Más néven
Drogteszt
Toxikológiai szűrővizsgálat
Sportolók doppingtesztje
Kábítószervizsgálat
Hivatalos név
Kábítószer fogyasztás szűrése
A cikk utoljára módosult: 14.12.2021.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálat célja a kábítószer-fogyasztás tényének megállapítása, kábítószerfüggők drogfogyasztásának monitorozása, továbbá megbizonyosodni arról, hogy a beteg megfelelően szedi-e a felírt gyógyszereit; és diagnosztizálni a drog vagy gyógyszer okozta mérgezést és túladagolást.  

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A drogszűrés egy új munkahelyen a munkába állás feltétele lehet vagy a biztosító is kérheti. Véletlenszerűen tesztelheti alkalmazottjait a munkáltató, illetve sportolókat is tesztelhetnek drogszűrő programok keretében.  A drogvizsgálatot elrendelheti a bíróság, a kezelőorvos, ha felmerült a gyanúja vagy ismert, hogy a beteg kábítószert fogyasztott. Állapotos nőknél, transzplantáció előtt, fájdalomcsillapító gyógyszerek rendszeres szedésekor is végezhetnek szűrést, vagy ha a tünetek kábítószer mérgezésre vagy túladagolásra utalnak.

Milyen mintára van szükség?

Friss vizeletből, olykor az alkar vénájából vett vérből, hajból, nyálból vagy verejtékből végzik a vizsgálatot.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Bizonyos vényköteles és vény nélküli gyógyszerek is pozitív eredményt adhatnak a szűrővizsgálaton. Álpozitivitás fordulhat elő például a következő esetekben: oximetazolin-tartalmú orrspray használatakor pozitív lehet a teszt amfetaminra, a máktartalmú ételek fogyasztása esetén pedig az ópiát vizsgálat eredménye lehet pozitív. A teszt elvégzése előtt mindenképpen jelezze, ha bármilyen gyógyszert szed, a teszteredmények helyes értelmezése érdekében.

Mit vizsgálunk?

A kábítószer-fogyasztás vizsgálata során egy vagy több, illegális és/vagy vényköteles gyógyszert mutatnak ki vizeletből, vérből, nyálból vagy verejtékből. A tesztek azokat a vegyületeket azonosítják, amik rendszerint nem fordulnak elő a szervezetben. Kivételt jelent néhány hormon és szteroid, amely a sportolók szűrésének része.

A vizsgálat általában magában foglal egy szűrővizsgálatot, amelyet egy második, a drog jelenlétét megerősítő vizsgálat követ. A legtöbb laboratórium a kereskedelmi forgalomban kapható teszteket alkalmazza, amelyek a leggyakrabban fogyasztott kábítószerek kimutatására lettek kifejlesztve és optimalizálva. A laboratóriumban a kábítószer fogyasztás vizsgálatakor a szűrővizsgálat eredményét az előre meghatározott kimutatási határértékkel vetik össze. Minden eredmény, ami e küszöbérték alatt van, negatív és minden eredmény, ami e küszöbérték felett van, pozitív. Ezen kívül olyan vegyületeket is vizsgálhat a laboratórium, amelyekkel keverik, hamisítják a kábítószereket és megváltoztatják a teszt eredményét vagy hígítják a vizeletmintát. 

A kábítószerek egyes osztályai kémiailag hasonló vegyületeket foglalnak magukba. Azok a legális vegyületek, amelyek kémiai szerkezete hasonló az illegális szerek struktúrájához, pozitív eredményt mutathatnak a szűrővizsgálaton. A pozitív szűrővizsgálat eredményét valósnak fogadják el, mindaddig, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik. Ezért az egy vagy több kábítószercsoportra pozitív szűrővizsgálatokat gyakran egy második, megerősítő vizsgálattal támasztják alá. A megerősítő vizsgálat a pontos vegyület meghatározására képes. Ehhez nagyon érzékeny és specifikus módszereket használnak, mint a gázkromatográfia/tömegspektrometria (GC/MS) vagy folyadékkromatográfia/tandem tömegspektrometria (LC-MS/MS).

A leggyakrabban szűrt drogok csoportjait az alábbi táblázat mutatja.

