Más néven
HPV-DNS
Hivatalos név
Genitális humán papillomavírus
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 26.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A HPV-fertőzés szűrésére, amelynek egyes típusai kapcsolatba hozhatóak a méhnyakrákkal.

 

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Szexuálisan aktív embereknél, ha HPV-fertőzésre utaló tünetek jelentkeznek (pl. genitális szemölcs), 30 évnél idősebb korban, vagy a normáltól eltérő citológiai vizsgálati eredmény esetén.

Milyen mintára van szükség?

A méhnyak környékéről vett sejtminta szükséges.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Ajánlott, hogy a vizsgálatot megelőző 2 napon ne alkalmazzon hüvelyöblítést, ne használjon tampont vagy hüvelykrémet, dezodoráló szereket vagy gyógyszereket. Javasolhatják, hogy a vizsgálat előtt 24-48 óráig tartózkodjon a szexuális élettől. Menstruáció esetén halassza el a vizsgálatot. Lehet, hogy a vizsgálat (mintavétel) ki előtt kell ürítenie a húgyhólyagját.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A HPV-vizsgálat a nagy kockázatú humán papillomavírus-fertőzés bizonyítékát keresi. A HPV egy kb. 100 típusból álló víruscsoport, amely a bőrön és a genitáliákon szemölcsszerű kinövéseket (ún. condylomákat) okoz. Előfordulása a fiatal férfiaknál és nőknél a legjellemzőbb. A legtöbb HPV-fertőzés rövid életű, és többnyire jóindulatú. Bizonyos HPV-típusok (pl. HPV-16, HPV-18, HPV-31 és HPV-45) azonban nagy kockázatot jelentenek. Ezek legtöbbször nem okoznak látható szemölcsöket, viszont tartósan a szervezetben maradnak és összefüggésbe hozhatók a méhnyak- és egyéb genitális rákfajtákkal. Eredetileg a HPV-fertőzést abnormális sejtelváltozásként észlelték citológiai keneteknél, amikor a méhnyak (a méh alsó része) rákosodását, vagy az ezt előidéző körülményeket vizsgálták. A méhnyakról vett sejteknél a „kismértékű” sejtelváltozás HPV-fertőzésre utalhat, de mivel nincs egyértelmű különbség a különböző vírus okozta elváltozások között, ezért nem lehet megállapítani, hogy az alacsony vagy a nagy kockázatú típus van jelen.
A rendellenes elváltozásokat kimutató citológiai vizsgálat mellett a méhnyakrákszűrés (és nyomon követés) kiegészítő eszközeként egyre szélesebb körben elfogadott egy nemrégiben kifejlesztett HPV-DNS-teszt. A vizsgálathoz ugyanolyan minta szükséges, mint a citológiához. A módszerrel a 13 leggyakoribb, nagy kockázatú HPV-típus mutatható ki, de a módszer nem alkalmas a pontos vírusazonosításra. Szükség esetén egy másik módszerrel további DNS-vizsgálatok végezhetők annak érdekében, hogy megállapítsák, pontosan melyik HPV-típus(ok) van(nak) jelen.

Hogyan történik a mintavétel?
Nőgyógyászati vizsgálat során sejtmintát vesznek a méhnyak területéről faspatula, mintavevő tampon vagy egy kis ún. citológiai kefe segítségével; HPV-DNS-vizsgálathoz a mintát speciális tartósító folyadékba teszik.

 

