Hivatalos név
Methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus szűrés
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 09.03.2020.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Azt vizsgáljuk, hogy Ön hordozza-e a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus baktériumot (MRSA), ezért megfertőzhet más embereket.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor nincsenek ugyan fertőzésre utaló panaszok vagy tünetek, de a kezelőorvos szeretné tudni, hogy Ön hordozza-e az MRSA baktériumot, például egy kórházi kezelés előtt.

​​​​​​​Milyen mintára van szükség?

Leggyakrabban az orrüregből vesznek vattapálcával mintát, néha a garatból vagy a hónaljakból. Fertőzött sebből vagy bőrsérülésből is szükség lehet mintavételre.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs szükség speciális előkészületre.

Mit vizsgálunk?

A methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktériumok olyan Staphylococcus aureus törzsek, melyek rezisztensek (ellenállóak) a methicillin és ezen kívül több olyan antibiotikummal szemben, melyeket általában a Staphylococcus fertőzésekre szoktak alkalmazni. Az MRSA-szűrés ezeknek a baktériumoknak a jelenlétét mutatja ki a beteg mintáiban.

A Staphylococcus aureus gyakran megtelepszik a bőrfelületen, és megtalálható minden harmadik felnőtt ember orrüregében (úgynevezett kolonizáló baktériumok). A hordozás általában tünetmentes, nem okoz betegséget. Ha azonban a bőrfelület sérül egy seb vagy műtét miatt, vagy az immunrendszer legyengül, ezek a kolonizáló Staphylococcus aureusok fertőzést okozhatnak.

Az elmúlt évtizedekben az antibiotikumok széles körű használata miatt elterjedtek az antibiotikumokra rezisztens Staphylococcus aureusok. Ha valaki ilyen baktériumtörzzsel fertőződik, bőrfertőzés vagy súlyos, néha életet veszélyeztető betegség alakulhat ki, például tüdőgyulladás (pneumonia), véráram-fertőzés (szepszis) vagy a műtéti seb fertőzése. A lakosság kb. 2-5 %-a MRSA-hordozó.

Az MRSA kórházi környezeten belül és azon kívül is tovább tud terjedni egy fertőzött vagy hordozó személyről. Fertőzött kezek, orvosi eszközök, felületek közvetíthetik a fertőzést a kórházon vagy ápolási otthonon belül. Közösségen belül minden bőr-bőr kontaktus elősegítheti az MRSA terjedését, például személyes tárgyak közös használata, egyes sportok, vagy szoros közelségben végzett munka, vagy együttélés.

A legtöbb kórház megelőző stratégiát dolgozott ki az MRSA-hordozók szűrésére annak érdekében, hogy a fertőzést megszüntessék, és a továbbterjedését megakadályozzák. Azokat a betegeket, akiknél a szűrés pozitívnak bizonyult, elkülönítik a többi betegtől, hogy ne fertőzzék meg őket, és a baktérium-hordozást antibiotikus orrkenőccsel, valamint fertőtlenítő mosdatással szüntetik meg. Ellentmondóak az eredmények azzal kapcsolatban, pontosan milyen eredménye van a szűrővizsgálatoknak a kórházi fertőzések leküzdésében. Egy 2014-ben végzett tanulmány vizsgálta, milyen hatása van a megelőző stratégiáknak a véráram-fertőzések megelőzésében, és azt találták, hogy ha az intenzív osztályon csak a szűréssel MRSA-pozitívnak bizonyult betegeket kezelték, az kevésbé csökkentette a fertőzések számát, mint ha az összes, intenzív osztályra bekerülő beteg kezelésben részesült. A kezelés antibiotikus orrkenőcsöt, és speciális fertőtlenítő kendőkkel való lemosást jelent. Emiatt lehet, hogy a jövőben változni fog az MRSA-szűrések stratégiája a kórházakban.

 

Hogyan történik a mintavétel?

Az orrüregekből úgy vesznek mintát, hogy egy vattapácát megforgatnak mindkét orrlyukban. Néha fertőzött sebből is szükség lehet mintavételre.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) szűrés csak az MRSA jelenlétét vizsgálja, más baktériumokat nem. Elsődlegesen arra szolgál, hogy kiderüljön, kik MRSA-hordozók, és ők kezelésben részesüljenek, ezáltal megakadályozható a baktérium továbbterjedése.

  Legtöbbször a kórházban, elsősorban az intenzív osztályokon fekvő betegeket szűrik. A környezeti szűrések a fertőzés forrásának felderítését szolgálják. Országos központokban további vizsgálatokat végeznek, melyekből megtudhatják a kutatók és az orvosok, milyen jellemzői vannak a kórházakban és a közösségekben jelen lévő MRSA-törzseknek.

