Más néven
Légúti óriássejtes vírus
Hivatalos név
Respiratory Syncytial Virus
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 03.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálattal meghatározható, hogy egy csecsemő, idős ember vagy legyengült immunrendszerű beteg fertőződött-e légúti óriássejtes vírussal (respiratory syncytial vírussal; RSV), segít továbbá annak eldöntésében, hogy az adott közösségben megkezdődött-e az RSV-idény.

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor beköszönt az RSV-idény (amely késő ősztől kora tavaszig tart), és az orvos tudni szeretné, hogy a páciens orrfolyását, köhögését, orrdugulását és/vagy nehézlégzését RSV vagy más fertőzés okozza-e.

Milyen mintára van szükség?

Rendszerint az orrból leszívott váladékra vagy orrmosó folyadékra, olykor orrgaratból steril vattapálcával vett mintára van szükség.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Mit vizsgálunk?

Az RSV-vizsgálat egy gyakori légúti kórokozó, a légúti óriássejtes vírus (Respiratory Syncytial Virus, RSV) kimutatására szolgál. Az RSV megjelenése szezonális, gyermekközösségekben, idősek és legyengült immunrendszerű betegek körében járványokat okozhat, amelyek késő ősztől (november, december) kora tavaszig tartanak. Ezekben a veszélyeztetett csoportokban az RSV tüdőgyulladást és bronchiolitist okoz (az utóbbi az alsó légutak legkisebb járatainak/elágazásainak, a tüdő hörgőcskéinek gyulladása, a betegséget gyakran kruppnak nevezik). A betegeknél jelentkezhet erős köhögés, nehézlégzés, magas láz. Évente több mint 100 000 ember igényel kórházi ápolást RSV-fertőzés miatt, és a Centers for Desease Control and Prevention (CDC) adatai szerint évente körülbelül 11 ezer ember hal meg a fertőzés szövődményeiben, a legtöbb haláleset az idősebb korosztályban fordul elő.

Az RSV-vizsgálat a fertőzött egyén légúti vagy orrváladékába kerülő vírusokat mutatja ki. Miután kimutatható mennyiségű vírus általában csak a fertőzés első néhány napjában van jelen, a vizsgálatot ez alatt az időszak alatt kell elvégezni. A vírus kimutatására többféle módszer áll rendelkezésre, melyek közül messze a legnépszerűbb az RSV-antigén-gyorsteszt. Ezeket a teszteket gyakran helyben, még az orvosi rendelőben vagy a sürgősségi osztályon elvégzik, az eredmény legtöbbször egy órán belül rendelkezésre áll. Néhány esetben a mintákat összegyűjtik és laboratóriumba küldik, hogy ott érzékenyebb módszerrel vizsgálják meg. Ezeknek az RSV-vizsgálatoknak az eredménye rendszerint még aznap rendelkezésre áll.

Esetenként, az orvos vírusizolálást kér (az RS-vírus tenyésztését), vagy olyan vizsgálatot, amellyel a vírus genetikai anyaga mutatható ki. Ezeknek a teszteknek az előnye az, hogy azokkal nemcsak az RSV, hanem esetlegesen jelen lévő más légúti vírusok is azonosíthatók. Fő hátrányuk, hogy ezeket a vizsgálatokat nem minden laboratóriumban végzik, illetve az eredményre hosszabb ideig kell várni, mint az RSV-gyorsteszt esetében. Klinikai szempontból ezért egyes betegek vizsgálatára kevésbé használhatóak, alkalmasak azonban annak igazolására, hogy az RSV felbukkant-e egy közösségben, valamint alkalmasak járványok azonosítására adott közösségekben, például idősek otthonában, iskolákban vagy a beteg közvetlen környezetében.

 

Hogyan történik a mintavétel?

