Hivatalos név
Gasztrin
A cikk utoljára módosult: 24.09.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Annak megállapítására, hogy fennáll-e gasztrin túltermelés; a Zollinger-Ellison-szindróma, gasztrin termelő tumorok (gasztrinómák), G-sejtes hiperplázia diagnosztizálásához; a gasztrinoma kiújulásának ellenőrzésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Peptikus fekély és/vagy hasmenés, hasi fájdalom esetén, ha az orvos azt gyanítja, hogy ennek oka a gasztrin túltermelés; rendszeresen a gasztrinoma kiújulásának ellenőrzésére.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

A vérvételt megelőzően 12 órán át koplalnia szükséges - beleértve a kávé és a koffein tartalmú italok kerülését - és ne igyon alkoholt a mintavételt megelőzően 24 órán keresztül. Az orvos kérheti bizonyos gyomorra ható gyógyszerek szedésének mellőzését néhány napig a vizsgálat előtt. A gasztrinszintet növelő gyógyszerek közé tartoznak a savlekötők, a H2-blokkoló szerek (mint például a cimetidin) és a protonpumpa-gátlók (mint például az omeprazol).

Mit vizsgálunk?

A gasztrin egy olyan hormon, amelyet a "G-sejtek" termelnek a gyomor antrumnak nevezett részében. Szabályozza a gyomorfal savtermelését az emésztési folyamat során. Ez a teszt a gasztrin mennyiségét méri a vérben, ami segítséget jelent a visszatérő peptikus fekélyek és/vagy egyéb súlyos hasi tünetek kivizsgálásában.

A táplálék elfogyasztása során a gyomor antrumja kitágul, és a táplálék jelenléte serkenti a gasztrin felszabadulását. A gasztrin pedig stimulálja a parietális sejteket, hogy gyomorsavat termeljenek. A savasság segít megemészteni a táplálékot, és a savasság fokozódása végül gátolja a gasztrin felszabadulását. Ez a visszacsatolási rendszer normálisan alacsony gasztrin-koncentrációt eredményez a vérben, különösen éhgyomri állapotban. Ritka állapotok, mint például a G-sejtes hiperplázia és a gasztrinómák, beleértve a Zollinger-Ellison (ZE) szindrómát, gasztrin és gyomorsav túltermelést okozhatnak. Ez agresszív peptikus fekélyek kialakulásához vezethet, amelyek nehezen kezelhetők.

A gasztrinómák gasztrin termelő tumorok. A ZE-szindróma olyan állapot, amelyet egy vagy több gasztrinóma jelenléte okoz, és magas gasztrinszint jellemzi nagymértékben fokozódott gyomorsav-termeléssel és peptikus fekélyekkel. A gasztrinómák általában a hasnyálmirigyben alakulnak ki, jóllehet a hasnyálmirigy endokrin sejtjei normálisan nem termelnek gasztrint. A gasztrinomák több mint fele rosszindulatú daganat, amely továbbterjedhet a szervezet más részire, például a májra. Még apró daganatok is képesek nagy mennyiségű gasztrint termelni.

Hogyan történik a mintavétel?

A vérmintát a könyökhajlati vénába szúrt tűn keresztül veszik. 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

A vérvételt megelőzően 12 órán át koplalnia szükséges és ne igyon alkoholt a mintavételt megelőzően 24 órán keresztül. Az orvos kérheti bizonyos gyomorra ható gyógyszerek szedésének mellőzését néhány napig a vizsgálat előtt. A gasztrinszintet növelő gyógyszerek közé tartoznak a savlekötők, a H2-blokkoló szerek (mint például a cimetidin) és a protonpumpa-gátlók (mint például az omeprazol).  Ezek megakadályozzák a normális negatív visszacsatolást, amely által a savasság gátolja a gasztrin termelést.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való avizsgálat?

  A gasztrin teszt elsősorban a gasztrin és a gyomorsav túltermelésének kimutatását segíti. Használják a gasztrin-termelő tumorok – gasztrinomák -, a Zollinger-Ellison (ZE) szindróma és a G-sejtes hiperplázia diagnosztizálásához is. A G-sejtek olyan speciális sejtek a gyomorban, amelyek gasztrint termelnek, ami pedig fokozza a gyomorsav termelését.

  A gasztrin tesztet alkalmazhatják a gasztrinoma kiújulásának ellenőrzésére sebészi eltávolítást követően.

