Más néven
HLA-B27 antigén
Hivatalos név
Humán Leukocita Antigén B27
A cikk utoljára módosult: 18.03.2019.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Annak meghatározására, hogy az Ön sejtjei felszínén megtalálható-e a Humán Leukocita Antigén B27 (HLA B27). Ennek kimutatása segít felmérni bizonyos – a HLA B27 jelenlétében nagyobb valószínűséggel kialakuló – autoimmun betegségek kockázatát.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Abban az esetben indokolt elvégezni a vizsgálatot, ha az ízületi gyulladás gyanúját felvető idült ízületi fájdalom, ízületi merevség, gyulladás van jelen meghatározott testtájékokon (mint például a derék, csípő, nyak, mellkas), vagy a szem fájdalmas gyulladása (uveitisz) alakult ki – különösen akkor, ha Ön férfi és a panaszok a harmincas éveiben kezdődtek.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérmintára van szükség.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs szükség semmilyen különleges előkészületre.

Mit vizsgálunk?

A HLA B27 egy sejtfelszíni fehérje, ami a Humán Leukocita Antigének (HLA molekulák) közé tartozik. A HLA B27 elnevezést használhatjuk arra a génre is, ami a fehérjét kódolja. A HLA B27 vizsgálat célja annak eldöntése, hogy a vizsgált egyén fehérvérsejtjein jelen van-e a HLA B27 antigén.

A HLA molekulák központi szerepet játszanak abban, hogy az immunrendszer meg tudja különböztetni a sajáttól az idegen antigéneket. Egy adott sejten általában többféle HLA is jelen van egyszerre. Minden egyén egy adott HLA kombinációt örököl és ezek a gének határozzák meg, hogy melyik HLA molekulák jelennek meg a sejtek felszínén. Az egyes HLA allélek jelenléte vagy hiánya egyedi, az adott egyénre jellemző kombinációt alakít ki.

A HLA B27 csupán az emberek egy kisebb hányadában jelenik meg a sejteken (az USA népességének például 6%-a hordozza). Azok az egyének, akiknek a sejtjein kimutatható a HLA B27 antigén, nagyobb valószínűséggel betegednek meg olyan autoimmun betegségekben, mint a spondilitisz ankilopoetika (SPA), a juvenilis reumatoid artritisz (JRA), a reaktív artritisz (aminek egy formája a Reiter szindróma) és az izolált anterior uveitisz. Ezen kívül a gyulladásos bélbetegségekkel és egyéb idült megbetegedésekkel kapcsolatban is felmerült a HLA B27 szerepe.

Az SPA és a reaktív artritisz egyaránt krónikus, fokozatosan súlyosbodó állapotot jelentenek, ami férfiakat gyakrabban érint, mint nőket. Az első tünetek jellemzően a harmincas életévekben kezdődnek. Ezek a korai tünetek gyakran igen enyhék és panaszt nem is okoznak, csupán alig észrevehető eltéréseket, amelyek az évek múlásával egyre feltűnőbb (és egy idő után röntgennel is kimutatható) csont- és ízületi elváltozásokhoz vezetnek.

 • Az SPA tünetei közé tartozik a derék, a háti gerinc, a nyak és a mellkas fájdalma, majd mozgástartományuk fokozatos beszűkülése.
 • A reaktív artritisz tünetcsoportjába az ízületek gyulladása mellett a húgycső és a szemek autoimmun eredetű gyulladása és bőrtünetek tartoznak.
 • A JRA az ízületi gyulladás gyermekkorban jelentkező formája
 • Az anterior uveitiszre az egyik vagy mindkét szem visszatérő gyulladása a jellemző

Ugyan nem bizonyítható, hogy a HLA B27 okozná valamilyen módon ezeket a betegségeket, azonban jelenléte gyakoribb a betegekben. Például az USA teljes népességében megfigyelhető 6%-os gyakorisághoz képest az SPA betegek 80-90%-a hordozza a HLA B27 antigént.

 

Hogyan történik a mintavétel?

 

A kar könyökhajlati vénájába vezetett tűn keresztül.

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

 

Nincs szükség semmilyen különleges előkészületre.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A HLA B27 vizsgálatot elsősorban azért kéri a kezelőorvos, hogy az SPA, JRA, reaktív artritisz vagy esetleg anterior uveitisz gyanúját megerősítse, vagy hogy segítsen kizárni ezeket a betegségeket. Fontos azonban megjegyezni, hogy a HLA B27 nem ad közvetlen diagnózist, azaz nem használható arra, hogy ennek alapján megállapítsuk vagy kizárjuk a fenti betegségek valamelyikét. A HLA B27 vizsgálat értékes információval szolgál, de eredménye csupán egy abból a sok tényezőből (a kórtörténet, a panaszok és tünetek, valamint az egyéb laborvizsgálatok), amiket mind figyelembe kell venni a végső diagnózis kialakításakor.

