Más néven
HPT
Hemoglobin- kötő fehérje
Hp
Hivatalos név
Haptoglobin
A cikk utoljára módosult: 12.09.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Segít észlelni és értékelni a hemolitikus anémiát (vérszegénységet).

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Abban az esetben, amikor önnek anémiára  (vérszegénységre) utaló tünetei vannak, úgy mint gyengeség, sápadtság vagy sárgaság, amely alapján a kezelőorvosában felmerül, hogy ez a vörösvértestek pusztulása következtében fordulhat elő (hemolitikus anémia).

Milyen mintára van szükség?

A könyökhajlati vénából vett vérmintára.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs speciális teendő.

Mit vizsgálunk?

A haptoglobin egy fehérje, amelyet a máj termel, és amellyel a szervezet a szabad hemoglobinnak (amely a vörösvértesten kívül található) a keringésből történő kiválasztását végzi. Ez a teszt a haptoglobin mennyiségét méri a vérben.

A hemoglobin egy vastartalmú fehérje komplex, amely a szervezet egészében szállítja az oxigént. Rendszerint a vörösvértesten belül és nagyon kis mennyiségben szabadon a vérben keringve található. A haptoglobin a szabad hemoglobinhoz kötődik a vérben. Ez a forma a haptoglobin-hemoglobin komplex, amely gyorsan kikerül a keringésből,  lebomlik és a vas újrahasznosul.

Abban az esetben, amikor a vörösvértest fokozott mennyiségben károsodik és/vagy esik szét (hemolízis), a hemoglobin a vérbe kerül, megemelve a szabad hemoglobin mennyiségét a keringésben. Ha nagy számú vörösvértest pusztul el, akkor a haptoglobin koncentrációja a vérben ideiglenesen csökkenni fog, mivel a haptoglobin gyorsabban felhasználódik, mint ahogy a máj képes termelni. A haptoglobin mennyiségének a csökkenése annak a tünete lehet, hogy a páciens olyan betegségben szenved, amelyet a vörösvértestek pusztulása vagy szétesése okoz. Amikor a haptoglobin kötő kapacitása telítődik, a szabad hemoglobin szint a keringésben megemelkedik és szövetkárosodást illetve szervi működési elégtelenséget okozhat.

A fokozott vörösvértest pusztulás öröklött vagy szerzett állapot is lehet. Példa erre többek között a vérátömlesztési reakció, bizonyos gyógyszerek és mechanikai úton történő sérülés, mint amelyet látni lehet néhány mű szívbillentyű esetében. A pusztulás lehet enyhe vagy súlyos, megjelenhet hirtelen (akut) vagy kifejlődhet és fennmaradhat hosszabb ideig (krónikus), és hemolitikus anémiához vezethet. A hemolitikus anémiában szenvedő emberek olyan tüneteket tapasztalhatnak, mint fáradtság, gyengeség, légszomj és a bőrük lehet fakó vagy sárga.

Májbetegség is vezethet a haptoglobin koncentráció csökkenéséhez, mivel a máj károsodása gátolhatja mind a haptoglobin termelődését, mind a haptoglobin-szabad hemoglobin komplex kiválasztását.

 

Hogyan történik a mintavétel?

A kar egyik könyökhajlati vénájába vezetett tű segítségével történik a vérvétel.

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

Nem szükséges semmilyen előkészület.

 

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A haptoglobin vizsgálatot elsősorban arra használják, hogy segítse a hemolitikus anémia kimutatását és megerősítését, valamint segítse az egyéb okok által előidézett vérszegénységtől való elkülönítését. A teszt arra is jó, hogy segít meghatározni a vörösvértestek szétesnek vagy idő előtt pusztulnak-e el. Egyéb laboratóriumi vizsgálatokkal közösen is lehet használni, például a teljes vérkép (beleértve a vörösvértestszám, hemoglobin, hematokrit érték), retikulocita szám, laktát dehidrogenáz, bilirubin, direkt Coombs teszt és vérkenet meghatározással együtt.

  A hemolitikus anémia egyik ritka oka a vérszegénységnek. Lehet öröklött vagy kialakulhat az egyén élete során (szerzett) különböző tényezők következtében és kifejlődhet hirtelen vagy fokozatosan.

  Annak ellenére, hogy a haptoglobin a hemolitikus anémiára érzékeny teszt, nem lehet használni az állapot okának a megállapítására. Egyéb laboratóriumi vizsgálatok válhatnak szükségessé, amelyek segítenek kideríteni az okot, ilyen vizsgálat az autoantitest meghatározás az autoimmun betegség okának kimutatására, a sarlósejt vizsgálat, a G6PD (glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz) teszt vagy a hemoglobinopátia értékelése.

  A haptoglobin vizsgálatot önmagában is kérhetik vagy a direkt Coombs (antiglobulin) teszttel együtt, annak kiderítésére, hogy páciensnek, aki vérátömlesztést kapott van-e transzfúziós reakciója vagy sem (további részleteket talál a Transzfúziós orvoslás címszó alatt).

