Más néven
Kobalamin (B12 vitamin)
Folát
Vörösvértest folát
Hivatalos név
B12 vitamin
Folsav
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 23.09.2022.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Anémia (vérszegénység) vagy neuropátia (idegbántalom) okának tisztázására; vitamin ellátottság (tápláltsági állapot) felmérésére; B12 vitamin vagy folát hiány kezelésekor a terápia nyomon követésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Kóros teljes vérkép vizsgálat esetén, amennyiben a perifériás vérkenetben nagy méretű vörösvértestek (makrociták) és abnormális (hiperszegmentált) neutrofil granulociták láthatók; anémia (gyengség, fáradékonyság, sápadtság) és/vagy neuropátia (bizsergő vagy viszkető érzés, a szemizmok akaratlan rángása, memóriazavar, megváltozott mentális státusz) tüneteinek jelentkezésekor; B12 vitamin vagy folát hiány kezelése során.

Milyen mintára van szükség?

A kar egy könyökhajlati vénájából nyert vérmintára.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

A mintavétel előtt 6-8 órás éhezés javasolt. Bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a tesztek eredményét; ezzel kapcsolatban kövesse kezelőorvosa utasítását.

Mit vizsgálunk?

A B12 vitamin és a folát a B vitamin komplex részei. A két vitamin jelenléte a szervezetben szükséges a normális vörösvértest képződéshez, a szöveti és sejtszintű regenerációhoz, valamint a sejtekben lévő örökítő anyag, a DNS szintéziséhez. A szervezet képtelen a B12 vitamin és a folát előállítására, ezért táplálkozás révén szükséges bevitelük.

A B12 vitamin és folát tesztek elvégzésekor a vitaminszinteket a vérsavóban (szérum vagy plazma) mérjük. Esetenként a vörösvértestek folát koncentrációja is meghatározásra kerül.

A folát a vitamin természetes körülmények között előforduló formája, míg a folsav az élelmiszerekhez adott mesterséges kiegészítő. A folát megtalálható leveles zöldségekben, citrusfélékben, száraz hüvelyesekben és borsófélékben, a májban és az élesztőben. A B12 vitamin (kobalamin) fellelhető állati eredetű táplálékokban, például vöröshúsokban, halban, szárnyasokban, tejtermékekben és tojásban. Az utóbbi években a dúsított élelmiszerek, kenyérfélék és egyéb gabonafélék egyaránt fontos B12 vitamin és folsav forrásokká váltak (az élelmiszerek csomagolásán ”folsav” felirat látható).

A B12 vitamin vagy a folát hiánya a normálisnál nagyobb vörösvérsejtek megjelenésével jellemezhető makrociter anémiához vezethet. A makrociter anémia egyik formája, a megaloblasztos anémia, a normálisnál kevesebb de nagyobb vörösvérsejtek megjelenésével, valamint a csontvelő sejtes állományának megváltozásával jellemezhető. A megaloblasztos anémia további jellegzetességei a csökkent fehérvérsejt- és vérlemezkeszám.

A B12 vitamin fontos szerepet játszik az idegrendszer épségének fenntartásában is, emiatt hiánya változó súlyosságú idegbántalomhoz (neuropátia) vezethet, mely a kezeken és lábakon tapasztalható bizsergéssel és zsibbadással jár.

A folát a sejtosztódás során fontos szerepet játszik, különösen a fejlődő embrió esetén. A várandósság korai szakában fennálló folát hiány velőcső záródási rendellenességhez (nyitott gerinc/spina bifida) vezethet a fejlődő embrióban.

