Más néven
PS1
presenilin 1 gén
S182
Hivatalos név
PS1 vagy PSEN1 gén mutációvizsgálata
A cikk utoljára módosult: 30.11.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Ritka mutáció keresése a PSEN1génben, amelyről ismert, hogy összefügg a családi halmozódású korai Alzheimer-kórral (EOFAD vagy 3-as típusú Alzheimer-kór)

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha egy felnőtt ember demencia tüneteit mutatja, és családjában halmozottan fordul elő 60-65 éves kor előtt kezdődő Alzheimer-kór, illetve tünetmentes felnőtt ember esetében, ha egy családtagjának PSEN1-mutációra pozitív korai Alzheimer-kórja van. 

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérmintára vagy szájnyálkahártya-törletre.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs szükség előkészületre.

Mit vizsgálunk?

A vizsgálat során mutációkat keresnek a PSEN1gén szekvenciájában, amely a családi halmozódású korai Alzheimer-kór (EOFAD vagy más néven 3-as típusú Alzheimer-kór) hátterében állhat.

 

Az esetek többségében az Alzheimer-kór 65 éves kor után kezdődik, de az esetek 5-10%-a ennél fiatalabb korban jelentkezik. Ezen korai forma jórészt családi betegség: valamely ágban nemzedékről nemzedékre öröklődik, és génmutáció áll a háttérben. Eddig 3 gén ritka mutációit hozták összefüggésbe ezzel a kórképpel: a PSEN1,PSEN2és az amiloid prekurzor fehérje (APP) nevű génekét.

 

PSEN1mutációi fordulnak elő leggyakrabban: a 3-as típusú Alzheimer-kór eseteinek mintegy 30-70%-át okozzák. Mivel a PSEN1domináns gén (autoszomális domináns), elegendő egy– apától vagy anyától örökölt – mutáns példány az Alzheimer-kór kialakulásához.

 

Nem tudni pontosan, hogyan okoznak a PSEN1mutációi Alzheimer-kórt. Úgy gondolják a szakemberek, hogy a PSEN1gén normális szerepe a presenilin 1 fehérje előállítása, amely az agy és a gerincvelő fejlődése során működik. A presenilin 1 más enzimekkel együttműködve szintén részt vesz bizonyos fehérjék kisebb darabokra (amiloid béta peptidekre) hasításában. Ha mutáció van a PSEN1-ben, abnormális presenilin 1 fehérje termelődik, ami nem látja el megfelelően ezt a feladatot, és a folyamat összeomlik. Ennek hatására hosszabb, ragadós szerkezetű amiloid béta protein keletkezik nagy mennyiségben, amely az idegrendszerre toxikus, és egy idő múlva kialakulnak belőle az Alzheimer-kórra jellegzetes amiloid plakkok.

 

Eddig a PSEN1génen több mint 150-féle mutációt találtak kisebb számú, a világ különböző tájain élő családokban. A mutációk nagy száma azt sejteti, hogy eddig még ismeretlen mutációk is léteznek, így a PSEN1-vizsgálat nem lesz pozitív minden emberben, akinek PSEN1-mutációja van.

 

A vizsgálat elvégzése egyszerűbb, ha a családban már kimutatták a konkrét PSEN1-mutációt. A PSEN1 gén mutációvizsgálata viszonylag új keletű teszt, és kevés laboratóriumban végzik.

 

 

Hogyan történik a mintavétel?

 

A könyökhajlati vénába vezetett tűvel vérmintát vesznek, vagy egy kis kefével vagy bolyhos végű pálcával a szájüreg két oldalát megtörölgetik.

 

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

 

Nem szükséges előkészület.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A genetikai vizsgálat során mutációt keresnek a PSEN1 génben tüneteket mutató vagy olyan tünetmentes felnőttek esetében, akiknek családjában halmozottan fordul elő korai kezdetű (3-as típusú) Alzheimer-kór (EOFAD), különösen, ha a többi családtagnál találtak mutációt a PSEN1génben. Az eredmény segíthet elkülöníteni a 3-as típusú Alzheimer-kórt a többi korai kezdetű demenciától, de leginkább csak a 3-as típusú Alzheimeresek családtagjainál. Hogy egy szülőnek PSEN1-mutációja van-e, és azt milyen eséllyel örökíti tovább, genetikai tanácsadás keretében lehet felmérni. PSEN1-vizsgálatot azonban ritkán kérnek születés előtt, mert ehhez magzati mintavételre van szükség, és mert prenatalis vizsgálatot általában nem végeznek felnőttkori betegségek esetében.

   

  A PSEN1-teszt nem alkalmas az általános népesség szűrésére, illetve az idős kori Alzheimer-kór vizsgálatára sem.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Akkor jön szóba, ha valakinél 65 éves kora előtt az Alzheimer-kórra jellemző tünetek jelentkeznek. Abban az esetben is kérheti az orvos a vizsgálatot, ha az illető felnőttnek nincsenek tünetei, de családjában előfordult korai kezdetű Alzheimer-kór, különösen, ha az igazolt vagy vélt betegség több családtagot több generáción keresztül sújtott.