Szűréssel kimutatható kábítószerek csoportjai

Példák specifikus, a megerősítő vizsgálatkor kimutatott szerekre

Amfetaminok

Metamfetamin, Amfetamin

Barbiturátok

Fenobarbitál, Szekobarbitál, Pentobarbitál, Butalbitál, Amobarbitál

Benzodiazepinek

Diazepam, Lorazepam, Oxazepam, Temazepam, Alprazolam

Kannabinoidok

Marihuána

Kokain

Kokain és/vagy metabolitja (benzoilekgonin)

Metadon

Metadon és metabolitja (EDDP)

Ópiátok

Kodein, Morfin, Heroin metabolitja, Oxikodon, Oximorfon, Hidrokodon, Hidromorfon

Fenciklidin

PCP

Ha a beteg olyan vegyületeknek van kitéve, amelyek a meghatározott csoportokba nem sorolhatóak eltérő szerkezetük miatt, az eredmény negatív lehet. Néhány kábítószert nehéz a standard vizsgálatokkal kimutatni, vagy, mert a teszt nincs kifejlesztve a vegyület azonosítására, mint a metiléndioxi-metamfetamin (MDMA vagy Ecstasy vagy Molly), fentanil, metadon, oxikodon (Oxycontin), meperidin, buprenorfin, vagy, mert a drog túl gyorsan, még a kimutatás előtt, eliminálódik, mint a gamma-hidroxibutirát (GHB).

Dopping tesztek esetén minden egyes teszt egy-egy hormonra vagy szteroidra specifikus és mennyiségi kimutatásra is alkalmas. Az országos és nemzetközi szinten versenyző sportolókat rendszeresen szűrik illegális drogokra, továbbá tiltott számukra a teljesítményfokozók használata is.

A kábítószer vizsgálatok jelentős részét egészségügyi vagy jogi okokból rendelik el, például „kábítószermentes munkahelyeken”, sportolók szűrésekor vagy annak igazolására, hogy a beteg valóban alkalmazza-e és a megfelelő dózisban a felírt (fájdalomcsillapító) gyógyszert. A fogyasztók különbözőképpen alkalmazhatják ezeket a szereket: szájon keresztül, inhalációval, elszívhatják vagy injektálhatják. Az, hogy mekkora mennyiség szívódik fel a vegyületekből, és hogyan hatnak, függ a drog tisztaságától, erősségétől, mennyiségétől, mikor és hogyan vitték be a szervezetbe, keresztreakcióba lépnek-e más vegyületekkel, illetve egyéni eltérések is megfigyelhetőek (különbség az anyagcserében és a vegyület eltávolításában).

Több kábítószer befolyásolhatja egyéb gyógyszerek hatását és lebontását. Felerősítheti a hatását, pl. amikor két szer is gátolja a központi idegrendszer működését. Azonban a szereknek lehet egymással ellentétes hatása is, például ha az egyik csökkenti a központi idegrendszer működését, míg a másik felerősíti.

 

Hogy történik a mintavétel?

Kábítószer fogyasztás szűrésekor leggyakrabban vizeletmintából végzik a vizsgálatot. Haj vagy testváladékok, mint a nyál, verejték vagy vér szintén használhatóak, azonban nem feleltethetőek meg a vizeletmintáknak.

A vizelet- és nyálmintát steril edényben kell leadni. A vizsgálathoz szükséges vérmintát a kar vénájából veszik, a hajból pedig a fejbőrhöz közel vágnak le néhány szálat. Verejtékminta gyűjtéséhez meghatározott időtartamra egy speciális tapaszt ragasztanak a bőrre.

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

Bizonyos vényköteles és vény nélküli gyógyszerek is pozitív eredményt adhatnak a szűrővizsgálaton. Álpozitivitás fordulhat elő például a következő esetekben: oximetazolin-tartalmú orrspray használatakor pozitív lehet a teszt amfetaminra, a máktartalmú ételek fogyasztása esetén pedig az ópiát vizsgálat eredménye lehet pozitív. A teszt elvégzése előtt mindenképpen jelezze, ha bármilyen gyógyszert szed, a teszteredmények helyes értelmezése érdekében.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A kábítószer fogyasztás vizsgálata során ellenőrzik és bizonyítják különböző drogok jelenlétét a beteg biológiai mintájában (vizelet, vér, haj). Alkalmazzák a beteg kezelésének ellenőrzésére, vagy az illegális droghasználat szűrésére.

