájdalom megszüntetésére kizárólag savmegkötőket és étrendváltozást írtak elő.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.