Más néven
Differential Display Code 3
DD3
Hivatalos név
Prosztatarák-antigén 3
A cikk utoljára módosult: 15.05.2019.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Annak eldöntésében segít, hogy szükség van-e a prosztatarák kimutatását célzó újabb prosztata biopsziára.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor egy 50 év feletti férfinél egy vagy több korábbi negatív biopszia után az orvos újabb prosztata biopsziát fontolgat.

 

Milyen mintára van szükség?

Szakorvos által végzett digitális rektális vizsgálat (a végbélen keresztül ujjal történő prosztatamasszázs) után gyűjtött első vizelet.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs szükség előkészületre.

Mit vizsgálunk?

A PCA3-teszttel olyan genetikai anyagot (hírvivő RNS-t, mRNS-t) vizsgálunk, amely csak a prosztatában termelődik. Egészséges prosztataszövetben PCA3-mRNS csak kis mennyiségben található. A prosztatarákok 90%-ában viszont túlzott génkifejeződés révén fokozottan termelődik a PCA3-mRNS. A prosztataspecifikus antigén (PSA) szintén fokozottan termelődik prosztatarákban, de annak egy sor jóindulatú betegségben is megnőhet a mennyisége.

 

A teszt a PCA3 és a PSA mRNS-ét méri digitális rektális vizsgálat utáni első vizeletben. A kettő aránya képezi a vizsgálat eredményét, amelyet PCA3-értéknek nevezünk.

 

A prosztatarák a férfiakban a húgycsövet körülölelő dülmirigy, más néven prosztata sejtjeinek a féktelen burjánzása. A prosztatarák szűrését sokan a vér PSA-szintjének mérésével végzik. A magasabb PSA nagyobb prosztatarák-kockázatot jelent, ugyanakkor magasabb lehet jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, prosztatagyulladás, fertőzés, és számos egyéb múló állapot esetén is.

 

A prosztatarák diagnózisának alapja a ráksejtek mikroszkópos kimutatása a prosztatából biopsziával nyert szövetben. A biopszia végzésének indoka lehet magas PSA-szint és/vagy kóros digitális rektális vizsgálati lelet. A biopszia pontossága függ a nyert szövetminták számától és a mintavételek helyétől. Mivel biopsziával kicsiny szövetminták vehetők, a PSA pedig nem rákspecifikus, az első biopszia eredménye gyakran negatív.

 

A negatív első biopszia felveti az orvos számára a kérdést, hogy a beteg valóban rákmentes-e, vagy nem sikerült a rákot kimutatni. Hogy nehogy elnézzen egy klinikailag jelentős rákot, az orvos gyakran újabb biopsziákat rendel, különösen, ha a PSA továbbra is magas vagy folyamatosan emelkedik. Azonban minden egyes biopszia szövődményekkel járhat, pl. kellemetlenségérzet, véres vizelet (hematuria) vagy ondó, végbélvérzés, vizelési nehézség, fertőzés, valamint ritkán szepszis, ezért kívánatos, hogy a lehető legkevesebb biopsziára kerüljön sor.

 

A PCA3-teszt abban segít, hogy minél inkább csak olyan esetben kerüljön sor újabb biopsziára, ha az várhatóan pozitív, s ezzel elkerülhető legyen a szükségtelen biopszia. A PCA3 jelentősen megemelkedik prosztatarákban, de – a PSA-val ellentétben – nem változik prosztatagyulladás vagy jóindulatú megnagyobbodás esetén.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A PCA3-vizsgálat annak az eldöntésében segít 50 év feletti férfiak esetében, hogy egy vagy több korábbi negatív prosztata biopszia után szükséges-e újabb biopsziát végezni.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A vizsgálatot akkor szokták rendelni férfiaknál, ha a vérben kórosan magas a PSA, és/vagy kóros a digitális rektális vizsgálat, valamint korábban volt egy vagy több negatív prosztata biopszia. Azért kéri az orvos a vizsgálatot, mert ilyenkor elvileg újabb biopsziát kellene végezni, de ehhez érdemes tudni, mennyire valószínű, hogy az pozitív lenne.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A PCA3-teszt eredménye egy számérték, amely a PCA3 és a PSA mRNS-ének arányából adódik. A lelet megadja azt a küszöbértéket, amely fölött az eredmény pozitívnak számít.

