Hivatalos név
Vizsgálati panelek
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 30.10.2017.

A vizsgálati panelek különböző szempontok és diagnosztikai célok szerint összeválogatott vizsgálatokból állnak. Alkalmazásukkal a vizsgálatkérés gyorsabbá és rutinszerűvé válik. Egyes országokban (pl. USA, Egyesült Királyság) a specifikus panelekbe foglalt vizsgálatok számát és  típusát, valamint a panelek elnevezését államilag standardizálják. (pl. az Átfogó Metabolikus Panel (ÁMP) 14 meghatározást foglal magába, vagy az Alap Metabolikus Panel (AMP) 8 olyan vizsgálatot is tartalmaz, amelyet az ÁMP-ben is meg lehet találni.) Az Elektrolit Panel, a Máj Panel és a Lipid Profil szintén a laboratóriumi vizsgálati panelek egyes típusai.
Míg a standard paneleket használó országokban a laboratóriumok ugyanazokat a vizsgálatokat végzik az adott panelek kérésekor, addig ez hazánkban nincs így. Így pl. a különböző laboratóriumok illetve orvosok, klinikusok nem ugyanazokat a vizsgálatokat értik "Máj Panel" alatt, ezért kéréskor a "Máj Panel" megjelölésen kívül erősen ajánlott az egyes vizsgálatok feltüntetése is! Ugyanez a helyzet a hazánkban elterjedt "májfunkció" elnevezéssel is: Van ahol ez alatt csak a szérum bilirubin meghatározást értik, máshol a teljes Máj Panelt, vagy annak egyes elemeit. A félreértések elkerülése végett itt is részletezni kell, milyen vizsgálatok elvégzése szükséges.
Ha egy laboratórium vagy vizsgálatkérő hely megváltoztatja egy adott panelhez tartozó tesztjeit, a keveredés elkerülése érdekében meg kell változtatni a panel nevét is.
A leggyakoribb panelek leírása megtalálható a Laboratóriumi vizsgálatok között.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.