Más néven
5-hidroxitriptamin, 5-HT
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 07.07.2022.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A szerotonin termelő carcinoid tumorok felismerését segíti elő. A carcinoid tumorok leggyakrabban a gyomor-bél traktus (különös tekintettel a vakbélre), illetve a tüdő hámrétegéből kiinduló, lassan növekvő daganatok.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Carcinoid tumor jelenlétére utaló tünetek esetén (pl. bőrpír, hasmenés és/vagy zihálás).

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükségses.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Egyes ételféleségek és gyógyszerek mellőzésének szükségessége merülhet fel.

Mit vizsgálunk?

A szerotonin vérben található koncentrációja kerül meghatározásra.

A szerotonin a triptofán (aminosav) kémiai átalakulása során keletkező neurotranszmitter, amely az idegsejtek közötti jelátvitelt biztosítja. Termeléséért elsősorban az idegrendszer (főként az agy) felelős, emellett a tüdő és a gyomor-bél traktus speciális sejtjeiben is képződik. A vérben a szerotonin 90%-a a vérlemezkékben tárolódik.

A szerotonin részt vesz az idegsejtek közötti impulzusok továbbításában, stimulálja az érösszehúzódást, továbbá szerepet játszik az ébrenlét-alvás ciklus és a hangulat szabályozásában. Lebontását a máj végzi, mely folyamat során keletkező végtermék, az 5-hidroxi-indolecetsav (5-HIAA) a vizelettel ürül.

Normálisan a szerotonin alacsony mennyiségben fordul elő a vérben. A carcinoid tumorok hatására a szerotonin és az 5-HIAA vérkoncentrációja jelentősen megemelkedhet, tekintve ezen daganatok neuroendokrin eredetét. A neuroendokrin sejtek testszerte megtalálhatók (főként gyomor-bél rendszer, tüdő, urogenitális traktus), jellemző rájuk egyes hormonok és hormonszerű anyagok elválasztása, melyet idegingerület vált ki. A carcinoid tumorok hatására megnövekedett szerotonin szint olyan tünetekkel járhat, mint a bőrpír, a hasmenés, a szapora szívverés és a zihálás. A felsorolt tünetegyüttest összefoglalóan carcinoid szindróma névvel illetik.

Az American Cancer Society felmérése szerint az Egyesült Államokban évente 8000 gyomor-bél rendszerből, valamint 2000-4500 tüdőből kiinduló carcinoid tumort diagnosztizálnak. A valóságban az incidencia ennél jóval magasabb lehet, a torzítás okát a kis méretű, tüneteket nem okozó daganatok képezik. A tünetmentes betegeknél általában egyéb okból elvégzett sebészi beavatkozás során fedezik fel a tumort. Ezen esetek kis hányadában a daganat olyan méretet is elérhet, ami a béltraktus vagy a tüdő hörgők elzáródását okozza.

 

Hogyan történik a mintavétel?

A kar könyökhajlati vénájából bocsátanak le vérmintát vérvételi tű segítségével.

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

A pontos eredmény érdekében a mintavételt megelőző 3 napban és a mintavétel ideje alatt kerülni kell a szerotoninban gazdag ételek fogyasztását, mint az avokádó, a banán, az ananász, a szilva, a sárgadinnye, a grapefruit, az útifű, a görögdinnye, a kivi, a dióféleségek, a paradicsom és a padlizsán.

Számos gyógyszer befolyásolhatja a szerotonin metabolizmusát, illetve zavarhatja magát a vizsgálatot. Fontos, hogy a gyógyszeradag csökkentését vagy a gyógyszer szedésének felfüggesztését a kezelőorvossal való konzultáció előzze meg!

Egyes laboratóriumokban előírás lehet az éhgyomri mintavétel.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A carcinoid tumorok diagnosztizálását segíti elő. A szerotonin vizsgálatot kiegészítheti vagy követheti az 5-HIAA szint meghatározása 24 órás gyűjtött vizeletből.

  A szerotonin vizsgálatot általában nem használják a terápia nyomonkövetésére vagy relapsus azonosítására. Ilyen célból a kromogranin A és az 5-HIAA vizsgálatok kerülhetnek alkalmazásra.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A vizsgálat elrendelése általában a carcinoid tumorra jellemző tüneteken alapszik.

