Más néven
B12 vitamin vagy Kobalamin
Hivatalos név
B12 vitamin és Folsav (Folát)
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 19.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Segíti a vérszegénység és/vagy neuropátia (idegkárosodás) diagnózisának elkészítését, a tápláltsági állapot megítélését, a B12  vitamin pótlásának, a folsavhiány kezelésének nyomonkövetését.
 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A normálisnál nagyobb méretű vörösvértestek megjelenésekor, a vérszegénység vagy neuropátia tüneteinek jelentkezésekor, a B12  vitamin- vagy folsavhiány kezelése alatt.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

A mintavétel előtt 6-8 óra éhezés szükséges lehet. Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a teszt eredményét: a gyógyszerszedés abbahagyását illetően kövesse orvosa utasítását.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk ?
A folsav és a B12 vitamin szerepe szorosan összefügg, ezért vizsgálatukat célszerű együtt tárgyalni.
A vizsgálatokkal a folsav és a B12 koncentrációját mérik a vérszérumban, (a vér megalvadása után megmaradó sejtmentes folyadékban). Esetenként a vörösvértestek (VVT-k) belsejében lévő folsav mennyiségét is megmérhetik, - normálisan itt magasabb a koncentrációja, mint a szérumban. Mind a B12, mind a folsav a B vitamin-komplex részét képezi. Az emberi szervezet nem képes szintetizálni, a táplálékkal veszi fel a szükséges mennyiséget. Sok folsav található a zöldségek levelében, a hüvelyesek termésében (babban, lencsében, borsóban), májban, élesztőben. A B12 vitamin főleg állati eredetű termékekben, például vöröshúsban, halban, szárnyasban, tejben és tojásban fordul elő. A B12 vitamin és a folsav gyakran megtalálható vitaminos táplálékkiegészítőkben is, így ma már vásárolhatók hozzáadott vitamint tartalmazó zabpelyhek, kenyerek és más gabonatermékek is. Ezek fontos vitamin forrásává váltak a vegetáriánusoknak, akik semmilyen állati eredetű terméket nem fogyasztanak.

Mind a B12 vitamin, mind a folsav nélkülözhetetlen a normális VVT kialakulásához, valamint a szöveti és sejtregenerációhoz, és a DNS szintézishez. A folsav és a B12 vitamin - az idegrendszer megfelelő működése mellett - elengedhetetlenül szükséges a sejtosztódáshoz. Ezért is rendkívül fontosak a magzati fejlődés során.
A B12 és a folsav hiánya a vérszegénység olyan típusának kialakulásához vezet, amelyre kevés, de nagyméretű VVT termelődés a jellemző. Ezt az állapotot macrocyter anaemiának hívják.
A B12 vitamin hiánya változó súlyosságú neuropátiát (idegkárosodást) is előidézhet. Ennek gyakori tünete a kéz és láb bizsergése, esetenként zsibbadtsága.
A folsavhiány felelős lehet a növekvő magzat gerincvelő záródási rendellenességeiért (például spina bifida - nyitott gerinc) is.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Mire való a vizsgálat?
A B12 vitamin és folsav vizsgálatok elsősorban a makrocyter (normálisnál nagyobb méretű VVT-kel jellemezhető) anémiák diagnosztizálását segítik. Leginkább a vérkép vizsgálatok eredményei alapján kérik, ha nagyméretű VVT-ket és csökkent hemoglobin koncentrációt észlelnek a páciensnél. Felszívódási zavar, alultápláltság, elesettség, egészségtelen életmódot folytatók (pl. hajléktalanok) kivizsgálásakor is kérhetik a B12 és a folsav meghatározását. Ebbe a körbe tartozhatnak az alkoholisták, illetve többféle betegségben (pl. felszívódási zavarok, cöliákia, Crohn betegség, cisztikus fibrózis) szenvedők is. A B12 és folsav vizsgálata az elemeállapotbeli vagy viselkedésbeli változások okának kiderítését is segítheti, kiváltképp időseknél.
A B12 vizsgálatot önmagában, vagy a folsav vizsgálatával együtt szokták kérni. Előfordul, elsősorban a neuropátiák okának tisztázásakor, hogy a meghatározásokat más szűrőtesztekkel - például az átfogó metabolikus panellel - együtt kérik.

