Más néven
Plazma metanephrinek
Hivatalos név
Frakcionált plazma szabad metanephrinek (normetanephrin és metanephrin)
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult:
25.04.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Segít diagnosztizálni vagy kizárni a pheochromocytomát (a mellékvese daganatát).

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A vizsgálatot akkor célszerű elvégezni, ha a páciensnél a magas vérnyomás tartós vagy időszakosan fellépő tünetei jelentkeznek. A magas vérnyomás gyakori tünetei az erős fejfájás (különösen a tarkó körül), gyors szívverés és a verejtékezés.
 

Milyen mintára van szükség?

A plazma metanephrinek meghatározásához a kar könyökhajlati vénájából vett vérre. (A metanephrineket gyakran 24 órás gyűjtött vizeletből határozzák meg.) A vizsgálat kérése előtt mindenképpen célszerű egyeztetni a mintavétel körülményeit a vizsgálatot végző laboratóriummal.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A plazma szabad metanephrinek vizsgálata a metanephrin és a normetanephrin mennyiségét méri a vérben. Ezek az anyagok az epinephrinnek (adrenalinnak) és a norepinephrinnek (noradrenalinnak) a metabolitjai (lebomlási termékei). Az epinephrin és a norepinephrin katecholamin hormonok, amelyek a szervezet egészében segítik a véráramlás és a vérnyomás szabályozását, valamint fontos szerepet játszanak a szervezetnek a stresszre adott válaszában. A mellékvese velőállományában (belső részében) termelődnek. (Minden embernek két mellékveséje van. Ezek kicsi, háromszög alakú szervek, amelyek a vesék csúcsainál helyezkednek el.) A mellékvesék által termelt katecholaminok és a lebomlásuk során keletkezett metabolitok (metanephrin és normetanephrin) mind a vérben és a vizeletben normálisan is megtalálhatóak időszakosan kissé változó mennyiségben.
Egy ritka tumor, amelyet pheochromocytomának hívnak, képes nagy mennyiségű katecholamint termelni, amely jelentős mértékű emelkedést eredményez a metanephrin és a normetanephrin koncentrációjában, mind a vérben és a vizeletben is. A pheochromocytomák körülbelül 90 %-a a mellékvesékben képződik, és amíg egy kis számuk rákos elfajulást mutat, addig többségük jóindulatú – nem terjed tovább az eredeti helyéről - bár a legtöbb folyamatosan nő. A pheochromocytomák termelte katecholaminok képesek állandó hypertoniát (magasvérnyomást) fenntartani és/vagy súlyos hypertoniás rohamot (krízist) előidézni. Ez fejfájást, szívdobogásérzést, izzadást, hányingert, szorongást, és esetenként a fülcsengést okozhat. Kezelés nélkül a tünetek rosszabbodhatnak, amint a pheochromocytoma növekszik, és egy idő múlva a magasvérnyomás, amelyet a tumor okozott, károsíthatja a test szerveit, különösen a veséket, és a szívet, valamint emeli az érintett páciensek körében a stroke, vagy a szívroham kialakulásának a kockázatát.