  Ha a haptoglobin szint alacsony, a vizsgálatot meg lehet ismételni később, a koncentrációváltozás megítélésére és ez segít meghatározni, hogy vajon a fokozott vörösvértest pusztulás befejeződött vagy folytatódik-e.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A haptoglobin vizsgálatot abban az esetben kérik, amikor valakinek a hemolitikus anémiával társult tünetei és jelei vannak.  Néhány jel és tünet:

  • Fáradtság, gyengeség
  • Sápadt bőr (pallor)
  • Ájulás
  • Légszomj
  • Gyors szívverés
  • Sárgaság
  • Vörös vagy barna vizelet (vér/hemoglobin jelenlétéből adódóan)

  A vizsgálatot még abban az esetben is elvégzik, ha egyéb laboratóriumi teszteredmények hemolitikus anémiára utalnak. Ezek lehetnek az emelkedett bilirubin koncentráció (bilirubinémia), hemoglobin a vizeletben (hemoglobinuria), csökkent vörösvértestszám és emelkedett retikulocitaszám és laktát dehidrogenáz szint.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  Az eredményeket gondosan, és egyéb tesztekkel úgymint retikulocitaszámmal, vörösvértestszámmal (RBC), hemoglobinnal (Hb), hematokrit értékkel (Hct) vagy teljes vérképpel együtt közösen értelmezik.

  Amikor a haptoglobin szint jelentősen csökkent és együtt jelentkezik emelkedett retikulocita számmal, csökkent vörösvértestszámmal, hemoglobinnal és hematokrit értékkel együtt, akkor valószínű, hogy  az illetőnek a keringésben (érpályán belül) történő vörösvértest pusztulással járó bizonyos fokú hemolitikus anémiája van (amit intravaszkuláris hemolitikus anémiának hívnak)

  Ha a haptoglobinszint normál vagy határértéken van és a retikulocitaszám emelkedett, akkor a vörösvértest szétesés valószínűleg olyan szervekben történik, mint a lép és a máj (ez az úgynevezett extravaszkuláris hemolízis). Mivel a felszabadult hemoglobin nem kerül a vérbe, a haptoglobin nem használódik el, így normál marad a szintje. Azonban súlyos extravaszkuláris hemolízis esetében a haptoglobin szint csökkenhet, mivel a túlzott mértékű hemolízis valamennyi szabad hemoglobint a keringésbe juttathat.

  Ha a haptoglobin koncentráció normális és a retikulocitaszám nem emelkedett, akkor valószínűleg a vérszegénység nem a vörösvértest károsodásából adódik.

  Az alábbi táblázat összefoglal néhány eredményt, amellyel találkozhatunk:

  Haptoglobin Retikulocitaszám Vörösvértest szám, Hemoglobin, Hematokrit Lehetséges magyarázat
  Jelentősen csökkent Emelkedett Csökkent A vörösvértestek az érpályán belül elpusztultak (pl.  intravaszkuláris hemolízis)
  Normál vagy enyhén csökkent Emelkedett Csökkent Vörösvértest pusztulás olyan szervekben, mint a lép és máj (pl. extravaszkuláris hemolízis)
  Normál Nem emelkedett Csökkent Nem vörösvértest pusztulásból származó anémia (pl. csökkent csontvelői termelés)

  Ha a haptoglobin szint csökken a hemolitikus anémia bármilyen tünete nélkül, akkor lehetséges, hogy a máj nem termel megfelelő mennyiségű haptoglobint. Ez előfordul májbetegségben, bár a haptoglobint nem használják tipikusan a májbetegség diagnosztizálására vagy monitorozására.

 • Mit kell még tudnom?

  A haptoglobin egy akut-fázis fehérje, ami azt jelenti, hogy megemelkedik a szintje sok gyulladásos megbetegedésben, mint például colitis ulcerosában, heveny rheumatikus megbetegedésben, szívrohamban és súlyos fertőzések esetén.

  Annak az illetőnek, akinél ilyen megbetegedés is van, nehezebb a haptoglobin eredményének az értékelését. A haptoglobin meghatározást általában nem használják ezeknek az állapotoknak a diagnózisára vagy monitorozására.

   

  A haptoglobin szintet befolyásolhatja a súlyos vérveszteség és a vese működési zavarához valamint májbetegséghez társult állapotok.

   

  Azok a gyógyszerek, amelyek képesek növelni a haptoglobin szintet: az androgének és a kortikoszteroidok (mellékvesehormonok). A haptoglobin koncentrációt csökkentő gyógyszerek: az isoniazid (tbc elleni készítmény), quinidine (szívritmuszavarok kezelésére), streptomycin (antibiotikum) és a fogamzásgátlók.

   

  A haptogobin alacsony szintje normális újszülöttkorban, valamint 6 hónapnál fiatalabb csecsemők esetében.

 • Ha a haptoglobin szintje lecsökken, mikor fog normális szintre visszatérni?

