Más néven
Süllyedés
Westergren
We
Hivatalos név
Vérsejtsüllyedési sebesség
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 26.09.2022.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Gyulladás észlelésére és aktivitásának követésére, segíthet a kiváltó ok diagnosztizálásában és figyelemmel kísérésében.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor orvosa úgy gondolja, hogy Ön gyulladással járó betegségben szenved. Segíthet még a temporalis arteritis, valamint a polymialgia rheumatica diagnózisának felállításában és lefolyásának követésében.

Milyen mintára van szükség?

A kar egyik gyűjtőeréből (vénájából) vett vérminta szükséges.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs speciális teeendő.

Mit vizsgálunk?

A vérsüllyedés a testben található gyulladás mértékének közvetett mutatója. Tulajdonképpen a vörösvértestek (erythrocyták) süllyedési (ülepedési) sebességét mérik egy magas, keskeny véroszlopban. Eredményként az egy óra elteltével az oszlop tetején található tiszta (vörösvértestmentes) plazma milliméterben kifejezett magasságát adják meg. A vörösvértestek normális esetben lassan ülepszenek, csekély tiszta plazmát hagyva hátra. Egyes vérfehérjék (például a fibrinogén és az immunoglobulinok, amelyek mennyisége növekszik gyulladásban) szintjének emelkedése a vörösvértestek gyorsabb ülepedését eredményezi, így növeli a vérsüllyedés sebességét is.

Hogyan történik a mintavétel?

A vérmintát a kar egyik gyűjtőerébe (vénájába) bevezetett tű segítségével nyerik.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

A Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék-minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Accordion Title
Vizsgálatok
 • ​​​​​​​Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  A vérsüllyedés egy egyszerű, nem specifikus vizsgálat, amely évekig segített idült és heveny gyulladások (ideértve a fertőzéseket is), daganatok és autoimmun betegségek diagnosztizálásában. A vérsüllyedést azért tartják nem specifikusnak, mivel emelkedése nem utal a gyulladás pontos helyére, okára és a gyulladás mellett más tényezők is befolyásolják. Emiatt a vérsüllyedést tipikusan más tesztekkel kombinálva használják.

  A vérsüllyedés hasznos két jellegzetes gyulladásos betegség, a temporalis arteritis és a polymialgia rheumatica diagnosztikájában. A magas vérsüllyedés egyike a diagnózist alátámasztó fő vizsgálati eredményeknek. Mindkét betegségnél használható a betegségaktivitás és a kezelésre adott válasz megfigyelésére.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Az orvos legtöbbször olyan betegek számára rendeli a vérsüllyedés vizsgálatát (más vizsgálatokkal együtt), akiknek a tünetei polymialgia rheumaticára vagy temporalis arteritisre utalnak. (Ezek a tünetek a fejfájás, nyak- vagy hátfájdalom, medencei fájdalom, vérszegénység, ismeretlen eredetű fogyás és ízületi merevség). Sok más állapot eredményezhet még átmeneti vagy tartós vérsüllyedés-emelkedést.

  Mivel a vérsüllyedés nem specifikus mutatója a gyulladásnak és egyéb tényezők is befolyásolják, ezért az eredményeket a klinikai képpel, kórtörténettel és más megfelelő laboratóriumi tesztekkel együtt kell értékelni. Az egymásnak megfelelő klinikai kép és vérsüllyedés segíthet az orvosnak megerősíteni vagy kizárni a feltételezett diagnózist.

  Mielőtt az orvos alapos kivizsgálásba kezdene egy esetleges betegség felderítésére, lehetséges, hogy megismételteti a tesztet pár héttel vagy hónappal később. Ha a páciens ismerten olyan betegségben szenved, mint amilyen a temporalis arteritis (amelynél a vérsüllyedés változása tükrözi a betegség lefolyásának változásait), akkor rendszeres vérsüllyedés-vizsgálatokra is sor kerülhet a betegséglefolyás megfigyelésének érdekében. A Hodgkin-kór esetében például a vérsüllyedés tartósan magas szintje előre jelezheti a kemoterápiát követő korai relapszust (visszaesést).

