Más néven
LDL alosztályok
NMR részecske vizsgálat
LDL-P
sdLDL
LDL al-frakció
HDL alosztályok
HDL al-frakciók
LDL részecske méret
LDL érték
LDL részecske szám
LDL mintázat
Hivatalos név
Alacsony-sűrűségű lipoprotein al-frakció profil
A cikk utoljára módosult: 08.01.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A szív- és érrendszeri  betegség (CVD) kockázatának az értékelését segíti.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor az Ön személyes és/vagy családi kórtörténetében fiatal korban kialakuló szív- és érrendszeri betegség szerepel; amikor az alacsony-sűrűségű lipoprotein koleszterin (LDL-C) teszt eredménye az egészséges tartományban van, de orvosa úgy gondolja, hogy ennek ellenére fokozott Önnél a a szívbetegség kialakulásának a kockázata; néha a zsír-csökkentő kezelés és/vagy életmód-változtatás hatékonyságának az ellenőrzése során.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs speciális teendő.

Accordion Title
Vizsgálati minta
 • Mit vizsgálunk?

  Az alacsony-sűrűségű lipoproteinek (LDL) olyan részecskék, amelyek a szervezetben a zsírokat szállítják. Minden ilyen részecske fehérje, koleszterin, triglicerid, és foszfolipid molekulák kombinációjából áll. Ahogy a vérben keringenek, összetételük változik. Egyes molekulákat leadnak, míg másokat felvesznek. Ennek eredményeként a lipoprotein részecskék tulajdonságai a nagytól és „bolyhostól” a kicsi és sűrűig változhat. Az LDL részecske (partikulum) vizsgálat a vérben a különböző tulajdonságú részecskék egymáshoz viszonyított mennyiségét adja meg. Ezt gyakran al-frakció vizsgálatnak is nevezik.

  A hagyományos zsírvizsgálat során a vérben jelen levő LDL koleszterin (LDL-C) mennyiségét határozzák meg, de nem értékelik az LDL részecskék számát (LDL-P). Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy ha a kicsi,sűrű LDL részecskék (sdLDL) száma nagyobb, az gyulladással jár és nagyobb valószínűséggel okoz érelmeszesedést (ateroszklerózist), mintha kevesebb könnyű és „bolyhos” LDL részecske van jelen. A kutatók úgy gondolják, hogy az sdLDL fokozott száma lehet az egyik oka annak, ha valakinél szívinfarktus lép fel annak ellenére, hogy az összkoleszterin és LDL koleszterin koncentráció értéke nem különösebben magas.

  Nem egyértelmű, hogy az LDL al-frakciók rutinszerű vizsgálata mennyire segíti a szívbetegség kockázatának a becslését, vagy hogy van-e valamilyen hatása a kezeléssel kapcsolatos döntésekre. A National Lipid Association Annual Summary of Clinical Lipidology szervezet 2015-ös jelentésében hivatkoznak arra, hogy potenciálisan használható válogatott betegcsoportban az alfrakciók vizsgálata, azonban több klinikai kutatásra van szükség az LDL al-frakciók végső értékének a meghatározásához és annak az eldöntéséhez, hogyan kell az eredményeket használni. Az LDL al-frakció és az LDL-P vizsgálatok eredményeinek a használatára vonatkozó ajánlások az aktuálisan zajló vizsgálatok eredményeként alakulnak ki, melyek közé tartozik:

  • A JUPITER nevű klinikai vizsgálat eredményei; ennél a szív- és érrendszeri  betegség (CVD) kezelését vizsgálják és összefüggést találtak a betegség és LDL al-frakciók között

  • Több, testmozgással kapcsolatos vizsgálat eredményének az áttekintése során kapcsolatot igazoltak a testmozgás, a kis LDL részecskék számának a csökkenése, valamint a szív- és érendszeri betegségek kockázatának a mérséklése között

  • Egy vizsgálat kapcsolatot mutatott ki a betegség súlyosbodása és a kis LDL részecskék számának az emelkedése között. A részecskéket többféle módon vizsgálták, így ultracentrifugálással (a részecskéket sűrűségük alapján különítették el), poliakrilamid gradiens gél elektroforézissel (töltés és méret alapján való elkülönítés) és NMR (magmágneses rezonancia) spektroszkópiával (ami a részecskéket összetételük szerint méri)