  Ez a csökkenés okától függ. Ha akut hemolízis következtében alakult ki, amelyet transzfúziós reakció esetén láthatunk, akkor a normál szintre visszatér a donor vér szervezetből történő kiürülését követően azonnal. Ha krónikus hemolízis esetén jön létre, a koncentrációnak akkor kellene normalizálódnia, amikor az alapul szolgáló állapot megoldódik. Ha a betegség alapjául szolgáló állapot nem képes rendeződni, vagy ha a haptoglobin koncentrációjának a csökkenése a májbetegség következtében létrejövő csökkent teremésből adódik, akkor a szintje folyamatosan alatta maradhat a normál szintnek.

 • Mindenkinek el kellene végeztetni a haptoglobin meghatározást?

  Nem, az általános szűrővizsgálat nem tartalmazza ezt a meghatározást. A legtöbb ember esetében soha nem lesz szükség a haptoglobin vizsgálat elvégzésére.

 • El tudják végezni a háziorvosi rendelőben a haptoglobin meghatározást?

  A legtöbb esetben nem. Ezt a meghatározást tipikusan vagy egy kórházi laboratóriumban végzik, vagy referencia laboratóriumba küldik a mintát.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

2016 review performed by Shawn Clinton, Ph.D., DABCC, Laboratory Director and the Lab Tests Online Editorial Review Board.

(February 2, 2014) Gersten T. Hemolytic anemia. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000571.htm. Accessed May 2016.

(Updated: March 21, 2014) NIH National Heart Lung and Blood Institute. What is Hemolytic Anemia? Available online at https://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/ha/diagnosis. Accessed May 2016.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods, 21st Edition, Pg. 237, by Richard A. McPherson MD MSc (Author), Matthew R. Pincus MD PhD (Author).

Kristiansen M1, Graversen JH, Jacobsen C, Sonne O, Hoffman HJ, Law SK, Moestrup SK. Identification of the haemoglobin scavenger receptor. Nature. 2001 Jan 11;409(6817):198-201.

Wintrobe's Clinical Hematology. 12th ed. Greer J, Foerster J, Rodgers G, Paraskevas F, Glader B, Arber D, Means R, eds. Philadelphia, PA: Lippincott Williams & Wilkins: 2009, Pg 800.

Harmening D. Clinical Hematology and Fundamentals of Hemostasis, Fifth Edition, F.A. Davis Company, Philadelphia, 2009, Pg 177.

(November 15, 2015) Schick P. Hemolytic Anemia Workup. Medscape Reference. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/201066-workup. Accessed May 2016.

Korábbi áttekintések során használt források

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 466-467.

(© 2005). Haptoglobin. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_291a.jsp#4273706.

Dhaliwal, G. et. al. (2004 June 1). Hemolytic Anemia. American Family Physician [On-line journal]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20040601/2599.html.

Nanda, R., Updated (2005 February 1). Haptoglobin. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003634.htm.

(© 1995-2005). Autoimmune Hemolytic Anemia. Merck Manual-Second Home Edition [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmhe/sec14/ch172/ch172f.html?qt=haptoglobin&alt=sh.

O-Hara Paggen, M. (1999 September 1). HELLP Syndrome: Recognition and Perinatal Management. American Family Physician [On-line journal]. Available online at http://www.aafp.org/afp/990901ap/829.html.

Sibai, B. (2004 May). Diagnosis, Controversies, and Management of the Syndrome of Hemolysis, Elevated Liver Enzymes, and Low Platelet Count. ACOG, High-Risk Pregnancy Series: An Expert's View v 103 (5 part 1). [On-line journal]. Available online at http://www.mccn.edu/library/ABOG/2005/PMID15121574.pdf#search='test%20haptoglobin'.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry, AACC Press, Washington, DC. Pp 199.

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp 512-513.

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition]. Pp 840.

Levin, M. (2007 March 8). Haptoglobin. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003634.htm . Accessed on 11/23/08.

(2006 September). What is Hemolytic Anemia? National Heart Lung and Blood Institute [On-line information]. Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/ha/ha_whatis.html. Accessed on 11/23/08.

Schick, P. (2007 January 29). Hemolytic Anemia. eMedicine [On-line information]. Available online at http://www.emedicine.com/med/TOPIC979.HTM. Accessed on 11/23/08.

Gersten, T. (Updated 2012 February 8). Haptoglobin. MedlinePlus Medical Encyclopedia. [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003634.htm. Accessed August 2012.

(© 1995–2012). Haptoglobin, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/9168. Accessed August 2012.

Lichtin, A. (Revised 2009 February). Overview of Hemolytic Anemia. Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online through http://www.merck.com. Accessed August 2012.

(2011 April 1). What is Hemolytic Anemia? National Heart Lung and Blood Institute [On-line information]. Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/ha/. Accessed August 2012.

Schick, P. (Updated 2011 August 8). Hemolytic Anemia. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/201066-overview. Accessed August 2012.

(2008 November). Haptoglobin (HP) Genotyping. ARUP Laboratories Technical Bulletin [On-line information]. Available online through https://www.aruplab.com. Accessed August 2012.

Cook, J. et. al. (Updated 2011 July). Hemolytic Anemias. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/HemolyticAnemias.html?client_ID=LTD#tabs=0. Accessed August 2012.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.