A B12 vitamin és folát hiány gyakori okai az elégtelen bevitel, elégtelen felszívódás, vagy a megnövekedett igény (várandósság):

 • Elégtelen bevitel – vitaminnal dúsított élelmiszerek fogyasztása, valamint a szervezet vitaminraktárai miatt ritkán fordul elő. Felnőttekben a máj több évre elegendő mennyiségű B12 vitamint és körülbelül 3 hónapra elegendő folátot képes raktározni. Elégtelen bevitel következtében csak abban az esetben alakulnak ki a vitaminhiány tünetei, amennyiben a szervezet vitaminraktárai kiürülnek. B12 vitaminhiány előfordulhat vegetáriánusokban (állati eredetű termékeket nem fogyasztók) és anyatejjel táplált csecsemőikben.
 • Elégtelen felszívódás – a B12 vitamin felszívódása több lépésben zajlik. Gyomorsav hatására az elfogyasztott táplálékból B12 vitamin szabadul fel, ami a vékonybélben a gyomor parietalis sejtjei által termelt intrinsic faktorhoz (IF) kötődik. A képződött B12 vitamin – IF komplex a vékonybélben felszívódik, és szállítófehérjéhez (transzkobalamin) kötődve a véráramba kerül. Minden olyan betegségben, mely során a B12 vitamin felszívódás valamely szakasza érintett, következményes B12 vitaminhiány lép fel.
 • Megnövekedett vitaminigény – számos állapotban és betegségben előfordulhat. Várandósság és szoptatás alatt, kora gyermekkorban, daganatos megbetegedésekben, továbbá krónikus hemolítikus anaemiákban nő a szervezet folát igénye.

Hogyan történik a mintavétel?

Mintavétel során a kar könyökhajlati vénájából vérvételi tűvel nyerünk mintát.

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

A mintavétel előtt 6-8 órás éhezés javasolt. Bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a tesztek eredményét; ezzel kapcsolatban kövesse kezelőorvosa utasítását.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A B12 vitamin és folát laboratóriumi tesztek elvégzése gyakran együttesen javasolt a vitaminhiány felismerésére, továbbá az anémia (vérszegénység) bizonyos formáinak oki tisztázására (pl.: vészes vérszegényég, mely egy autoimmun betegség, aminek következtében a B12 vitamin felszívódása zavart szenved).

  A szervezet nem képes a B12 vitamin illetve a folát előállítására, emiatt ezeket a vitaminokat táplálékkal kell bevinni. A B12 vitamin és folát elengedhetetlen a normális vörösvértest képződéshez, a szöveti és sejt szintű újdon képződéshez, valamint a sejtekben lévő örökítőanyag, a DNS képződéséhez. Továbbá, a B12 vitamin hozzájárul az idegi funkciók épségéhez is. 

  Zavart vagy megváltozott tudatállapotú betegeknél, különösen idős korban, a tudatzavar oki felderítésére a B12 vitamin és folát tesztek elvégzése javasolt. Neuropátiában szenvedő betegek esetén a kórállapot felderítésére a B12 vitamin teszt önmagában vagy folát teszttel együtt, továbbá más laboratóriumi szűrővizsgálatokkal kombinálva, mint teljes vérkép, átfogó metabolikus panel (ÁMP), antinukleáris antitest (ANA), C-reaktív protein (CRP), rheuma faktor (RF), értékes információt adhat.

  Alultápláltság (malnutrició) vagy felszívódási zavar (malabszorpció) tünetei esetén a B12 vitamin és folát laboratóriumi vizsgálatok egyéb tesztekkel kombinálva segíthetik az általános tápláltsági állapot felmérését. Veszélyeztetett betegcsoportba tartoznak az alkoholisták, májbetegek, gyomorrákban szenvedők, továbbá a cöaliákiában, gyulladásos bélbetegségben, vagy cisztás fibrózisban szenvedők.

  B12 vitamin vagy folát hiányos állapotok kezelése során a tesztek jelzik a terápia hatásosságát. Ez különösen olyan személyeknél fontos, akik valamilyen felszívódási zavar miatt élethosszig tartó vitaminpótlásra szorulnak.

  A vérsavóban (szérum) mért folát szintje a vizsgált egyén vérvétel előtti táplálékbevitelétől függően változhat. Mivel a vérben keringő folát 95%-a a vörösvértestekben tárolt, a vörösvértestek folát koncentrációjának meghatározása használható a szérum folát méréssel együtt vagy azt helyettesítendő. Egyes felmérések szerint a vörösvértest folát szintje megbízhatóbban tükrözi a szervezet folát-ellátottságát, mint a szérum folát koncentráció, bár ezzel kapcsolatban nincs egyértelmű megegyezés.

