Más néven
IL-6
Hivatalos név
Interleukin-6
A cikk utoljára módosult: 24.09.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Segít olyan állapotok értékelésében, mint a cukorbetegség, a szív- érrendszeri betegségek, vagy olyan gyulladásos állapotok esetén, mint a lupusz, a reumatoid artritisz, vagy fertőzések esetén, mint a szepszis.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Nem általánosan rendelt teszt, de használhatják, ha egy beteget a fentebb felsorolt állapotok egyikével diagnosztizálták, vagy az arra jellemző panaszokat, tüneteket mutatja a beteg.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérmintára.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nem szükséges előkészület.

Mit vizsgálunk?

Az interleukin-6 (IL-6) az immunsejtek által termelt fehérje. Segít szabályozni az immunválaszt, ami által az IL-6 teszt hasznos lehet, mint az immunrendszer aktivációjának markere. Az IL-6 emelkedett lehet gyulladás, fertőzés, autoimmun betegségek, szív- érrendszeri megbetegedések és néhány leukémia esetén. A teszt az IL-6 mennyiségét méri a vérben.

 

Az interleukin-6 a citokineknek nevezett nagy molekulacsoport tagja. A citokinek összetett szerepet játszanak a szervezetben és kifejezetten az immunrendszeren belül működnek, hogy segítsék a szervezet immunválaszát. Ezek a „gyulladásos kaszkád” részei, amely magában foglalja az immunválasz útvonalainak irányított, egymás utáni aktivációját.

 

Az IL-6-ot a fehérvérsejtek (leukociták) termelik és számos sejtre, szövetre gyakorol hatást. Serkenti a B-sejtek (antitesteket termelő fehérvérsejtek) differenciálódását, serkenti egyes sejtek növekedését, más sejtekét gátolja. Serkenti az akut fázis fehérjék termelését. Az IL-6 ugyancsak szerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában, a csontok karbantartásában és az agyfunkciókban. Elsődlegesen gyulladáskeltő, de lehetnek gyulladás-ellenes hatásai is.

 

Hogyan történik a mintavétel?

 

A vérmintát a könyökhajlati vénába szúrt tűvel veszik. 

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

 

Nem szükséges előkészület.

 

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  Az interleukin-6 (IL-6) felhasználható a gyulladással járó állapotok értékelésére, mint a lupusz, a reumatoid artritisz, vagy fertőzések esetén, mint a szepszis. Szintén használható a cukorbetegség vagy a szív- érrendszeri megbetegedések értékelésében is.

  Az IL-6 egy citokin, egy immunsejtek által termelt fehérje, amely más sejtekre hat az immunválasz szabályozása és/vagy elősegítése céljából. Serkenti továbbá az akut fázis fehérjék termelését, amelyeknek a szintje emelkedik a vérben gyulladást, vagy szövetkárosodást okozó állapotokban.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Az IL-6 tesztet nem rendelik gyakran. A C-reaktív fehérje (CRP) a legáltalánosabban rendelt vizsgálat a gyulladás értékelésére, de az IL-6 rendelhető a CRP teszttel együtt vagy azt követően, ha egy beteg gyulladásos állapotra vagy fertőzésre jellemző tüneteket mutat, és az orvos további információkat szeretne.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  Normálisan az IL-6 nem mutatható ki a vérben, vagy kis mennyiségben van jelen.

  Az emelkedett IL-6 jelentheti, hogy a vizsgált személy gyulladásos állapotban van. Az IL-6 számos állapotban emelkedett lehet, és egyes esetekben ez a betegség kialakulásának vagy a prognózis romlásának fokozott kockázatával függ össze. Az IL-6 emelkedése megfigyelhető olyan állapotokban, mint:

   • Reumatoid artritisz, lupusz és egyéb autoimmun betegségek
   • Fertőzések
   • Szepszis
   • Néhány leukémia
   • Cukorbetegség
   • Szív-érrendszeri betegségek
 • Mit kell még tudnom?

  Az interleukin-6-ot néha más testnedvekben is mérhetik, például ízületi folyadékban, cerebrospinális folyadékban (likvor).

   

  A tocilizumab - egy olyan gyógyszer, amelynek célmolekulája az IL-6 receptor, - blokkolja az IL-6 hatását, és egyes reumatoid artritiszben szenvedő betegeknek írják fel. Ez a gyógyszer csökkenti a gyulladást, és lelassítja az ízületi károsodás előrehaladását. További gyógyszerek állnak kutatás és fejlesztés alatt, melyek az IL-6-ra (vagy más citokinekre) hatnak.

