Más néven
Antikardiolipin ellenanyagok
aCL ellenanyag
Hivatalos név
Kardiolipin ellenanyagok, IgG, IgM, és IgA
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult:
15.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Segít kivizsgálni a kóros vérrög kialakulások valamint az ismétlődő abortuszok okát. A vizsgálat az antifoszfolipid szindróma kivizsgálásának része is lehet.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A vizsgálatot akkor szokták elvégezni, ha valakinek egy vagy több megmagyarázhatatlan eredetű vénás vagy artériás trombotikus eseménye volt. Gyakran kérik a vizsgálatot azoknál a nőknél is, akiknek ismétlődő abortuszai voltak, különösen ha ezek a második vagy a harmadik trimeszterben fordultak elő.

 

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükséges.
A meghatározáshoz attól függően, hogy melyik antitestet, milyen céllal és milyen módszerrel kívánják meghatározni, natív vérre (piros- vagy sárga-kupakos /"géles"/ csőben) vagy vérplazmára van szükség. A vérplazma úgy nyerhető, hogy a vérmintánál meg kell akadályozni a bealvadást, ezért a vért citrátot tartalmazó ("kék kupakos") csőbe veszik le. A levételt követően a csőben lévő vért azonnal alaposan át kell forgatni (nem összerázni!), hogy az alvadásgátló hatása érvényesüljön!
A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A vizsgálatokkal a kardiolipin ellenanyagok 3 osztályát (IgG, IgM, és/vagy IgA) mutatják ki.  Az ellenanyagokat az immunrendszer termeli válaszként az észlelt fenyegetésre; ezek a fehérjék az antifoszfolipid ellenanyagok leggyakoribb formái . Szerzett auto-antitestek, amelyek - még nem teljesen feltárt módon - befolyásolhatják a szervezet véralvadást szabályozó képességét.

A kardiolipinek és más rokon foszfolipedek olyan lipid molekulák, amelyek főként a sejtekeket határoló membránokban és a vérlemezkékben fordulnak elő. Fontos szerepet játszanak a véralvadás folyamatában. Ha ellenanyagok képződnek a kardiolipinekkel szemben, akkor azok megnövelik az érintett beteg kockázatát a kóros, nemkívánatos vérrögök (trombusok) kialakulásra mind az artériákban, mind a vénákban. A kardiolipin ellenanyagok csökkent vérlemezke/trombocita számhoz társulnak (trombocitopénia) és ismétlődő abortusz kockázatával járnak (különösen a második és harmadik trimeszterben).

A kardiolipin ellenanyagok gyakran előfordulnak egyes autoimmun rendellenességekben, mint a Szisztémás  Lupus Erythematosus (SLE), és más antifoszfolipid ellenanyagokkal együtt mint a Lupus antikoaguláns. Átmenetileg megjelennek akut fertőzéses betegekben (pl. HIV/AIDS), némely tumorféleségnél, de gyógyszeres kezelésekben is (mint a dilatin, penicillin vagy a procainamid kezelésekben). Megjelenésük valószínűsége az életkorral nő, gyakran különösebb tünet nélkül mérhető idősekben. Amikor a páciensnek trombus képződése,  ismétlődő abortusza, trombocitopéniája  és kardiolipin ellenanyagai (és/vagy más antifoszfolipid ellenanyagok) vannak, akkor a diagnózis leginkább Antifoszfolipid Szindróma (APS).  Az APS lehet elsődleges (alapot képező autoimmun rendellenesség nélkül) vagy másodlagos (diagnosztizált autoimmun rendellenességgel). 