A mintavétel az RSV-vizsgálat kritikus pontja. A legjobb és leggyakrabban használt minta az orrból leszívott váladék vagy orrmosó folyadék. Egy fecskendővel kis mennyiségű steril sóoldatot juttatnak a beteg orrába, majd a váladékot óvatosan leszívják, vagy a mosófolyadékot tartályba gyűjtik.

Esetenként a mintát az orrgaratból veszik steril vattatamponnal, bár ez a módszer nem annyira előnyös, mivel kevesebb vírus kerül a mintába. A mintavétel úgy történik, hogy a beteget arra kérik, hajtsa hátra a fejét, majd egy ún. Dacron pálcát vezetnek fel egyik orrlyukába, amíg az ellenállásba nem ütközik (kb. 2,5-5 cm), majd néhányszor megforgatják, és visszahúzzák. A mintavétel nem fájdalmas, de kissé csiklandozhat, és könnyezést válthat ki.

 

 MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

Accordion Title
Vizsgálat
 • ​​​​​​​Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  Az RSV-vizsgálatot általában csak az RSV-idény alatt (késő ősztől kora tavaszig) kéri az orvos enyhe vagy súlyos tünetekkel, alsó légúti érintettséggel jelentkező betegeknél. A vizsgálat elvégzését elsősorban 6 hónapos és 2 éves kor közötti kisgyermekek, idősek és legyengült immunrendszerű betegek (idült tüdőbetegségben szenvedők, vagy szervátültetésen átesettek) részére kérik. Idősebb gyermekeket és a többi korosztályt rutinszerűen nem vizsgálják, mivel legtöbbjüknél csak enyhe lefolyású, felső légúti fertőzés tünetei jelentkeznek, amely orrfolyással, tüsszögéssel, köhögéssel, torokfájással és lázzal járhat.

  A vizsgálatot adott közösségben az RSV-fertőzés igazolására és terjedésének nyomon követésére is elrendelhetik. Miután a legtöbb RSV-megbetegedés kezelés nélkül is gyógyul, a járványügyi intézkedések az RSV-fertőzés megfékezésére és lehetőség szerint továbbterjedésének megelőzésére irányulnak, hogy minimálisra csökkentsék a veszélyeztetett csoportokba tartozó egyének fertőződésének esélyét. Az RSV-fertőzés kezelése elsősorban a tünetek enyhítését célozza (fájdalom- és lázcsillapítás, a légzés könnyebbé tétele). Enyhe tünetekkel jelentkező betegeknél általában csak akkor kerül sor a vizsgálatra, ha az a járvány terjedésének nyomon követéséhez szükséges. Az RSV-vizsgálatokat gyakran kérik influenzavizsgálattal együtt olyankor, amikor mindkét kórokozó megjelent az adott közösségben. Ezekkel a vizsgálatokkal kimutatható az RS- (vagy influenza-) vírus jelenléte, és megbecsülhető annak a valószínűsége, hogy a beteg tüneteit egy másik, például bakteriális fertőzés okozza.A vírustenyésztési vizsgálatok (vagy esetenként légúti vírusgenetikai vizsgálatok) az RSV-járványok nyomonkövetésére, illetve az RSV-fertőzéshez hasonló tüneteket okozó, más vírusfertőzések azonosítására alkalmasak.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Az RSV-vizsgálatokat szinte kizárólag a „meghűléses időszak és influenzaidény” alatt kérik – késő ősztől kora tavaszig. Az orvos abban az esetben kérheti a vizsgálat elvégzését, ha a betegnél – általában gyereknél vagy idős embernél – alsó légúti fertőzésre utaló tünetek jelentkeznek, mint például zihálás, erős köhögés, szapora légzés (főleg gyerekeknél), láz, fejfájás, orrfolyás és orrdugulás vagy torokfájás. Ha az RSV előfordulását már igazolták a közösségben, az orvos a diagnózis megerősítésére kérhet RSV-gyorstesztet. Amennyiben az adott közösségben egyidejűleg az influenzavírust is kimutatták, az RSV-vizsgálatot az orvos párhuzamosan kérheti az influenzavizsgálattal, hogy kiderítse, a beteg melyik vírussal fertőződött. Amennyiben a fertőzés eredete nem tisztázott, az orvos baktériumok kimutatására is kérhet vizsgálatokat, például a Strep-tesztet (amely a torokgyulladást okozó, A csoportba tartozó streptococcusok kimutatására szolgál).