  Néhány a leggyakrabban szűrt kábítószerek közül:

  • amfetamin és metamfetamin
  • barbiturátok, úgy, mint fenobarbitál, szekobarbitál, pentobarbitál
  • benzodiazepinek, úgy, mint diazepám, lorazepám, oxazepám
  • marihuána
  • kokain
  • metadon
  • ópiátok, úgy, mint heroin, kodein és morfin
  • fenciklidin (PCP)

  A kábítószervizsgálatokat felhasználják:

  • orvosi vizsgálat
  • jogi vagy törvényszéki eljárások során
  • munkavállalók szűrése
  • doppingtesztek
  • fájdalomcsillapító gyógyszerek monitorozása

  Orvosi vizsgálat

  Amikor orvosi vizsgálat keretében rendelik el a drogszűrést, elsősorban arra kíváncsi a kezelőorvos, hogy milyen kábítószer(eke)t fogyasztott a beteg, a megfelelő kezelés elrendelése érdekében. Egy kábítószer hatása összességében egyéntől függő: a szervezet vegyületre adott válaszreakciójától, a bevett szerek mennyiségétől és kombinációjától és a bevétel időpontjától. Például az MDMA (Ecstasy vagy Molly néven is ismert) kezdetben pszichedelikus hatásokat okozó stimuláns szer, majd a szervezetben lezajló anyagcsere folyamatok végeredményeként a központi idegrendszer aktivitását gátló hatása lesz.  Sok esetben több kábítószert vesznek be egyszerre és/vagy alkohollal együtt veszik be. Ha alkoholt fogyasztanak, mielőtt az MDMA kiürül a szervezetből, különösen veszélyes helyzetet teremtenek, hiszen egyszerre két központi idegrendszeri hatást csökkentő szer van jelen.

  A kezelőorvos drogvizsgálatot kérhet, ha a beteg:

  • akut panaszai kábítószerrel vannak összefüggésben vagy mérgezés tünetei (eszméletlenség, hányinger, önkívület, pánik, paranoia, megnövekedett testhőmérséklet, mellkasi fájdalom, légzési elégtelenség, rohamok, esetleg fejfájás) jelentkeznek a betegen
  • kábítószer vagy alkohol vélt fogyasztása miatt bekövetkezett baleset esetén
  • gyanítható vagy ismert drogfogyasztás
  • szervtranszplantációra váró jelölt
  • várandós, különösen, ha a kábítószerfogyasztás esélye fennáll vagy újszülött gyermekénél erre utaló tünetek állnak fenn
  • major analgetikum fájdalomcsillapító gyógyszert szed, és orvosa meg szeretne bizonyosodni arról, hogy a felírt gyógyszereket megfelelően szedi

  Részletesebb információkért lásd az Életveszélyes gyógyszertúladagolás cikket.

  Jogi vagy törvényszéki eljárások

  Jogi célú drogvizsgálat célja elsősorban az illegális vagy tiltott szerhasználat kimutatása különböző esetekben. Ezekben az esetekben a mintavétel folyamata szigorúan ellenőrzött és dokumentált, visszakövethető. Zárt, a mintaadó jelenlétében leplombált edényben adja át a mintát. A vizsgálat folyamata során végig szigorúan dokumentálni kell a mintát a visszakövethetőség érdekében. Mindenki, aki a mintával foglalkozik, vizsgálatot végez, aláírásával jelöli, hogy milyen munkafolyamatokat végzett. Ezáltal minden munkafolyamatot rögzítenek a dokumentációban.

  Példák a kábítószer fogyasztás vizsgálatára, jogi esetekben:

  • Bírói utasításra végzett szűrések általában az illegális droghasználat miatt elítéltek véletlenszerű vizsgálata, vagy kizárni a szülőknél a kábítószer használatát őrizetbe vételkor.
  • A gyermekvédelem elrendelheti olyan szülők szűrését, akik korábban kábítószerfüggők voltak, hogy megbizonyosodjanak, a szülő nem kezdte újra a szerhasználatot.
  • A hatóság által elrendelt vizsgálat, ha az alkohol és/vagy drogfogyasztás baleset oka lehet.
  • Igazságügyi toxikológiai vizsgálat során testnedveket és szöveteket vizsgálnak, a rendőrségi nyomozás részeként. A cél annak megállapítása, hogy a kábítószerfogyasztás hozzájárult-e a baleset vagy bűncselekmény – például kábítószeres befolyásoltság alatt történő vezetés vagy nemi erőszak – elkövetéséhez. A vizsgálat azt is igazolhatja, hogy valaki kábítószer túladagolásban vagy drogfogyasztáshoz kapcsolódó betegség következtében halt-e meg.
  • Az életbiztosítást kérvényezőket alávethetik drogszűrésnek, kokainra és nikotinra végezhetnek vizsgálatokat, noha a dohányzás legális.
  • Iskolákban, szervezett programok keretében végezhetnek drogszűrést: illegális drogokra és sportolók körében teljesítménynövelő szerekre vizsgálnak.