  • Az AACC Lipoprotein és Vascular Diseases Division Working Group on Best Practices munkacsoport 2013-ban összehasonlította az apolipoprotein B (Apo B) és az LDL-P-t abból a szempontból, hogyan jelzik az aterogén részecskeszámot. A csoport arra a következtetésre jutott, hogy mind a két teszt közel azonos mértékben képes meghatározni a szív- és érrendszeri betegség kockázatát; mind a kettő az LDL-C-nél jobban teljesített. A csoport támogatta, hogy a szív- és érrendszeri betegség kockázat szűrésének és a kezelési irányelveknek a része legyen az Apo B vagy LDL-P mérése, azonban előnyben részesítette az Apo B vizsgálatot, mivel számos más ok mellett könnyebben elérhető. (lásd Források) Megjegyzés: az Apo B-t az LDL-P-t potenciálisan helyettesítő markernek tekintik, mivel az Apo B az összes LDL és nagyon alacsony-sűrűségű lipoprotein (VLDL) részecskében jelen van.

  • Európai embereknél az LDL al-frakciók genetikai elemzése és az ehhez kötődő terápiával kapcsolatos felmérés kimutatta, hogy az LDL al-frakciók genetikai szabályozása eltér az össz LDL-étől.

  Az embereknél az sdLDL részecskék számát részben meghatározza a genetikai állomány, részben a nem (a férfiaknál nagyobb az sdLDL szám, mint nőknél), és részben az életmód és az ember általános egészségi állapota. Bizonyos betegségek és állapotok, például a cukorbetegség (diabétesz) és a magas vérnyomás esetén nagyobb az sdLDL szám.

  Ahogy azt fentebb is említettük, számos módszert, így ultracentrifugálást, poliakrlimaid gradiens gélelektroforézist és NMR spektroszkópiát használnak a lipoprotein al-frakciók meghatározására.

  Általában előre meg lehet mondani, hogy valakinél magas-e az sdLDL részecskék száma, ha megmérik a triglicerid és nagy-sűrűségű lipoprotein koleszterin (HDL-C) szinteket. Ezeket a teszteket jellegzetesen a lipid profil részeként végzik. Azok az emberek, akiknek magas a triglicerid és alacsony a HDL-C szintje, általában nagyobb az sdLDL száma. Általában nagyobb az sdLDL szám, ha a triglicerid szint magasabb, mint 1,35 mmol/L és az HDL-C szint férfiaknál alacsonyabb, mint 1,036 mmol/L, nőknél alacsonyabb, mint 1,295 mmol/L.

  Egyéb lipoprotein részecskék, például a HDL és VLDL esetében is el lehet végezni az al-frakciók vizsgálatát, azonban ezekre a vizsgálatokra elsősorban kutatási célból kerül sor és így nem tartoznak ehhez a részhez.

 • Hogyan történik a mintavétel?

  A vérmintát a kar egyik könyökhajlati vénájába vezetett mintavételi tűn keresztül veszik.

  MEGJEGYZÉS: Ha az orvosi vizsgálatok során Ön vagy bárki szorong, aggódik vagy fél a vizsgálattól, akkor célszerű elolvasnia alábbi cikkeket: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése,Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

  Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban.

  ​​​​​​​

 • Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

  Az aktuális előírások szerint a vérzsír szintek vizsgálatát éhomi állapotban kell végezni. A vizsgálat előtti 9 ‑ 12 órában csak víz fogyasztása megengedett. Kezelőorvosa vagy a laboratórium utasításai szerint járjon el.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Mire való a vizsgálat?

  Az alacsony-sűrűségű lipoprotein részecske (LDL részecske vagy LDL-P) vizsgálat az LDL részecskéket számuk, méretük, sűrűségük, és/vagy elektromos töltésük alapján értékeli. A szívbetegség kockázatára vonatkozóan hasznos információt nyújthat azoknál a személyeknél, akiknek a személyes vagy családi kórtörténetében fiatal korban bekövetkező szívbetegség szerepel; különösen akkor, ha az összkoleszterin és az LDL koleszterin (LDL-C) értékek nem emelkedtek számottevően. Az LDL al-frakció vizsgálatát jellegzetesen a lipid profillal együtt vagy azt követően végzik.

