Hivatalos név
Otthon is elvégezhető vizsgálatok
A cikk utoljára módosult: 16.11.2017.
Accordion Title
Otthon is elvégezhető vizsgálatok
 • Bevezetés


  A gyorstesztek alkalmazása egyre bővülő területe a meghatározásoknak. A gyorstesztekre jellemző az egyszerű kivitelezhetőség (a vizsgálat elvégzése nem igényel szaktudást), a gyorsaság (néhány perc alatt leolvasható az eredmény), egyedi vizsgálat (nem végezhető nagy sorozatban). Fontos tudni, hogy a gyorstesztekkel kapott eredmények csak tájékoztató jellegűek! Ennek az az oka, hogy bár az önellenőrzésre használt teszteket a gyártás során bekalibrálják, és általában a tesztek úgynevezett belső kontrollt is tartalmaznak az alkalmazhatóság jelzésére, a kalibráció felhasználás előtti ellenőrzése, a teszt eredményének más módszerekkel kapott eredményekkel való összehasonlítása azonban a felhasználó számára nem lehetséges. A vizsgálati körülmények (hőmérséklet, páratartalom, a felhasználó gondossága, a műszerek tárolása, kezelése, stb.) is jelentősen eltérhetnek az egyes vizsgálatok között, ezért még a számszerű eredményt adó vizsgálati értékeket is kellő óvatossággal szabad értékelni! A készülékeket célszerű a kezelési utasításban előírt időközönként szakszervízben ellenőriztetni, ha szükséges, tisztíttatni, karbantartatni. Ajánlatos a készülékkel mért eredményeket a laboratórium standard módszerrel mért eredményeivel összevetni, jelentős eltérés esetén a készüléket szakszervízben újrakalibráltatni.
  A különböző készülékek illetve a hozzájuk tartozó tesztcsíkok gyakran nagyon hasonlítanak egymáshoz, és az is előfordulhat, hogy illeszkedik egyik csík egy másik készülékbe is. Soha ne végezzenek azonban ilyen "kevert" meghatározásokat, a készülékekbe mindig csak a gyártó illetve a forgalmazó által javasolt, a készülékhez eredetileg tartozó, nem-lejárt határidejű tesztcsíkot alkalmazzák! Ellenkező esetben a mért érték teljesen megbízhatatlan lesz!

   

  A következőkben a leggyakrabban használt, magánszemély által is megvásárolható teszteket soroljuk fel. Vannak köztük olyanok is, amelyeket az orvosi laboratóriumok is használnak gyors kimutatásokhoz illetve meghatározásokhoz, kóros eredmény esetén standardizált vizsgálatokkal ellenőrzik az eredményt. 

 • Glükóz ("Vércukor")

  Milyen esetben alkalmazható:Diabetes (cukorbetegség) ellenőrzésére.

  Cél:vér glükóz szintjének meghatározása.

  Alkalmazás módja:Önállóan elvégezhető.

  Hozzáférés:A vércukormérő készülék, a hozzátartozó tesztcsík vagy szenzor, és az ujjszúrásra alkalmas eszköz a legtöbb patikában megvásárolható. Vényre a vércukormérő és a hozzátartozó tesztcsík kapható támogatással, de csak diabetológiai szakrendelés szakorvosa, illetve annak fél évig érvényes javaslatára a háziorvos írhatja fel. Tesztcsíkot csak inzulin kezelésre szoruló, diabetes mellitus indikációban lehet felírni annak a páciensnek, akinek már írt fel az orvos készüléket. Fontos tudni, hogy inzulinos betegnek is csak akkor írható, ha legalább kétszer szúrja magát naponta. Napi kétszeri inzulinozás esetén 2 doboz (50 db tesztcsík/doboz), háromszorinál 6 doboz, regisztráltan minimum napi négyszeri inzulin adásakor maximum 9 doboz rendelhető.