 • Mit jelent az eredmény?

  Amennyiben az RSV-gyorsteszt eredménye pozitív, a beteg valószínűleg RS-vírussal fertőzött. A pozitív vírustenyésztés vagy a vírusgenetikai vizsgálat megerősítheti az RSV előfordulását a közösségben. A pozitív RSV-eredmény azonban nem nyújt felvilágosítást az orvosnak azzal kapcsolatban, hogy mennyire súlyosak lehetnek a beteg tünetei, illetve mikor történt a fertőzés (a tünetek általában a fertőzést követő 4-6 nap után jelentkeznek).

  A negatív RSV-gyorsteszt egyrészt jelentheti azt, hogy a tünetekért egy másik kórokozó felelős, másrészt azt, hogy a kimutatáshoz nincs elég vírus a mintában. Ez utóbbi adódhat abból, hogy a mintavétel nem volt megfelelő, vagy magyarázhatja az, hogy a beteg légúti váladékában a vírus a kimutathatóság küszöbét el nem érő mennyiségben van jelen. A felnőttek kisebb mennyiségű vírust ürítenek, mint a gyerekek, és azoknál a betegeknél, akiknél már több nap eltelt a fertőzés óta, kevesebb vírus van jelen, mint azoknál, akiknek a fertőzése újabb keletű.

 • Mit kell még tudnom?

  A legtöbb RSV-fertőzés 1-2 hét alatt gyógyul. Az ember évről évre újrafertőződhet különböző RSV-törzsekkel, az ismételt fertőzések azonban kevésbé súlyosak, mint az első. Mivel az RSV-fertőzés legtöbbször enyhe lefolyású, ezeket az újrafertőződéseket általában közönséges megfázásnak, „náthának” tulajdonítják. Az ilyen RSV-eseteket általában nem diagnosztizálják, és gyakran csak a beteg kezeli magát a tünetek enyhítésére szolgáló, recept nélkül kapható gyógyszerekkel.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • 1. Lehetséges-e RSV-vizsgálatot végezni vérből?

  Léteznek olyan tesztek, amelyek ellenanyagok jelenlétét mutatják ki a vérből – az immunrendszer válaszát a vírus ellen. Ezek a módszerek azonban csak az RS-vírussal való korábbi találkozás igazolására használhatók, friss RSV-fertőzés kimutatására klinikailag nem igazán alkalmasak.

 • 2. Létezik-e az influenzaoltáshoz hasonlóan RSV okozta fertőzés megelőzésére oltás?

  Jelenleg még nincs, bár a kutatók nagy erőfeszítéseket tesznek megfelelő oltóanyag kifejlesztésére.

 • 3. Ha RSV-fertőzésem van, hatékonyak-e ellene az antibiotikumok?

  Nem, mert a betegséget vírus okozza, és nem baktérium, így az antibiotikum-kezelés nem indokolt, és nem is hatékony. Létezik egy rövid távú kezelés, amelyet egyes magas kockázatú betegek kapnak. Ez a terápia nem előzi meg vagy gyógyítja az RSV-fertőzést, de fertőzés esetén csökkenti az esélyét az alsó légutak érintettségének, ezáltal kórházi ápolás szükségességének. Az RSV-idény alatt ezt az immunterápiát gyakran alkalmazzák intenzív újszülött osztályokon ápolt újszülötteknél. A koraszülöttek különösen érzékenyek RSV-fertőzésre, mivel még nem kaptak anyjuktól vírusfertőzés ellen védelmet nyújtó (protektív) ellenanyagokat.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.