Más néven
CgA
Hivatalos név
Kromogranin A
A cikk utoljára módosult: 13.02.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Arra, hogy segítse a karcinoid tumorok és más neuroendokrin daganatok diagnózisának felállítását és a nyomon követését.

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor Önnek olyan tünetei vannak, amelyek karcinoid daganatra utalnak, mint például kipirulás, hasmenés és/vagy kapkodó (ziháló) légzés, amikor az Ön kezelőorvosa arra gondol, hogy Önnek karcinoid vagy egyéb neuroendokrin eredetű daganata lehet.

Milyen mintára van szükség?
A könyökhajlaton futó visszérből vett vérminta.
A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs speciális teendő.

Accordion Title
Vizsgálati minta
 • Mit vizsgálunk?

  A kromograninA (CgA) egy olyan fehérje, ami a neuroendokrin sejtekből szabadul fel. Ezek olyan sejtek, amelyek hormont választanak ki az idegrendszerből érkező jelek hatására. Ezek a szervezet különböző szerveiben fordulnak elő.

  A teszttel a vér kromogranin A koncentrációját határozzák meg.

  A neuroendokrin sejtek és az endokrin szervek, amelyekben megtalálható, emelkedését okozhatják számos jó- és rosszindulatú daganat esetében; ilyenek például a karcinoid daganatok, inzulinómák, kissejtes tüdőrák és neuroblasztómák. A CgA teszt segíthet a neuroendokrin, elsősorban karcinoid daganatok kimutatásában, diagnózisának felállításában és/vagy nyomon követésében.

  Az ilyen daganatok jelentős része nagy mennyiségű, az adott szövetre jellemző hormont képes termelni folyamatosan vagy szakaszosan, amelyek a daganatra jellemző tüneteket okoznak. Azonban nem minden neuroendokrin daganat termeli a várt hormonokat. Mindkét esetben a neuroendokrin daganatok gyakran összefüggést mutatnak a vér megemelkedett CgA szintjével.

  A karcinoid daganatok lassan növekvő nem-daganatos vagy daganatos elváltozások, amelyek leginkább a gasztrointesztinális rendszerben (különösen a féregnyúlványban) és a tüdőben fordulnak elő. Az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society) szerint évente kb. 8000 emésztőrendszeri és kb. 4000 tüdő karcinoid daganatot diagnosztizálnak az Egyesült Államokban. Ennél valószínűleg sokkal több az eset, de többségük nem okoz semmilyen tünetet. Ha felfedeznek egy tünetmentes karcinoid daganatot valamilyen műtét során vagy más okból, akkor ezeket a tumorokat „véletlenszerű” daganatnak nevezzük. Az ilyen tumorok kis százaléka elég nagyra is nőhet ahhoz, hogy elzáródást okozzon a belekben vagy a tüdő hörgőjárataiban.

 • Hogyan történik a mintavétel?

  A vérmintát a könyökhajlat egyik vénájába vezetett mintavételi tűn keresztül veszik.

   

  MEGJEGYZÉS: Ha az orvosi vizsgálatok során Ön vagy bárki szorong, aggódik vagy fél a vizsgálattól, akkor célszerű elolvasnia alábbi cikkeket: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése,Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

  Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban.

 • Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

  Általában nincs szükség előkészületre; lehet, hogy nem szabad enni a mintavétel előtt. Kövesse kezelőorvosa vagy a laboratórium személyzetének utasításait.

  Fontos: ha fekély elleni gyógyszert szed, azt mindenképpen jelezze orvosának, ugyanis egyes fekélyelleni szerek (az ún. proton pumpa gátlók) tévesen magas szintet okozhatnak.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Mire való a vizsgálat?

  A kromograninA (CgA) tesztet tumor markerként használjuk. Az 5-HIAA teszttel együtt is rendelhető, hogy diagnosztizálni lehessen a karcinoid daganatot. Arra is használható, hogy kimutassunk más, a neuroendokrin sejtekből kiinduló daganatot.