A plazma szabad metanephrinek és a vizelet katecholaminok meghatározásával valószínűsíteni lehet a pheochromocytomák jelenlétét. Bár csak körülbelül 800 esetet diagnosztizálnak évente az Amerikai Egyesült Államokban (a National Cancer Institute szerint), ennek ellenére nagyon fontos diagnosztizálni, és kezelni ezeket a ritka tumorokat, mivel egy potenciálisan gyógyítható formáját okozzák a hypertoniának. A legtöbb esetben a tumorok sebészileg eltávolíthatók, és/vagy kezelhetők jelentős mértékben lecsökkentve a termelődött katecholaminok mennyiségét, lecsökkentve vagy akár meg is szüntetve ezzel a magasvérnyomás tüneteit és az ehhez társuló komplikációkat.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar egyik gyűjtőerébe (vénájába) bevezetett tűn keresztül vért vesznek. A mintavétel előtti előkészítés fontos a pontos plazma szabad metanephrin eredmény szempontjából. Az étrendet és a gyógyszerelést illetően fontos az orvossal történő megbeszélés. Fel kell függeszteni az epinephrin és az epinephrinszerű gyógyszerek használatát legalább egy héttel a vizsgálat előtt, az acetaminophen szedését abba kell hagyni 48 órával előtte, és éhgyomorra kell lenni a mintavételkor (sem ételt sem italt, a víz kivételével nem szabad fogyasztani körülbelül 8-10 órával a vérvételt megelőzően). Különösen fontos, hogy a mintavétel előtt legalább négy órával ne történjen semmiféle koffein, kávé (beleértve a koffeinmentest is), dohány, tea vagy alkohol bevitele. Bár van némi nézeteltérés abban, hogy hogyan kell a mintát specifikusan levenni, gyakran a mintavétel helyén megkérik a pácienst, hogy feküdjön le, és maradjon 15-30 percig nyugodtan a vérvételt megelőzően, valamint a vérvétel során is. A többi lehetőség az, hogy éppen csak leültetik a pácienst egy kicsivel a vérvétel előtt, vagy pihenés nélkül a vérvételt megelőzően.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A plazma szabad metanephrinek meghatározása egy viszonylag új vizsgálat, és így még nincs széleskörű egyetértés a klinikai hasznát illetően. A tanulmányok azt mutatják, hogy a plazma vizsgálatok érzékenyebbek, mint a hagyományos 24 órás vizelet katecholamin meghatározások. Azonban ez az érzékenység együtt jár bizonyos számú fals pozitív eredmény megjelenésével, különösen akkor, ha a vizsgálatot olyan páciens esetében kérik, akinél nem valószínű, hogy a pheochromocytoma jelen van. Ez az oka annak, hogy a plazma szabad metanephrinek meghatározása nem ajánlott szűrővizsgálatként.
A vizsgálat elsődleges haszna a tünetekkel rendelkező páciensek szűrése abból a célból, hogy megállapítsák, vagy kizárják egy pheochromocytoma jelenlétének a valószínűségét. Mivel mind a vér- és a vizeletvizsgálati eredményeket befolyásolhatja a stressz, a koffein, az alkohol és bizonyos gyógyszerek, ezért pozitív eredmény esetén ezekre a tényezőkre is kell gondolni. A fals pozitív eredmény kizárása úgy történik, hogy megváltoztatva vagy minimalizálva a befolyásoló tényezőket megismétlik a vizsgálatot, és így értékelik az eredményt.
Esetenként a vizsgálatot kérhetik tünetmentes páciens esetében is, ha egy más célból elvégzett képalkotó eljárás során mellékvese-tumort mutattak ki, vagy ha a páciensnek határozott személyes vagy családi kórelőzménye van a pheochromocytomát illetően. (Az utóbbi esetben a vizsgálatot az indokolja, hogy egy már kezelt pheochromocytoma ki is újulhat, valamint néhány esetben genetikai kapcsolat is volt a betegségben szenvedők között.)

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A plazma szabad metanephrinek vizsgálatot akkor kérik elsősorban, amikor egy orvosban felmerül a gyanú, hogy egy páciensnek pheochromocytomája van, vagy szeretné kizárni ennek a lehetőségét. Kérhetik azokban az esetekben is, amikor egy betegnek tartós vagy visszatérő hypertoniára utaló tünetei vannak, mint a fejfájás, izzadás, kipirulás, valamint a gyors szívverés. Kérhetik olyankor is, ha egy páciensnek magasvérnyomása van, amely nem reagál a kezelésre (a pheochromocytomás betegek gyakran nem érzékenyek a hagyományos terápiára).
Esetenként a vizsgálatot elvégezhetik abban az esetben is, ha egy páciensnek mellék leletként találnak mellékvese-daganatot, vagy amikor egy páciensnek családi kórelőzménye van a pheochromocytomát illetően. A tesztet használhatják monitorozásra is, amikor egy pácienst korábban pheochromocytomára kezeltek.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