  Megjegyzés:A diabeteses állapot ellenőrzésére többféle módszer létezik. Az egyik legegyszerűbb, de kevéssé használható eredményt szolgáltató eljárás a vizelet glükóz- és acetontartalmának a meghatározása. Ez megfelelő tesztcsíkkal otthon is könnyen elvégezhető. Sokkal gyakoribbak, és sokkal használhatóbb eredményt adnak a vér glükóz-koncentrációjának meghatározására szolgáló eljárások.  Közismertek azok a vércukormérő készülékek, amelyekhez elegendő 1 csepp ujjbegyből vett vér. Az utóbbi években egyre elterjedtebbek az olyan, általában a csuklóra vagy az ujjakra rögzíthető készülékek, amelyek a bőrön keresztül, infravörös fény alkalmazásával mérik a vérben lévő glükózt, így nincs szükség vérvételre. Van olyan eljárás is, amely különböző testtájakon (felsőkar, csukló, comb) méri a glukózt. Az ilyen eljárás alkalmazásakor tudni kell, hogy a vérben lévő glükóz koncentrációjának hirtelen megváltozásakor (pl. étkezést vagy inzulin-adagolást követően) ez a módszer pontatlanabb a hagyományos, ujjbegyből vett vérmintáénál.

 • Koleszterin

  Milyen esetben alkalmazható:Szív-érrendszeri betegségeknél.

  Cél:vér összkoleszterin koncentrációjának meghatározása.

  Alkalmazás módja:Önállóan elvégezhető.

  Hozzáférés:Vény (és támogatás) nélkül egyes patikákban megvásárolható.

  Megjegyzés:Az összkoleszterint méri, nem ad felvilágosítást a HDL- és LDL-koleszterinről. Az egyéni variabilitás megnehezíti az eredmény kiértékelését. Magas érték esetén keresse fel kezelőorvosát.

 • Luteinizáló hormon (LH)

  Milyen esetben alkalmazható:Ovuláció detektálására.

  Cél:Egy nő legvalószínűbb fogamzásképes időszakának meghatározása.

   

  Alkalmazás módja:Önállóan elvégezhető.

  Hozzáférés: Vény (és támogatás) nélkül egyes patikákban megvásárolható.

  Megjegyzés:Újabban kifejlesztettek olyan kis elektronikus eszközöket is, amelyben az eredmény tárolható, és később is visszanézhető.

 • Humán Choriongonadotropin (hCG), terhességi teszt

  Milyen esetben alkalmazható:Terhességben.

  Cél:A terhesség kimutatása.

   

  Alkalmazás módja:Önállóan elvégezhető.

  Hozzáférés:Vény (és támogatás) nélkül a legtöbb patikában megvásárolható.

  Megjegyzés:A tesztek különbözhetnek érzékenységüket illetően. Vannak olyan tesztek, amelyek kimutatási határa ("cut off" értéke) már 20 IU/mL hCG, vannak olyanok, amelyek ennek tízszeres mennyiségét (200 IU/mL hCG-t) mutatják csak ki. A nagyobb érzékenységűek (20 IU/mL-esek) korábban kimutatják a terhességet, de fals pozitív eredményt is könnyebben adnak, mint a kevésbé érzékenyek (200 IU/mL-esek). A pozitív eredményt minél előbb célszerű szakorvosi és laboratóriumi vizsgálattal megerősíttetni.

 • Széklet vér

  Milyen esetben alkalmazható:Colorectalis carcinoma gyanúja esetén.

  Cél:A gyomor-bélrendszer rejtett vérzésének kimutatása.

   

  Alkalmazás módja:Önállóan elvégezhető.

  Hozzáférés: Vény (és támogatás) nélkül egyes patikákban megvásárolható.

  Megjegyzés:Sok tényező befolyásolja az eredményt. A teszt fajtája (pl. humán specifikus vért, vagy más, a hemoglobinhoz hasonló molekulát is jelez), a vizsgálat előkészítésének illetve elvégzésének módja, a a székletben jelenlévő különböző anyagok (pl. fogínyből vagy az aranyérből származó vér) torzíthatják az eredményt.

 • Prothrombin idő, INR

  Milyen esetben alkalmazható:Antikoaguláns terápia esetén, szív-érrendszeri betegségekben, szélütésben.

  Cél:Az antikoaguláns terápia hatékonyságának követésére.

   

  Alkalmazás módja:Önállóan elvégezhető. A készülék hordozható, kisméretű akkumulátorról működtethető.

