Más néven
B-típusú natriuretikus peptid
proBNP
Hivatalos név
N-terminalis prohormon agyi natriuretikus peptid
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult:
12.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Segít a szívelégtelenség jelenlétét és súlyosságát diagnosztizálni.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha valakinek szívelégtelenségre utaló tünetei vannak (pl. akadozó légzés, fáradékonyság, kimerültség) és ha valaki szívelégtelenség miatt kezelés alatt áll. 

​​​​​​​Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. Általában piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben levett vér széruma alkalmas a vizsgálatra. Vannak olyan eljárások, amikor alvadásgátolt vérből - pl. zöld kupakos "heparinos" vérből - végzik a vizsgálatot. A speciális igények miatt mindenképpen célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban!

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A vizsgálattal a vérben lévő NT-proBNP (vagy BNP) koncentrációját mérik. Ha a szívet stressz éri, akkor egy prekurzort termel, ez a pro-BNP, amelynek hasadásával az aktív BNP hormon és egy inaktiv darabja, az NT-proBNP szabadul fel. A BNP és az NT-proBNP is főleg a szív bal kamrájában termelődik. (A bal szívkamra a szervezet fő pumpáló kamrája.) Ha a szív valamilyen okból nem képes tökéletesen ellátni feladatát, működése eröltetetté válik, szívelégtelenség lép fel. A proBNP termelése a szív természetes válasza az elégtelen működésre. Nem megfelelő működést jelenthet az alacsony vérnyomás (amikor a szív nem elég erős ahhoz, hogy a szervezet igényének megfelelő oxigéndús vért pumpáljon), az anginás roham (amikor maga a szív nem kap elegendő oxigént), vagy a szív bal kamrájának tartós túlerőltetéséből eredő hipertrófia, amelyet vér és egyéb folyadék felgyülemlése okozhat (pl. tartósan magas vérnyomás esetén). 

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért. Gyermekeknél és időseknél az ujjbegyből, újszülötteknél a sarokból vett vérminta is alkalmazható a vizsgálathoz.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Gyakori kérdések

1. Mennyire gyakori a szívelégtelenség ?
A fejlett államokban meglehetősen gyakori betegség, pl. 5 millió amerikai él ezzel az állapottal, és évente kb. 550.000 új esetet diagnosztizálnak.

2. Hogyan kezelik a szívelégtelenséget?
A kezelésről szóló információért látogassa meg az  American Heart Association’s web site angol nyelvű adatbázist.

Kapcsolódó oldalak

Laboratóriumi vizsgálatok

Szív-markerek

Betegségek és állapotok

 

Internetes oldalak magyarul

 

Internetes oldalak idegen nyelven

Agency for Health Care Policy and Research
American Heart Association

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
E-mail címe