  Az MRSA-szűrés formái:

  • Tenyésztéses vizsgálat: tünetmentes személyek orrüregeiből (vagy torkából, néha bőrhajlatokból) vattapálcával vett mintát a laboratóriumban tenyésztik (speciális táptalajra kenik, ami termosztátba kerül), majd láthatóvá válnak a jellegzetes baktérium telepek. Hasonlóan lehet tenyésztéses vizsgálatot végezni olyan beteg seb- vagy bőrváladékából, akit korábban már kezeltek MRSA-fertőzéssel. A tenyésztés eredményeként 1-2 nap múlva kiderül, jelen van-e a mintában az MRSA baktérium.
  • A molekuláris vizsgálatok néhány órán belül kimutatják a baktérium jelenlétét az MRSA-hordozók váladékában, így hamarabb el lehet kezdeni a kezelést. A mintavétel ebben az esetben is ugyanaz, de a vizsgálat a Staphylococcus aureus baktérium jellemző génjeit mutatja ki, azzal a génnel (mecA gén) együtt, amely a methicillinnel, oxacillinnel és a többi hasonló antibiotikummal szembeni rezisztenciát okozza. Napjainkban egyre elterjedtebbek a molekuláris MRSA-szűrővizsgálatok.

  Vannak kórházak, amelyek rendszeresen szűrik azokat a betegeket, akiknél fokozott az MRSA-hordozás veszélye, illetve minden újonnan felvett beteget. Ha kórházi járvány alakul ki, a kórházi dolgozók, családtagok és egyéb, szoros kontaktusba került személyek szűrése is megtörténik, hogy a fertőzés forrását azonosítsák és továbbterjedését megakadályozzák. Bizonyos helyzetekben, például ápolási otthonokban sok ember szűrővizsgálatát el kell végezni a fertőzés terjedésének felderítésére.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  MRSA-szűrővizsgálatot akkor kér a kezelőorvos, a kórház vagy egy osztály, ha azt szeretné tudni, hordozza-e az MRSA-baktériumot a beteg, valamely családtagja vagy a közösségből valaki, aki a fertőzés forrása lehet.

  Bizonyos közösségeknél, ahol gyakoribb a szoros testi kontaktus, mint például sportolók, ápolási otthonok lakói, egészségügyi dolgozók körében, MRSA-fertőzés gyanúja esetén mindenkinek a szűrésére szükség lehet.

  Ha valakit korábban MRSA-fertőzés miatt kezeltek, a szűrővizsgálattal ellenőrzik, jelen van-e még a baktérium.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  Ha pozitív eredményt ad vagy a tenyésztés vagy a molekuláris vizsgálat, az azt jelenti, hogy a vizsgált helyen (orrüregben, sebváladékban, stb) jelen van az MRSA baktérium.

  Ha az orrból vagy sebből végzett tenyésztés eredménye negatív, akkor MRSA vagy nincs, vagy olyan kis csíraszámban van jelen, amit nem lehetett kimutatni.

 • Mit kell még tudnom?

  Ha egy mintából kitenyésztették az MRSA baktériumot, néha további vizsgálatokra is szükség lehet, speciális laboratóriumban. Ki lehet mutatni, hogy az adott S. aureus törzs milyen típusba, altípusba tartozik. Ez a beteg kezelését nem befolyásolja, de segít felderíteni a fertőzés terjedésének útját, valamint ki lehet mutatni, milyen toxinokkal és egyéb virulencia faktorokkal rendelkezik a baktériumtörzs.

 • Többször is elkaphatom az MRSA-fertőzést?

  Igen, ha a kezelés eredményesen meg is szüntette a baktériumhordozást, ez nem véd meg az újabb fertőzéstől.

 • Lehetséges, hogy MRSA-hordozó vagyok és nem veszem észre?

  Igen, a baktériumhordozók olyan egészséges személyek, akiknek semmilyen panasza vagy tünete sincs.

 • Hogyan tudok az MRSA-fertőzés ellen védekezni?

  Rendszeres és alapos kézmosással. A nyílt sebeket vagy sérüléseket mindig tisztítsa meg és fedje le védőkötéssel.

  Személyes tisztálkodószereit, szappant, törülközőt, borotvát és sportruházatát soha ne ossza meg mással, edzőruháját mossa ki minden használat után.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

MRSA. KidsHealth.org. Available online at http://kidshealth.org/parent/infections/bacterial_viral/mrsa.html. Accessed January 2017.

Coia, J. E. and Reilly, J. (2014 February). Screening for meticillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA): who, when, and how? BMJ. Available online at http://www.bmj.com/content/348/bmj.g1697. Accessed January 2017.

(Updated 2014 March). Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). FamilyDoctor.org. Available online at https://familydoctor.org/condition/methicillin-resistant-staphylococcus-aureus-mrsa/. Accessed January 2017.

Mayo Clinic Staff. (2015 September 9). MRSA infection. Mayo Clinic. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/mrsa/DS00735. Accessed January 2017.

(Updated 2016 April 15). Laboratory Testing for MRSA. Centers for Disease Control and Prevention. Available online at https://www.cdc.gov/mrsa/lab/index.html. Accessed January 2017.