   

  Az IL-6 teszt hasznossága az orvoslásban még mindig megítélés alatt áll. A kutatók aktívan tanulmányozzák az IL-6-ot és más citokineket, hogy jobban megértsük e fehérjék immunrendszerbeli funkcióit, és ezek összefüggéseit számos betegséggel és állapottal. A cél annak megállapítása, hogy az IL-6 okoz-e betegségeket, vagy hozzájárul-e azok kialakulásához. Ez majd megmutatja, hogyan lehet felhasználni, hogy segítsen a betegségek diagnosztizálásában, kezelésében, követésében. Segíthet a kezelés irányításában, vagy akár a kezelés célmolekulája is lehet ezekben az állapotokban.

 • Elvégezhető az IL-6 teszt az orvosi rendelőben?

  Nem, és sok kórház sem végzi ezt a tesztet. A legvalószínűbb, hogy a mintát referencia laboratóriumba küldik.

 • Csökkenthetem az IL-6 szintem?

  Az IL-6 koncentráció csökkenni fog a gyulladás csökkenésével, de nem reagál életmódbeli változásokra.

Felhasznált források

Lowe, G. et. al. (2014). Circulating Inflammatory Markers and the Risk of Vascular Complications and Mortality in People With Type 2 Diabetes and Cardiovascular Disease or Risk Factors: The ADVANCE Study Medscape Multispecialty from Diabetes. 2014;63(3):1115-1123. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/821358 through http://www.medscape.com. Accessed June 2014.

Genzen, J. (Updated 2014 May). Acute Phase Proteins - Acute Phase Reactants. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/AcutePhaseReactants.html?client_ID=LTD#tabs=0 through http://www.arupconsult.com. Accessed June 2014.

Erta, M. et. al. (2012 October 25). Interleukin-6, a Major Cytokine in the Central Nervous System. Int J Biol Sci. 2012; 8(9): 1254–1266. [On-line information]. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491449/ through http://www.ncbi.nlm.nih.gov. Accessed June 2014.

Ferrari, R. et. al. (2013). Three-Year Follow-Up of Interleukin 6 and C-Reactive Protein in Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Medscape Multispecialty from Respiratory Research. 2013;14(24) [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/804945 through http://www.medscape.com. Accessed June 2014.

Check, W. (2011 March). Viewing inflammation, with markers new and old. CAP Today [On-line information]. Available online through http://www.cap.org. Accessed June 2014.

Kaptoge, S. et. al. (2014). Inflammatory Cytokines and Risk of Coronary Heart Disease New Prospective Study and Updated Meta-analysis. Medscape Multispecialty from Eur Heart J. 2014;35(9):578-589. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/821753 through http://www.medscape.com. Accessed June 2014.

Barnes, T. et. al. (2011 July). The Many Faces of Interleukin-6: The Role of IL-6 in Inflammation, Vasculopathy, and Fibrosis in Systemic Sclerosis. International Journal of Rheumatology Volume 2011, Article ID 721608 [On-line information]. Available online at http://www.hindawi.com/journals/ijr/2011/721608/ through http://www.hindawi.com. Accessed June 2014.

Scheller, J. and Rose-John, S. (2012 July 28). The interleukin 6 pathway and atherosclerosis. The Lancet, Volume 380, Issue 9839, p 338. [On-line information]. Available online at http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)61246-X/fulltext through http://www.thelancet.com. Accessed June 2014.

Kristiansen, O. and Mandrup-Poulsen, T. (2005 December). Interleukin-6 and Diabetes, The Good, the Bad, or the Indifferent? Diabetes, V 54 (2) [On-line information]. Available online at http://diabetes.diabetesjournals.org/content/54/suppl_2/S114.full through http://diabetes.diabetesjournals.org. Accessed June 2014.

Lehman, C. and Meikle, A. W. (Updated 2013 September). Ischemic Heart Disease – IHD. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/IHD.html?client_ID=LTD#tabs=0 through http://www.arupconsult.com. Accessed June 2014.

O'Reilly, S. et. al. (2013 April 12). Interleukin-6: a new therapeutic target in systemic sclerosis? Clinical & Translational Immunology (2013) 2, e4; doi:10.1038/cti.2013.2 [On-line information]. Available online at http://www.nature.com/cti/journal/v2/n4/full/cti20132a.html through http://www.nature.com. Accessed June 2014.

Schellera, J. et. al. (2011 May). The pro- and anti-inflammatory properties of the cytokine interleukin-6. Biochimica et Biophysica Acta 1813 (2011) 878–888 [On-line information]. Available online at http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167488911000425 through http://www.sciencedirect.com. Accessed June 2014.

Lewis, R. (2013 September 16). Chronic Inflammation May Preclude Healthy Aging. Medscape Medical News [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/811107 through http://www.medscape.com. Accessed June 2014.

Nainggolan, L. (2012 March 15). Gene Studies: IL-6 Pathway Has Causal Role in Heart Disease. Medscape Multispecialty [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/760285 through http://www.medscape.com. Accessed June 2014.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 348-349.

Clarke, W., Editor (© 2011). Contemporary Practice in Clinical Chemistry 2nd Edition: AACC Press, Washington, DC. Pp 489.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.