  További információkért lásd az Igazságügyi Laboratóriumi vizsgálatok fejezetet.

  Munkavállalók drogszűrése

  A munkavállalók drogszűrése a törvényszéki vizsgálatok speciális típusa. Végezhetik a munkába állás előtt, véletlenszerűen, balesetet követően, vagy ha a munkáltatónak megalapozott gyanúja van, hogy az alkalmazott tiltott szereket használ. A munkavállalók drogszűrése mindennapos dolog. Előírt követelmény a minisztériumi, katonai alkalmazottak körében és elfogadott gyakorlat több más munkahelyen.

  A jogi vagy törvényszéki vizsgálatokhoz hasonlóan a mintavétel és a vizsgálat menete szigorúan ellenőrzött és dokumentált, visszakövethető.

  Megjegyzés: az aktuálisan hatályos jogszabályokról (milyen feltételek mellett lehet mintavételt elrendelni stb.) külön kell tájékozódni.

   

  Sportolók doppingtesztjei

  Míg kábítószerekre már hagyományosan szűrik a versenysportolókat, addig a doppingvizsgálatokra is nagy hangsúlyt helyeznek. Azon szerek használatára, amelyek elősegítik az izomnövekedést és/vagy növelik a fizikai erőt és állóképességet. Helyi, egyesületi szinten a vizsgálatok száma korlátozott lehet, azonban nemzeti és nemzetközi szinten szervezetten végzik azokat.

  A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) és a Magyar Antidopping Csoport együttesen vizsgálják a sportolók szerfogyasztását nemzeti, nemzetközi és Olimpiai versenyeken. A WADA dopping-kódexe minden sportra és minden országban érvényes egységes előírásokat tartalmaz a drogszűrésre. Továbbá a dopping-kódexben található részletes lista a tiltott szerekről. A sportolók felelősséggel tartoznak minden, a szervezetükből kimutatott szerért. 

  A legtöbb szer bármely mennyiségben tiltott, míg más szerek, például a koffein, csak akkor tiltott, ha nagy mennyiségben van jelen. Vannak olyan szerek, mint az anabolikus szteroidok (tesztoszteron) és peptid hormonok (eritropoietin növekedési hormon, inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1)), melyek tiltott szerek, de kimutatásukat megnehezíti, hogy a szervezetben természetes körülmények között is termelődnek. A vizsgálati módszerrel különbséget kell tudni tenni az endogén (a sportoló szervezetében termelt) és a kívülről bevitt vegyületek között.

  A szűrővizsgálatokat végzik véletlenszerűen, a felkészülési időszakban anabolikus szteroidokra (például tesztoszteronra, amely az izomnövekedést segíti). Nemzetközi versenyek alatt gyakran szűrnek véletlenszerűen, illetve minden győztes versenyzőt megvizsgálnak.

  A vizsgálatok különböző kábítószercsoportokra terjednek ki: stimulánsok, narkotikumok, anabolikus vegyületek, peptidhormonok. A WADA tiltja a béta-blokkolók alkalmazását az íjászatban, golfban, lövészetben, síelésben és snowboardozásban, mert csökkentik a vérnyomást és szívfrekvenciát és nyugtató hatásuk is van, ami javítja az egyensúlyt és elősegíti a biztosabb fogást.

  A hivatásos sportegyesületekre, a Nemzeti Futball Ligára (NFL), a Nemzeti Jégkorong Ligára (NHL), a Nemzeti Kosárlabda Szövetségre (NBA) nem érvényesek a WADA előírásai. Saját, az adott sportra specifikus szűrőprogramjaik vannak. Azoknak a sportolóknak, akik az Olimpián is részt vesznek, meg kell felelniük az Olimpia szabályzatának is.