   

  A PCA3-teszt nem ad egyértelmű választ arra, hogy a páciensnek van-e rákja. Arra alkalmas, hogy az orvos az eredményt más laboratóriumi és klinikai adatokkal együtt értékelve megítélhesse, mennyire valószínű, hogy egy újabb biopszia pozitív lenne.

   

  A laboratórium által megszabott küszöbérték alatti PCA3-érték negatívnak számít, vagyis csökken annak a valószínűsége, hogy a biopszia pozitív lenne.

   

  A laboratórium által megszabott küszöbérték feletti PCA3-érték pozitívnak számít, vagyis nő annak a valószínűsége, hogy a biopszia pozitív lenne. Egyes laboratóriumokban meghatároznak egy köztes tartományt is, amely pozitívnak számít, de az ilyen, küszöbérték közeli eredményeket a normális vizsgálati variabililtás miatt óvatosan kell értékelni.

   

  Túlzott génkifejeződés miatt a prosztatarákok 90%-ában magas a PCA3, de a PCA3-eredmény nem használható sem a prosztatarák diagnosztizálására, sem teljes kizárására. Csupán segít az újabb biopszia szükségességének eldöntésében. A prosztatarák diagnózisának még mindig a biopszia az alapmódszere.

 • Mit kell még tudnom?

  A prosztatarákok egy része lassan nő, és nincs klinikai jelentősége. A prosztatarákos férfi nagyobb eséllyel hal meg valamilyen más betegségben, mint a prosztatarákban. A prosztataráknál odafigyelés mellett megengedhető, hogy várakozzunk, és csak akkor kezeljük, amikor szükségessé válik. Egyes esetekben azonban a rák agresszívan nő, és elterjed a szervezetben. A kettő között különbséget tenni nem könnyű, de nagyon fontos. Az utóbbi években aggodalomra ad okot, hogy „túldiagnosztizálják” és túlkezelik az amúgy klinikailag jelentéktelen prosztatarákot. Ez azért is aggasztó, mert a kezelés magában hordozza az életminőséget rontó súlyos szövődmények lehetőségét, így például vizelettartási vagy erekciós zavart okozhat.

   

  Az utóbbi időben az orvosszakma egyre óvatosabb a tekintetben, hogy ajánlja-e a PSA-alapú szűrést tünetmentes férfiaknak, és örömmel fogadnak minden olyan diagnosztikai eszközt, amely segít a döntéshozatalban. Ilyen diagnosztikai eszköz a PCA3.

   

  Ezen kívül számos más teszt és biomarker használhatóságának zajlik a vizsgálata.

 • Nem lehetne kihagyni a prosztatamasszázst, és csak leadni egy vizeletet?

  Nem, a digitális rektális vizsgálat nagyon fontos része a mintavételnek. Az eljárás során prosztatasejtek és PCA3 kerül a vizeletbe, amelyből kimutathatók. Ugyanez okból fontos az is, hogy a masszázs utáni első adag vizelet kerüljön a mintavevőbe, mert az tartalmazza a kibocsátott PCA3-at.

 • A kezelőorvosom rendelőjében elvégezhető a vizsgálat?

  A digitális rektális vizsgálatot és valószínűleg a vizeletgyűjtést is a rendelőben végzik, hiszen mindjárt az első adag vizeletre van szükség. A vizsgálat kivitelezése azonban speciális felszerelést igényel, ezért a mintát elküldik a laboratóriumba. Csak bizonyos laboratóriumok végeznek ilyen tesztet.

 • A PCA3-teszt biztosan kimutatja a prosztatarákot?

