Más néven
Antikardiolipin ellenanyagok
aCL ellenanyag
Hivatalos név
Kardiolipin ellenanyagok, IgG, IgM, és IgA
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 26.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Segít kivizsgálni a kóros vérrög kialakulások valamint az ismétlődő abortuszok okát. A vizsgálat az antifoszfolipid szindróma kivizsgálásának része is lehet.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A vizsgálatot akkor szokták elvégezni, ha valakinek egy vagy több megmagyarázhatatlan eredetű vénás vagy artériás trombotikus eseménye volt. Gyakran kérik a vizsgálatot azoknál a nőknél is, akiknek ismétlődő abortuszai voltak, különösen ha ezek a második vagy a harmadik trimeszterben fordultak elő.

 

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükséges.
A meghatározáshoz attól függően, hogy melyik antitestet, milyen céllal és milyen módszerrel kívánják meghatározni, natív vérre (piros- vagy sárga-kupakos /"géles"/ csőben) vagy vérplazmára van szükség. A vérplazma úgy nyerhető, hogy a vérmintánál meg kell akadályozni a bealvadást, ezért a vért citrátot tartalmazó ("kék kupakos") csőbe veszik le. A levételt követően a csőben lévő vért azonnal alaposan át kell forgatni (nem összerázni!), hogy az alvadásgátló hatása érvényesüljön!
A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A vizsgálatokkal a kardiolipin ellenanyagok 3 osztályát (IgG, IgM, és/vagy IgA) mutatják ki.  Az ellenanyagokat az immunrendszer termeli válaszként az észlelt fenyegetésre; ezek a fehérjék az antifoszfolipid ellenanyagok leggyakoribb formái . Szerzett auto-antitestek, amelyek - még nem teljesen feltárt módon - befolyásolhatják a szervezet véralvadást szabályozó képességét.

A kardiolipinek és más rokon foszfolipedek olyan lipid molekulák, amelyek főként a sejtekeket határoló membránokban és a vérlemezkékben fordulnak elő. Fontos szerepet játszanak a véralvadás folyamatában. Ha ellenanyagok képződnek a kardiolipinekkel szemben, akkor azok megnövelik az érintett beteg kockázatát a kóros, nemkívánatos vérrögök (trombusok) kialakulásra mind az artériákban, mind a vénákban. A kardiolipin ellenanyagok csökkent vérlemezke/trombocita számhoz társulnak (trombocitopénia) és ismétlődő abortusz kockázatával járnak (különösen a második és harmadik trimeszterben).

A kardiolipin ellenanyagok gyakran előfordulnak egyes autoimmun rendellenességekben, mint a Szisztémás  Lupus Erythematosus (SLE), és más antifoszfolipid ellenanyagokkal együtt mint a Lupus antikoaguláns. Átmenetileg megjelennek akut fertőzéses betegekben (pl. HIV/AIDS), némely tumorféleségnél, de gyógyszeres kezelésekben is (mint a dilatin, penicillin vagy a procainamid kezelésekben). Megjelenésük valószínűsége az életkorral nő, gyakran különösebb tünet nélkül mérhető idősekben. Amikor a páciensnek trombus képződése,  ismétlődő abortusza, trombocitopéniája  és kardiolipin ellenanyagai (és/vagy más antifoszfolipid ellenanyagok) vannak, akkor a diagnózis leginkább Antifoszfolipid Szindróma (APS).  Az APS lehet elsődleges (alapot képező autoimmun rendellenesség nélkül) vagy másodlagos (diagnosztizált autoimmun rendellenességgel). 

