Más néven
Torokváladék-tenyésztés
Gyors strep-teszt
Hivatalos név
A-csoportú Streptococcus; A-csoportú béta-hemolizáló Streptococcus
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 26.09.2022.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Arra, hogy megállapítsák vajon a torokgyulladást (pharyngitis) A-csoportú Streptococcus bakteriális fertőzés okozza-e ("strep-torok").

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha önnek torokgyulladása van, és az orvosa úgy gondolja, hogy ez bakteriális légúti fertőzés következménye.

Milyen mintára van szükség?

A manduláiról és a torok hátsó részéről toroktamponnal vett mintára.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
Ez a teszt a  Streptococcus pyogenes baktérium jelenlétét mutatja ki, amelyet A-csoportú béta-hemolizáló Streptococcusnak és A-csoportú Streptococcusnak is neveznek. Az A-csoportú Sreptococcusok a torok hátsó részét (a pharynx) fertőzhetik meg és “strep-torkot” okozhatnak, amely a  pharyngitis (torokgyulladás) leggyakoribb bakteriális oka.

Hogyan történik a mintavétel?
Az orvos, nővér vagy más egészségügyi dolgozó egy eszközt használ, hogy a nyelvét leszorítsa és azután helyezi be az Ön szájába a speciális toroktampont és dörzsöli azt végig a torok hátsó részén és a manduláin. A toroktampont lehet alkalmazni gyors strep-teszt elvégzésére az orvos rendelőjében vagy a klinikán, vagy elküldhető a laboratóriumba, ahol a gyors strep-tesztet és/vagy a torokváladék tenyésztését elvégzik.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Accordion Title
Vizsgálat
 • ​​​​​​​Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  Ezt a tesztet alkalmazzák arra, hogy megállapítsák, vajon a betegnek olyan pharyngitise van-e, amelyet az A-csoportú Streptococcus-fertőzés okoz. A legtöbb torokgyulladást vírusfertőzés okozza, és néhány napon belül terápia nélkül gyógyul. Az A-csoportú Streptococcus baktériumok a felnőttek 5-15%-ában és a gyermekek 15-30%-ában okoznak torokgyulladást. Fontos, hogy a strep-fertőzéseket rögtön azonosítsák, és antibiotikummal kezeljék. A strep-torok fertőző és közeli kapcsolattal terjed. Ha a fertőzést nem kezelik, olyan másodlagos szövődmények alakulhatnak ki, mint pl. a reumás láz (amely a szívet károsíthatja) és glomerulonephritis (amely a vesékre hat ki). Mivel a Streptococcus-fertőzést rutinszerűen diagnosztizálják és kezelik, ezért ezek a komplikációk igen ritkává váltak az Egyesült Államokban, de még mindig előfordulnak.

  A gyors strep-teszt és/vagy a torokváladék-tenyésztés alkalmazható az A-csoportú Streptococcus, mint a torokgyulladás okozójának  diagnosztizálására, és ez lehetővé teszi, hogy orvosa a megfelelő antibiotikumot írja fel a kezelésére.

  Ha a 10-20 percet igénylő gyorsteszt eredménye  pozitív, akkor nincs szükség további tesztre, és az orvosa elkezdi az antibiotikum-terápiát. Ha a gyors strep-teszt negatív, akkor baktériumtenyésztést kell végezni, hogy megerősítsék az eredményt. A torokváladék-tenyésztés sokkal precízebb, mint a gyors strep-teszt, de az eredményére néhány napot várni kell.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Az orvosa tipikusan ezt a tesztet rendeli, ha önnek olyan torokgyulladása és láza van, amely felső légúti fertőzésből eredhet. A tünetek változhatnak, de magukba foglalják:

  a torokgyulladást,
  a lázat,
  a fejfájást,
  a mandulák vörösek, fehér és sárga foltokkal a torok hátsó részén,
  a duzzadt, fájó nyakat,
  a gyengeséget,
  az étvágytalanságot.

 • Mit jelent az eredmény?

  A pozitív torokváladék-tenyésztés, vagy a gyors strep-teszt jelzi az A-csoportú Streptoccusok jelenlétét, amelyek strep-torkot okoznak. A negatív gyors strep-teszt azt jelzi, hogy önnek valószínűleg nem strep-torok-fertőzése van, de az eshetőség addig nincs kizárva, amíg a laboratórium a tenyésztést el nem végzi. Fontos annak ismerete, hogy  antibiotikum-terápia vagy szájöblögetőkkel való gargarizálás befolyásolhatja a teszteredményeket.

