Más néven
PA
Triptofánban gazdag prealbumin
Tiroxin-kötő prealbumin
TBPA
Hivatalos név
Transthyretin vizsgálat
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 03.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A hiányos táplálkozás felismerésére, és a páciens monitorozására a szegényes táplálkozásra utaló tünetek esetén.
 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Általában ha az orvosban felmerül, hogy a páciens alultáplált vagy hiányosan táplálkozik.
A hiányos táplálkozásnak többféle oka is lehet: szegényes az étrend, a páciensnek HIV fertőzése vagy táplálkozással összefüggő betegsége van, ha a páciensen a közelmúltban sebészeti beavatkozás történt, ha egy bizonyos betegség miatt kórházi kezelés alatt állt az illető, ha parenteralis (például intravénás) táplálkozásban  vagy hemodialízisben részesült.

​​​​​​​Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A vizsgálat a prealbuminnak, a szérumban található fontos fehérjeféleségnek a szintjét méri. A prealbuminnak igen rövid, csak két nap a felezési ideje, ami azt jelenti, hogy a szervezetben gyorsan lebomlik, és a mennyisége ezáltal gyorsan változik. A rövid felezési idő lehetővé teszi az orvos számára, hogy objektív képet kapjon a páciens tápláltságát illetően.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A prealbumin vizsgálat segíti az orvost a táplálkozással kapcsolatos problémák megállapításában. A prealbumin leggyakrabban a fehérje- illetve kalóriahiány diagnosztizálásában segíti az orvost. Ebben az állapotban, amely a kórházban fekvő páciensek több mint 30 %-át érinti, a szervezet lebontja az izomzatot, a fehérjéket és a zsírokat. A hiányos táplálásnak ez a típusa komplikációkhoz vezethet, és kezelés nélkül akár még halálos kimenetelű is lehet. Az alultáplált gyerekeknek elmaradhat a fizikai és szellemi gyarapodásuk és fogékonyabbak a különböző betegségekre is.

A vizsgálatot az alábbi esetekben alkalmazzák leginkább a tápláltsági állapot felmérésére:

 • sebészeti műtéti előjegyzést megelőzően,
 • azoknál a pácienseknél, akik egy bizonyos betegség miatt tartósan kórházi ápolásban részesülnek, és
 • azoknál, akik krónikus betegségben szenvednek.

  Sok páciens esetében tapasztalható visszaesés a táplálkozását illetően a kórházi benttartózkodás alatt, különösen a sebészi beavatkozásokat követően. A tanulmányok azt mutatják, hogy egy jó tápláltsági állapot a sebészeti kezelést megelőzően segít megakadályozni a műtétet követő szövődmények (pl. fertőzések, tüdőgyulladás) kialakulását. Ha a prealbumin vizsgálat azt mutatja, hogy a páciens alultáplált vagy szegényes a táplálkozása, az orvos tanácsot adhat az étrendet illetően, hogy a páciens a műtétet megelőzően megerősödjön.
  A tápláltsági állapot meghatározására a prealbumin helyett az albumint is lehet vizsgálni.
 

A vizsgálat alkalmas még parenteralis (a gastrointestinalis traktuson kívüli, intravénásan bejuttatott táplálékkal történő) táplálásban részesülő páciens monitorozására is. Ezenkívül használják még a hemodializált páciensek tápláltsági állapotának a megfigyelésére is. (A hemodialízis során a vérkeringésből eltávolítják a salakanyagokat. Ez a kezelési módszert a vesebetegek kezelésének részeként alkalmazzák.)

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Az orvos kérheti a prealbumin vizsgálatot, amikor egy páciensnél az alultápláltságra vagy a szegényes táplálkozásra utaló tünetek megjelennek. Az alultápláltság tünetei magukba foglalják az extrém mértékű súlyvesztést, fejlődési elmaradást (gyerekek esetében), meggyengült ellenállást a fertőzésekkel szemben, vagy a tisztán gondolkodás képtelenségét. A haj törékennyé válhat vagy kihullhat, a bőr száraz és sárgás lehet, izomgyengeség, valamint ájulási roham is megjelenhet. A fiatalabb nők esetében a menstruációs ciklus leállhat.

Általában a prealbumin vagy az albumin vizsgálatot a sebészeti beavatkozást megelőzően, vagy bizonyos állapotok kezelése során kérik. Az orvos rendszeres időközönként is elrendelheti a vizsgálatot abból a célból, hogy ellenőrizze a páciens prealbumin szintjének alakulását. A vizsgálatkérés gyakorisága ebben az esetben az eredményektől függ.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

A prealbumin mérés eredménye a tápláltsági állapotot tükrözi. Ha a prealbumin alacsony, más fehérjék és egyéb összetevők is alacsonyak lehetnek a vérben.