  A B12 vitamin és folát hiány felismerésében a homocisztein és metilmalonsav (MMA) szintek vizsgálata további segítséget nyújthat. Míg B12 vitaminhiányban a homocisztein és a metilmalonsav szintje egyaránt emelkedett, addig tiszta folát hiányban csupán a metilmalonsav koncentrációja emelkedik. Ez a különbség a vitaminhiány kezelése szempontjából fontos: bár kizárólag folát kezelésre a B12 vitamin hiányos beteg vérszegénysége rendeződik, a neurológiai érintettség azonban nem szűnik meg, ami visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A B12 vitamin és folát szintek vizsgálatára akkor kerül sor, amennyiben egészségügyi szűrés vagy anémia diagnosztikája során a teljes vérkép és vérkenet vizsgálat csökkent vörösvértest számot és nagy méretű vörösvértesteket jelez. A teljes vérkép részeként meghatározásra kerül az átlagos vörösvérsejt-térfogat (mean corpuscular volume, MCV), mely vitaminhiány esetén megnövekedett.

  B12 vitamin és folát szintek vizsgálatára az alábbi tünetek esetén kerül sor:

  • Hasmenés
  • Szédülés
  • Fáradékonyság, izomgyengeség
  • Étvágytalanság
  • Sápadtság
  • Heves szívverés, rendszertelen szívdobogásérzés
  • Légszomj
  • Égő érzés a nyelven és a szájban
  • A kezeken, karokon, lábujjakon, lábakon észlelt zsibbadás, égő érzés esetén (B12 vitaminhiány)
  • Zavartság, feledékenység
  • Téveszmék (paranoia)

  A B12 és folát tesztek elvégzésére olyan vitaminhiányra hajlamosító állapotokban is sor kerülhet, mint a malnutrició vagy a malabszorpció.

  Malnutricióban vagy vitaminhiányban szenvedő páciensek esetén a tesztek elvégzésével a B12 vitamin és folát pótlás hatásossága is nyomon követhető. 

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  Referencia tartományban lévő B12 vitamin és folát szintek esetén a páciens nem szenved tüneteket okozó vitaminhiányban. Azonban, a normál vitaminszintek mellett is lehet csökkent a B12 vitamin és folát raktár.

  Amennyiben a B12 vitamin szint normál tartományban van, és a betegnek ennek ellenére tünetei vannak, a metilmalonsav szint mérése segítheti a korai B12 vitaminhiány felismerését.

  Alacsony B12 vitamin és folát szintek vitaminhiányra utalnak, de nem feltétlenül arányosak az anémia vagy a neuropátia súlyosságával.

  Csökkent B12 vitamin vagy folát szintek hátterében az alábbi kórállapotok állhatnak:

  • Elégtelen bevitel – előfordulhat malnutricióban szenvedőknél és vegetáriánusoknál. A dúsított élelmiszereknek (gabonafélék, kenyerek) köszönhetően a folát hiány rendkívül ritka.
  • Malabszorpció – B12 vitamin és folát hiány egyaránt kialakulhat:
   • Vészes vérszegénység (anemia perniciosa): a B12 vitamin hiány leggyakoribb oka
   • Cöliákia
   • Gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa)
   • Bakteriális túlburjánzás vagy parazita fertőzés (galandférgesség) a belekben
   • Csökkent gyomorsav termelődés savcsökkentők vagy protonpumpa gátlók hosszantartó szedése következtében
   • Gyomoreltávolító műtét (gyomor bypass) vagy béleltávolítás következtében jelentősen csökkenhet a vitaminfelszívódás
   • Hasnyálmirigy-elégtelenség
   • Alkoholizmus
   • Gyógyszeres kezelés [metformin, omeprazol, metotrexát, antiepileptikumok (fenitoin)]
   • Fokozott vitaminigény – várandósságban az embrió egészséges fejlődéséhez naponta 400 mikrogram folát bevitele javasolt. Daganatos betegeknek és hemolítikus anaemiában szenvedőknek egyaránt megnövekedett a vitaminigénye
   • Dohányzás

  A B12 vagy folát hiányos állapotok kezelésekor mért normál vagy magas vitaminszintek a terápia eredményességét jelzik.