  Fájdalomcsillapító gyógyszerek monitorozása

  A krónikus betegségben szenvedők vizelet mintáját rendszeresen ellenőrzik, annak igazolására, hogy a beteg a gyógyszer szedését pontosan betartja, és nem él vissza a kábítószerrel. A kezelőorvos két fő okból kérheti betegénél az időnkénti drogszűrést:
  1. megbizonyosodjon arról, hogy a beteg megfelelően szedi-e a gyógyszert
  2. ellenőrizze, vajon betege alkalmaz-e illegális, számára nem rendelt szereket

  A vizelet drogteszt magában foglalja a vizelet fajsúlyának, hőmérsékletének (a mintavételkor), kémhatásának, kreatinin koncentrációjának vizsgálatát és a megerősítő vizsgálatot. Rendkívül fontos, hogy az orvos megbizonyosodjon arról, hogy betege megfelelően alkalmazza-e gyógyszert. Nemcsak, mert így lehetőség van a függőséget mihamarabb megszüntetni vagy csökkenteni, hanem, mert a megfelelő kezelést biztosíthatja krónikus betegségben szenvedő páciensének. A vizeletből történő gyógyszer meghatározás az egyik módja – a vényköteles gyógyszerek monitorozási vizsgálataival és egyéb szűrővizsgálatokkal együtt –, hogy megítéljék a betegek adherenciáját.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Kábítószer fogyasztás kimutatására vizsgálatot kérvényezhet a kezelőorvos, a munkáltató, jogi személy, sportegyesület, hogy kimutassa, vajon az adott személy fogyasztott-e tiltott szert, illetve megfelelően alkalmazza-e gyógyszereit. Elrendelhetik munkahelyen új belépőknek vagy alkalmazottaknak véletlenszerűen, kérhetik biztosító társaságok, bíróság, vagy sportolók kábítószer és doppingszűrő programjai során.

  A kezelőorvos is kérheti betege drogvizsgálatát, ha ismert vagy gyanított a szerfogyasztás, illetve, ha a beteg kábítószer fogyasztásra utaló tüneteket mutat. A kábítószertől függően a következő tünetek jelenhetnek meg:

  • tág vagy szűk pupillák
  • álmosság
  • lassú vagy elkent beszéd
  • nyugtalanság
  • émelygés, hányinger
  • légzési nehézség
  • önkívület
  • görcsrohamok
  • vérnyomás ingadozás, szívritmus változás
 • Mit jelent az eredmény?

  A pozitív eredmény azt jelenti, hogy az adott személy szervezetében van olyan vegyület, ami a vizsgált kábítószerek közé sorolható és a megállapított küszöbérték feletti koncentrációban van jelen. Ha a megerősítő vizsgálat eredménye is pozitív, a személy valóban fogyasztott egy bizonyos kábítószert. Néhány esetben az eredmény információt ad a fogyasztás körülbelüli időpontjáról és a fogyasztott szer körülbelüli mennyiségéről, azonban legtöbb esetben ezek az információk lényegtelenek. Kideríteni, hogy mikor és mennyi drogot fogyasztott az illető, nagy kihívás, mert az anyagcsere folyamatok során sok kábítószer koncentrációja változik.

  Ha a vizsgálat nem mutatott ki drogot, vagy szintje a megállapított küszöbérték alatt van, az eredmény: „nem észlelhető eltérés” vagy „kábítószer nem mutatható ki”.

  A negatív eredmény nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy személy valamikor korábban nem fogyasztott drogot. Lehet, hogy a kábítószer még jelen van a szervezetében, de szintje a küszöbérték alatti; vagy a vegyület az anyagcsere folyamatok során már átalakult, vagy kiürült a szervezetből; vagy a kimutatási módszer nem specifikus az adott kábítószerre.