  Néhány a lehetséges tünetek közül:

  • Az arcon és a nyaki tájékon jelentkező bőrpír (a bőr mélyvörös elszíneződése, amely jellemzően hirtelen jelentkezik)
  • Hasmenés, hányinger, hányás
  • Szapora szívverés
  • Zihálás, köhögés, nehézlégzés
 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A jelentősen megnövekedett szerotonin szint carcinoid tünetegyüttessel kiegészülve odafigyelésre méltó, azonban nem diagnosztikus értékű a carcinoid tumorokra nézve. A konkrét diagnózis felállítását patológus végzi a tumor lokalizálását követően, biopsziás szövetminta vizsgálata alapján. A kóros eredmény megismerését követően a kezelőorvos képalkotó vizsgálatot rendelhet el, ezzel elősegítendő az esetleges daganat helyének megállapítását.

  A normál szerotonin és 5-HIAA szint nem zárja ki a carcinoid tumor jelenlétét, tekintve, hogy a daganat egyes változatai nem, vagy csak időközönként termelnek szerotonint.

  Normális szerotonin és 5-HIAA koncentráció mellett szerotonin termelő carcinoid tumor jelenlétére csekély az esély.

 • Milyen gyógyszerek befolyásolhatják a szerotonin vizsgálat eredményét?

  Számos gyógyszer zavarhatja a vizsgálatot, köztük a morfin, a monoamin-oxidáz (MAO) gátlók (pl. rezerpin), a metildopa és a lítium. A gyógyszeradag csökkentésével vagy a gyógyszerszedés felfüggesztével kapcsolatban kérje kezelőorvosa tanácsát.

 • Szükséges-e a szerotonin mellett az 5-HIAA szintet mérni?

  A szerotonin és az 5-HIAA vizsgálat együttes alkalmazása kiegészítő információt nyújt. Egyes esetekben az 5-HIAA szint mérését részesítik előnyben. Ennek oka egyrészről a molekula nagyobb stabilitása, másrészről időszakos szerotonin felszabadulás esetén a 24 órás gyűjtött vizeletből való 5-HIAA meghatározás megbízhatóbban tükrözheti a feleslegben termelt szerotonin mennyiséget. Az Ön számára megfelelő vizsgálat kiválasztásával kapcsolatban egyeztessen kezelőorvosával.

 • Vannak-e carcinoid tumor kialakulására hajlamosító tényezők?

  Carcinoid tumor bármely egyénnél, bármely életkorban kialakulhat, mindazonáltal az American Cancer Society szerint a diagnózis felállításakor vett átlag életkor 60 év a gyomor-bél rendszert érintő carcinoid tumorok esetén és 45-55 év a tüdőt érintő tumoroknál. A családban előforduló multiplex endokrin neoplázia (MEN1), valamint az endokrin mirigyek daganatos elfajulására hajlamosító genetikai tényező a carcinoid tumorok kialakulásának rizikóját növelheti.

 • Milyen módszerrel határozható meg a carcinoid tumor elhelyezkedése?

  Általában képalkotó eljárásokat alkalmaznak erre a célra, úgymint röntgenvizsgálat, komputertomográfia (CT) vagy mágneses rezonancia vizsgálat (MRI). Egyes esetekben sebészi beavatkozásra lehet szükség a tumor anatómiai helyének felderítéséhez.

 • Hogyan határozható meg, hogy a tumor jóindulatú vagy rosszindulatú-e?

  Szövetminta vételét vagy a tumor sebészi eltávolítását követően az adott mintát laboratóriumba küldik, ahol patológus vizsgálja meg a tumorsejteket mikroszkóppal.

 • Mit kell még tudnom?

  A szerotonin szint enyhe emelkedését okozhatja bélelzáródás, szívroham, cisztás fibrózis és Dumping szindróma. A felsoroltak esetében többnyire nem végeznek szerotonin vizsgálatot.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

Serotonin, Blood. Mayo Clinic Laboratories. Available online at https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/84373. Accessed September 2020.

