Más néven
B-típusú natriuretikus peptid
proBNP
Hivatalos név
N-terminalis prohormon agyi natriuretikus peptid
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 03.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Segít a szívelégtelenség jelenlétét és súlyosságát diagnosztizálni.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha valakinek szívelégtelenségre utaló tünetei vannak (pl. akadozó légzés, fáradékonyság, kimerültség) és ha valaki szívelégtelenség miatt kezelés alatt áll. 

​​​​​​​Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. Általában piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben levett vér széruma alkalmas a vizsgálatra. Vannak olyan eljárások, amikor alvadásgátolt vérből - pl. zöld kupakos "heparinos" vérből - végzik a vizsgálatot. A speciális igények miatt mindenképpen célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban!

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A vizsgálattal a vérben lévő NT-proBNP (vagy BNP) koncentrációját mérik. Ha a szívet stressz éri, akkor egy prekurzort termel, ez a pro-BNP, amelynek hasadásával az aktív BNP hormon és egy inaktiv darabja, az NT-proBNP szabadul fel. A BNP és az NT-proBNP is főleg a szív bal kamrájában termelődik. (A bal szívkamra a szervezet fő pumpáló kamrája.) Ha a szív valamilyen okból nem képes tökéletesen ellátni feladatát, működése eröltetetté válik, szívelégtelenség lép fel. A proBNP termelése a szív természetes válasza az elégtelen működésre. Nem megfelelő működést jelenthet az alacsony vérnyomás (amikor a szív nem elég erős ahhoz, hogy a szervezet igényének megfelelő oxigéndús vért pumpáljon), az anginás roham (amikor maga a szív nem kap elegendő oxigént), vagy a szív bal kamrájának tartós túlerőltetéséből eredő hipertrófia, amelyet vér és egyéb folyadék felgyülemlése okozhat (pl. tartósan magas vérnyomás esetén). 

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért. Gyermekeknél és időseknél az ujjbegyből, újszülötteknél a sarokból vett vérminta is alkalmazható a vizsgálathoz.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Gyakori kérdések

1. Mennyire gyakori a szívelégtelenség ?
A fejlett államokban meglehetősen gyakori betegség, pl. 5 millió amerikai él ezzel az állapottal, és évente kb. 550.000 új esetet diagnosztizálnak.

2. Hogyan kezelik a szívelégtelenséget?
A kezelésről szóló információért látogassa meg az  American Heart Association’s web site angol nyelvű adatbázist.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.