  Nem, nem minden rák termeli fokozottan a PCA3-at, így a prosztatarákok kb. 10%-ában negatív az eredmény.

Felhasznált források

(2018 April 5). Prostate Cancer Early Detection. NCCN Clinical Practice Guidelines in Oncology (NCCN Guidelines ®) Version 2.2018. Available online at https://www.nccn.org/professionals/physician_gls/pdf/prostate_detection.pdf Accessed on 04/07/18.

Strong, A. and Deane, L. (2017). Contemporary Role of Biomarkers In the Evaluation, Stratification, And Treatment Determination in Men at Risk for and/or Diagnosed With Prostate Cancer. Urol Nurs. 2017;37(4):192-203. Urologic Nursing. Available online at https://www.medscape.com/viewarticle/892905. Accessed on 04/07/18.

Ashley, V.A. et. al. (2017). The Use of Biomarkers in Prostate Cancer Screening and Treatment. Rev Urol. 2017;19(4):221-234. Available online at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29472826. Accessed on 04/07/18.

NCI Staff. (2017 June 9). Biomarker Test Could Reduce Unnecessary Biopsies to Detect Prostate Cancer. National Cancer Institute. Available online at https://www.cancer.gov/news-events/cancer-currents-blog/2017/biomarkers-urine-prostate-biopsy. Accessed on 04/07/18.

Genzen, J. et. al. (2018 April, Updated). Prostate Cancer – PSA. ARUP Consult. Available online at https://arupconsult.com/content/prostate-cancer. Accessed on 04/07/18.

(2015). Early Detection of Prostate Cancer. American Urological Association. Available online at https://www.auanet.org/guidelines/early-detection-of-prostate-cancer-(2013-reviewed-and-validity-confirmed-2015). Accessed on 04/07/18.

Deng, J. et. al. (2017 March 7). Long Non-Coding RNA as Potential Biomarker for Prostate Cancer: Is It Making a Difference? Int J Environ Res Public Health. 2017 Mar; 14(3): 270. Available online at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5369106/. Accessed on 04/07/18.

(© 1995–2018). PCA3 (Prostate Cancer Antigen 3). Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories. Available online at https://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/75211. Accessed on 04/07/18.

(2018 January 4, Updated). Key Statistics for Prostate Cancer. American Cancer Society. Available online at https://www.cancer.org/cancer/prostate-cancer/about/key-statistics.html. Accessed on 04/07/18.

(2018 February 22, Updated). Prostate Cancer Screening (PDQ®)-Patient Version. National Cancer Institute. Available online at https://www.cancer.gov/types/prostate/patient/prostate-screening-pdq#section/_13. Accessed on 04/07/18.

Cheuck, L. et. al. (2017 September 21, Updated). Prostate Cancer Diagnosis and Staging. Medscape Urology. Available online at https://emedicine.medscape.com/article/458011-overview. Accessed on 04/07/18.

Chunhua, L. et. al. (2018 March 21). Clinical Significance of Peripheral Blood PCA3 Gene Expression in Early Diagnosis of Prostate Cancer. Transl Oncol. 2018 Mar 21;11(3):628-632. Available online at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29574327. Accessed on 04/07/18.

Davenport, L. (2015 January 12). Questions Remain Over Role of PCA3 Assay in Prostate Cancer. Medscape Oncology News. Available online at https://www.medscape.com/viewarticle/837934. Accessed on 04/07/18.

Reuters Staff. (2017 May 25). Urinary RNA Testing Helps Identify Aggressive Prostate Cancer. Medscape News. Available online at https://www.medscape.com/viewarticle/880543. Accessed on 04/07/18.

Feng, F. et. al. (2014). Current and Future Applications Of Genetic Prostate Cancer Screening in the Urologic Clinic. Urol Nurs.2014;34(6):281-291. Available online at https://www.medscape.com/viewarticle/840844. Accessed on 04/07/18.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.