   

  Igen ritkán születés előtti vizsgálatként is kérik, ha bizonyítottan érintett személyek vannak a családban és konkrét PSEN1-mutációt is kimutattak valamelyiküknél. Általában azonban nem szokás magzati vagy gyermekkorban tesztelni felnőtt korban jelentkező betegségeket.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  Ha valakinek PSEN1-mutációja van, a 3-as típusú Alzheimer-kór nagy valószínűséggel ki fog alakulni nála, általában a többi érintett családtagéhoz hasonló életkorban. A gén penetranciája (vagyis a tünetek, a súlyosság és a súlyosbodás üteme) egyénenként változó lehet. Mivel domináns génről van szó, minden gyerek 50%-os eséllyel örökli a PSEN1-mutációt.

   

  Ha a PSEN1mutációvizsgálata negatív, ez nem zárja ki, hogy az illetőnek 3-as típusú Alzheimer-kórja van, mert előfordulhat, hogy a rendelkezésre álló módszerrel nem lehet kimutatni a mutációt, vagy a PSEN1génen máshol van a mutáció, vagy, mert másik, még ismeretlen génen található.

 • Mit kell még tudnom?

  A PSEN1 gén mutációja szinte mindig családi jelleg, és nem áll összefüggésben a késői kezdetű Alzheimer-kórral. A PSEN1-mutáció csak ritka esetekben jelenik meg családi halmozódás nélkül, például nem-apaság, új mutáció vagy amiatt, mert egy szülő még a tünetek kialakulása előtt elhunyt, így nem derült fény erre a családi kórtörténeti eseményre.

   

  PSEN1 gén mutációvizsgálata aránylag új teszt, viszonylag drága, korlátozott esetekben használható, és még ritkán kérik. Csak néhány laboratóriumban végzik, így amikor orvosa elrendeli ezt a vizsgálatot, valószínű, hogy a minta egy speciális laboratóriumba kerül, és az eredmény a szokásosnál hosszabb idő alatt készül el. Mint új és drága diagnosztikai megközelítés, nem biztos, hogy a társadalombiztosítás terhére elvégeztethető.

 • Édesapámnál korai kezdetű (3-as típusú) Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. Meg tudja állapítani orvosa laboratóriumi vizsgálat nélkül, hogy van-e genetikai mutációja?

  Nem, a 3-as típusú, a sporadikus korai kezdetű és a késői Alzheimer-kór tünetei a kialakulás időpontja kivételével megegyeznek. Nem lehet megállapítani csupán a rendellenes napi tevékenységek megfigyelésével, hogy van-e valakinek mutációja. Ha a korai kezdetű Alzheimer-kór a családban többszörösen előfordul, különösen, ha valakinél már kimutatták a mutációt, felmerül a genetikai ok lehetősége, amit laboratóriumi vizsgálattal lehet megerősíteni.

 • Vannak-e más genetikai vizsgálatok az Alzheimer-kór diagnosztizálására?

  A 3-as típusú Alzheimer-kórral még két más gén mutációi is összefüggésbe hozhatók: a PSEN2 és az APP (amiloid prekurzor fehérje). Ezek vizsgálata is elvégezhető, de fontos tudni, hogy az ilyen mutációk nagyon ritkák, és csak nagyon kevés családban mutathatók ki.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

Grandy, J. (2011 June 16). What's new in Alzheimer disease? Biomarkers and gene mutations as aids for detecting AD early. JAAPA [On-line information]. Available online at http://www.jaapa.com/whats-new-in-alzheimer-disease-biomarkers-and-gene-mutations-as-aids-for-detecting-ad-early/article/204451/ through http://www.jaapa.com. Accessed April 2013.

Bird, T. (Revised 2012 October 18). Early-Onset Familial Alzheimer Disease. NCBI GeneReview [On-line information]. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK1236/ through http://www.ncbi.nlm.nih.gov. Accessed March 2014.

Mayo Clinic Staff (2011 March 31) Early-onset Alzheimer's: When symptoms begin before age 65. Mayo Clinic [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/print/alzheimers/AZ00009/METHOD=print through http://www.mayoclinic.com. Accessed March 2014.

Bird, T. (Revised 2014 January 30). Alzheimer Disease Overview. NCBI GeneReview [On-line information]. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK1161/ through http://www.ncbi.nlm.nih.gov. Accessed March 2014.

Mayo Clinic Staff (2013 February 9). Alzheimer's genes: Are you at risk? Mayo Clinic http://www.mayoclinic.com/health/alzheimers-genes/AZ00047 through http://www.mayoclinic.com. Accessed March 2014.

Anderson, H. (Updated 2014 March 3). Alzheimer Disease. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1134817-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed March 2014.

Stetka, B. (2013 April 1). Alzheimer Biomarkers in Clinical Practice. Medscape Today News [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/781533 through http://www.medscape.com. Accessed March 2014.

Korábbi áttekintések során használt források

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Sloane, P. (1998, November 1). Advances in the Treatment of Alzheimer's Disease. American Family Physician by the American Academy of Family Physicians [On-line journal]. Available online at http://www.aafp.org/afp/981101ap/sloane.html through http://www.aafp.org.