  A HLA B27 vizsgálatot gyakran vizsgálati panel részeként, egyéb olyan laboratóriumi vizsgálatokkal együtt kérik, melyek segítenek felderíteni az ízületi gyulladásra jellemző fájdalom, merevség és gyulladás alkotta tünetcsoport mögött meghúzódó betegséget. Ennek a vizsgálati panelnek része lehet még például a reuma faktor, a CRP és/vagy a süllyedés. Akkor is kérhető a HLA B27 vizsgálat, ha egy egyén visszatérő szemgyulladása (uveitisze) mögött nem azonosítható egyértelmű kiváltó ok.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A HLA B27 vizsgálat elsősorban akkor jön szóba, ha valaki ízületi gyulladás gyanúját felvető a derék, a csípő, a nyak vagy a mellkas tájékán ízületi fájdalomra, ízületi merevségre, a szemben vagy ízületekben gyulladásra panaszkodik és ez alapján a kezelőorvosban felmerül olyan autoimmun betegség gyanúja, ami összefügg a HLA B27 jelenlétével. 

  A kezelőorvos számára különösen értékes információval szolgál a HLA B27 vizsgálat eredménye olyankor, amikor a tünetek SPA-ra utalnak, de a betegség még korai szakaszában tart, így a jellegzetes radiológiai eltérések nem alakultak ki.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A pozitív HLA B27 eredmény azt jelenti, hogy az adott egyén hordozza a HLA B27 antigént, így bizonyos autoimmun betegségek kialakulása szempontjából az átlagnál jobban veszélyeztetett. Ha az érintett egyénnél emellett olyan tünetek (például tartós fájdalom, gyulladás, degeneratív csontelváltozások a röntgen-felvételen) is fennállnak, amik az autoimmun betegségre jellemzőek, az alátámaszthatja az SPA, reaktív artritisz, vagy más, HLA B27-tel összefüggő autoimmun betegség gyanúját. Ez különösen igaz akkor, ha az adott egyén férfi és az első tünetek 40 éves kor előtt jelentkeztek.

  Ha a HLA B27 vizsgálat eredménye negatív, akkor a HLA B27 antigén nincs jelen a vizsgált egyén sejtjein. Ez nem zár ki egyetlen autoimmun betegséget sem – akkor sem, ha a gyanított betegség gyakoribb a HLA B27 pozitív egyének körében. Ennek oka, hogy ritkán ezek a betegségek olyan egyénekben is kialakulhatnak, akik nem hordozzák a HLA B27 antigént. Fordítva is igaz viszont: attól még, hogy valaki HLA B27 pozitív, nem biztos, hogy élete során bármelyik fent említett autoimmun betegség kialakulna nála. Az egyelőre még intenzív kutatás tárgya, hogy milyen egyéb tényezők járulnak hozzá az autoimmun betegség kialakulásához és hogy miért ennyivel nagyobb a valószínűsége, hogy ugyanaz a betegség kialakul olyan egyénekben, akik hordozzák a HLA B27 antigént, mint azokban, akik nem.

 • Mit kell még tudnom?

  Ugyan a HLA B27-tel összefüggésbe hozható betegségek gyakrabban alakulnak ki férfiakban, azért nők is lehetnek érintettek. Ugyanaz a betegség viszont gyakran sokkal enyhébb formában jelentkezik a nőknél, mint a férfiaknál.

  A modern, genetikai alapú vizsgálati módszerek segítségével a HLA B27 antigén több változatát sikerült leírni. Eddig legalább 105 altípus ismert (például HLA B27*05 és HLA B27*02), de azt ma még nem tudjuk, hogy ezeknek van-e jelentősége a betegség kockázata szempontjából.

 • Mi okozza a HLA B27-tel összefüggésbe hozható autoimmun betegségeket?

  A legtöbb esetben nem ismerjük az okot. A reaktív artritisz egyes eseteiben viszont az autoimmun betegséget ChlamydiaCampylobacter,Salmonella,Ureaplasma, vagy Yersiniafertőzés előzött meg. Elképzelhető, hogy a HLA B27 és az említett kórokozók felszínén található antigének közötti hasonlóságok miatt zavarodik össze az immunrendszer és támadja meg a szervezet saját sejtjeit. Ez az immunreakció aztán a fertőzés után is autoimmun betegséget okoz.