  A magas B12 vitamin szint ritka és követést nem igényel. Krónikus mieloproliferatív betegségekben, diabeteszben, szívelégtelenségben, elhízásban, AIDS-ben, vagy súlyos májelégtelenségben előfordulhat magas B12 vitamin szint. Ösztrogén hormon bevitele, C vagy A vitamin szedése szintén megnövelheti a B12 vitamin szintjét.

 • Mit kell még tudnom?

  B12 vitamin és folát együttes hiányakor kizárólag folát tabletta szedése elfedheti a B12 vitaminhiányt. Ebben az esetben a beteg anémiája rendeződik, azonban a neuropátia továbbra is fennáll.

  Egyes pácienseknél előfordulhatnak intrinsic faktor (IF) ellenes ellenanyagok, melyek zavarhatják a laboratóriumi B12 vitamin szint mérést. Ilyen esetekben fals magas B12 vitamin szint mérhető.

  A vészes vérszegénység (anemia perniciosa) felismerése korábban a radioaktív B12 vitamint alkalmazó Schilling teszten alapult. Napjainkban a tesztet a vele járó sugárterhelés miatt ritkán használják és helyette egyéb vizsgálatokat végeznek (intrinsic faktor és parietális sejt ellenes antitestek kimutatása, gasztrin szint mérés).

 • A túlzott mértékű B12 vitamin és folsav fogyasztása káros lehet a szervezetre?

  A túlzott vitaminfogyasztásnak általában nincs hátrányos következménye. A B12 vitamin és a folsav vízben oldódó vitaminok lévén a vesén át ürülnek a szervezetből. Fontos azonban tudni, hogy B12 vitaminhiány esetén a kizárólagos folát kezelés elfedheti a B12 vitaminhiányt, emiatt a terápia megkezdése előtt ajánlott mindkét vitamin szinjét meghatározni. Kobalt allergiában vagy Leber-féle öröklődő optikus neuropátiában szenvedő pácienseknél a B12 vitamin fogyasztása káros következményekkel jár.

 • Ajánlott minden páciens esetében a B12 vitamin és folát teszt elvégzése?

  A tesztek elvégzése általában nem szükséges, amennyiben Önnél nem állnak fenn vitaminhiány, illetve malabszorpciós zavar tünetei.

 • Ajánlott minden várandós esetén a folát teszt elvégzése?

  Várandósgondozás során ajánlott lehet a folát teszt elvégzése. A folát pótlás fogantatás előtt és várandósság alatt minden nőnél ajánlott.

 • A B12 vitamin és folát teszt elvégzése lehetséges az orvosi rendelőben?

  A tesztek elvégzése speciális laboratóriumi hátteret igényel, emiatt csak az erre alkalmas laboratóriumokban lehetséges.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

Frank, E. and Straseski, J. (2019 June, Updated). Megaloblastic Anemia. ARUP Consult. Available online at https://arupconsult.com/content/megaloblastic-anemia. Accessed on 9/6/2019.

Singh, N. et. al. (2018 October 22, Updated). Vitamin B-12 Associated Neurological Diseases. Medscape Neurology. Available online at https://emedicine.medscape.com/article/1152670-overview. Accessed on 9/6/2019.

(© 1995-2019). Vitamin B12 and Folate, Serum. Mayo Clinic Laboratories. Available online at https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/9156. Accessed on 9/6/2019.

Ghadban, R. et. al. (2018 December 27, Updated). Folate (Folic Acid). Medscape Laboratory Medicine. Available online at https://emedicine.medscape.com/article/2085523-overview. Accessed on 9/6/2019.

(2019 July 9, Updated). Vitamin B12. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Available online at https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/. Accessed on 9/6/2019.

Folic acid – test. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at https://medlineplus.gov/folicacid.html. Accessed on 9/6/2019.

Nagalla, S. and Schick, P. (2019 February 19, Updated). Pernicious Anemia. Medscape Hematology. Available online at https://emedicine.medscape.com/article/204930-overview. Accessed on 9/6/2019.