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Accordion Title
Vizsgálatok
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  Az  IgG és IgM kardiolipin ellenanyag meghatározásokat gyakran azért kérik, hogy megállapíthassák a kóros vérrög kialakulás, az ismétlődő abortuszok és/vagy a trombocitopénia okát. Kérhetik a Lupus antikoaguláns vizsgálatával együtt azért, hogy segítsenek kivizsgálni a megnyúlt APTI (aktivált parciális tromboplasztin idő) okát, különösen akkor, ha a klinikai leletek azt sugallják, hogy a betegnek SLE-je vagy más autoimmun rendellenessége van. Ha az elsődleges, IgM és IgG eredmények nem mutatnak kóros eltérést és a gyanú még mindig fenáll, akkor az IgA kardiolipin ellenanyag meghatározása is szóba jöhet.Ha sikerül kimutatni egy vagy több osztályba tartozó kardiolipin ellenanyagot, akkor a vizsgálatokat az adott ellenanyagokra minimum hat hét elteltével megismétlik annak megállapítására, hogy az ellenanyagok jelenléte állandó-e vagy ideiglenes. Ha egy ismert autoimmun rendellenességű beteg vizsgálati eredménye kardiolipin ellenanyagokra negatív, akkor később célszerű ismét elvégezni ebben az irányban a vizsgálatokat, mivel ezek az ellenanyagok később is kialakulhatnak.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A kardiolipin ellenanyag meghatározását leginkább akkor kérik, ha a betegnek trombotikus eseményre utaló tünetei vannak. Ilyen tünetek lehetnek pl. a végtagok fájdalma és duzzanata, akadozó légzés vagy fejfájások. Akkor is kérhetik a vizsgálatot, ha egy nőnek - nem ismert okból - ismétlődő abortuszai voltak. Kérhetik Lupus antikoaguláns vizsgálattal a megnyúlt APTI okának kivizsgálására. Ha IgG, IgM, és/vagy IgA kardiolipin  ellenanyagot mutatnak ki, akkor a vizsgálatot általában néhány héttel később megismétlik, hogy megállapítsák, az ellenanyag  jelenléte ideiglenes vagy állandó.

  Ha kardiolipin ellenanyagot nem sikerül kimutatni egy autoimmun betegséggel (pl. SLE-vel) diagnosztizált betegben, akkor a későbbiekben ismét kérhetik vizsgálatot az ellenanyag(ok) esetleges megjelenésének szűrésére.

 • Mit jelent az eredmény?

  Egy negatív eredmény csak azt jelenti, hogy a vizsgált kardiolipin osztály (IgG, IgM, és/vagy IgA) nincs jelen abban az időben. 
  A kardiolipin ellenyagok a leggyakoribb antifoszfolipid ellenanyagok, megjelenésük nem ritka fertőzésekkor, bizonyos gyógyszerek szedésekor, vagy - tünet nélkül is - idős személyekben. Ezekben az esetekben a mérhető ellenanyagszint rendszerint alacsony vagy csak mérsékelt emelkedést mutat, ilyenkor is érdemes azonban az eredményt összevetni a páciens tüneteivel és a többi klinikai információval.

  Ha egy vagy több osztályú kardiolipin ellenanyag emelkedett vagy magas szintje a 6-8 héttel későbbi ismétléskor is magasnak adódik, akkor ez az ellenanyag(ok) folyamatos jelenlétére utal.

 • Mit kell még tudnom?

  Esetenként a kardiolipin ellenanyag meghatározását akkor is kérik, ha valakinek a VDRL/RPR módszerrel végzett szifilisz vizsgálati eredménye pozitív volt. Ennek az az oka, hogy a fenti módszerek esetében a reagensek (kémiai anyagok) foszfolipideket tartalmaznak, és ezek a kardiolipin ellenanyaggal rendelkező betegekben álpozitív eredményt adhatnak.

  Újabban az antifoszfolipid ellenanyagok kimutatására az antikardiolipin helyett a specifikusabb anti humán beta2-glycoprotein I (ß2-GPI) vizsgálatot ajánlják. Ez a a meghatározás azonban még nem terjedt el az orvosi laboratóriumokban.

Accordion Title
Gyakori kérdések

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?