 • Mit jelent az eredmény?

  FIGYELEM: Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referenciatartományok és jelentésük lapon.

  Az orvosok döntéseiket általában nem alapozzák kizárólag a vérsüllyedés eredményére. Normális eredmény mellett sem zárható ki fennálló betegség. Mérsékelten emelkedett vérsüllyedés előfordulhat gyulladás során, de vérszegénység, fertőzés, terhesség és öregség is okozhatja.

  A nagyon magas vérsüllyedésértéknek rendszerint nyilvánvaló oka van. Ilyen például a globulinok szintjének jelentős emelkedése, ami általában súlyos fertőzések következménye is lehet.

  Az emelkedő vérsüllyedésérték a gyulladás erősödését vagy a kezelésre adott gyenge választ, a csökkenő érték jó választ jelezhet.

  Bár az alacsony vérsüllyedés általában nem bír jelentőséggel, de megfigyelhetünk ilyet polycythaemiában (ebben a betegségben túl sok vörösvértest képződik), jelentős leukocitózisban (emelkedett fehérvérsejtszám), és néhány proteineltérésnél. A vörösvértestek néhány alaki eltérése (mint például a sarlósejtek a sarlósejtes anémiában) ugyancsak csökkenti a vérsüllyedést.

   

 • Mit kell még tudnom?

  Mind a vérsüllyedés, mind a C-reaktív protein (CRP) a gyulladás jelzői. A vérsüllyedés általában nem változik olyan gyorsan, mint a CRP, sem a gyulladás kezdetekor, sem a végén. A CRP-t nem befolyásolja annyi más tényező, mint a vérsüllyedést, így jobb indikátora a gyulladásnak. Mivel azonban a vérsüllyedés egy könnyen kivitelezhető vizsgálat, sok orvos még mindig ezt választja kezdeti vizsgálatként gyulladás gyanúja esetén.

  Az emelkedett vérsüllyedést általában a globulinok vagy a fibrinogén elváltozása idézi elő. Ezért ilyen esetben orvosa fibrinogénszint- (egy véralvadási fehérje, amely ugyancsak jelezhet gyulladást) mérést, vagy szérumfehérje-elektroforézist rendelhet, hogy eldönthesse, ezek közül melyik (esetleg közösen a kettő) felelős az emelkedett vérsüllyedésért.

  Nőkben a vérsüllyedés kissé magasabb, menstruáció és terhesség átmeneti emelkedést okozhat.

  Gyermekgyógyászatban a vérsüllyedést a rheumatoid artritis és a Kawasaki-betegség diagnosztizálására és követésére is használják.

  Gyógyszerek, mint például a dextrán, metildopa (Dopegyt), fogamzásgátló tabletták, penicillamin, prokainamid, teofillin, és A-vitamin emelhetik, míg az aszpirin, kortizon, és kinin csökkenthetik a vérsüllyedés sebességét.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Milyen más vizsgálatokat rendelhet még az orvosom a vérsüllyedés mellé?

  Az orvosa rendelhet CRP-mérést, valamint más általános teszteket, mint teljes anyagcserepanelt vagy vérképet a vérsüllyedéssel egy időben. Kérhet még további más vizsgálatokat is a tünetei alapján, mint például ANA- (antinuclear antibody, sejtmagellenes antitest) és RF- (rheumatoid factor, reumafaktor) meghatározást ízületi gyulladás tüneteinek esetén, valamint fibrinogén- és szérumfehérje-elektroforézis.

 • Mit jeleznek a vérsüllyedés változásai?

  A vérsüllyedés a test egyik jelző paramétere. A fájdalomhoz hasonlóan figyelmeztet, hogy valami nincs rendben. Legtöbb esetben a vérsüllyedés idővel csökken, amint az emelkedést kiváltó gyulladást megszüntetik. Idült gyulladásos betegségekben a vérsüllyedés a betegség aktivitásának fokával együtt ingadozhat.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.