Más néven
Antikardiolipin antitestek
aKL antitestek
Hivatalos név
Kardiolipin antitestek (IgG, IgM, IgA)
A cikk utoljára módosult: 04.11.2019.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A rendellenes vérrögképződés vagy az ismétlődő vetélések okának felderítésére; az antifoszfolipid szindróma vagy bizonyos esetekben más autoimmun betegség kivizsgálásának részeként.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha önnél ismeretlen okból egy vagy több alkalommal vérrög alakult ki egy vénában vagy artériában (trombotikus epizód); ismétlődő, főleg a második és harmadik trimeszterben bekövetkező vetélés esetén; vagy autoimmun betegségekre jellemző tünetek jelentkezése esetén.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérmintára

Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

A vizsgálat nem igényel különleges előkészületet.

Mit vizsgálunk?

A kardiolipin antitestek az immunrendszer által termelt autoantitestek, amelyek tévesen a szervezet saját kardiolipinjeit támadják, melyek a sejtek legkülső rétegében (a sejtmembránban) és a vérlemezkékben találhatók. Ezek az autoantitestek egy nem teljesen feltárt módon befolyásolják a véralvadás szabályozását. Ez a teszt a kardiolipin antitestek jelenlétét mutatja ki a vérben.

A kardiolipinek a foszfolipidek családjába tartoznak, melyek fontos szerepet játszanak a véralvadásban. A kardiolipin elleni antitestek a kardiolipinekhez kötődnek, és jelenlétük fokozza az ismétlődő rendellenes artériás és vénás vérrögképződés (trombózis) kockázatát, például a láb mélyvénáiban, vagy a tüdőben (tüdőembólia, TE). Jelenlétük okozhat még alacsony vérlemezke számot (trombocitopénia), ismétlődő vetéléseket (főleg a második és harmadik trimeszterben), és a szülés idő előtti beindulását, illetve pre-eclampsiát.

Az anti-foszfolipid antitestek jelenléte olyan túlzottan aktív véralvadással és bizonyos autoimmun betegségekkel jár, mint a lupusz. A leggyakoribb antifoszfolipid antitestek a kardiolipin antitestek, melyek mellett gyakran van jelen lupusz antikoaguláns, illetve anti-béta-2 glikoprotein 1 antitest is. Átmenetileg jelen lehetnek heveny fertőzések, HIV/AIDS, bizonyos rákos betegségek, vagy gyógyszeres kezelések (pl.: fenitoin, penicillin, prokainamid) esetén, valamint idősekben.

Ha egy páciens rendellenes vérrögképződésektől, ismétlődő vetélésektől, kardiolipin anitestektől és/vagy más antifosztfolipid antitestektől szenved, adott esetben antifoszfolipid szindróma (APS) kerülhet diagnosztizálásra. A primer APS nem feltétlenül társul egyéb autoimmun kórképhez, míg a szekunder APS mindig egyéb autoimmun betegséghez társul.

 

Hogyan történik a mintavétel?

 

A kar egy könyökhajlati vénájába vezetett tűn keresztül.

 

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

 

A vizsgálat nem igényel különleges előkészületet.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A kardiolipin antitest vizsgálatokat gyakran kérik a következő esetekben:

   

  • ismeretlen okból kialakuló vérrög (trombotikus epizód)
  • ismétlődő vetélések
  • megnyúlt aktivált parciális tromboplasztin idő (APTI, alvadási vizsgálat); ilyenkor gyakran együtt kérik a lupusz antikoaguláns vizsgálattal (pl.: higított Russel viperaméreg teszt, DRVVT)

   

  Ha kardiolipin antitestek kerülnek kimutatásra, általában 12 hét múlva meg kell ismételni a vizsgálatot, hogy kiderüljön, átmeneti vagy tartós a jelenlétük. Ha egy ismerten autoimmun betegségben szenvedő emberben negatív a kardiolipin antitest vizsgálat eredménye, előfordulhat, hogy meg kell ismételni, mivel ezek az antitestek később is megjelenhetnek.

  A kardiolipin antitesteknek három altípusa van jelen a keringésben: IgG, IgM és/vagy IgA. Leggyakrabban az IgG-t és az IgM-et mérik. Ha ez a két antitest nem mutatható ki, de a betegség gyanúja a klinikai tünetek alapján továbbra is fennáll, az IgA kardiolipin antitest tesztet is el szokták végezni.

