Más néven
VDRL
RPR
FTA
Sötétlátóteres mikroszkópia
Hivatalos név
Szifilisz teszt
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 03.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Szifiliszfertőzés szűrésére.

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Szifiliszfertőzésre utaló tünetek, egyéb nemi betegségek vagy terhesség esetén.

Milyen mintára van szükség?

Az alkalmazott módszertől függően az érintett területen lévő fekélyből vett szövetkaparékra, vagy karból vett vénás vérmintára, vagy gerincfolyadékra. (Vénás vér esetén piros (natív) vagy sárga kupakos (géles) csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A vizsgálat célja a szifilisz kialakulásáért felelős Treponema pallidum

baktérium jelenlétének kimutatása. A szifilisz igen gyakori, nemi úton terjedő betegség. Könnyű kezelni, viszont kezelés nélkül komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Hogyan történik a mintavétel?
Többféle szűrési módszer és vizsgálati technika áll rendelkezésre, ezért különféle minták alkalmazhatók:

    * Új fertőzés esetén az orvos az érintett területen (méhnyak, pénisz, végbélnyílás vagy torok) lévő fekélyből kérhet szövetkaparékot.
    * További vizsgálatokhoz az orvos kérhet karból vett vénás vérmintát.
    * A betegség előrehaladott vagy lappangó stádiumában az orvos kérheti a gerincfolyadék vizsgálatát abból a célból, hogy megállapítsa, történt-e idegrendszeri fertőzés.

 

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék-minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
Szexuálisan aktív embereknél a vizsgálat segítségével diagnosztizálják a szifiliszfertőzést. Általában a terhes nőket és a műtétre kerülőket is szűrik. Az Egyesült Államok legtöbb államában szifiliszvizsgálatot is kérnek a házassági szándék bejelentésekor azért, hogy elejét vegyék a fertőzés terjedésének, különösen az újszülöttek védelmére.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Az orvos kérheti a vizsgálatot:
    * ha a páciensnek szifiliszre utaló tünetei vannak, pl. fekély a genitáliákon vagy a torokban;
    * ha valakit egyéb, nemi úton terjedő betegséggel (pl. gonorrhoea) kezelnek;
    * terhesség esetén, mert a nem kezelt szifilisz megfertőzheti, sőt el is pusztíthatja a fejlődő magzatot;
    * vagy ha a páciensnek olyan nem specifikus tünetei vannak, amelyek a szifilisz tüneteire hasonlítanak; a pontos diagnózis felállításához. 

Mit jelent azt eredmény?
Ha a mintából kimutatható a szifilisz baktériuma (azaz a vizsgálat eredménye pozitív), akkor a páciensnek szifiliszfertőzése van, ami antibiotikumos kezelést igényel.

A vérvizsgálat a vérben lévő antitesteket mutatja ki, amelyeket a szervezet a fertőzés legyőzésére termel; a pozitív teszt tehát azt jelenti, hogy a páciens jelenleg fertőzött, vagy a múltban fertőzésen esett át. A baktériummal való találkozást követően 3 hónapig nem biztos, hogy a vérmintából kimutathatóak az antitestek. Ugyanakkor, mivel az antitestek évekig a véráramban maradnak, egy múltbéli fertőzés és kezelés ellenére is lehet pozitív a teszt. Ezért az újbóli kezelés elkerülésének érdekében meg kell őrizni az előző kezeléssel kapcsolatos dokumentumokat, és tájékoztatni kell a kezelőorvost.

Mit kell még tudnom?
Egyes szifilisztesztek nem túl specifikusak, ezért hamis pozitív eredményt adhatnak. Pozitív teszteknél meg kell ismételni a vizsgálatot egy másik, specifikusabb módszerrel.
Szexuálisan aktív emberek konzultáljanak orvosukkal bármilyen, a genitáliák környékén lévő gyanús kiütés vagy gyulladás megjelenése esetén.

Fertőzés esetén a szexuális partner(eke)t is meg kell vizsgálni, és kezelni kell.

Szifilisszel fertőzött embereknek nagyobb az esélyük arra, hogy egyéb nemi úton terjedő betegséget elkapjanak, pl. a HIV-et, amely az AIDS-et okozza.

Gyakori kérdések

1. Milyen tünetei vannak a szifilisznek?
A szifilisz első tünetei sokszor nem szembeötlők. Az első stádium kb. 10 nappal -3 hónappal a fertőzés után kezdődik. Gyulladás, fekélyes góc jelenik meg általában azon a testrészen, amely a partner fekélyes testrészével (pl. pénisz vagy hüvely) érintkezett. A gyulladás sokszor fájdalommentes, alig észrevehető, és pár héten belül el is tűnik.

2. Mi történik, ha nem kezelik a fertőzést?
A szifilisz második stádiuma 3-6 héttel a fekély megjelenése után kezdődik. Bőrkiütés jellemzi, amely pár hét vagy hónap alatt meggyógyul. Jelentkezhetnek egyéb tünetek is, pl. láz és torokfájás. Ha nem kezelik, akkor a szifilisz lappangó stádiumban tovább folytatódhat; ekkor a páciens tünetmentes, és nem fertőz. Mégis az esetek kb. harmadában kialakul a tercier fázis, előrehaladott szifilisz, amely komplikációkkal jár. Ezekben az esetekben a baktérium károsíthatja a szívet, a szemet, az agyat, az idegrendszert, a csontokat, az ízületeket, vagy bármely más részét a szervezetnek. Ez a stádium évekig eltarthat, és a végső szakaszban elmebetegség, vakság, egyéb idegrendszeri probléma, szívinfarktus alakulhat ki és végül bekövetkezhet a halál.

3. Hogyan terjed a szifilisz?
A baktérium a sebhellyel történő közvetlen érintkezéssel terjed. Ez általában szexuális kapcsolatkor (hüvelyi, anális vagy orális szex) történik. A fertőzött anya átadhatja a betegséget a magzatának, amely komoly, a magzatra nézve akár végzetes következményekkel is járhat.

4. Hogyan kezelik a szifiliszt?
A szifilisz penicillin antibiotikummal kezelhető. Az új fertőzések könnyen gyógyíthatók. Hosszabb kezelésre lehet szüksége annak, aki egy éven túl fertőződött.

5. Hogyan előzhető meg a szifilisz?
Biztonságos, megfelelően alkalmazott óvszer használatával, a partnercserék csökkentésével.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?