(2019 July 11, Updated). Folate. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Available online at https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-Consumer/. Accessed on 9/6/2019.

(2019 April 1, Updated). Folic acid. Office on Women's Health. Available online at https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/folic-acid. Accessed on 9/6/2019.

Korábbi áttekintések során használt források

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Cohen, E. (2003 April 25). Medical Encyclopedia: Folate-deficiency anemia. MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000551.htm.

Brose, M. (2003 June 1). Medical Encyclopedia: Folic acid - test. MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003686.htm.

Angelo, S. (2003 January 19). Medical Encyclopedia: Folic acid (folate). MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002408.htm.

Angelo, S. (2003 January 18). Medical Encyclopedia: Vitamin B12. MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002403.htm.

Folate, RBC and Serum. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing. Available online at http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_a237.jsp#1149156.

Intrinsic Factor Blocking Antibody. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing. Available online at http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_a23b.jsp#1152989.

Vitamin B12. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing. Available online at http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_259c.jsp#1150535.

Vitamin B12 Binding Capacity. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing. Available online at http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_260c.jsp#1150556.

Stevenson, R. Spina bifida. AccessMed Health Information Library, Hendrick Health System. Available online at http://www.ehendrick.org/healthy/001280.htm.

Carson-DeWitt, R. Pernicious anemia. AccessMed Health Information Library, Hendrick Health System. Available online at http://www.ehendrick.org/healthy/001049.htm.

Haggerty, M. Folic acid deficiency anemia. AccessMed Health Information Library, Hendrick Health System. Available online at http://www.ehendrick.org/healthy/000554.htm.

Patience Paradox. Folic acid. AccessMed Health Information Library, Hendrick Health System. Available online at http://www.ehendrick.org/healthy/002072.htm.

Haggerty, M. Anemias. AccessMed Health Information Library, Hendrick Health System. Available online at http://www.ehendrick.org/healthy/.

Vitamin B12. NIH Clinical Center, Facts About Dietary Supplements. Available online at http://www.cc.nih.gov/ccc/supplements/intro.html.

Folate. NIH Clinical Center, Facts About Dietary Supplements. Available online at http://www.cc.nih.gov/ccc/supplements/intro.html.

Johnson, L. Vitamin B12. Merck Manual Second Home Edition, Section 12. Disorders of Nutrition and metabolism, Chapter 154. Vitamins. Available online at http://www.merck.com/pubs/mmanual_home2/sec12/ch154/ch154j.htm.

Johnson, L. Folic Acid. Merck Manual Second Home Edition, Section 12. Disorders of Nutrition and metabolism, Chapter 154. Vitamins. Available online at http://www.merck.com/pubs/mmanual_home2/sec12/ch154/ch154k.htm.

(2003 October). Vitamin B-12. Familydoctor.org. Available online at http://familydoctor.org/765.xml.

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 460-461, 999-1000, 834-836.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry, AACC Press, Washington, DC. Pp 405-406.

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. 1124-1127, 410-413.

Levin, M. (2007 March 13, Updated). Vitamin B12 level. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003705.htm. Accessed on 1/30/08.

Matsui, W. (2007 February 14, Updated). Anemia B12 deficiency. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000574.htm. Accessed on 1/30/08.

Grund, S. (2007 August 27, Updated). Pernicious Anemia. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000569.htm. Accessed on 1/30/08.

Van Voorhees, B. (2006 October 17, Updated). Folate Deficiency. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000354.htm. Accessed on 1/30/08.

(Reviewed 2011 April 4). Vitamin B12. MedlinePlus Drug Information [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/926.html. Accessed August 2011.

(Reviewed 2011 June 24). Dietary Supplement Fact Sheet: Vitamin B12. NIH Office of Dietary Supplements [On-line information]. Available online at http://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-QuickFacts/. Accessed August 2011.

Mayo Clinic Staff (2011 March 4). Vitamin Deficiency Anemia. MayoClinic.com [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/vitamin-deficiency-anemia/DS00325/METHOD=print. Accessed July 2011.

(Revised 2011 April). Pernicious Anemia. National Heart Lung and Blood Institute [On-line information]. Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/prnanmia/prnanmia_what.html. Accessed August 2011.