 • Milyen hosszú időbe telik, amíg elkészül a HLA B27 vizsgálat eredménye?

  Ez nagyon változó, az adott laboratóriumtól függ. Mivel a HLA B27 vizsgálat elvégzéséhez különleges felszerelésre és megfelelő szaktudásra van szükség, a vizsgálatot nem végzi minden laboratórium. A legtöbb esetben a vérmintát egy referencia laboratóriumba küldik és emiatt több napra is szükség lehet, amíg az eredmények a kezelőorvos számára elérhetővé válnak.

   

 • Érdemes lenne mindenkinél elvégezni a HLA B27 vizsgálatot?

  A HLA B27 rutinszerű meghatározása a teljes népesség számára nem ajánlott. Ehelyett célzottan érdemes elvégezni a vizsgálatot, akkor, ha valaki a fent említett autoimmun betegségre utaló tünetekre panaszkodik. Ha valakiről kimutatták, hogy HLA B27 pozitív, de nincsen semmilyen tünete (és a családban sincs HLA B27-tel összefüggésbe hozható megbetegedés), az önmagában semmilyen orvosi teendőt nem igényel. Abban sem segít, hogy megbecsüljük, később milyen eséllyel alakulhat ki nála autoimmun betegség – így a vizsgálati eredmény semmilyen használható információval nem szolgál.

  Egyes esetekben a vizsgálatot olyan tünetmentes egyéneknél is elvégzik, akiknek a családjában valaki HLA B27-tel összefüggésbe hozható autoimmun betegségben szenved, azonban ilyenkor sem segít az eredmény annak megítélésében, hogy a vizsgált személy milyen kockázatnak van kitéve.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

(© 1995-2017). HLA Class I Molecular Typing Disease Association. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/89185. Accessed February 2017.

(© 1996-2016). HLA Matching. Be the Match. Available online at http://bethematch.org/For-Patients-and-Families/Finding-a-donor/HLA-matching/. Accessed February 2017.

Khan, M.A. (2013 October). Polymorphism of HLA-B27: 105 subtypes currently known. Current Rheumatology Reports. Available online at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23990399. Accessed February 2017.

Greco, F. (Updated 2015 February 18). Histocompatibility antigen test. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003550.htm. Accessed February 2017.

Di Lorenzo, A. L. (Updated 2015 April 17). HLA-B27 syndromes. Medscape Reference. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1201027-overview. Accessed February 2017.

Starkebaum, G.A. (Reviewed 2015 April 28). HLA-B27 antigen. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at https://medlineplus.gov/ency/article/003551.htm. Accessed February 2017.

(Reviewed 2015 July). HLA-B27 antigen. Quest Diagnostics. Available online at https://www.questdiagnostics.com/testcenter/testguide.action?dc=TS_HLA-B27_Antigen. Accessed February 2017.

Malhotra, P. et. al. (Updated 2015 December 30) Immunology of Transplant Rejection. Medscape Reference. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/432209-overview#showall. Accessed February 2017.

(© 2017). HLA Typing/Matching. UC Davis Transplant Center. Available online at http://www.ucdmc.ucdavis.edu/transplant/learnabout/learn_hla_type_match.html. Accessed February 2017.

Johns, Moloney Johns, Snyder, M. (© 2017). HLA-B27 antigen. University of Rochester Medical Center Health Encyclopedia. Available online at https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=hla_b27_antigen. Accessed February 2017.

Korábbi áttekintések során használt források

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Ankylosing spondylitis. Hendrick Health System, AccessMed Online Health Information Library [On-line information]. Available online at http://www.ehendrick.org/healthy/.

HLA-B27. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing (CLT) [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_a287.htm#1195370.

Diagnosis, Symptoms, and Treatment. Spondylitis Association of America [On-line information]. Available online at http://www.spondylitis.org/html/htmlpages.asp?load=diagnosis_what.htm.

Mayo Clinic Staff (2003 June 05). Ankylosing spondylitis. MayoClinic.com, Diseases and Conditions [On-line information. Available online at http://www.mayoclinic.com/invoke.cfm?id=DS00483.

Kovacs, B. (2001 November 29, Updated). Reiter's syndrome. MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000440.htm.

Milone, M. (2001 November 19, Updated). Histocompatibility antigens. MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003550.htm.

Milone, M. (2001 December 5, Updated). HLA-B27 antigen. MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003551.htm.

(2003 May 21, Updated). Spondylitis: Frequently Asked Questions. Spondylitis Association of America [On-line information]. Available online at http://www.spondylitis.org/about/faq.aspx.