  Hozzáférés:Magyarországon 1-1 cég árulja. A készülék és a meghatározáshoz szükséges reagensek és eszközök ára még magas, támogatásban nem részesül, ezért nem terjedt még el.

  Megjegyzés:Mint minden új módszernél, a meghatározás megbízhatósága és az eredmény klinikai értékelhetősége még vizsgálat tárgya. A meghatározás kivitelezését alaposan be kell gyakorolni, és az eredményről minden esetben értesíteni kell a kezelőorvost.

 • Kábítószer-tesztek (Drogtesztek)

  Milyen esetben alkalmazható:Ha felmerül a gyanúja a közelmúltban történt kábítószer-fogyasztásnak. A teszt alkalmazható akkor is, ha valakinél tartós kábítószer-fogyasztásra utaló állapotot lehet megfigyelni.

  Cél:A kábítószerfogyasztás kimutatása.

   

  Alkalmazás módja:Önállóan elvégezhető. Munkavállaló ellenőrzésekor kapott pozitív eredményt laboratóriumi vizsgálattal meg kell erősíteni.

   

  Hozzáférés: Vény (és támogatás) nélkül egyes patikákban megvásárolható.

  Megjegyzés:Az eredményt több tényező (pl. gyógyszerek, bizonyos táplálékok) befolyásolhatják. A vizsgálat kivitelezésekor gondosan be kell tartani a használati utasításban foglaltakat.
  A tesztekből egy- vagy többféle kábítószer kimutatására alkalmas kitet lehet vásárolni.

 • HIV Antitest

  Milyen esetben alkalmazható:HIV-fertőzés gyanúja setén vagy más sexuális úton terjedő betegség (sexually transmitted diseases (STD)) diagnosztizálása mellett.

  Cél:Az AIDS-et okozó HIV-fertőzés kimutatása.

   

  Alkalmazás módja: Csak a mintavétel végezhető el önállóan. A mintát speciális laboratóriumba kell eljuttatni.

  Hozzáférés: Vény (és támogatás) nélkül egyes patikákban megvásárolható. Esetenként a vizsgálatot végző speciális laboratóriumban is kérhető.

  Megjegyzés: A vizsgálat során a laboratórium névtelenséget biztosít, az eredményt azonban - akár pozitív, akár negatív - ajánlatos szakorvossal megbeszélni.

 • Hepatitis C vírus (HCV)

  Milyen esetben alkalmazható:A májműködés zavarakor.

  Cél:Hepatitis C vírus friss vagy korábbi fertőzésének kimutatása.

  Alkalmazás módja: Csak a mintavétel lehet önálló. A mintát a vizsgálatra speciális laboratóriumba kell eljuttatni. A laboratóriumban a párhuzamos vizsgálatot végeznek a Hepatitis C vírus elleni antitest kimutatására.

  Hozzáférés: Vény (és támogatás) nélkül egyes patikákban megvásárolható. Esetenként a vizsgálatot végző laboratóriumban is kérhető.

 • Egyéb otthon is elvégezhető tesztek

  Milyen esetben alkalmazható: Alkalmanként fel-feltűnnek különböző hormonokat, tumor-markert (PSA), csontritkulási paramétereket, sexuális úton terjedő betegségeket, stb. vizsgáló tesztek. 

  Cél: Szűrés az adott paraméterre.

  Alkalmazás módja: Változatos, leginkább immunkromatográfiás elven alapul.

  Hozzáférhetőség: Nem rendszeres, alkalmanként kerülnek be az országba.

  Megjegyzés:Az Orvosi Laboratóriumok Szakmai Kollégiuma az illetékes hatóságokkal közösen folyamatosan felügyeli a különböző tesztek forgalomba hozatalát. A megfelelők árusítását és használatát engedélyezik, a nem-megfelelőkét nem. A tesztek vagy vizsgálatok megvásárlása előtt érdemes tisztázni, hogy rendelkezik-e a vizsgálómódszer illetve a teszt a megfelelő engedéllyel. Előfordulhat, hogy egy készülék forgalomba hozatala engedélyezett, de az általa produkált eredmény nem alkalmazható az orvosi diagnosztikában!

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.