   

  A kardiolipin antitestek vizsgálata mellett el szokták még végezni a lupusz antikoaguláns tesztet (pl. DRVVT), és az anti-béta-2 glikoprotein 1 antitest mérést is.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A kardiolipin antitestek vizsálgatát általában a véralvadás részletes kivizsgálása során végzik, ha a betegnek rendellenes vérrögképződésre (trombotikus epizód) utaló tünetei vannak, különösen, ha ez többször visszatér. A tünetek különbözőek lehetnek aszerint, hogy hol alakult ki a vérrög.

  Ha a vérrög a láb mélyvénáiban alakul ki (mélyvénás trombózis, MVT), a következő tünetek jelentkezhetnek:

   

  • érzékeny vagy fájdalmas az egyik láb
  • a láb megduzzad (ödéma)
  • a láb bőre elszíneződik

   

  Ha a vérrög a tüdőben van (tüdőembólia), a tünetek a következők:

   

  • hirtelen légszomj, erőlködő légzés alakul ki
  • köhögés, vérköpéssel (a köpetben vér látható)
  • tüdőfolyamatra jellemző mellkasi fájdalom
  • szapora szívverés

   

  A tesztet elvégezhetik akkor is, ha egy nőnél ismételten vetélés fordul elő és/vagy kérhetik a lupusz antikoaguláns vizsgálattal együtt, ha a megnyúlt APTI okát akarják kideríteni. Ha kardiolipin antitestek kerülnek kimutatásra, a vizsgálatot pár hét múlva meg kell ismételni, hogy kiderüljön, átmeneti vagy tartós-e a jelenlétük.

  A kardiolipin antitest vizsgálatot akkor is kérheti az orvos, ha egy betegnél autoimmun betegség tünetei jelentkeznek, vagy pozitív lesz az ANA teszt eredménye, mivel többletinformációval szolgálhat az orvos számára, így segítve a diagnózis felállítását. Ha egy ismerten autoimmun betegségben (pl. lupuszban) szenvedő emberben nem mutathatók ki kardiolipin antitestek, előfordulhat, hogy a vizsgálatot megismétlik egy későbbi időpontban, mert azok később is megjelenhetnek a vérben.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A negatív teszteredmény annyit jelent, hogy a vizsgálat időpontjában a kardiolipin antitestek nincsenek vagy csak kimutathatatlan mennyiségben vannak jelen a vérben,.

   

  A kardiolipin antitestek a leggyakoribb antifoszfolipid antitestek. Nem szokatlan jelenség, hogy egy fertőzés vagy gyógyszerszedés kapcsán, esetleg tünetmentes emberekben is átmenetileg kimutathatóak. Kis vagy közepes mennyiségű antitest jelenlétének ezekben az esetekben gyakran nincs jelentősége, ám mindig a tünetekkel és/vagy egyéb vizsgálati eredményekkel együtt kell azt értékelni.

  Közepes vagy nagy mennyiségű antitest esetén, amelyek 12 hét után is kimutathatóak, nagy valószínűséggel a specifikus antitestek állandó jelenlétéről van szó, amelyhez a túlzott vérrögképződés hajlam vagy ismétlődő vetélés kockázata társulhat.

 • Mit kell még tudnom?

  Egyes esetekben a kardiolipin antitest vizsgálatot kérhetik a pozitív VDRL/szifilisz eredmény okának tisztázásához. A szifilisz teszthez használt reagensek ugyanis foszfolipideket tartalmaznak, amelyek álpozitív eredményhez vezethetnek olyan betegek esetében, akikben jelen vannak kardiolipin antitestek.

 • Ha kimutatnak nálam kardiolipin antitesteket, biztos, hogy lesz trombózisom?

  Nem feltétlenül. A kardiolipin antitestek jelenléte fokozott kockázatot jelent, de nem mondja meg biztosan, hogy az adott egyénnek lesznek-e ismétlődő trombózisai és azzal kapcsolatos szövődményei. Valamint, ha az egyénnek kialakul trombózisa, az antitestek jelenléte önmagában nem mondja meg, hogy az milyen gyakran és mennyire súlyos formában jelentkezik majd.

 • Ha új orvoshoz kerülök, tájékoztatnom kell őt arról, hogy kardiolipin antitesteket mutattak ki nálam?

  Igen, mivel ez a kórtörténet (anamnézis) fontos része. Az önt ellátó orvosoknak tudnia kell erről akkor is, ha ön tünetmentes, mivel a beavatkozásokat és kezeléseket ennek figyelembevételével kell megtervezni.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

Berg, T. (Updated 2015 April 15). Antiphospholipid syndrome and pregnancy. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/261691-overview. Accessed 12/27/2016.