  A gasztrin stimulációs teszt további információkat nyújthat, ha a kezdeti gasztrin vizsgálati eredmény mérsékelten, de nem szignifikánsan emelkedett, és az orvos azt gyanítja, hogy a páciens tüneteit gasztrinoma okozza. Ez az eljárás magában foglal egy mintavételt a kiindulási gasztrinszint mérésére, a gasztrin termelést stimuláló anyag (rendszerint szekretin hormon) beadását, majd további vérminták gyűjtését meghatározott időközönként a gasztrin vizsgálathoz. Az emelkedett gasztrin szint egyéb (jóindulatú) okai nem mutatnak növekedést szekretin beadását követően.

  A gyomorsav pH-jának mérését rendelhetik néha a gasztrin teszttel együtt vagy azt követően a ZE-szindróma diagnosztizálásához.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Gasztrin teszt rendelhető hasmenés, hasi fájdalom és/vagy visszatérő peptikus fekélyek esetén, amelyek nem reagálnak a kezelésre, és ha az orvos gyanúja szerint ez a túlzott gasztrin termelés következménye. Gasztrin stimulációs teszt rendelhető, ha a gasztrin szint mérsékelten emelkedett, és az orvos azt gyanítja, hogy a páciensnek gasztrinomája van.

  Ha egy gasztrin-termelő tumort eltávolítanak, a gasztrin vizsgálat rendszeresen rendelhető szűrőtesztként a kiújulás ellenőrzésére.

 • Mit jelent az eredmény?

  A vér alacsony vagy normál gasztrin szintje nem jelent problémát.

  Mérsékelten emelkedett szintek figyelhetők meg többféle állapotban, mint például a ZE-szindróma, a G-sejtes hiperplázia, a krónikus atrófiás gastritisz (a gyomrot bélelő szövetek hosszú távú gyulladásából adódó állapot, amely a savtermelő sejtek elvesztéséhez vezet), a vészes vérszegénység, a pylorus szűkület (elzáródás a gyomor és a nyombél csatlakozásánál) és a krónikus veseelégtelenség.

  A nagymértékben emelkedett, tünetekkel járó gasztrin szint és a gasztrin stimulációs teszt során jelentősen emelkedő gasztrin-koncentráció jelzi a ZE-szindróma és egy vagy több gasztrinóma jelenlétének valószínűségét. Képalkotó vizsgálatok rendelhetők magas gasztrin-koncentrációt követően, a gasztrinoma helyének megállapítására. A termelt gasztrin mennyisége nem függ össze sem a tumor méretével, sem a tumorok számával. Még az apró daganatok is képesek nagy mennyiségű gasztrint termelni.

  A gasztrinoma sebészeti eltávolítását követően a kezdetben alacsony gasztrinszint emelkedése jelezheti a daganat kiújulását. Ha a koncentráció a kezelést követően nem csökken, az azt jelezheti, hogy a kezelés nem volt teljesen hatékony.

 • Mit kell még tudnom?

  A gasztrinomák bárkit érinthetnek, de akiknél fennáll a MEN-1-nek (multiplex endokrin neoplázia, 1-es típus) nevezett öröklött állapot, azoknál fokozott kockázat áll fenn. Ezek az egyének olyan genetikai változattal rendelkeznek, amely növeli a tumorok kialakulásának kockázatát a hasnyálmirigyben vagy egyéb endokrin mirigyekben.

  Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb gyomorfekély nem gasztrinomák következménye. Ezek általában Helicobacter pylori fertőzéssel és néha a nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID) - például ibuprofen - használatával függenek össze.

  A gasztrin szint általában emelkedik az életkorral és olyan gyógyszerek hosszan tartó használatával, mint a savlekötők és a protonpumpa-gátlók, amelyek semlegesítik, vagy gátolják a gyomorsav termelését. Jellemzően azokban az egyénekben is emelkedett lesz, akik nem éhgyomri állapotban vannak. A gasztrin-koncentráció életkorral járó emelkedése tükrözheti a gyomorsavtermelő képesség általános csökkenését.

  A vér gasztrin szintje cirkadián ritmust követ. Ez azt jelenti, hogy a koncentráció hajnali 3 és 7 óra között a legalacsonyabb. Napközben magasabb lesz, és az étkezésre adott válasznak megfelelően ingadozik.

 • Mi a Zollinger-Ellison szindróma?

