Hivatalos név
Cystatin C
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 17.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A veseműködés hatékonyságának megítélését segíti ez a viszonylag új vizsgálati módszer. Újdonsága miatt még nem egységes a használhatóságának a megítélése, különösen a hagyományos kreatinin clearancehez és a glomerulus filtrációs rátához (GFR) képest.

 

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Általánosan elfogadott irányelv nincs arra vonatkozóan, hogy mikor kell ezt a vizsgálatot alkalmazni. Számos tanulmány szerint leginkább a kóros vesefunkciók megítélésére használható jó eredménnyel.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

A Cystatin C egy cisztin-proteináz gátló, kicsi molekula, amelyet a sejtmagot tartalmazó sejtek termelnek. Meglehetősen állandó arányban termelődik, és megtalálható a különféle testfolyadékokban, mint pl. a vérszérumban, liquorban és az anyatejben is.

A Cystatin C a vérből a vesében található kisereken, az úgynevezett glomerulusokon keresztül filtrálódik. Az átszűrődés során a víz, az oldott anyagok és a salakanyagok az erek falán átjutnak, míg a vér sejtjei és a nagyobb fehérjék az ereken belül maradnak. Ami átkerül a glomerulus falán, az képezi a szűrletet (filtrátumot). A szervezet visszaszívja a Cystatin C-t, glükózt, és néhány más anyagot a filtrátumból, míg a salakanyag a folyadékkal együtt eljut a hólyagig, és végül mint vizelet távozik a szervezetből.  Az arányt, amelyet ennek a folyadéknak a meghatározásának a segítségével képeznek, Glomerulus Filtrációs Ratanak (GFR) hívnak.

A GFR-t különböző módon lehet meghatározni. Régen a legáltalánosabb módszer a GFR meghatározására a kreatinin clearance volt. Ez a vizsgálat a vérszérumban mérhető kreatinin koncentrációját a 24 órás gyűjtött vizeletben található kreatinin koncentrációjával hasonlítja össze. Ez az eljárás hasznos volt, de nem volt kellően pontos, ezért használata veszített jelentőségéből , - megalapozva ezzel más vizsgáló módszerek kifejlesztésének lehetőségét. Az egyik ilyen felismerés az, hogy a szérum kreatinin méréséből egyéb tényezők, - mint a nem és az életkor - ismeretében a GFR értéke jól becsülhető (eGFR). Mivel a GFR a vesén át átszűrt, eltávolított folyadékot, a Cystatin C pedig a visszaszívott, visszatartott folyadékot jellemzi, ezért értékük pontosan ellentétesen változik: Ha a Cystatin C értéke emelkedik, akkor a GFR értéke csökken, és fordítva. A jól mérhető Cystatin C meghatározásából így következtetni lehet a veseműködésre. pl. a magas Cystatin C koncentráció alacsony GFR értéket, azaz rossz vesefunkciót jelez.
Azonban annak ellenére, hogy számos adat gyűlt össze a Cystatin C és a GFR kapcsolatáról, nehéz ma még pontosan értelmezni, adott betegséghez kötni a mérési adatokat, ezért a meghatározás nem terjedt el széles körben.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért. Gyermekeknél és időseknél az ujjbegyből, újszülötteknél a sarokból vett vérminta is alkalmazható a vizsgálathoz.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

 

 

 

 

 

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  A Cystatin C meghatározása lehetőséget nyújt a veseműködés, a GFR megítélésére azoknál is, akiknél a hagyományos, kreatinin mérésen alapuló eljárások (eGFR, kreatinin clearance) valamilyen oknál fogva nem alkalmazhatók. (Ilyen lehet például, ha valakinek májcirrhosisa van, nagyon elhízott vagy éppen alultáplált, illetve nagyon kis tömegű izomzata van. Az izom mennyisége a hagyományos meghatározásoknál fontos, mivel a kreatinin az izomban képződik, és így - extrém esetben - az izom mennyisége befolyásolja a vérben mérhető kreatinin mennyiséget).

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A Cystatin C-t ugyan még nem használják széleskörűen, de kérhetik azoknál a pácienseknél, akiknél a vese működését befolyásoló ismert vagy gyanított betegségük van. A kezelőorvos kérheti a Cystatin C meghatározását akkor is, ha ellenőrizni szeretné a korai veseműködési zavart, és/vagy szeretné egy ideig monitorozni az ismert károsodást.