Ha a vizsgálati eredmény azt mutatja, hogy a prealbumin szint alacsony, akkor valószínűleg szükség van a táplálás korrigálására. Ha a prealbumin nagyon alacsony, akkor a pácienst alultápláltnak tarthatják, és ez azonnali orvosi ellátást igényel. Alacsony prealbumin szint tapasztalható az alábbi betegségekben:

 • súlyos vagy krónikus betegségek, mint például a daganatos megbetegedések;
 • pajzsmirigy túlműködés;
 • májbetegség;
 • súlyos fertőzés; és 
 • bizonyos emésztőrendszeri megbetegedések.

Ha egy páciensnek gyulladása van, akkor a prealbumin szint nem használható a tápláltság megítélésére. Megfigyelhető azonban, hogy amikor a gyulladás és az alultápláltság együttesen jelen van, akkor a prealbumin szint nagyon nagymértékben és nagyon gyorsan lecsökken.

Gyakran a prealbumin emelkedett szintjével járnak az alábbi kórképek:

 • nagy dózisú kortikoszteroid terápia;
 • hiperaktív mellékvese működés;
 • nagy dózisú nem-szteroid gyulladásgátlók alkalmazása; és
 • Hodgkin-kór.

Ha egy páciensnek veseelégtelensége van, akkor a prealbumin eredmények tévesen magasabbak lehetnek, mint valójában.

Mit kell még tudnom?
A gyulladás interferálhat a prealbumin vizsgálat eredményével, alacsonyabb értéket idézve elő, mint amennyi a valóságban. Bizonyos gyógyszerek is csökkenthetik a prealbumin szintet, ilyen az amiodaron, az ösztrogének és az oralis contraceptivumok (fogamzásgátlók).

Vannak olyan gyógyszerek, amelyek megemelhetik a prealbumin szintet a vérben, ilyenek az anabolikus szteroidok, az androgének (férfi hormonok) és a prednizolon.

Az újabb keletű kutatások azt mutatják, hogy a prealbumin vizsgálati eredmények a hemodializált páciensek számára előre jelezhetik a betegség kedvezőtlen alakulását. A prealbumin alacsony kezdő értéke (alapvonalon lévő szintje) jelezheti, hogy a páciensnél valamilyen komplikáció lépett fel. A magasabb szintról induló, de folyamatosan csökkenő prealbumin érték általában alacsony túléléssel társul.

Gyakori kérdések

1. Milyen állapotok vezethetnek hiányos táplálkozáshoz?
A nem megfelelő táplálkozáson kívül különféle megbetegedések vezethetnek az úgynevezett fehérje- kalóriahiányos táplálkozáshoz. Az alábbi gyakori megbetegedésekhez társul a hiányos táplálkozás ezen formája:

daganat,
krónikus betegség,
a gastrointestinalis traktuson keresztül történő fehérjevesztés,
anorexia és egyéb étkezéssel kapcsolatos betegségek,
májbetegség,
többszörös törések,
elhízás,
hasnyálmirigy-gyulladás, és
a testfelület 30 %-os, vagy afeletti égési sérülése.

2. Mi a különbség a prealbumin, az albumin és a mikroalbumin vizsgálatok között?
Az albumin és a mikroalbumin azonos molekula, míg a prealbumin a hasonló hangzás ellenére egy teljesen eltérő molekulaféleség. A prealbumin vizsgálat egy fehérjét mér, amely a tápláltsági állapotot tükrözi, elsősorban a sebészeti beavatkozást megelőzően és utána, vagy ha a páciens kórházban fekvő, vagy kiegészítő táplálásban részesül. Az albumin meghatározást gyakrabban használják a máj vagy a vese megbetegedéseinek a vizsgálatára, vagy annak az esetnek a tanulmányozására, amikor a szervezet nem vesz fel elegendő mennyiségű aminosavat. Az albumint is lehet ugyanakkor a tápláltsági állapot monitorozására használni. Azonban a prealbumin gyorsabban változik, hasznosabb a rövid távú tápláltsági állapotban bekövetkező változás észlelésére, mint az albumin. A mikroalbumin vizsgálat az albuminnak a nagyon kis mennyiségét méri a vizeletben, és jelezheti a vesék állapotának romlását (pl. cukorbetegségben).

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.