Carcinoid Syndrome. National Organization for Rare Disorders. Available online at https://rarediseases.org/rare-diseases/carcinoid-syndrome/. Accessed September 2020.

Tebbie, Cameron K. (2019 September) Carcinoid Tumor. Medscape. Available online at https://emedicine.medscape.com/article/986050-overview. Accessed September 2020.

(2018 September 24) Key Statistics About Gastrointestinal Carcinoid Tumors. American Cancer Society. Available online at https://www.cancer.org/cancer/gastrointestinal-carcinoid-tumor/about/key-statistics.html. Accessed September 2020.

(2020 January 8) About Lung Carcinoid Tumors. American Cancer Society. Available online at https://www.cancer.org/content/dam/CRC/PDF/Public/8722.00.pdf. Accessed September 2020.

(2014 February 6) 5-Hydroxyindoleacetic Acid (5-HIAA). Medscape. Available online at https://emedicine.medscape.com/article/2089202-overview. Accessed September 2020.

Serotonin. University of Rochester Medical Center. Available online at https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=serotonin. Accessed September 2020.

Korábbi áttekintések során használt források

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp 982-983.

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber’s Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition]. Pp 1745.

Van Voorhees, B. W. (2007 May 17, Updated). Serum serotonin level. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003562.htm. Accessed on 11/1/07.

Nanda, R. (2006 September 11, Updated). Carcinoid syndrome. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000347.htm. Accessed on 11/1/07.

(2007 September, Reviewed). Carcinoid Tumors. ARUP Consult [On-line information]. Available online through http://www.arupconsult.com. Accessed on 11/1/07.

(© 2007). Serotonin, Whole Blood. ARUP’s Laboratory Test Directory [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/ug/tests/0080395.jsp. Accessed on 11/1/07.

(© 2007). Serotonin, Serum. ARUP’s Laboratory Test Directory [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/ug/tests/0080397.jsp. Accessed on 11/1/07.

(2006 May 1, Updated). Tryptophan. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Previously available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/print/ency/article/002332.htm. Accessed on 11/1/07.

Santacroce, L. and Balducci, L. (2010 September 1) Malignant Carcinoid Syndrome. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/282515-overview. Accessed December 2010.

(© 1995-2010). Unit Code 84395: Serotonin, Serum. Mayo Clinic, Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/84395. Accessed December 2010.

Frank, E. (Updated 2010 January). Carcinoid Tumors. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/CarcinoidTumors.html?client_ID=LTD. Accessed December 2010.

(Revised 2010 July 13). Detailed Guide, Gastrointestinal Carcinoid Tumors. American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/Cancer/GastrointestinalCarcinoidTumor/DetailedGuide/index. Accessed December 2010.

(Revised 2010 August 17). Detailed Guide, Lung Carcinoid Tumors. American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/Cancer/LungCarcinoidTumor/DetailedGuide/lung-carcinoid-tumor-what-is-lung-carcinoid-tumor. Accessed December 2010.

Vorvick, L. (Updated 2009 March 14). Serum serotonin level. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003562.htm. Accessed December 2010.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby’s Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 871-873.

Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 21st ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2007, Pg 284.

Tebbi, C. (2015 June 17, Updated). Carcinoid Tumor. Medscape Drugs & Diseases. [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/986050-overview#showall. Accessed 11/15/15.

Chen, Y. (2014 August 31, Updated). Carcinoid syndrome. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000347.htm. Accessed 11/15/15.

(© 1995–2015). Serotonin, Blood. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/84373. Accessed 11/15/15.

Frank, E. et. al. (2015 February, Updated). Carcinoid Tumors. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/CarcinoidTumors.html?client_ID=LTD. Accessed 11/15/15.

Vorvick, L. (2013 January 22, Updated). Serum serotonin level. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003562.htm. Accessed 11/15/15.

Mayo Clinic Staff (© 1995-2015). Serotonin Syndrome. Mayo Clinic [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/serotonin-syndrome/basics/definition/CON-20028946. Accessed 11/15/15.

Pagana, K. D., Pagana, T. J., and Pagana, T. N. (© 2015). Mosby’s Diagnostic & Laboratory Test Reference 12th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 823-824.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.