  Különböző biológiai mintákból eltérő ideig mutatható ki a kábítószer és bizonyítható a drogfogyasztás. Például:

  • a vizeletvizsgálat 2-3 napra visszamenően mutatja ki az amfetaminokat, kokaint és ópiátokat. A marihuána és metabolitjai, kannabinoidok néhány hétig észlelhetőek. A metadon, barbiturátok és benzodiazepinek körülbelül egy hétig kimutathatóak.
  • hajminta vizsgálatakor 2-3 hónapra visszamenőleg ki tudják mutatni a drogfogyasztást. A vizsgálatot a hajtőből végzik. A kimutathatóság függ a haj növekedésétől, így általában 2-3 hétig detektálható hajból a kábítószer.
  • nyálból az utolsó 24 óra drogfogyasztását lehet kimutatni
  • verejtékminta gyűjtéséhez a nedvszívó tapaszt néhány napig vagy hétig viselik, így hosszabb időszak kábítószer fogyasztását lehet kimutatni

  Különböző mintatípusokat gyakran használnak speciális célokra is. Például a vizeletminta alternatívájaként hajmintát kérhetnek a munkavállalóktól vagy balesetet követően. Verejtékvizsgálatot a bíróság kérvényezhet azoknál, akik kábítószer használat miatt lettek elítélve, míg nyálmintát a biztosító társaságok vizsgáltathatnak, hogy megbizonyosodjanak, a jelölt nem kábítószer fogyasztó. Vérmintát leggyakrabban alkoholvizsgálatra használnak.

  Ezek jogszabályi háttere országonként eltérő.

  Sportolók hormon és szteroid vizsgálatának értékelését csak laboratóriumi szakemberek végezhetik, akik ismerik az egyes vizsgálati módszereket. A negatív eredmény azt jelenti, hogy legfeljebb normál (fiziológiás) mennyiségű vegyület van jelen a szervezetben. A pozitív eredmény azt jelzi, hogy a sportoló testében jelenlévő hormon és/vagy szteroid mennyisége meghaladja a normál (fiziológiás) szintet. Az eredmények értelmezését nehezíti, hogy minden egyénben más ezeknek a vegyületeknek az élettani szintje és a körülményektől, állapottól függően változik a hormonok és szteroidok mennyisége a szervezetben.

 • Mit kell még tudnom?

  A kábítószer fogyasztást vagy túladagolást kísérő tünetek egyénenként és időről időre változnak, nincsenek feltétlenül összhangban a szervezetben lévő kábítószer koncentrációjával.

  Az alkoholt kimutathatják vérből, valamint kilélegzett levegőből is, ami a bűnüldözésben használt szondák működésének alapja.

  Néhány vizsgálatnak (például a minisztériumi alkalmazottak munkahelyi vizsgálata) szigorú szabályozásnak kell megfelelnie a mintavételtől kezdve az értékelésen át egészen az eredményközlésig. Fontos, hogy a kezelőorvos, a jogi képviselő, az igazságügyi szakértő, a kormányzati intézmény, a biztosító ügynök, a munkavállaló, a sportegyesület és a személy, akin a szűrővizsgálatot végzik, pontosan ismerje, mi történik a vizsgálat során és hogyan értékelik az eredményeket. Ez a folyamat nem olyan magától értetődő és egyszerű, mint a minta gyűjtése és a kábítószer vizsgálat kérelmezése.

  Vényköteles gyógyszerek alkalmazásához hozzátartozik, hogy a betegeknél időközönként drogvizsgálatot végeznek, és így a kezelőorvos megbizonyosodjon róla, a beteg helyesen alkalmazza-e a felírt fájdalomcsillapító gyógyszereket.

 • A drogszűréskor miért nem határoznak meg minden drogot?

  A drogtesztek speciális felhasználásra vannak összeállítva, főleg a munkahelyi és jogi igények szerint. Néhány laboratórium többféle drog kimutatására ad lehetőséget, illetve a kezelőorvos vagy más jogosult egyedileg választja azt ki.

 • Miért van, hogy a kezelőorvos csak egy bizonyos kábítószerre kér vizsgálatot?

  Ha a kezelőorvos azt gyanítja, hogy a beteg egy bizonyos gyógyszert/drogot vett be, vagy korábbi kábítószerfogyasztás miatt megfigyeli a beteget, akkor előfordulhat, hogy a kezelőorvos csak egy adott szer vizsgálatát rendeli el. Egy adott szert kérnek akkor is, ha a vizsgálandó drog nem része felkínált vizsgálati palettának.

 • Miért vizsgálnak valakit legális vegyületekre?