Mivel a plazma szabad metanephrinek vizsgálata egy nagyon érzékeny meghatározás és a pheochromocytoma egy ritka kórkép, ezért az orvos több fals pozitív eredményt láthat a vizsgálat elvégzésekor, mint amennyi valójában van. A teszt negatív prediktív értéke azonban nagyon jó. Ez azt jelenti, hogy ha a szabad metanephrineknek a koncentrációja normális a vérben, akkor nagyon valószínűtlen az, hogy a páciensnek pheochromocytomája van.

Ha a tünetekkel rendelkező páciensnek nagy mennyiségű szabad metanephrin van a vérében, akkor valószínűleg pheochromocytoma van a háttérben. Az orvos ebben az esetben kérhet egy képalkotó eljárást (mint az MRI-t), amely segít felderíteni a tumort(okat). Ha egy tünetmentes páciensnek van tumora, amelyet egy más okból elvégzett képalkotó eljárás során fedeztek fel, és neki jelentősen emelkedett a szabad metanephrin szintje, akkor valószínű, hogy a felfedezett tumor pheochromocytoma.

Ha egy páciensnek tünetekkel vagy anélkül, de csak mérsékelten emelkedett a szabad metanephrin szintje, akkor az orvos, hogy megállapítsa az interferáló tényezőket, megváltoztatja a páciens gyógyszerelését, étrendjét és stresszhelyzetét. Ezt követően megismételtetheti a vizsgálatot, talán a 24 órás gyűjtött vizelet katecholamin meghatározással együtt, abból a célból, hogy megállapítsa a szabad metanephrin szint még mindig magas-e. Ha emelkedettek az értékek, akkor kér egy képalkotó eljárást; ha nem azok, akkor nem valószínű, hogy a páciensnek pheochromocytomája van.

Ha emelkedett a szint egy olyan páciens esetében, akinek előzetesen volt egy pheochromocytomája, akkor valószínűsíthető, hogy vagy a kezelés nem volt elég hatékony, vagy a tumor kiújult.

Mit kell még tudnom? 
A plazma szabad metanephrinek vizsgálata képes abban segíteni, hogy az orvos megállapítsa és diagnosztizálja a pheochromocytomát, de nem alkalmas arra, hogy következtetni lehessen belőle, hogy hol helyezkedik el a tumor (bár többségében a mellékvesében van, a fennmaradó esetekben pedig a hasüregben található). A vizsgálatból szintén nem lehet következtetni arra, hogy a tumor jóindulatú-e (bár a többsége az).

Gyakori kérdések

1. Lehet egynél több pheochromocytomám egyidejűleg?
Igen, különösen akkor, amikor a pheochromocytomát illetően van egy határozott családi kórelőzmény. A páciensnek mind a két mellékveséjében lehet tumor.

2. A kimutatott plazma metanephrin szint korrelál a tumor méretével?
Nem, a vizsgálat nem utal többre a tumor jelenléténél. Még egy nagyon kicsi tumor is képes nagy mennyiségű katecholamint termelni.

3. Valóban szükséges követni az étrendi megszorításokat, és szükséges lefeküdni a vérvételt megelőzően?
Kétségkívül van némi nézeteltérés abban, hogy hogyan kell a mintát specifikusan levenni. Azonban ismert az a tény, hogy a katecholaminoknak a szintjét (és a metabolitjukét) befolyásolja az étrend és a stressz állapot. A vizsgálat pontossága érdekében ki kell küszöbölni az eredményt befolyásoló tényezőket, és a páciensnél - amennyire csak lehetséges - ki kell iktatni a fizikai és érzelmi stresszt.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
E-mail címe