Más néven
Ösztrogén receptorok
Progeszteron receptorok
Hivatalos név
Ösztrogén és Progeszteron receptor státusz
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 03.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálat annak meghatározására szolgál, hogy az emlődaganat sejtjei tartalmaznak-e ösztrogén és/vagy a progeszteron receptorokat. A vizsgálat eredménye segíti a kezelés kiválasztását, illetve a prognózist megadását.

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A vizsgálatot akkor célszerű elvégezni, amikor emlődaganatot diagnosztizáltak, és a kezelőorvos meg szeretné tudni, hogy a daganat növekedése ösztrogén- és/vagy progeszteron-hormonfüggő-e.

Milyen mintára van szükség?

A vizsgálathoz emlő biopsziával nyert minta, vagy az emlődaganat sebészeti eltávolításakor nyert szövetminta használható.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Orvosa elrendelheti, hogy a mintavétel előtt egy bizonyos ideig ne szedjen hormonkészítményeket.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
Az ösztrogén receptorok (ÖR) és a progeszteron receptorok (PR) különleges fehérjék, amelyek a szervezetben szétszórtan bizonyos sejtekben találhatók. Az ösztrogén és progeszteron női hormonok ezekhez a receptorokhoz kötődnek, és elősegítik az új sejtek növekedését, valamint osztódását.

Többféle emlődaganat rendelkezik ösztrogén és/vagy progeszteron receptorokkal, gyakran nagy számban. Ezek az úgynevezet hormonfüggő daganatok, amelyeknek az ösztrogén és/vagy progeszteron elősegíti a növekedését. Az emlődaganat szövetét vizsgálják annak megállapítására, hogy vannak-e a sejteken hormon-receptorok, és ha igen, milyen receptorok vannak.

Hogyan történik a mintavétel?
A vizsgálathoz emlő biopsziával (aspirációval, tűbiopsziával vagy sebészeti biopsziával) nyerik a mintát, de vizsgálható a tumor sebészeti eltávolításának útján nyert szövetminta is.

 

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A hormon-receptor státusz prognosztikai markerként alkalmazható: Az ÖR és PR pozitív daganatok jobb prognózissal rendelkeznek, mint az ÖR és PR negatív daganatok.

A receptor státusz a terápia kiválasztásában is segítségül szolgál, mint például amikor a primer tumort eltávolították segít az endocrin terápia (anti-hormon kezelések, mint például a tamoxifen) kiválasztásában. A vizsgálat segíti a terápiás döntéshozatalt akkor is, ha a tumor eltávolítás után újra keletkezik.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A receptor státusz vizsgálatát az invazív emlődaganat elsődleges kivizsgálásánál ajánlott elvégezni. Az eredmény nem diagnosztikus értékű, de segíti az orvost a kezelési lehetőségek kiválasztásában és a tumor jellemzőinek megismerésében.

Mit jelent az eredmény?
Általában, ha a daganat ÖR és PR pozitív, a beteg túlélési esélye jobb, és nagy valószínűséggel a daganat jobban reagál az endocrin terápiára (anti-hormon kezelésekre). Minél több a receptor és intenzívebb a reakciójuk, annál nagyobb valószínűséggel lesz hatásosabb a kezelés, azonban a kezelés hatásossága több tényezőtől is függ.

Ha a daganat ÖR negatív, de PR pozitív, a betegnél még mindig alkalmazható az endocrin-terápia, de kisebb hatásossággal.

Ha a daganat ÖR és PR negatív, a betegnél nagy valószínűséggel nem lesz hatásos az endocrin kezelés.

FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

Mit kell még tudnom?
Lehet, hogy a receptor státusz vizsgálatával egyidőben elvégzik a Her-2/neu vizsgálatot. A Her-2/neu vizsgálati eredmény ismerete azért fontos, mert hiába Ör pozitív és/vagy PR pozitív a beteg, a Her-2/neu pozitív pácienseknél az endocrin terápia hatásossága nem olyan jó, mint a Her-2/neu negatívoknál.

A hormon receptor státusz vizsgálat nem elérhető minden laboratóriumban. A vizsgálat kivitelezése és az eredmények értelmezése tapasztalatot és különleges szakértelmet követel. A kezelőorvos nagy valószínűséggel egy referencia laboratóriumba küldi a mintát és hetekbe telhet, amíg megérkezik az eredmény.

Egy kis szövetdarab elegendő a vizsgálat elvégzéséhez. Ha még sem áll elegendő minta rendelkezésre, és emiatt nem lehet elvégezni a meghatározást, akkor a kezelőorvos azt feltélezi, hogy a daganat ÖR és PR pozitív. Teszi ezt annak érdekében, hogy minél szélesebb legyen a terápiás választási lehetőség.

Gyakori kérdések

1. Van-e vérvizsgálat, mely alapján meghatározható a hormon receptor státusz?
Nem, a daganatos sejtekről nem válik le a receptor, ebből kifolyólag nem kimutatható a vérből. A daganatos szövetből történik a kimutatásuk.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.