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
30 év alatti nőknél a medencevizsgálat és a citológiai vizsgálat jelenti az elsődleges méhnyakrák-szűrővizsgálatot. Amennyiben a vizsgálat olyan rendellenes elváltozást mutat, amelyet nagy kockázatú HPV okozhat, akkor ismétlővizsgálatként kérhetik a HPV-DNS-tesztet. Ez utóbbi szűrővizsgálat elvégzése nem rutinszerű ebben a korcsoportban, mivel a HPV igen gyakori, és alig okoz rákos megbetegedést 30 éves kor alatt.
Az Amerikai Szülész- és Nőgyógyász Kamara (ACOG) 2003. augusztusában kidolgozott irányelvében javasolta, hogy a 30 évesnél idősebb nőknek a medencevizsgálat és citológiai vizsgálat kiegészítéseként ajánlják fel a HPV-DNS-teszt elvégzését is. Ha a vizsgált nő HPV- DNS- és a citológiai vizsgálat eredménye negatív, továbbá nincs a háttérben olyan meghúzódó betegség, mint pl. HIV-fertőzés vagy immunhiány, akkor az irányelv szerint 3 éven belül nem szükséges újabb citológiai és HPV-DNS-vizsgálatot végezni.
Gyakrabban kérhetik a citológiai és HPV-DNS- vizsgálatot azoknál a pácienseknél, akiknek HPV-tesztje pozitív lett, vagy akiknél rendellenes sejtelváltozást találtak, illetve akik HIV-fertőzöttek vagy immunhiányos állapotban vannak.

A vizsgálat során az orvos olyan kinövéseket, szemölcsöket és egyéb sérüléseket is észlelhet, amelyek további vizsgálatot igényelhetnek. Néhány olyan – egyébként nem látható – csomót is fel lehet fedezni a genitáliák szöveteiben akkor, ha az ún. kolposzkópos vizsgálat előtt ecetsavat használunk a fertőzésgyanús területeken. Ez az eljárás a fertőzött területeket kifehéríti.

A méhnyakból a citológiai mellett ún. biopsziás eljárással szövetmintát is vehetnek mikroszkópos vizsgálat céljára. Ha a citológiai vagy szövettani vizsgálat olyan körülményeket jelez, amelyek később rák kialakulásához vezethetnek (ún. intraepitheliális neoplasia), akkor a HPV-DNS-teszttel kimutatható, hogy a betegnél fennáll-e a nagy-kockázatú HPV- fertőzés, amely kezelés nélkül növelheti a rák kialakulásának esélyét.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Az egyszerre több partnerrel rendelkező, szexuálisan aktív nőknél, vagy akiknek partnere másokkal is fenntart szexuális kapcsolatot, rendszeresen kell vizsgálni a nemi úton terjedő betegségeket, beleértve a HPV-t. Az Amerikai Rákbetegségek Társasága azt javasolja, hogy a 18 év feletti, ill. szexuálisan aktív nőknél évente célszerű citológiai vizsgálatot végezni, hogy kiszűrhessék a rákos vagy rák kialakulását elősegítő eseteket. Ha a vizsgálat olyan rendellenes elváltozást jelez, amelyet nagy kockázatú HPV okozhat, akkor követővizsgálatként kérhetik a  HPV-DNS-teszt elvégzését.
A 30 évnél idősebb nőknél a méhnyakrák szűrővizsgálataként az orvos kérheti a HPV-DNS-teszt és a citológiai vizsgálat elvégzését. Ha az első vizsgálati eredmények negatívak, akkor a vizsgálatokat elegendő 3 éves időközönként megismételni. Ha a nagy kockázatú HPV-teszt pozitív, a citológiai vizsgálat sejtelváltozást mutat, vagy a páciens HIV-fertőzött vagy immunhiányos, akkor a vizsgálatokat gyakrabban kell elvégezni. A gyakoriság egyénenként változó, az orvos és a beteg együttesen határozza meg.
Ld. Szűrés: Méhnyakrák (18-29 éves kor), (30-49 éves kor), (50 éves kortól felfelé).

Mit jelent az eredmény?
A citológiai vizsgálatnál a „kismértékű” elváltozás azt jelenti, hogy valószínű van HPV-fertőzés, és további vizsgálatok szükségesek. A pozitív HPV-DNS-teszt jelzi a nagy kockázatú HPV jelenlétét, de nem specifikálja, hogy melyik típus az. Ha mindkét teszt negatív, valószínűleg nincs nagy kockázatú HPV-fertőzés. Ha a citológiai vizsgálat rendellenességet mutat, de a HPV-DNS-teszt negatív, akkor célszerű további vizsgálatokat, valamint ismétlő tesztet végezni. A HPV típusának meghatározása általában nem szükséges. Amennyiben mégis elvégzik, az alábbi eredmények fordulnak elő leggyakrabban:
     *a HPV 6 és  11 típusok genitális szemölcsöket okozhatnak, (a 42, 43 és 44-es típusokkal együtt), de alacsony a rák kialakulásának kockázata.
     *a HPV 16, 18, 31, 33 és 36 típusoknál magasabb a rák kialakulásának kockázata.