  Mivel a korai vesekárosodás nem mindig jár együtt emelkedett kreatinin szinttel, más funkciós vizsgálatok (pl. direkt GFR mérés)  pedig nehezen kivitelezhetők, ezért a veseműködés megítéléséhez kiegészítő vizsgálatként is kérhetik a Cystatin C mérését.

 • Mit jelent az eredmény?

  FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

  A magas Cystatin C-szint alacsony GFR-nek felel meg, és a vese működési zavarára utal. Mivel a Cystatin C a szervezet minden részében, állandó arányban termelődik, és a glomerularis filtráció révén lép ki az erekből, (majd azt követően a vese egy másik részében lebomlik), hatékony veseműködés (normális GFR) esetén a vérben közel állandó (steady state) arányban kellene jelen lennie. A normálnál magasabb koncentráció a veseműködés zavarára utal.
  A Cystatin C-szint emelkedhet még rosszindulatú tumoros és reumás betegségekben is. A szérumban mérhető koncentrációját befolyásolhatja néhány gyógyszer is: pl. a kortikoszteroidok emelik, a cyclosporin pedig csökkenti a szintjét. Érdekes módon azonban a Cystatin C szintje függetlennek bizonyult a fertőzésektől, étrendtől, gyulladástól, a daganatok nagyságától, és számos gyógyszertől. Nem jelent meg a befolyásoló tényezők között a nem és az életkor sem, (kivéve a nagyon fiatalt és a nagyon öreget).

 • Mit kell még tudnom?

  Mivel a Cystatin C teszt viszonylag rövid ideje van kereskedelmi forgalomban, és használatával kevés a tapasztalat, ráadásul a klinikai értéke sem egységesen elfogadott, ezért a meghatározást csak korlátozott számú laboratóriumban végzik. A vizsgálat elvégzésével kapcsolatban célszerű előzetesen tájékozódni!

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Meg lehet-e határozni a Cystatin C-t vizeletből?

  Nem. Ellentétben a kreatininnel, a Cystatin C visszaszívódik a glomerularis filtrátumból, és ezt követően metabolizálódik a vesében. Normális körülmények között a Cystatin C nem található meg kimutatható mennyiségben az ürített vizeletben.
   

   

 • Lehet-e még használni valamire a Cystatin C-t a GFR becslésén kívül?

  A kutatók vizsgálják a Cystatin C egyéb alkalmazási lehetőségét, és idővel kialakulhatnak majd azok az indítékok, amiért az orvosok kérhetik. Mostanáig a vese működési zavarán kívül a hyperhomocysteinaemiával társították. Gyakran találták emelkedettnek vesetranszplantált betegeknél, és bizonyos májbetegségek előrehaladtával is. Egy tanulmány arról számolt be, hogy összehasonlítva Cystatin C szintjét szérumban és mellhártya izzadmányban, következtetni lehet az izzadmány okára. hasonló megfigyelések igazolhatják vagy cáfolhatják a vizsgálat klinikai hasznavehetőségét.

 • Hogyan lehet még meghatározni a GFR-t?


  A GFR-t közvetlen meghatározása bonyolult orvosi beavatkozást igényel, ezért rendkívül ritkán alkalmazzák. Több olyan eljárást is kidolgoztak, amely jóval egyszerűbb és pontossága megfelel a diagnózis elkészítéséhez. Az egyik ilyen módszer a GFR becslésére az az eljárás, amelyet "inulin clearance"-nek hívnak. Ez sincs elterjedve a gyakorlatban, mivel drága és a páciens számára meglehetősen kényelmetlen. (A meghatározás során speciális folyadékot juttatnal a páciens vénájába, majd ezt követően órákon keresztül meghatározott időpontokban gyűjtik a vizeletet. A frakciókból meghatározzák az inulin koncentrációját, és így következtetnek a veseműködésre.) Más clearance vizsgálatokhoz radioaktív markereket használnak, ezeknek szintén vannak hátrányai. Újabban a szakmai társaságok széleskörű vizsgálatok alapján különböző egyenleteket ajánlanak a GFR becslésére. (lásd az eGFR vizsgálat leírásában.) Ezeknek a viszonylag egyszerű és a páciens számára sem túl megterhelő vizsgálatoknak a használata széleskörűvé válhat, amint az orvosok megtanulják, hogyan alkalmazzák őket a betegeik monitorozására.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?