Más néven
Gyakran a gyógyszer brand (márka) nevével utalnak rá.
Hivatalos név
Összes Karbamazepin
A cikk utoljára módosult: 31.07.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A karbamazepin szintjének meghatározása a vérben a megfelelő dózis megállapítása és a terápiás szint fenntartása céljából.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Rendszeres időközönként a gyógyszer szintjének monitorozása érdekében; amikor indokolt az alacsony vagy magas (potenciálisan toxikus) szint kimutatása.

Milyen mintára van szükség?

A kar egy könyökhajlati vénájából vett vérmintára.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs szükség speciális előkészületre.

Mit vizsgálunk?

A karbamazepin gyógyszert elsődlegesen bizonyos rohamokkal járó betegségek kezelésére alkalmazzák (epilepszia), de alkalmazzák bipoláris betegségben szenvedők hangulatának stabilizálása érdekében is, az alkohol megvonási tünetek csökkentésére és bizonyos idegfájdalmak enyhítésére. Önmagában is alkalmazható, vagy kombinációban más antiepilepszia gyógyszerekkel. Ez a vizsgálat a karbamazepin vérszintjét határozza meg.

 

A karbamazepin szintek monitorozása azért fontos, mert a gyógyszer szintjét szűk terápiás tartományban kell tartani. Ha a szintje túlzottan alacsony, a személy a tünetek visszatérését tapasztalhatja (pl. görcsök, mánia, vagy fájdalom); ha a szintje túl magas, akkor toxikus mellékhatások jelentkezhetnek. A gyógyszer terápiás szintjének fenntartása kihívást jelenthet több okból is:

 • A szájon keresztül alkalmazott karbamazepin a gyomor-bél rendszerben szívódik fel, igen változó mértékben.
 • Mivel a karbamazepin a májban metabolizálódik, bármely tényező, ami a máj működését befolyásolja a gyógyszer vérszintjére is hatással lehet.
 • A gyógyszer nagy része plazma fehérjékhez kötődik, de csak a szabad frakció aktív terápiás szempontból. A fehérje kötődésre ható állapotok befolyásolhatják a gyógyszer terápiás hatékonyságát. Ez fordulhat elő, amikor valakinek alacsony a vér albumin szintje, veseelégtelenségben szenved, vagy az illető nagyon fiatal (újszülött) vagy idős.
 • A karbamazepin metabolitja, a karbamazepin-10,11 epoxid szintén aktív és hozzájárul a gyógyszeres kezelés hatásához.
 • Számos gyógyszer, ha együtt alkalmazzák karbamazepinnel, kölcsönhatásba léphet, vagy befolyásolhatja a metabolizmusát és a vérbeli szintjét.

A karbamazepin adagolását gondosan kell elvégezni, hogy állandó koncentrációt érjen el a vérben. A tényleges gyógyszer mennyisége, amely az egyensúlyi állapot eléréséhez szükséges, személyről személyre változhat és az idő függvényében is változást mutathat.

 

A karbamazepin-t általában hosszabb távon monitorozzák, mivel krónikus állapotok kezelésére írják fel, pl. epilepszia, bipoláris betegség, trigeminusz neuralgia és diabetesz eredetű idegi fájdalom.

 

Az epilepszia befolyásolja az agy képességét az elektromos impulzusok átadására és az ideg aktivitás regulálására. Roham alatt a páciens változást tapasztalhat az öntudatával, látásával, szaglásával és ízlelésével kapcsolatban, továbbá görcsök is felléphetnek. A rohamok gyakorisága változik az egyszeri epizódtól az eseti rohamokon át a visszatérő rohamokig. A karbamazepin-t bizonyos típusú visszatérő rohamok megelőzésére írják fel.

 

A bipoláris betegség egy olyan állapot, amelyet depresszió és mánia ciklikus változása jellemez, amely tarthat napokig, hetekig, hónapokig vagy akár évekig is. A depresszív epizód alatt az érintettek szomorúságot, reménytelenséget, értéktelenséget érezhetnek öngyilkossági gondolatokkal együtt. A mániás epizód során az érintett eufóriás, ingerlékeny, gyenge ítélőképességgel rendelkezik és kockázatos magatartásformákban vehet részt. Karbamazepin-t írnak fel a bipoláris személy hangulatának kiegyenlítésére, különösen mániában.