  Míg sok embernél az LDL-C jól jelzi a szív- és érrendszeri  betegség (CVD) kockázatát, a kutatások kimutatták, hogy vannak olyanok, akiknél egészséges LDL-C szintek ellenére is fokozott a szív- és érrendszeri betegség kockázata. Hasonlóképp egyes krónikus  betegségekben, például cukorbetegség (diabétesz) esetén is fokozott a kockázat akkor is, ha az LDL-C szintje normális. Ezekben az esetekben javasolt, hogy az LDL részecskék számát és/vagy méretét kiegészítésképpen határozzák meg és vegyék figyelembe a szív- és érrendszeri betegségek kockázat becslésekor. Ilyenkor a lipoprotein al-frakció mérési eredményt használhatják az adott személy szív- és érrendszeri betegsége kockázatának a további értékelésére.

  Az LDL-P tesztet esetenként azért is kérhetik, hogy így ellenőrizzék, mennyire hatékonyan csökkenti a kezelés a kis, sűrű LDL részecskék (sdLDL) számát.

  Az LDL al-frakció vizsgálatát klinikai körülmények között már használták, míg a VLDL vagy HDL al-frakció vizsgálatát döntően csak kutatási célból végzik el. Ennek oka, hogy az LDL koleszterinszintet a szívbetegség elsődleges kockázati faktorának tartják és intenzívebben kutatták és fejlesztették az LDL mérést.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A vizsgálatot a szívbetegség kockázatának általános értékelésének a részeként kérhetik akkor, ha valakinél a személyes vagy a családi kórtörténetben korai szív- és érrendszeri  betegség (CVD) szerepel – különösen akkor, ha az illetőnél a szokásos jól ismert kockázati faktorok, például a magas koleszterin, magas LDL koleszterin, magas triglicerid, alacsony HDL koleszterin, dohányzás, túlsúly, mozgásszegény életmód, diabétesz, és/vagy magas vérnyomás nincs jelen.

  Ha valakinek nagy az LDL-P értéke és/vagy sok a kis, sűrű LDL részecskéje és nála vérzsírszint csökkentő kezelésre vagy életmód változtatásra kerül sor, az egyéb vérzsírszint-vizsgálatok mellett az orvos kérheti az LDL lipoprotein alfrakció vizsgálatot is, hogy ellenőrizze a kezelés hatékonyságát.

  Bár általánosságban nem javasolt szűrőtesztként, néhány orvos az LDL-P-t egyéb szívbetegség kockázatát felmérő tesztekkel együtt kéri, amikor megpróbálja meghatározni valakinél a szív- és érrendszeri betegség kialakulásának az általános kockázatát.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  Az LDL-P vizsgálat eredményeit meghatározza a használt módszer és leletformátum mellett az illető összkoleszterin, LDL-C, VLDL, és/vagy HDL koleszterin szintje. Mivel a különböző módszerek az LDL alosztályokat a eltérő fizikai tulajdonságok  (részecskeszám, -méret, sűrűség, és/vagy elektromos töltés) alapján különítik el, a különböző módszerekkel vagy különböző laboratóriumokban kapott eredmények közvetlenül nem hasonlíthatók össze.

  Általában az eredményt a lipidprofil tükrében és az egyéb kockázati tényezők fényében értékelik:

  • Ha valakinél döntően kis, sűrű LDL (sdLDL) részecskék vannak jelen és fokozott az LDL-P, az arra utal, hogy a szív- és érrendszeri  betegség kockázata nála meghaladja az összLDL-hez társuló kockázatot.

  • Ha valakinek kizárólag nagy „bolyhos” LDL részecskéi vannak és alacsonyabb az LDL-P, akkor ez nem utal a hagyományos tényezőkön túl további kockázatra.

 • Mit kell még tudnom?

  Nem szabad elfelejteni, hogy a lipoprotein al-frakció és az LDL al-frakció vizsgálata (csakúgy, mint az egyéb zsírszintek vizsgálata és szívbetegség kockázati faktor vizsgálata) nem diagnosztikus értékű. Célja, hogy meghatározza valakinél a szív- és érrendszeri betegség statisztikai kockázatát, de az adott betegnél nem tudja előre megmondani, kialakul-e és, ha igen, mennyire lesz súlyos a betegség.

Accordion Title
Gyakori kérdések

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.