  Egy vegyület lehet legális, azonban bizonyos körülmények között mégis tiltott. Például a biztosító egy új jelentkezőt megvizsgáltathat nikotinra, hogy igazolja, jelenleg nem dohányzik. A vényköteles gyógyszerek esetében bizonyos gyógyszerekhez való hozzászokás veszélye miatt válik fontossá a vizsgálat elvégzése. Néhány sportoló esetében a tiltott szerek nagy része egyébként a nem sportolók számára legális, azonban befolyásolhatja a sportoló teljesítményét. A sportolóknak nagy odafigyeléssel kell a gyógyszereiket megválasztaniuk, mert végső soron saját maguk felelősek minden vegyületért, amit szervezetükben kimutatnak. 

Felhasznált források

A.D.A.M. Medical Encyclopedia. Metabolite. Updated February 7, 2019. Accessed May 24, 2021. https://medlineplus.gov/ency/article/002258.htm

A.D.A.M. Medical Encyclopedia. Breath alcohol test. Updated March 28, 2020. Accessed May 24, 2021. https://medlineplus.gov/ency/article/003632.htm

American Society of Addiction Medicine. Appropriate use of drug testing in clinical

American Society of Addiction Medicine. Definition of addiction. Published 2019. Accessed May 24, 2021. https://www.asam.org/Quality-Science/definition-of-addiction

ARUP Consult. Drug plasma half-life and urine detection window. Published January 2019. Accessed May 24, 2021. https://www.aruplab.com/files/resources/pain-management/DrugAnalytesPlasmaUrine.pdf

ARUP Consult. Nicotine exposure and metabolites. Updated October 2020. Accessed May 24, 2021. https://arupconsult.com/content/nicotine-metabolites

ARUP Consult. Drug testing. Updated May 2021. Accessed May 24, 2021. https://arupconsult.com/content/pain-and-addiction-management

Becker WC, Starrels JL. Prescription drug misuse: Epidemiology, prevention, identification, and management. In: Saxxon AJ, ed. UpToDate. Updated April 6, 2021. Accessed May 24, 2021. https://www.uptodate.com/contents/prescription-drug-misuse-epidemiology-prevention-identification-and-management

Chang G. Alcohol intake and pregnancy. In: Lockwood CJ, Saxon AJ, eds. UpToDate. Updated September 29, 2020. Accessed May 25, 2021. https://www.uptodate.com/contents/alcohol-intake-and-pregnancy

Drug and Alcohol Testing Industry Association. Workplace drug testing. Date unknown. Accessed May 24, 2020. http://www.datia.org/datia-resources/27-cr%20edentialing/cpc-and-cpct/931-workplace-dru%20g-testing.html

Fritch D, Blum K, Nonnemacher S, Kardos K, Buchhalter AR, Cone EJ. Barbiturate detection in oral fluid, plasma, and urine. Ther Drug Monit. 2011;33(1):72-79. doi:10.1097/FTD.0b013e3182018151

Greller H, Gupta A. Benzodiazepine poisoning and withdrawal. In: Traub SJ, ed. UpToDate. Updated October 20, 2020. Accessed May 24, 2021. https://www.uptodate.com/contents/benzodiazepine-poisoning-and-withdrawal

Heard K, Hoppe J. Phencyclidine (PCP) intoxication in adults. In: Traub SJ, ed. UpToDate. Updated March 19, 2020. Accessed May 24, 2021. https://www.uptodate.com/contents/phencyclidine-pcp-intoxication-in-adults

Hoffman RJ. Testing for drugs of abuse (DOA). In: Traub SJ, ed. UpToDate. Updated January 15, 2021. Accessed May 24, 2021. https://www.uptodate.com/contents/testing-for-drugs-of-abuse-doa

Khan GF. Substance Use Disorders. Merck Manuals Professional Edition. Updated November 2020. Accessed May 24, 2021. https://www.merckmanuals.com/professional/psychiatric-disorders/substance-related-disorders/substance-use-disorders

Kulig K. Interpretation of Workplace Tests for Cannabinoids. J Med Toxicol. 2017;13(1):106-110. doi:10.1007/s13181-016-0587-z

Levy S, Siqueira LM; Committee on Substance Abuse, et al. Testing for drugs of abuse in children and adolescents. Pediatrics. 2014;133(6):e1798-e1807. doi:10.1542/peds.2014-0865

Mahajan G. Urine drug testing for patients with chronic pain. In: Fishman S, ed. UpToDate. Updated November 13, 2019. Accessed May 25, 2021. https://www.uptodate.com/contents/urine-drug-testing-for-patients-with-chronic-pain