 

A trigeminusz neuralgia az arcideg fájdalmával és izom görcsökkel társuló állapot, valamint paroxizmális koreoatetózis-al társulhat, amely egy a végtagok, a törzs, és az arcizmok önkéntelen mozgását eredményező megbetegedés, amelyet esetenként karbamazepinnel kezelnek. Hasonlóan a diabeteszes perifériás neuropátiához, amely hatást gyakorolhat a funkcionalitásra, a hangulatra és az alvási mintázatra, a diabetesz mellitusz-ban szenvedők kb. 10-20%-át érinti.

 

Hogyan történik a mintavétel?

 

A kar egyik könyökhajlati vénájába vezetett tűn keresztül történik a vérminta levétele.

A karbamazepin-t szedőnek egyeztetnie kell a kezelőorvossal a mintavétel időzítéséről. Gyakran az ajánlott időszak az, amikor a legalacsonyabb a vérszint, pontosan a következő dózis bevételét megelőző idő.

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

 

Nem szükséges előkészület.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A karbamazepin vizsgálat a vér karbamazepin tartalmának mérésére és monitorozására szolgál, annak meghatározására, hogy a gyógyszer szintje a terápiás tartományon belül van-e. A karbamazepin-t elsődlegesen bizonyos rohamokkal járó betegség kezelésére alkalmazzák (epilepsziának is nevezzük), de felírhatják bipoláris betegségben szenvedők hangulatának stabilázálására, az alkohol megvonás megkönnyítésére és bizonyos idegi eredetű fájdalom csillapítására.

   

  Előzetesen a vizsgálatot adott személynél a megfelelő dózis beállítására alkalmazhatják. A vérvizsgálat eredményétől függően a gyógyszer adagját felfelé vagy lefelé módosíthatják, amíg a vérszint el nem éri a terápiás tartományt. Ezután a vizsgálatokat annak biztosítására használják, hogy a a szint a terápiás tartományon belül maradjon. Ha a személy egészségi állapota megváltozik, vagy például egyéb gyógyszer szedésébe kezd, akkor a vizsgálatot annak meghatározására alkalmazhatják, hogy szükséges-e az előírt dózis módosítása.

   

  A kezelőorvos a karbamazepin vizsgálatot a mellékhatásokat, vagy káros hatásokat, illetve a tünetek visszatértét tapasztaló beteg vizsgálatára is használhatja.

   

  A rutin karbamazepin vizsgálat az összes (totál) karbamazepin mérésére szolgál, mind a fehérjéhez kötött, mind a szabad gyógyszer frakció meghatározására. Néha a szabad, vagy a biológiailag aktív metabolit, a karbamazepin-10,11 epoxid mérését kérik az összes karbamazepin mérésével együtt a beteg kezeléséhez való hozzájárulás céljából.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A karbamazepin tesztet kezdetben gyakran rendelik el, majd rendszeres intervallumokban és szükség szerint a terápiás vérszint biztosítása miatt.

   

  További összes (totál) karbamazepin vizsgálatot rendelhetnek, ha megváltoztatják a gyógyszer adagolását, illetve, ha a kezelt személy további gyógyszerek szedését kezdi meg, vagy fejezi be, akkor ezek karbamazepin szintjére gyakorolt hatását mérik fel.. Miután a karbamazepin koncentráció stabilizálódott, rendszeres idő intervallumokban végeznek méréseket, hogy biztosított legyen a gyógyszer terápiás tartományban lévő szintje.

   

  Karbamazepin vizsgálatot rendelhetnek, amikor egy személy nem reagál a terápiára és visszatérnek a tünetei, például a rohamok, idegfájdalom, vagy a bipoláris hangulati kilengések. A vérszint lehetséges, hogy nem elég magas, lehetséges, hogy a páciens nem veszi be rendszeresen a gyógyszert, vagy a gyógyszer hatástalan az illető esetén.

   

  Karbamazepin vizsgálatra kerülhet sor, amikor a páciens aggodalomra okot adó mellékhatásokat és/vagy komplikációkat tapasztal. Ilyen mellékhatások lehetnek bármely dózis esetén, de a magasabb koncentrációkhoz társulnak inkább:

  • Szédülés
  • Koordinálatlan mozgás
  • Álmosság
  • Homályos vagy kettőslátás
  • A szemgolyó önkéntelen előre és hátra mozgása

   

  Egyéb mellékhatások is lehetnek:

  • Vörös, viszkető kiütések
  • Hányinger
  • Hasmenés
  • Szorulás
  • Fejfájás
  • Zavartság

   

  Azonnal fel kell venni a kapcsolatot az egészségügyi szakemberrel, ha valaki súlyos mellékhatásokat tapasztal. Ilyenek:

  • Sápadtság, gyors szívritmus, koncentrációs nehézség
  • Láz, hidegrázás vagy torokfájás
  • Száj és torok kifekélyesedés
  • Véraláfutások és vérzések megjelenése
  • Súlyos zsibbadás, érzéskiesés, fájdalom, izomgyengeség
  • Zavartság, nyugtalanság, látászavarok, vagy hallucinációk
  • Légzészavarok
  • A boka vagy láb duzzanata
  • A szokásosnál kevesebb vizelet mennyiség
  • A bőr vagy szemek sárga elszíneződése
  • Súlyos bőrreakciók

  A karbamazepin időnként májműködési zavart okozhat, alacsony nátrium szintet, a fehérvérsejtek számbeli csökkenését, vagy az eozinofilek (a fehérvérsejtek egyik típusa) számbeli emelkedését. Némely esetben a mellékhatások súlyossága más gyógyszer alkalmazását teszi szükségessé a rohamok, a bipoláris betegség vagy idegfájdalom kezelésében.

   

  Szabad karbamazepin vizsgálat és/vagy karbamazepin-10,11 epoxid teszt elvégzésére lehet szükség a totál karbamazepin vizsgálat mellett, ha a szakember a szabad és/vagy a metabolit terápiás hozzájárulását szeretné tisztázni. A szakember akkor választhatja ezt a megoldást, amikor a totál karbamazepin szintje a terápiás tartományban van ugyan, de a kezelt betegnél mellékhatások lépnek fel. Néha az eredményeket a szabad és totál karbamazepin százalékos arányában adják meg.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A karbamazepin terápiás tartománya, amikor önmagában szedik kb. 4-12 mikrogram/mL között van. 15 mikrogram/mL fölött toxikus a szint. A tartományok kissé eltérhetnek a laboratóriumok között, illetve más mértékegységben is megadhatják, például mg/L-ben. Az egészségügyi szakembereknek és betegeknek azokat a terápiás tartományokat és mértékegységeket kell használniuk, amelyeket a vizsgálatot végző laboratóriumok megadnak.

  A terápiás tartományon belül a legtöbb ember mellékhatások nélkül reagál a gyógyszerre, azonban a válasz egyénenként eltérő lehet. Némelyek rohamokat, hangulati ingadozást, vagy idegfájdalmat tapasztalnak a terápiás tartomány alsó részén, míg mások kifejezett mellékhatásokat a felső tartományban. A szabad karbamazepin és karbamazepin-10,11 epoxid változásai hozzájárulhatnak ehhez a válaszhoz. Azok részéről, akik ebben a kezelésben részesülnek, szoros együttműködésre van szükség a kezelést biztosító szakemberekkel, hogy a számukra leginkább megfelelő dózist megtalálják.

   

  Általában, ha a karbamazepin teszt eredménye a terápiás tartományban van és a kezelt beteg nem tapasztal rohamokat, hangulat ingadozásokat vagy idegfájdalmat és nincs jelentős mellékhatás sem, akkor a karbamazepin dózisát megfelelőnek tartjuk.

 • Mit kell még tudnom?

  A beteg nem növelheti, csökkentheti, vagy nem hagyhatja abba a gyógyszer szedését a kezelőorvossal való konzultáció nélkül, mivel ez növeli a roham kialakulásának kockázatát és más kezelésre is hatással lehet. Az adagolás meghatározása és módosítása esetenként változhat.

   

  Hasonlóképpen, a kezelésben részesülőnek jeleznie kell az ellátást adó felé a vényköteles, a nem vényköteles és növényi kiegészítők szedését is. A karbamazepin szedéssel számos vényköteles gyógyszer veszélyes interakcióba léphet. Ezek között találhatók gyakorta felírt gyógyszerek, pl. warfarin, fluoxetin, és más antidepresszánsok, izoniazid, teofillin, eritromicin, etosuximid és benzodiazepinek. A karbamazepin hatással lehet egyéb nem vényköteles gyógyszerekre, pl. acetaminofen és növényi kiegészítőkre, pl. Szent János mag. Ne kezdjen el új gyógyszert szedni a kezelőorvossal való megbeszélés nélkül.

  A karbamazepin anyagcseréjét fokozhatja pl. a fenobarbitál, primidon és a fenitoin, amely csökkenti a karbamazepin koncentrációját a vérben. Ezen gyógyszerek egy része szintén vérszint ellenőrzést tesz szükségessé, mivel a plazma koncentrációjuk csökkenhet.

   

  A grapefruit lé növelheti a karbamazepin vérszintjét.

  Némelyek, akik karbamazepin-t szednek érzékennyé válhatnak a napsütésre, és szükségessé válhat a napsugárzás kerülése. A napfény bőrkiütést, viszketést, kivörösödést vagy más elszíneződést okozhat a bőrön, de akár súlyos napégést is előidézhet.