   

  A neuroendokrin sejtek olyan sejtek, amelyeknek idegi és hormonális (endokrin) tulajdonságai is vannak és testszerte megtalálhatók. Ezekből a sejtekből és az endokrin rendszer mirigyeiből, amelyekben megtalálhatók, számos jó- és rosszindulatú daganat keletkezhet: például a karinoid daganatok, inzulintermelő daganatok (inzulinómák), kissejtes tüdőrák és neuroblasztóma.

   

  Ezeknek a daganatoknak a többsége nagy mennyiségben folyamatosan vagy időközönként juttat a keringésbe hormonokat, mint például szerotonint, katekolaminokat vagy inzulint, amelyek olyan tüneteket okoznak, ami az adott daganatra jellemző. Azonban néhány neuroendokrin daganat nem termeli a várt hormonokat. Mindkét esetben a neuroendokrin daganatok gyakran összefüggenek a megemelkedett CgA koncentrációkkal.

   

  A CgA teszt szintén használható arra, hogy az ilyen daganatoknál a kezelés hatékonyságát nyomon kövessék, illetve felfedezzék, ha a daganat kiújul.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A CgA tesztet akkor rendelik más tesztekkel együtt, ha a kezelőorvosban felmerül annak a gyanúja, hogy a betege tüneteit karcinoid vagy más neuroendokrin daganat okozza.

   

  Néhány jel és tünet a következő lehet:

   

  • Kipirulás az arcon és a nyakon (hirtelen megjelenő sötétvörös szín)
  • Hasmenés, hányinger, hányás
  • Szapora pulzus
  • Ziháló légzés, köhögés, nehézlégzés

   

  Ezt a tesztet rendelhetik rendszeres időközönként is, hogy követni lehessen a kezelés hatékonyságát és a ellenőrizni lehessen a daganat kiújulását.

 • Mit jelent az eredmény?

  A kromogranin A szintje a vérben általában alacsony. Annak az embernek, akinek nincsenek tünetei vagy egyéb jelei és a CgA szintje is normális, nem valószínű, hogy neuroendokrin daganata lenne. Azonban a teszt nem tökéletes és lehetséges a neuroendokrin daganat akkor is, ha a CgA koncentráció normális.

   

  A CgA szintek emelkedése olyan személy esetében, akinek tünetei is vannak, jele lehet a daganatnak, de ez nem specifikus a daganat típusára és helyére. Annak érdekében, hogy diagnosztizálni lehessen a betegséget, magát a tumort meg kell találni, mintát kell venni belőle, amit a patológussal meg kell vizsgáltatni. A kezelőorvos gyakran kér kóros eredmény esetén képalkotó vizsgálatot, hogy megtalálja a daganat(ok) helyét.

   

  Nem minden neuroendokrin daganatban szenvedő betegnek vannak jellegzetes jelei és tünetei. Néhány daganat nem termeli, vagy csak időközönként termeli azt a hormont, ami a szövettípusra jellemző.

   

  A CgA szintje arányos a daganat nagyságával, a tumor tömegével. Ha a CgA szintje a kezelést megelőzően magas és azt követően csökken, akkor a kezelés valószínűleg hatékony volt. Ha a követéskor a szintek emelkedni kezdenek, akkor lehetséges, hogy a beteg daganata kiújul.

   

 • Mit kell még tudnom?

  A CgA koncentráció emelkedhet bizonyos betegségekben, mint például májbetegség, gyulladásos bél szindróma, beszűkült vesefunkció és stressz. Ezekre a lehetséges okokra is gondolni kell, ha az emelkedett CgA szinteket értékeljük. A kromograninA szint szintén emelkedhet olyan egyénekben is, akik proton pumpa gátlót (PPI) szednek, amelyek olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a gyomorsav mennyiségét.

   

  Jelenleg nem létezik az FDA (Amerikai Táplálék- és Gyógyszerminősítő Társaság) által elfogadott kromograninA teszt. Azok a CgA tesztek, amelyeket kifejlesztettek és a laboratóriumok használnak, egymástól kissé különbözőek és az ezekkel a tesztekkel kapott eredmények nem összevethetők egymással. Ha egy beteg állapotát követni kell, a CgA tesztet mindig ugyanabban a laboratóriumban ugyanazzal a teszttel kell mérni, hogy össze lehessen hasonlítani az eredményeket.

Accordion Title
Gyakori kérdések

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.