Mit kell még tudnom?
A HPV az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő betegség a világon. A méhnyaki HPV-fertőzött nők kb. 90%-ánál azonban a fertőzés két éven belül észrevehetetlenné válik. Néhány nőnél tartós marad a fertőzés, amely a méhnyakrák kialakulásának kulcsfontosságú tényezője lehet. A rendszeres citológiai és HPV-DNS-vizsgálat segít kiszűrni a kockázatokat, és idejekorán felhívja a figyelmet a kezelés szükségességére.

Gyakori kérdések

1. Hogyan terjed a HPV?
A genitális HPV-fertőzés nemi aktus során terjed – elsősorban hüvelyi, anális és orális érintkezéskor. Előfordulhat – bár nem túl valószínű – a vírus átadása közösülés nélküli szexuális együttlétkor is. Ritka, de előfordul, hogy a terhes anya természetes (hüvelyi) szüléskor átadja a HPV-t az újszülöttnek; ekkor ún. laryngealis papillomatosis alakul ki (papillomák a gégén, a hangképző szerveken).

2. Mik a HPV-fertőzés tünetei?
Egyes HPV-típusok genitális szemölcsöket okoznak, mások sebeket, de leggyakrabban a vírusnak semmiféle tünete nincs. A legtöbb genitális HPV-fertőzött nem is tud a fertőzésről. Éppen ezért rendkívül fontosak a rendszeres nőgyógyászati, citológiai vizsgálatok.

3. Hogyan kezelik a HPV-fertőzést?
A genitális szemölcsöt többféle módon lehet eltávolítani:
    * vegyszerekkel,
    * fagyasztással,
    * elektromos leégetéssel,
    * operációval vagy lézerrel.

A legtöbb embernél ez a kezelés eltünteti a szemölcsöt. Ha a szemölcsök ismét kiújulnak, az orvos megpróbálhatja interferon-injekcióval csökkenteni aktivitásukat. Bár a kezelés megszünteti a tüneteket, a vírus a szervezetben marad.

Rendellenességet mutató citológiai lelet esetén többféle kezelést lehet alkalmazni. Pár hónapon keresztül ellenőrzik, hogy elmúlnak-e spontán a tünetek. Ha nem, műtéti eljárást alkalmaznak: fagyasztással elpusztítják a fertőzött sejteket, vagy kivágják a problémás szövetrészt.

4. Mi történik, ha nem kezelik a fertőzést?
A nem kezelt genitális szemölcsök spontán eltűnhetnek, de meg is maradhatnak, és növekedhetnek mind méretben, mind számban, és nagy tömegben csoportosulhatnak. A vírus egyes fajtái méhnyakrák vagy hímivarszervi rák kialakulásához vezethetnek.

5. Hogyan előzhető meg a HPV-fertőzés?
Biztonságos, megfelelően használt óvszerek használatával, minél kevesebb partnercserével.

6. Milyen gyakori a HPV-fertőzés?
A HPV az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő betegség a világon. Valószínűleg több genitális HPV- fertőzést regisztrálnak az Egyesült Államokban, mint bármely más nemi betegséget. A szexuálisan aktív nők és férfiak kb. 50-75%-a találkozik a vírussal életének egy bizonyos szakaszában. Kb. 5,5 millió új HPV-fertőzöttet regisztrálnak az Egyesült Államokban, így a HPV a leggyakoribb nemi úton terjedő betegség.

7. Végeznek-e HPV-szűrést férfiakon?
Nem, férfiaknál nem rutinszerű a HPV-szűrés. A nőknél jelenleg rutinszerűen alkalmazott módszerek nem alkalmasak férfiak szűrésére. Szükség esetén a férfiak mintáját módosított HPV-DNS-tesztnek lehet alávetni.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?