 • Mit kell még tudnom?

  A strep-torok fertőzés emberről emberre terjed olyan légúti váladékkal, amely tartalmazza a Streptococcus baktériumot. Influenzás időszakban, az influenza korai tünetei (láz, megfázás, fejfájás, torokgyulladás, izomfájdalom) hasonlíthatnak a strep-torok tüneteihez. Ritkán, ezek a tünetek egy sokkal komolyabb, akut betegségből származhatnak, a szeptikémiából (a baktérium bejutott a vérkeringésbe). Ahhoz, hogy különbséget tudjanak tenni a strep-fertőzés és az influenza között, mind a gyors strep-tesztet, mind a gyors influenzatesztet is valószínűleg el kell végezni. Ha mindkét teszt negatív és a klinikai jelek is ezt erősítik meg, akkor teljes vérképet rendelhetnek, hogy meghatározzák a beteg fehérvérsejtszámát, és vérmintatenyésztéssel zárhatják ki a szepszist. E fertőzéseknek a kezelése jelentősen különbözhet, és a megfelelő terápia elkezdéséhez elengedhetetlen az azonnali diagnózis. Tulajdonképpen a legtöbb Streptococcusos torokgyulladás meggyógyul antibiotikum-kezelés nélkül, de hosszabb időn keresztül fertőző marad és a másodlagos szövődmények kialakulásának nagyobb a kockázata.

  A strep-torok az 5-10 éveseknél a leggyakoribb. Az iskolás gyermekek 20%-a is "hordozó" lehet, ami olyan személyt jelent, akiben a baktérium jelen van, de nincs semmilyen tünete. A hordozók is átadhatják a fertőzést.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mennyi ideig tart általában a strep-torok kezelése?

  10-14 napig, az előírt antibiotikumtól függően.

 • Mennyi ideig maradjak távol más emberektől, ha pozitív teszteredményem van?

  Az antibiotikum-kezelés után legalább 24 órának kell eltelnie, mielőtt másokkal közeli légtéri kapcsolatba kerül.

 • Mikor mehet a gyermekem újra iskolába?

  Rendszerint egy teljes nappal a gyógykezelést és a jelentős láz megszűnését követően.

 • Ha a családban az egyik gyermeknek "strep-torka" lesz, akkor mindenki meg fog betegedni?

  Más családtagok, beleértve a felnőtteket is, megkaphatják a baktériumfertőzést. Az orvos általában az összes családtagot ellenőrzi, akiknek torokgyulladása van, és némely esetben az egész családot jónak láthatja tesztelni a "strep-torokra". Bár az ellenanyagok megvédhetik azokat, akiknek korábban már volt strep-fertőzése, de ennek a mikroorganizmusnak annyi szerotípusa van, hogy valószínűtlen az összes elleni immunvédettség. Ezért az emberek újból és újból megkaphatják a strep-torok fertőzést.

 • Mi az az ASO teszt és hogyan alkalmazzák a strep-fertőzés kimutatására?

  Az Antistreptolysin O (ASO) egy olyan vérteszt, amely segít kimutatni az aktuális vagy a korábbi A-csoportú strep (Streptococcus pyogenes) fertőzést. Ez a streptolysin O ellen termelődött  ellenanyagokat mutatja ki, amely egyike a sok strep-antigénnek. Ezt a tesztet a harminc évvel ezelőtti időkhöz viszonyítva ritkán rendelik manapság. Az akut strep-torok fertőzéseknél ezt a tesztet nem végzik el, torokváladék-tenyésztést alkalmaznak. Ugyanakkor, ha az orvos ki akarja deríteni, hogy valakinek volt-e mostanában olyan strep-fertőzése, amelyet nem diagnosztizáltak, a teszt hasznos lehet. Továbbá, alkalmazható arra, hogy segítsen diagnosztizálni a reumás lázat, amely a strep-torok fertőzés után hetekkel lép fel, amikor a torokváladék-tenyésztés már nem lesz pozitív.

 • Előfordul-e más A-csoportú Streptococcus-fertőzés?

  Az A-csoportú Streptococcus okozhat a strep-toroktól független fertőzéseket is, mint pl. az impetigo (egy viszonylag gyakori bőrfertőzés), és (ritkán) még sokkal súlyosabb állapotokat, mint pl. a toxikus shock szindróma, vagy a nekrotizáló faciitis (az ún. "húsevő baktérium").

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.