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Accordion Title
Vizsgálatok
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  Az  IgG és IgM kardiolipin ellenanyag meghatározásokat gyakran azért kérik, hogy megállapíthassák a kóros vérrög kialakulás, az ismétlődő abortuszok és/vagy a trombocitopénia okát. Kérhetik a Lupus antikoaguláns vizsgálatával együtt azért, hogy segítsenek kivizsgálni a megnyúlt APTI (aktivált parciális tromboplasztin idő) okát, különösen akkor, ha a klinikai leletek azt sugallják, hogy a betegnek SLE-je vagy más autoimmun rendellenessége van. Ha az elsődleges, IgM és IgG eredmények nem mutatnak kóros eltérést és a gyanú még mindig fenáll, akkor az IgA kardiolipin ellenanyag meghatározása is szóba jöhet.Ha sikerül kimutatni egy vagy több osztályba tartozó kardiolipin ellenanyagot, akkor a vizsgálatokat az adott ellenanyagokra minimum hat hét elteltével megismétlik annak megállapítására, hogy az ellenanyagok jelenléte állandó-e vagy ideiglenes. Ha egy ismert autoimmun rendellenességű beteg vizsgálati eredménye kardiolipin ellenanyagokra negatív, akkor később célszerű ismét elvégezni ebben az irányban a vizsgálatokat, mivel ezek az ellenanyagok később is kialakulhatnak.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A kardiolipin ellenanyag meghatározását leginkább akkor kérik, ha a betegnek trombotikus eseményre utaló tünetei vannak. Ilyen tünetek lehetnek pl. a végtagok fájdalma és duzzanata, akadozó légzés vagy fejfájások. Akkor is kérhetik a vizsgálatot, ha egy nőnek - nem ismert okból - ismétlődő abortuszai voltak. Kérhetik Lupus antikoaguláns vizsgálattal a megnyúlt APTI okának kivizsgálására. Ha IgG, IgM, és/vagy IgA kardiolipin  ellenanyagot mutatnak ki, akkor a vizsgálatot általában néhány héttel később megismétlik, hogy megállapítsák, az ellenanyag  jelenléte ideiglenes vagy állandó.

  Ha kardiolipin ellenanyagot nem sikerül kimutatni egy autoimmun betegséggel (pl. SLE-vel) diagnosztizált betegben, akkor a későbbiekben ismét kérhetik vizsgálatot az ellenanyag(ok) esetleges megjelenésének szűrésére.

 • Mit jelent az eredmény?

  Egy negatív eredmény csak azt jelenti, hogy a vizsgált kardiolipin osztály (IgG, IgM, és/vagy IgA) nincs jelen abban az időben. 
  A kardiolipin ellenyagok a leggyakoribb antifoszfolipid ellenanyagok, megjelenésük nem ritka fertőzésekkor, bizonyos gyógyszerek szedésekor, vagy - tünet nélkül is - idős személyekben. Ezekben az esetekben a mérhető ellenanyagszint rendszerint alacsony vagy csak mérsékelt emelkedést mutat, ilyenkor is érdemes azonban az eredményt összevetni a páciens tüneteivel és a többi klinikai információval.

  Ha egy vagy több osztályú kardiolipin ellenanyag emelkedett vagy magas szintje a 6-8 héttel későbbi ismétléskor is magasnak adódik, akkor ez az ellenanyag(ok) folyamatos jelenlétére utal.

 • Mit kell még tudnom?

  Esetenként a kardiolipin ellenanyag meghatározását akkor is kérik, ha valakinek a VDRL/RPR módszerrel végzett szifilisz vizsgálati eredménye pozitív volt. Ennek az az oka, hogy a fenti módszerek esetében a reagensek (kémiai anyagok) foszfolipideket tartalmaznak, és ezek a kardiolipin ellenanyaggal rendelkező betegekben álpozitív eredményt adhatnak.

  Újabban az antifoszfolipid ellenanyagok kimutatására az antikardiolipin helyett a specifikusabb anti humán beta2-glycoprotein I (ß2-GPI) vizsgálatot ajánlják. Ez a a meghatározás azonban még nem terjedt el az orvosi laboratóriumokban.

Accordion Title
Gyakori kérdések
Kapcsolódó oldalak

Laboratóriumi vizsgálatok

 Antiphospholipid antitestek, Lupus Anticoagulant

Betegségek és állapotok

 

Internetes oldalak magyarul

 

Internetes oldalak idegen nyelven

Antiphospholipid Antibodies, The Lupus Foundation of America
The Thrombophilias and Pregnancy. March of Dimes, Professionals and Researchers

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
E-mail címe