  A Zollinger-Ellison (ZE) szindróma a gyomor-bél rendszer ritka betegsége. Jellemzői a súlyos visszatérő peptikus fekélyek a gyomorban, a nyombélben és/vagy a vékonybél felső szakaszán. A fekélyeket a magas gasztrin szint miatt nagymértékben megemelkedett mennyiségű gyomorsav okozza, mivel a gasztrin a gyomorsav termelését serkentő hormon. A ZE szindrómában a magas gasztrin szintet gasztrin termelő tumorok okozzák, amelyek általában a nyombélben keletkeznek, de előfordulhatnak a hasnyálmirigyben és ritkán a test más részein. Több mint a felük rosszindulatú, és áttéteket képezhetnek a szervezet más részeiben, például a májban. A daganatokat sebészeti úton kell eltávolítani, és néha a gyomor teljes eltávolítása is szükséges a savtermelés kontrollálásához.

 • Mennyi idő múlva lesz elérhető a gasztrin vizsgálat eredménye?

  A gasztrin vizsgálatot speciális laboratóriumi berendezéssel végzik, és nem minden laboratórium végzi a gasztrin tesztet. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a mintát referencia laboratóriumba kell küldeni, és az eredmények megérkezése néhány napig eltarthat.

  Nem elég csak gyomorra ható gyógyszereket szednem, hogy kezeljem a túlzott gasztrint és gyomorsavat?

  A gyomorra ható gyógyszereket, mint például a protonpumpa-gátlókat felírhatják a kezelés részeként, de fontos a mögöttes állapot diagnosztizálása. Bár a gasztrinomák ritkák, több mint a felük rosszindulatú, és továbbterjedhetnek a szervezet más részeire is.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

U.S. National Library of Medicine. (24 July 2015 updated.) Gastrin Blood Test. Available online at https://medlineplus.gov/ency/article/003697.htm. Accessed March 2017.

Mayo Medical Laboratories. Gastrin, Serum. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/8512. Accessed March 2017.

Devkota BP. (17 January 2014 updated.) Gastrin. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2089092-overview#a4. Accessed March 2017.

Healthwise Staff. (9 September 2014 updated.) Gastrin. Available online at http://www.webmd.com/digestive-disorders/gastrin#1. Accessed March 2017.

Pagana, Kathleen D., Pagana, Timothy J., and Pagana, Theresa N. (© 2015). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference. 12th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 456-457.

Korábbi áttekintések során használt források

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 471-472.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry, AACC Press, Washington, DC. Pp 301, 303.

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition.  Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp 432-435.

Hurd, R. (2007 October 24). Gastrin. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003697.htm. Accessed on 10/11/08.

Stone, C. (2008 February 20, Updated). Zollinger-Ellison syndrome. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000325.htm. Accessed on 10/11/08.

Livstone, E. (2007 December, Revised). Pancreatic Endocrine Tumors. Merck Manual Home Edition [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmhe/sec09/ch131/ch131l.html#sec09-ch131-ch131l-950. Accessed on 10/11/08.

(2008 April). Your Digestive System and How it Works. National Digestive Diseases Information Clearinghouse [On-line information]. Available online at http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/yrdd/. Accessed on 10/11/08.

Meikle, A. W. (2008 July, Updated). Zollinger-Ellison Syndrome – Gastrinoma. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/OncologicDz/NeuroendocrineTumors/Gastrinoma.html#. Accessed on 10/18/08.

Bonheur, J. and Nachimuthu, S. (2006 June 27). Gastrinoma. EMedicine [On-line information]. Available online at http://www.emedicine.com/med/TOPIC2678.HTM. Accessed on 10/11/08.

Dugdale, D. (Updated 2011 August 5). Gastrin - blood test. MedlinePlus Medical Encyclopedia. [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003697.htm. Accessed October 2012.

(© 1995-2012). Gastrin, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/8512. Accessed October 2012.

(Revised 2012 January 13). How is pancreatic cancer diagnosed? American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/Cancer/PancreaticCancer/DetailedGuide/pancreatic-cancer-diagnosis. Accessed October 2012.

Bishnu D. (Updated 2012 April 10). Gastrin. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2089092-overview. Accessed October 2012.

(Modified 2012 February 6). General Information About Pancreatic Neuroendocrine Tumors (Islet Cell Tumors). National Cancer Institute [On-line information]. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/treatment/isletcell/patient/. Accessed October 2012.

Bonheur, J. and Nachimuthu, S. (Updated 2012 January 25). Gastrinoma. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/184332-overview. Accessed October 2012.

(Updated 2012 May 10). Zollinger-Ellison Syndrome. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases [On-line information]. Available online at http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/zollinger/. Accessed October 2012.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 478-479.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.