   

  A karbamazepin jelölése, illetve gyógyszerelőírása szerint az ázsiai emberek leszármazottainak genetikai tesztre lehet szükségük a karbamazepin terápia megkezdése előtt. A genetikai vizsgálat, amely a HLA-B* 1502 gén változatait mutatja ki, fokozott kockázatot jelezhet egy ritka, de súlyos bőrreakcióra nézve. Ez a génváltozat szinte kizárólag az ázsiai emberek leszármazottjainál jelentkezik. A pozitív vizsgálattal rendelkezők kerüljék el a karbamazepin terápiát.

   

  A karbamazepin alkalmazása aplasztikus anémiával, csontvelő és őssejt károsodással, valamint agranulocitózissal, alacsony fehérvérsejttel járhat.

   

  A karbamazepin növelheti bizonyos születési rendellenességek és magzati halál kockázatát és csökkentheti az orális fogamzásgátlók hatékonyságát. A gyermekszülő korban lévő nők konzultáljanak erről az ellátójukkal.

 • Meddig kell szednem a karbamazepin-t?

  Az epilepsziában, bipoláris betegségben vagy krónikus idegfájdalomban szenvedő betegek jellemző módon a karbamazepin-t vagy más gyógyszert egész életük során szedik. Ha a karbamazepin hatékonysága csökken, vagy káros mellékhatásokat okoz, akkor a beteg egyéb gyógyszerek szedésére kényszerülhet. Ha valaki átmeneti állapot miatt szenved el rohamokat, akkor az illetőnek esetleg csak egy rövid ideig kell a gyógyszert szednie.

 • Az orvosom gyakran kér szabad karbamazepin vagy karbamazepin-10,11 epoxid vizsgálatot?

  Általában nem. Ezeket a vizsgálatokat általában egyszer-kétszer kérik abból a célból, hogy megvizsgálják a karbamazepin milyen gyorsan metabolizálódik (bomlik le) az Ön szervezetében, de nem használatosak rutin monitorozásra.

 • Úgy hallottam, hogy van egy másik vizsgálat, amely némelyeknél szükséges lehet a karbamazepin szedés megkezdése előtt. Mi ez pontosan?

  Az Ázsiából származók leszármazottainak a karbamazepin kezelés előtt genetikai vizsgálatra van szükségük, egy 2007-es U.S. Food and Drug Administration (az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala) figyelmeztetése szerint. A genetikai vizsgálat a HLA-B* 1502 allél jelenlétét detektálja. A HLA-B* 1502 alléllel rendelkezők, akik karbamazepin terápiát kezdenek, fokozott kockázattal rendelkeznek egy ritka, de súlyos, akár halálos bőrreakcióra (Stevens-Johnson szindróma, vagy toxikus epidermális nekrolízis). A HLA-B* 1502 allél szinte kizárólag az ázsiai leszármazottak között található meg. A pozitív teszttel rendelkezőknek tartózkodniuk kell a karbamazepin, fenitoin, vagy foszfofenitoin terápiától.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

Carbamazepine (Oral Route). Mayo Clinic. Available online at http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/carbamazepine-oral-route/description/drg-20062739 through http://www.mayoclinic.org. Last updated December 1, 2013. Accessed March 25, 2014.

Tegretol (Blood). University of Rochester Medical Center. Available online at http://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=167&ContentID=tegretol_blood through http://www.urmc.rochester.edu. Accessed March 24, 2014.

Tegretol. RxList.com. Available online at http://www.rxlist.com/tegretol-drug.htm through http://www.rxlist.com. Last updated January 29, 2014. Accessed March 24, 2014.

Tammy J. Lindsay et al. Diabetic Peripheral Neuropathic Pain. American Family Physician. Available online at http://www.aafp.org/afp/2010/0715/p151.html through http://www.aafp.org. Published July 2010. Accessed February 25, 2014.

Therapeutic drug levels. MedlinePlus Medical Encyclopedia. National Institutes of Health. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003430.htm through http://www.nlm.nih.gov. Last updated May 12, 2011. Accessed March 25, 2014.

Labs - DRUG Levels (Alphabetical order). Global RPh. Available online at http://www.globalrph.com/labs_drug_levels.htm#Carbamazepine through http://www.globalrph.com. Last updated July 21, 2014. Accessed March 26, 2014.

Korábbi áttekintések során használt források

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry, AACC Press, Washington, DC. Pp 461.

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp 1284-1285.