(Updated 2016 May 16). Methicillin-resistant Staphylococcus Aureus (MRSA) Infections. Centers for Disease Control and Prevention. Available online at http://www.cdc.gov/mrsa/. Accessed January 2017.

Korábbi áttekintések során használt források

Harbarth, S. et. al. (2006 February 27). Evaluation of Rapid Screening and Pre-Emptive Contact Isolation for Detecting and Controlling Methicillin-Resistant Staphylococcus Aureus in Critical Care, An Interventional Cohort Study. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/523530.

(2005 February 2). Laboratory Detection of: Oxacillin/Methicillin-resistant Staphylococcus aureus. CDC [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/ncidod/dhqp/ar_lab_mrsa.html.

(2005 February 3). Community-Associated MRSA Information for Clinicians. CDC [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/ncidod/dhqp/ar_mrsa_ca_clinicians.html.

(2006 March 7). The Growing Menace of Community-Acquired Methicillin-Resistant Staphylococcus aureusAnnals of Internal Medicine v144 (5).

Seybold, U. et. al. (2006 March 1). Emergence of Community-Associated Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus USA300 Genotype as a Major Cause of Health Care-Associated Blood Stream Infections. CID 2006:42 pp 647-654 [On-line journal].

Fridkin, S. (2005 April 7). Methicillin-Resistant Staphyloccus aureus Disease in Three Communities. N Engl J Med 352;14.

Case, M. (2006 March 15). Fast staph test limits spread, at a high price. Post-gazette.com [On-line information]. Available online at http://www.post-gazette.com/pg/pp/06074/670567.stm.

Peck, P. (2006 February 6). Fast MRSA Test Cuts Infection Rate in Medical ICU. Medpage Today [On-line information]. Available online at http://www.medpagetoday.com/tbprint.cfm?tbid=2623.

Waknine, Y. (2006 March 31). Highlights from MMWR: Outbreaks of MRSA Infection in Newborns and More [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/528952.

Kuehnert, M. et. al. (2005). Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus Hospitalizations, United States. Medscape from Emerg Infect Dis 11 (6) [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/505669.

Creech II, C. et. al. (2005 July). Increasing Rates of Nasal Carriage of Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus in Health Children. The Pediatric Infectious Disease Journal v24 (7) 617-621.

Bradley, S. (2006 February 22). Staphylococcus aureus Pneumonia: Emergence of MRSA in the Community. Medscape from Semin Respir Crit Care Med [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/521338.

(2006). "Search and Destroy" Strategy Can Reduce Nosocomial MRSA Prevalence. Medscape from Reuters Health Information [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/527548.

(2006). New Test Diagnoses MRSA in One Day. Medscape from Reuters Health Information [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/523635.

Goossens, H. (2006). Antibiotic Resistance: Highlights of the 16th European Congress on Clinical Microbiology and Infectious Diseases. Medscape [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/530824.

Bartlett, J. (2005). Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus and Clostridium difficile - Deal Bacterial Threats. Medscape [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/520186.

(2006). Community-Acquired MRSA a Leading Cause of Skin and Soft-Tissue Infections. Medscape from Reuters Health Information [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/524998.

David, M. et. al. (2006 April 21). Contrasting Pediatric and Adult Methicillin-resistant Staphylococcus aureus Isolates. Medscape from Emerg Infect Dis 12(4): 631-637. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/529448.

(Updated 2009 September 28). Recognize and Prevent MRSA Infections. Centers for Disease Control and Prevention [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/Features/MRSAInfections/. Accessed March 2009.

(Updated 2009 June 18). FDA Clears First Quick Test For Drug-Resistant Staph Infections, Test Identifies MRSA Bacterium in Two Hours. U.S. [On-line information]. Available online at http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm161552.htm. Accessed March 2009.

Dugdale, D. et. al. (Updated 2009 May 30). MRSA. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007261.htm. Accessed March 2009.

(2010 January 21). Genetics Used to Track Transmission of MRSA Bacteria. MedlinePlus HealthDay [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_94379.html. Accessed March 2009.

(Updated 2009 July 22) MRSA and the Workplace. National Institute for Occupational Safety and Health [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/niosh/topics/mrsa/. Accessed March 2009.

Martinez, J. (Updated 2009 December 16). MRSA Skin Infection in Athletes. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/108972-overview. Accessed March 2009.

Susan S. Huang, et al. Targeted versus Universal Decolonization to Prevent ICU Infection. NEJM 368;24. June 13, 2103.

MayoClinic.com. MRSA infection. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/mrsa/DS00735. Accessed July 2013.

KidsHealth.org. MRSA. Available online at http://kidshealth.org/parent/infections/bacterial_viral/mrsa.html. Accessed July 2013.

FamilyDoctor.org. Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). Available online at http://familydoctor.org/familydoctor/en/diseases-conditions/methicillin-resistant-staphylococcus-aureus-mrsa.html. Accessed July 2013.

Centers for Disease Control and Prevention. Methicillin-resistant Staphylococcus Aureus (MRSA) Infections. Available online at http://www.cdc.gov/mrsa/. Accessed July 2013.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.