Eastman, P. (2002 March). Keeping Alzheimer's at Bay, Early Diagnosis Keeps Patients Functioning Longer. AARP Bulletin Online [On-line serial]. Available online at http://www.aarp.org/bulletin/departments/2002/health/0310_health_1.html through http://www.aarp.org.

McConnell, S. et. al. Unraveling the Mysteries of Alzheimer's Disease: Exciting New Developments in Research. From panel sponsored by the Alzheimer's Association [On-line information]. Available online at http://www.asaging.org/am/cia2/alzheimer.html through http://www.asaging.org.

Galasko, D., et. al. (1998). High Cerebrospinal Fluid Tau and Low Amyloid b42 Levels in the Clinical Diagnosis of Alzheimer Disease and Relation to Apolipoprotein E Genotype. Arch Neurol [On-line journal], vol (55) pages (937-945). Available online at http://archneur.ama-assn.org/issues/v55n7/abs/noc7433.html through http://archneur.ama-assn.org.

ARF (1996-2002). Standard Medical Workup for Alzheimer's Disease. Alzheimer Research Forum [On-line information]. Available online at http://www.alzforum.org/members/research/treatment_guide/workup.html through http://www.alzforum.org.

Family Caregiver Alliance. Fact Sheet: Alzheimer's Disease [On-line information]. Available online at http://www.caregiver.org/factsheets/diagnoses/alzheimersC.html through http://www.caregiver.org.

Bird, T. (2001 June 22 last update). Alzheimer Overview. GeneReviews [On-line information. Note: It is necessary to register to use GeneReviews, but it is a free site, funded by the NIH]. Available online through http://www.genetests.org.

Gottlieb, F. and Lambert, J. G., [Updated by] (2002, January 2, last update). Alzheimer's Disease. MEDLINEplus [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000760.htm.

Miller, M. (1998 February 18). 26 national Alzheimer's Disease Centers Collaborate on Study of the Utility of Genetic Testing for Alzheimer's. National Institutes of Health News Release [On-line press release]. Available online at http://www.nia.nih.gov/news/pr/1998/02%2D18.htm through http://www.nia.nih.gov.

NIH (2000). Progress report on Alzheimer's disease, taking the next steps. NIH Publication No. 00-4859 [On-line report]. Available online at http://www.alzheimers.org/pubs/prog00.htm#Introduction through http://www.alzheimers.org.

UniSci (2002, April 08). New Approaches Seen For Early Alzheimer's Diagnosis. Daily University Science News [On-line Article]. Review of two studies found in Neuropsychology, Vol 16 (2). Available online at http://unisci.com/stories/20022/0408025.htm through http://unisci.com.

Eldercare (2002 February 28, last update). Is it Alzheimer's ... or Just Forgetfulness? Sponsored by Nebraska's Area Agencies on Aging [On-line information]. Available online at http://nncf.unl.edu/eldercare/info/lifeline/LLforget.html through http://nncf.unl.edu.

Diagnostic Education, Neurological Disorders, Alzheimer's Disease. Athena Diagnostics [On-line information]. Available online at http://www.athenadiagnostics.com/site/content/neuro_alzheim_dis.asp through http://www.athenadiagnostics.com.

NeuroCast. Neuropathology of Alzheimer's Disease. Athena Diagnostics [On-line information]. Available online at http://www.neurocast.com/site/content/sessions_Neuro_Alzheimer's.shtml through http://www.neurocast.com.

NeuroCast. Biochemistry of Alzheimer's Disease. Athena Diagnostics [On-line information]. Available online at http://www.neurocast.com/site/content/sessions_Biochemistry_Alzheimer's.shtml through http://www.neurocast.com.

Hain, T. (2000 February 13). Alzheimer's Disease. Neurology, Northwestern University Medical School [3rd year neurology medical student curriculum material]. Available online at http://www.neuro.nwu.edu/meded/behavioral/alzheimers.html through http://www.neuro.nwu.edu.

Kleiner-Fisman, G., Updated by (2002 January 2, last update). CSF Collection. MEDLINEplus [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003428.htm.

(Reviewed 2008 December). PSEN1. Genetics Home Reference [On-line information]. Available online at http://ghr.nlm.nih.gov/gene=psen1 through http://ghr.nlm.nih.gov. Accessed August 2009.

Bird, T. (Revised 2009 April 28). Early-Onset Familial Alzheimer Disease. GeneReviews [On-line information]. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/bookshelf/br.fcgi?book=gene∂=alzheimer-early through http://www.ncbi.nlm.nih.gov. Accessed August 2009.

Anderson, H et. al. (Updated 2009 June 18). Alzheimer Disease. emedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1134817-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed August 2009.

Rogaeva, E. (2009 February 5). The Genetic Profile of Alzheimer's Disease: Updates and Considerations. Medscape Today from Geriatrics & Aging [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/586756 through http://www.medscape.com. Accessed August 2009.

Mayo Clinic Staff (2008 September 17). Alzheimer's: Is it in your genes? MayoClinic.com [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/alzheimers-genes/AZ00047 through http://www.mayoclinic.com. Accessed August 2009.

 

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.