Rosenbaum, J. and Covino, J. (2007 September 24). Observations on the Treatment of Bipolar Disorder. Medscape Psychiatry & Mental Health [On-line information].  Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/563043 through http://www.medscape.com. Accessed on 11/11/07.

(2007 May 1). Carbamazepine. MedlinePlus Drug Information [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/medmaster/a682237.html. Accessed on 11/7/07.

(2003 February, Revised). Seizure Disorders. Merck Manual of Medical Information – Second Home Edition [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmhe/sec06/ch085/ch085a.html through http://www.merck.com. Accessed on 11/7/07.

(2007). ACPA Medications & Chronic Pain Supplement 2007. ACPA [On-line information]. PDF available for download through http://www.theacpa.org. Accessed on 11/11/07.

Szabo, C. A. (2007 November 7). Risk of fetal death and malformation related to seizure medications. Neurology 2006;67;6-7 [On-line journal]. Available online at http://www.neurology.org/cgi/content/full/67/3/E6 through http://www.neurology.org. Accessed on 11/11/07.

Pregnancy Issues. Epilepsy Foundation [On-line information]. Available online at http://www.epilepsyfoundation.org/living/women/pregnancy/weipregnancy.cfm through http://www.epilepsyfoundation.org. Accessed on 11/11/07.

(2007 February 14). NINDS Paroxysmal Choreoathetosis Information Page. NINDS [On-line information]. Available online through http://www.ninds.nih.gov. Accessed on 11/7/07.

Spearing, M. (2007 January, Updated). Bipolar Disorder. National Institute of Mental Health [On-line information]. Available online through http://www.nimh.nih.gov. Accessed on 11/11/07.

(© 2007). Carbamazepine, Free & Total. ARUP's Laboratory Test Directory [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/ug/tests/0090615.jsp through http://www.aruplab.com. Accessed on 11/10/07.

(© 2007). Carbamazepine (Tegretol®), Serum. LabCorp [On-line information]. Available online at http://www.labcorp.com/datasets/labcorp/html/chapter/ through http://www.labcorp.com. Accessed on 11/10/07.

(© 2007). Carbamazepine-10,11 Epoxide. LabCorp [On-line information]. Available online at http://www.labcorp.com/datasets/labcorp/html/chapter/ through http://www.labcorp.com. Accessed on 11/10/07.

(© 2007). Carbamazepine, Epoxide & Total. ARUP's Laboratory Test Directory [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/ug/tests/0092211.jsp through http://www.aruplab.com. Accessed on 11/10/07.

Carbamazepine Oral. Medscape Drug Information, Doses, Usage, and Warnings. [On-line information]. Available online through http://www.medscape.com. Accessed on 11/11/07.

Silberstein, S. and Wilner, A. (2007 August 13). AAN 2007: Chronic Disorders. Medscape CME [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/560931 through http://www.medscape.com. Accessed on 11/11/07.

Kapoor, N. and Hamilton, R. (2007 April 27). Toxicity, Carbamazepine. emedicine [On-line information]. Available online at http://www.emedicine.com/emerg/TOPIC77.HTM through http://www.emedicine.com. Accessed on 11/11/07.

Bakerman's ABC's of Interpretive Laboratory Data, Fourth Edition, Seymour Bakerman, M.D., Ph.D., 2002. Accessed online, December 2007 at http://www.bakermanbooks.com.

(December 12, 2007) FDA News. Carbamazepine Prescribing Information to Include Recommendation of Genetic Test for Patients with Asian Ancestry, Connection of genetic information with medication use can improve safe use of product (online information, accessed December 2007). Available onliine at http://www.fda.gov/bbs/topics/NEWS/2007/NEW01755.html through http://www.fda.gov.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. St. Louis: Elsevier Saunders; 2006, Pp.1249-1250.

Kasper DL, Braunwald E, Fauci AS, Hauser SL, Longo DL, Jameson JL eds, (2005). Harrison's Principles of Internal Medicine, 16th Edition, McGraw Hill, Pg. 141.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. St. Louis: Elsevier Saunders; 2006, Pp1249-1250, 2305.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry, AACC Press, Washington, DC., Pg 461, 456.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 21st ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2007, Pg 313.

(Sep 1, 2009) MedlinePlus Medical Encyclopedia. Drug Information, Carbamazepine. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/meds/a682237.html. Accessed Nov 2011.

(Jan 25, 2010) U.S. Food and Drug Administration. Information on Carbamazepine (marketed as Carbatrol, Equetro, Tegretol, and generics) with FDA Alerts. Available online through http://www.fda.gov. Accessed 2011.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.