McKay JR. Continuing care for addiction: Context, components, and efficacy. In: Saitz R, Saxon AJ, eds. UpToDate. Updated April 3, 2020. Accessed May 24, 2021. https://www.uptodate.com/contents/continuing-care-for-addiction-context-components-and-efficacy

MedlinePlus: National Library of Medicine. Drug use and addiction. Updated December 28, 2016. Accessed May 24, 2021. https://medlineplus.gov/druguseandaddiction.html

MedlinePlus: National Library of Medicine. Prescription drug misuse. Updated December 28, 2016. Accessed May 24, 2021. https://medlineplus.gov/prescriptiondrugmisuse.html

MedlinePlus: National Library of Medicine. Medicines. Updated July 31, 2020. Accessed May 24, 2021. https://medlineplus.gov/medicines.html

MedlinePlus: National Library of Medicine. Blood alcohol level. Updated December 3, 2020. Accessed May 24, 2021. https://medlineplus.gov/lab-tests/blood-alcohol-level/

MedlinePlus: National Library of Medicine. Opioid testing. Updated December 15, 2020. Accessed May 24, 2021. https://medlineplus.gov/lab-tests/opioid-testing/

MedlinePlus: National Library of Medicine. Drug testing. Updated May 20, 2021. Accessed May 24, 2021. https://medlineplus.gov/lab-tests/drug-testing/

National Institute on Drug Abuse. Understanding drug use and addiction. Published June 2018. Accessed May 24, 2020. https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/understanding-drug-use-addiction

National Institute on Drug Abuse. Drug testing. Date unknown. Accessed May 24, 2020. https://www.drugabuse.gov/drug-topics/drug-testing

National Institute on Drug Abuse. Laboratory evaluation: Testing for alcohol and substance use. Date unknown. Accessed May 24, 2020. https://www.drugabuse.gov/sites/default/files/LaboratryEvaluation.pdf

National Institute on Drug Abuse. Words matter: Preferred language for talking about addiction. Published May 18, 2021. Accessed May 24, 2020. https://www.drugabuse.gov/drug-topics/addiction-science/words-matter-preferred-language-talking-about-addiction

O’Malley GF, O’Malley R. Drug Testing. Merck Manuals Professional Edition. Updated May 2020. Accessed May 24, 2021. https://www.merckmanuals.com/professional/special-subjects/recreational-drugs-and-intoxicants/drug-testing

O’Malley GF, O’Malley R. Other Commonly Abused Substances. Merck Manuals Professional Edition. Updated June 2020. Accessed May 24, 2021. https://www.merckmanuals.com/home/special-subjects/recreational-drugs-and-intoxicants/other-commonly-abused-substances

Saitz R. Screening for unhealthy use of alcohol and other drugs in primary care. In: Friedman M, ed. UpToDate. Updated August 6, 2020. Accessed May 24, 2021. https://www.uptodate.com/contents/screening-for-unhealthy-use-of-alcohol-and-other-drugs-in-primary-care

Sivilotti ML. Initial management of the critically ill adult with an unknown overdose. In: Traub SJ, ed. UpToDate. Updated March 20, 2019. Accessed May 24, 2021. https://www.uptodate.com/contents/initial-management-of-the-critically-ill-adult-with-an-unknown-overdose

Stitzer M, Cunningham CS, Sweeney MM. Contingency management for substance use disorders: Theoretical foundation, principles, assessment, and components. In: Saxon AJ, ed. UpToDate. Updated May 16, 2019. Accessed May 24, 2021. https://www.uptodate.com/contents/contingency-management-for-substance-use-disorders-theoretical-foundation-principles-assessment-and-components

University of Rochester Medical Center. Amphetamine screen (urine). Date unknown. Accessed May 25, 2021. https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=amphetamine_urine_screen

University of Rochester Medical Center. Benzodiazepine screen (urine). Date unknown. Accessed May 25, 2021.https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=benzodiazepine_urine

University of Rochester Medical Center. Cocaine screen. Date unknown. Accessed May 25, 2021.https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=cocaine_screen

Wang GS. Cannabis (marijuana): Acute intoxication. In: Burns MM, Traub SJ, eds. UpToDate. Updated October 22, 2019. Accessed May 24, 2021. https://www.uptodate.com/contents/cannabis-marijuana-acute-intoxication

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.