(2003 June 19, Updated). Reactive Arthritis/Reiter's Syndrome (ReA), Diagnosis. Spondylitis Association of America [On-line information]. Available online at http://www.spondylitis.org/about/reactive/diagnosis.aspx.

Agrawal, S. (2003 August 15). Immunophenotyping using flow cytometry. Express Healthcare Management [On-line Newspaper, India]. Available online at http://www.expresshealthcaremgmt.com/labwatch/lab6.shtml.

Waheed, N. (1998). HLA-B27 Associated Uveitis. Massachusetts Eye & Ear Infirmary, Ocular Immunology & Uveitis Service [On-line information]. Available online at http://www.uveitis.org/Enhanced/MD_info/md_hlab27.htm.

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp. 544-545.

(© 2007). Ankylosing Spondylitis (AS) Diagnosis. Spondylitis Association of America [On-line information]. Available online at http://www.spondylitis.org/about/as_diag.aspx. Accessed on 9/09/07.

Alexander, D. (2007 May 29, Updated). HLA-B27 antigen. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003551.htm. Accessed on 9/09/07.

Thjodleifsson, B. et. al.(2007 July 30). Evidence of a Common Genetic Background for Ankylosing Spondylitis and Inflammatory Bowel Disease. American College of Rheumatology from Arthritis & Rheumatism 2007; (DOI:10.1002/art.22812) [On-line journal article]. Available online at http://www.rheumatology.org/press/2007/0730ankylosing.asp. Accessed on 9/09/07.

(© 2007). Ankylosing Spondylitis. American College of Rheumatology [On-line information]. Available online at http://www.rheumatology.org/public/factsheets/as.asp?aud=pat. Accessed on 9/9/07.

Waheed, N. (© 1996-2006). HLA-B27 Associated Uveitis. The Ocular Immunology and Uveitis Foundation [On-line information]. Available online at http://www.uveitis.org/medical/articles/case/hlab27.html. Accessed on 9/09/07.

Dugdale, D. (Updated 2009 May 21). HLA-B27 antigen. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information] Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003551.htm. Accessed October 2010.

Mayo Clinic Staff (2009 February 3). Ankylosing spondylitis. MayoClinic.com [On-line information] Available online at http://www.mayoclinic.com/print/ankylosing-spondylitis/DS00483/DSECTION=all&METHOD=print. Accessed October 2010.

Brent, L. and Kalagate, R. (Updated 2010 May 6). Ankylosing Spondylitis and Undifferentiated Spondyloarthropathy. eMedicine On-line information] Available online at http://emedicine.medscape.com/article/332945-overview. Accessed October 2010.

Altman, R. (Revised 2008 February). Seronegative Spondyloarthropathies (Seronegative Spondyloarthritides). Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information] Available online at http://www.merck.com/mmpe/sec04/ch034/ch034d.html?qt=HLA-B27&alt=sh. Accessed October 2010.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 544-545.

Waheed N. HLA-B27 associated uveitis. Ocular Immunology and Uveitis Foundations, ©2008. Available online at http://www.uveitis.org/medical/articles/case/hlab27.html. Accessed Nov 2010.

Kasper DL, Braunwald E, Fauci AS, Hauser SL, Longo DL, Jameson JL eds (2005). Harrison's Principles of Internal Medicine, 16th Edition, McGraw Hill, Pp 1936-1937, 1993-1997.

MedlinePlus Medical Encyclopedia. HLA-B27 antigen. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003551.htm. Accessed June 2013.

Di Lorenzo, AL et al. HLA-B27 Syndromes. Medscape Reference. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1201027-overview. Accessed June 2013.

Reveille JD, Hirsch R, Dillon CF, Carroll MD, Weisman MH. The prevalence of HLA-B27 in the US: data from the US National Health and Nutrition Examination Survey, 2009. Arthritis Rheum. 2012 May;64(5):1407-11. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22139851. Accessed June 2013.

MayoClinic.com. Ankylosing Spondylitis. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/ankylosing-spondylitis/DS00483/. Accessed June 2013. 

Diyarbakir E, Eyerci N, Melikoglu M, Topcu A, Pirim I. HLA B27 subtype distribution among patients with ankylosing spondylitis in eastern Turkey. Genet Test Mol Biomarkers. 2012 May;16(5):456-8. Epub 2012 Mar 21. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22621386. Accessed June 2013.

Spondylitis Association of America. About Ankylosing Spondylitis. Available online at http://www.spondylitis.org/about/as.aspx. Accessed June 2013.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.