(Reviewed 2016 March 21). Antiphospholipid syndrome. Lupus Foundation of America. Available online at http://www.lupus.org/answers/entry/antiphospholipid-syndrome. Accessed 12/27/2016.

Movva, S. (Updated 2016 July 1). Antiphospholipid syndrome workup. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/333221-workup. Accessed 12/27/2016.

Moake, J. (Revised 2016 September) Antiphospholipid antibody syndrome. Merck Manual Professional Version. Available online at http://www.merckmanuals.com/professional/hematology-and-oncology/thrombotic-disorders/antiphospholipid-antibody-syndrome-aps. Accessed 12/27/2016.

(Updated 2016 December). Antiphospholipid syndrome – APS. ARUP. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/APS.html?client_ID=LTD. Accessed 12/27/2016.

(© 2016) Antiphospholipid antibodies. The Johns Hopkins Lupus Center. Available online at https://www.hopkinslupus.org/lupus-tests/antiphospholipid-antibodies/. Accessed 12/27/2016.

(© 1995-2016). Phospholipid (cardiolipin) antibodies, IgM, serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/81900. Accessed 12/27/2016.

(May 17, 2012) National Heart, Lung and Blood Institute. How Is Antiphospholipid Antibody Syndrome Diagnosed? Available online at https://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/aps/diagnosis. Accessed January 2017.

Korábbi áttekintésben használt források

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pages 69-70.

(2001 June 26). Antiphospholipid Antibody Syndrome. Hematology Resource Page, Patient Resources University of Illinois - Urbana/Champaign, Carle Cancer Center. Available online at http://www-admin.med.uiuc.edu/hematology/PtAPS.htm.

(© 2004). Antiphospholipid Testing. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing. Available online at http://www.arup-lab.com/guides/clt/tests/clt_al67.jsp#3965115.

Petri, M. (2001). Antiphospholipid Antibodies: Anticardiolipin Antibodies and the Lupus Anticoagulant in Systemic Lupus Erythematosus. The Lupus Foundation of America. Available online at http://www.lupus.org/education/brochures/antiphos02.html.

(© 2004). Cardiolipin Antibodies, IgG and IgM. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing. Available online at http://www.arup-lab.com/guides/clt/tests/clt_a133.jsp#1059158.

The Thrombophilias and Pregnancy. March of Dimes, Professionals and Researchers, Quick References and Fact Sheets. Available online at http://www.marchofdimes.com/professionals/681_9264.asp.

(2003 September, Modified) Anticardiolipin antibodies (IgG, IgM, IgA). Clinical Coagulation Laboratory Coagulation Test Descriptions. Available online at http://pathology.mc.duke.edu/coag/TestDes.htm.

Carsons, S. et. al. (2004 August 18, Updated). Antiphospholipid Syndrome. EMedicine. Available online at http://www.emedicine.com/med/topic2923.htm.

Arnout J.IS TH Scientic Standardisation Subcommittee Lupus Anticoagulants/Phospholipid dependent antibodies. International Society of Thrombosis and Haemostasis. Boston. July 2002.

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 70-71.

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp 134-135.

(2006 October 15, Revised). Antiphospholipid Antibody Syndrome. APS Foundation of America. Available online at http://www.apsfa.org/aps.htm. Accessed on 4/20/08.

(2008 February 5, Reviewed). Learning About Antiphospholipid Syndrome (APS). National Human Genome Research Institute. Available online at http://www.genome.gov/17516396. Accessed on 4/20/08.

(© 1995-2012). Test ID: MCLIP81900. Phospholipid (Cardiolipin) Antibodies, IgM, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/81900. Accessed May 2012.

Rodgers, III, G. et. al. (Updated 2012 January). Antiphospholipid Syndrome – APS. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/APS.html?client_ID=LTD. Accessed May 2012.

(© 2012). Antiphospholipid Antibodies. Lupus Foundation of America [On-line information]. Available online at http://www.lupus.org/webmodules/webarticlesnet/templates/new_learnaffects.aspx?articleid=2302&zoneid=526. Accessed May 2012.

Moake, J. (Revised 2009 June) Thrombotic Disorders. Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online through http://www.merckmanuals.com. Accessed May 2012.

Berg, T. (Updated 2012 July 9). Antiphospholipid Antibody Syndrome and Pregnancy. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/261691-overview. Accessed July 2012.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 71-72.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 21st ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2007, Pg 774.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.