Chen, Y. (Updated 2010 January 31). Anemia – B12 deficiency. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000574.htm. Accessed August 2011.

Schick, P. (Updated 2011 May 26). Megaloblastic Anemia. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/204066-overview. Accessed August 2011.

Frank, E. et. al. (Updated 2010 September). Megaloblastic Anemia. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/MegaloblasticAnemia.html. Accessed July 2011.

Conrad, M. (Updated 2011 May 26). Pernicious Anemia. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/204930-overview. Accessed August 2011.

Dugdale, D. (Updated 2008 November 23). Pernicious anemia. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000569.htm. Accessed August 2011.

OH, R. and Brown, D. (2003 March 1). Vitamin B12 Deficiency. Am Fam Physician. 2003 Mar 1;67(5):979-986. [On-line information]. Available online at http://www.aafp.org/afp/2003/0301/p979.html. Accessed August 2011.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 468-470, 1038-1039.

McPheresen RA, Pincus MR. Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods, 22nd ed. Elsever Saunders: Philadelphia, 2011.

Jacobs DS, DeMott WR, Oxley DK. Jacobs & DeMott Laboratory Test Handbook, 5th ed. LexiComp: Cleveland2001.

Saenger AK. Red cell folate testing: Unwarranted and overutilized in the era of folic acid supplementation. November 2010 . Mayo Medical Laboratories. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/articles/hottopics/transcripts/2010/2010-11a-rbc/2010-11a-rbc.html. Accessed August 2011.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. St. Louis: Elsevier Saunders; 2006, Pp1100-1103.

Kasper DL, Braunwald E, Fauci AS, Hauser SL, Longo DL, Jameson JL eds, (2005). Harrison's Principles of Internal Medicine, 16th Edition, McGraw Hill, Pp 601-604.

Parietal Cell Antibodies, IgG, Serum. Mayo Medical Laboratories. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/83728. Accessed February 2014.

Horowitz, D. (Updated 2014 February 25). Intrinsic Factor. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002381.htm. Accessed February 2014.

Chen, Y. (Updated 2014 February 24). Anemia – B12 deficiency. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000574.htm. Accessed February 2014.

(2014 August). Vitamin B12 Deficiency Evaluation. Mayo Medical Laboratories. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/it-mmfiles/Vitamin_B12_Deficiency_Evaluation.pdf through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed February 2014.

Test 83632 : Pernicious Anemia Cascade. Mayo Medical Laboratories. Available online at www.mayomedicallaboratories.com/interpretive-guide/?alpha=P&unit_code=83632. Accessed February 2014.

Singh, N. (Updated 2014 September 23). Vitamin B-12 Associated Neurological Diseases Treatment & Management. Medscape Reference. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1152670-treatment. Accessed February 2014.

Maakaron, J.E. (Updated 2014 March 20). Macrocytosis Treatment and Management. Medscape Reference. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/203858-treatment. Accessed February 2014.

Coffey-Vega , K. (Updated 2013 March 22). Folic Acid Deficiency. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/200184-overview. Accessed February 2014.

Gersten, T. (Updated 2013 September 20). Folate Deficiency. Medline Plus Medical Encyclopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000354.htm. Accessed February 2014.

Johnson, L. (Updated 2014 October). Folate. Merck Manual. Available online at http://www.merckmanuals.com/professional/nutritional_disorders/vitamin_deficiency_dependency_and_toxicity/folate.html. Accessed February 2014.

Gersten, T. (Updated 2014 February 24). Vitamin B12 Level. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003705.htm. Accessed February 2014.

Gersten, T. (Reviewed 2013 September 20). Folate Deficiency. Pubmed Health. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001394/. Accessed February 2014.

(©2015) Linus Pauling Institute. Vitamin B12. Available online at http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminB12/. Accessed March 2015.

(©2015) Linus Pauling Institute. Folate. Available online at http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/fa/. Accessed March 2015.

Scarpa E, et.al. Undetected vitamin B12 deficiency due to false normal assay results. Blood Transfus. 2013 Oct; 11(4): 627–629. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3827408/. Accessed April 2015.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.