Más néven
EGFR
EGFR [Her-1]
erbB-1
Hivatalos név
Epidermális növekedési faktor receptor (HER1)
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 19.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálattal azt állapítják meg, hogy egyes daganatféleségek sejtjeinek felszínén az egészségeshez képest mennyi epidermális növekedési faktor receptor (EGFR) található. Az EGFR mennyiségének ismerete támpontot ad a kezelés megválasztásához, és utal a betegség prognózisára is. A vizsgálat elsősorban a tüdőrák esetében informatív (kivéve, ha a daganat típusa kissejtes), de következtetésekkel szolgál bizonyos típusú agyi-, vastagbél-, hasnyálmirigy- vagy emlődaganat esetében is.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Az EGFR meghatározást akkor érdemes elvégezni, ha valakinél már diagnosztizálták a rákot, és az orvos támpontot kíván kapni a kezelés módjára és a prognózisra vonatkozóan.

Milyen mintára van szükség?

Biopsziával  nyert daganatos szövetmintára van szükség, de a vizsgálathoz megfelel a műtét során eltávolított, vagy a hörgő tükrözés közben nyert szövetdarab is.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

Az EGFR (epidermális növekedési faktor receptor) egy speciális fehérjeféleség, amely leginkább hámsejtekben, a membránba ágyazva, de a sejtek külső felszínét is fedve helyezkedik el. A fehérje receptorként szolgál olyan hormonszerű vegyületek számára, amelyek a sejtek növekedését, osztódását és pusztulását képesek szabályozni. A fehérje termelődése genetikailag meghatározott: A normál hámsejtek az EGFR gén két másolatát tartalmazzák, és ezek a gének az EGFR fehérje viszonylag kis mennyiségének termelődését teszik lehetővé. A tumorsejteknél az EGFR fehérje mennyisége megnövekszik. Ez kétféle módon következhet be: amplifikációval, amikor túl sok génmásolat termelődik, vagy túlzott expresszióval, amikor a normál mennyiségű génmásolat is megnövekedett mennyiségű fehérje termelődését és/vagy csökkent mértékű fehérje lebontást eredményezi. Az EGFR mennyiségének ismerete hasznos, mert a sok EGRF-t tartalmazó tumorok sokkal gyorsabb növekésűek és nagyobb valószínűséggel képeznek áttétet, mint a kevés illetve normál mennyiségű EGFR-t tartalmazók. A magas EGFR-t tartalmazó tumorok sokkal ellenállóbbak a standard kemoterápiával szemben is, és az ilyen daganatokkal rendelkező betegek sokkal rosszabb kilátásnak néznek elébe, mint a normál mennyiségű EGFR-ű betegtársaik.

Az EGFR meghatározására kétféle lehetőség kínálkozik: a génamplifikáció (a jelenlévő génkópiák számának) illetve az EGFR fehérje mennyiségének meghatározása.

Hogyan történik a mintavétel?
A rákos szövetmintát leginkább biopszia útján nyerik. A szükséges biopszia eljárás függ az érintett szerv(ek)től. A vizsgálathoz megfelel a műtét során eltávolított, vagy a hörgőtükrözésközben nyert szövetdarab is.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  Az EGFR vizsgálat eredménye elsősorban prognosztikai szempontbóllényeges. Az eredmény alapján következtetni lehet arra, hogy egy rákféleség mennyire agresszív. A meghatározást elsősorban a tüdőrák esetében alkalmazzák (kivéve, ha a rák kissejtes típusú), de az eredmény informatív lehet glioblasztoma (az agydaganatok egyik típusa), vastagbél-, emlő- vagy hasnyálmirigyrák esetén is.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Az EGFR vizsgálatot már diagnosztizált rák esetében vagy akkor kérik, ha a tumor nem reagál a kemoterápiás kezelésre. A vizsgálat bármikor elvégezhető, de szükség van a daganatos szövetmintára. A vizsgálathoz megfelel a műtét során eltávolított, vagy a hörgő tükrözésközben nyert, vagy előző biopsziából származó szövetdarab is.

 • Mit jelent az eredmény?

  Az EGFR vizsgálat eredménye önmagában nem diagnosztikus értékű, de segíti az orvost a daganat jellemzőinek megismerésében, jelzi a betegség lefolyásának kilátásait, és körvonalazza a kezelés lehetőségeit. Ha az EGFR gén amplifikációs vagy az EGFR fehérje mennyiségi meghatározásának eredménye pozitív, akkor valószínűsíthető, hogy a betegnek olyan daganata van, amely gyors növekedésű és ellenáll a kemoterápiának.

 • Mit kell még tudnom ?

  Az EGFR mennyiségének ismerete fontos a gyógyítás stratégiájának elkészítésének és alkalmazásának sikerének szempontjából is. Már ma is megvan az a lehetőség, hogy megfelelő vegyületet tartalmazó gyógyszerekkel blokkolják az EGFR-t, ezáltal célzottan gátolják az EGFR pozitív tumorok fejlődését. Az ilyen úgynevezett célzott biológiai kezelések jól alkalmazhatók mindazon tumorféleségeknél (a tüdőrákon kívül akár vastagbél- vagy emlőrák esetében is), amelyek EGFR pozitívnak bizonyulnak.

  Az EGFR meghatározása speciális vizsgálatot jelent, amelyet csak erre felkészült laboratóriumban végeznek. A vizsgálati eredményére rendszerint hosszabb időt kell várni.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • 1. Meghatározható-e az  EGFR vérből?

  Jelenleg még nem. A kutatók már ki tudták már a vérben a tumor által termelt túlzott mennyiségű EGFR-t, de a gyakorlatban rutinszerűen használható klinikai teszt még nem áll rendelkezésre.
   

 • 2. Mi a különbség az EGFR (HER1) és a HER2/neu között?

  Az EGFR(HER1) és a HER2/neu ugyanannak a sejtmembrán receptor családnak a tagjai. Mindkettőt a tumor szövetben mérik, és mindkettőből származó eredmény a tumor gén amplifikációjáról és a receptor fehérjének mennyiségéről ad felvilágosítást. Ha egy diagnosztizált rák esetén az EGFR vagy a HER2/neu mennyisége jelentősen megnövekszik, ez egy agresszívebb daganatot, és rosszabb prognózist jelent a betegség lefolyását illetően. A fő különbség az EGFR és a HER2/neu között az, hogy különböző rák típusokról adnak felvilágosítást, és hogy a gyógyszerek, amelyeket ellenük fejlesztettek ki, az EGFR-re vagy a HER2/neu receptorra specifikusak.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?