Az ismerten B12 és/vagy folsav hiányban szenvedő betegeknél a kezelés hatásosságának követésére kérik a vizsgálatokat. Ez különösen igaz azoknál, akiknek a szervezete betegségük miatt nem képes a B12 és/vagy folát felvételére, és ezért életük végéig kezelésre szorulnak.

Bár a vérsejt mentes szérumból mért folsav koncentrációból is következtetni lehet a hiányra, egyesek szerint fontosabb a VVT-k intracelluláris (sejten belüli) folsav tartalmának ismerete. Ez a vélemény ezidáig nincs megfelelő kutatásokkal alátámasztva, ezért alig akad olyan laboratórium, ahol ezt a vizsgálatot így végeznék.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?
Elsősorban akkor mérnek B12 és folsav szintet, amikor a rutin vagy a vérszegénység tünetei miatt elvégzett vérkép vizsgálat nagyméretű VVT-k jelenlétét mutatja.
Ha valakinél, főként idős embernél, valamilyen elmeállapot- vagy viselkedés-változás (pédául ingerlékenység, zavartság, depresszió és/vagy paranoia) jelei mutatkoznak, akkor a kiváltó ok felderítéséhez gyakran kérik a B12 és folsav vizsgálatokat. Akkor is kérhetik a meghatározásokat, ha B12 és folsav hiányra utaló tünetek (szédülés, gyengeség, kimerültség, kisebesedett szájzug vagy nyelv) jelentkeznek..

Idegsérülésre vagy károsodásra utaló tünetek (például a kéz, a kar,  a láb és/vagy lábfej bizsergő, égő érzése vagy zsibbadása) megjelenésekor B12 vizsgálatot végezhetnek a kiváltó ok kiderítésére. A B12 vizsgálatot ekkor is rendelhetik önmagában, de folsav vizsgálattal és/vagy más tesztekkel (például átfogó metabolikus panellel) együtt is.

A B12 és folsav vizsgálatot néha az általános egészségi állapot felmérésének részeként is elvégezhetik, elsősorban olyan betegeknél, akik rosszul-tápláltság vagy felszívódási zavar jeleit mutatják, vagy ismert tápanyagfelszívódási rendellenességben szenvednek. Ha anyatejjel táplált csecsemő B12 vagy folsav hiányban szenved, akkor célszerű az anyát is megvizsgálni, hogy nincs-e B12 vagy folsav hiánya, amely mind őt, mind a csecsemőt érinti.

A már diagnosztizált, B12 és folsav hiánya miatt kezelt betegeknél alkalmanként  ellenőrizhetik a vitamin szinteket, hogy kiértékelhessék a kezelés hatékonyságát. Táplálkozási zavar kezelését követően is elvégezhetik ezeket a vizsgálatokat. Ha a hiányállapotban tartós, a vizsgálatok a hosszútávú kezelési terv részét is képezhetik.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

Ha valakinél B12 és/vagy folsav hiány jelei mutatkoznak, és a B12 és/vagy folsav koncentrációja is csökkent, akkor valószínűsíthető bizonyos fokú hiány. A vizsgálat eredménye jelzi ugyan a hiányt, de nem feltétlenül tükrözi a hiány, vagy a hozzá társult vérszegénység vagy neuropátia súlyosságát.

A B12 és/vagy folsav hiánynak több különféle oka lehet, ezek közé tartoznak az alábbiak:

Elégtelen bevitel
Normál körülmények között az emberi szervezet több évre elegendő B12 vitamint tárol a májban. Mivel a B12 vitamin táplálékból is könnyen elérhető, ezért az étrendi alapon, elégtelen bevitel miatt kialakuló hiány rendkívül ritka. Speciális esetben - rosszul tápláltság esetén, vegetáriánusoknál,, akik egyáltalán nem fogyasztanak állati eredetű terméket, tejet és tojást - azonban  előfordulhat beviteli hiány. Ugyancsak előfordulhat vegetáriánusok anyatejjel táplált csecsemőjénél is. Mivel a csecsemőknek nincs a felnőttekéhez hasonló raktárkészletük, ezért a hiány csecsemőkben és kisgyermekekben sokkal hamarabb jelentkezik. Régebben, különösen az egyoldalú táplálkozásúaknál, a folsavhiány mindennapos volt. Ma már a hozzáadott vitaminokat tartalmazó zabpelyhek, kenyerek, és gabonatermékek megjelenésével sokkal kevésbé gyakori. Mivel a folsavat a szövetek sokkal kisebb mennyiségben tárolják, mint a B12 vitamint, ezért a folsavat gyakrabban kell fogyasztani, mint a B12-t.

Felszívódási zavar
Mind B12, mind folsav hiány rendszeresen észlelhető olyan betegségekben, amelyek zavarják ezen vitaminok felszívódását a vékonybélben. Ezek közé tartoznak:

  • Cöliákia (gliadin- /liszt/érzékenység, glutén szenzitív enteropátia; túlérzékenység búza-, árpa-, rozs- és zabliszt egyik összetevőjével szemben, ami bélgyulladást és felszívódási zavart okoz)
  • Baktériumok túlzott elszaporodása a gyomorban és belekben
  • Csökkent gyomorsav termelés (a gyomorsav szükséges a B12 táplálék fehérjéiről történő leválasztásához)
  • Intrinsic faktor hiánya. A vészes vérszegénység, a B12 hiány leggyakoribb oka. Rendesen a gyomrot bélelő fali sejtek egy intrinsic (belső) faktornak nevezett molekulát termelnek. A gyomorban a B12 hozzákötődik az intrinsic faktorhoz, és az így keletkező komplex felszívódik a belekben. Vészes vérszegénységben az intrinsic faktor termelése megszűnik, vagy csupán csekély mértékű, ami megakadályozza a B12 felszívódását.
  • A gyomor (fali sejtek) vagy a belek részbeni műtéti eltávolítása nagyban csökkentheti a felszívódást.

    Fokozott veszteség Ilyet láthatunk az alábbi esetekben:
  • Máj és vesebetegség
  • Alkoholizmus, a túlzott alkoholfogyasztás a B12 és folsav felszívódásának csökkenését, és vesén keresztüli kiválasztásának fokozódását okozza
  • Az epilepszia ellenes szerek (például dilantin és phenytoin származékok) csökkenthetik a folsav szintjét, csakúgy mint más gyógyszerek (például a metformin és a methotrexate)

Fokozott szükséglet
Minden terhes nőnek a magzat megfelelő fejlődéséhez többlet folsavra van szüksége. A terhesség előtti esetleges folsav hiány felerősödik a terhesség alatt, és koraszüléshez, valamint a gyermek velőcső rendellenességeihez vezethet.

Kezelt B12 vagy folsav hiányos betegek esetén a normális vagy emelkedett értékek a kezelésre adott választ jelzik.

Mit kell még tudnom?
Ha valaki B12 és folsav hiányban is szenved, de csak folsav tablettákat szed, akkor ez elfedheti a B12 hiányt. Ebben az esetben  a vérszegénységi állapot javulhat, de a neuropátia (idegkárosodás) megmarad.

Régebben egy úgynevezett Schilling tesztet végeztek a vészes vérszegénység (B12 hiány egyik formájának) diagnózisához. Esetenként még most is elvégzik ezt a vizsgálatot, de népszerűsége csökkent, mivel a vizsgálat részeként radioaktív B12-t adnak a betegnek. A Schilling tesztet részben az intrinsic faktor kötő antitestek, részben a fali sejt-ellenes antitestek mérése váltotta ki.

Gyakori kérdések

1. Ártalmas-e a túl sok folsav vagy B12 vitamin szedése?
Általában nem. Mivel a B12 és a folsav vízben oldható, ezért a szervezet a fölösleget a vizelettel kiválasztja.

2. Van különbség a folsav és a folát között?
Gyakoribb nincs, mindkettő lényegében ugyanazt jelöli.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?