Más néven
Cisztás fibrózis (CF) genotipizálás
CF DNS analízis
CF génmutációs panel
Molekuláris genetikai tesztelés
Hivatalos név
Cisztás fibrózis génmutációs panel
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult:
17.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálattal a cisztás fibrózist (CF-et) okozó génmutációkat lehet kimutatni. Az eredmény alapján meg lehet állapítani, ha valaki hordozója a betegségnek. Az "American College of Obstetricians and Gynecologists" szervezet minden esetben célzott génszűrést ajánl, ha egy pár terhességet tervez vagy már korai terhesség állapotában.

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A CF génmutációs vizsgálat elvégzését többféle állapot is indikálhatja. Ilyen pl. ha egy újszülöttnek meconium ileusa van, azaz nincs széklete az első 24-48 órában; vagy ha valakinek jellegzetes CF tünetei vannak (sós izzadás, állandó légúti fertőzések, zihálás, állandó hasmenés, rossz szagú zsíros széklet, alultápláltság, vitaminhiány vagy férfiaknál sterilitás). Célszerű elvégezni a vizsgálatokat azoknál is, akik verítékében az átlagosnál jóval magasabb klorid-koncentrációt mérnek, vagy ha közeli rokonánál CF-t diganosztizáltak. A terhességet megelőző genetikai tanácsadás keretében is felmerülhet a vizsgálat elvégzése, mert ki akarják deríteni, hogy a szülők CF hordozók-e. Újszülötteknél erősen ajánlott a vizsgálat elvégzése ha mindkét szülő CF hordozó.

Milyen mintára van szükség?

Újszülötteknél a vérmintát az újszülött sarkából, felnőtteknél a kar könyökhajlati vénájából veszik. Előfordulhat, hogy néhány vércseppet helyeznek egy szűrőpapírra vagy a szájüregből tamponnal vett mintát küldik a laboratóriumba.
A mintavételt illetően mindenképpen célszerű érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A CF génmutációs vizsgálattal a cisztás fibrózis génjének, a 7. kromoszómán található CFRT-nek (cisztás fibrosis transmembrane conductance regulator) nevezett fehérje termelését szabályozó génnek a mutációját lehet kimutatni.
Az emberi szervezet minden sejtjében (kivéve az ivarsejteket) 46 darab kromoszóma van (23 az anyától és 23 apától öröklődik). Az ezeken a kromoszómákon lévő gének a szervezet felépülésének és működésének a programját tartalmazzák. A program különböző vegyületek, elsősorban fehérjék termelésén keresztül valósul meg. A cisztás fibrózist a 7. kromoszóma CFRT génjén bekövetkező mutáció okozza. Ennek a génnek mind a két (anyai és apai eredetű) kópiájának (alléljának) rendellenesnek kell lennie a CF kialakulásához. Ha csak a génpár egyik kópiája mutált, akkor a személy CF hordozó. A hordozók nem betegek, általában nincs semmilyen CF tünetük, de átadhatják a rendellenes CF gén másolatát a gyermekeiknek.

A mai napig több mint 1000 különböző mutációt azonosítottak a 7. kromoszóma génjeiben, de a mutációk közül csak néhány fordul elő gyakrabban. Az USA-ban a cisztás fibrózisok többségét egy deltaF508-nak nevezett mutáció okozza. Az "American College of Medical Genetics" és az "American College of Obstetricians and Gynecologists" ajánlásai  egy standard CF génmutációs panel elfogadásához vezetettek. Ez a 23 legyakoribb mutációt tartalmazza, azokat amelyeknek előfordulási gyakorisága a népességben nagyobb mint 0,1%. Néhány laboratórium kibővitett paneleket alkalmaz, amely akár 88 mutáció vizsgálatára is kiterjed. Ezekbe a kibővített panelekbe azokat a ritkább mutációféleségeket is beépítették, amelyek csak adott etnikai populációkban fordulhatnak elő. A különböző CF mutációk nagy többsége egyedi és jellegzetes az egyes személyre vagy családra. 

A CF gén vizsgálata során a laboratórium a 7. kromoszóma CFTR génjének mind a 23 mutációs lehetőségét megvizsgálja. Ha a kezdeti 23 mutációból álló panel mutációt jelez, és a páciensnél egyéb jelek alapján is gyanítható a betegség, további vizsgálatokra kerül sor.

Hogyan történik a mintavétel?
Újszülötteknél a vérmintát az újszülött sarkából, felnőtteknél a kar könyökhajlati vénájából veszik. Előfordulhat, hogy néhány vércseppet helyeznek egy szűrőpapírra vagy a szájüregből tamponnal vett mintát küldik a laboratóriumba. 

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot ?
A CF génmutáció vizsgálata alkalmas a mutációt hordozók kiszűrésére. Alkalmas arra is, hogy a betegség tüneteivel rendelkezőknél megerősítsék a diagnózist. (A betegség egyik tünete lehet pl. ha valakinek a verejtékében az átlagosnál jóval több klorid mérhető.) Genetikai tanácsadással  együtt alkalmazható, hogy a  születést megelőző  vizsgálatoknál kimutassák  a hordozói státuszt és az újszülöttek CF-es kockázatát. Ehhez a vizsgálatot egymást követően vagy párosan végzik el. Az egymást követő stratégiánál, először az anyát tesztelik. Ha ő nem hordozó, akkor bármely születendő gyermeke (legvalószínűbben az apa részéről) maximum csak hordozó lehet, a betegség kialakulásának valószínűsége rendkívúl kicsi. Ezt a logikát alkalmazva az apát nem tesztelik. Ha az anya hordozó, akkor az apát is megvizsgálják, hogy nem hordozó-e. Ha nem, akkor a születendő gyermek - az előző esethez hasonlóan - maximum csak hordozó lehet. Ha igen, megvan a valószínűsége a betegség kialakulásának. A páros tesztelésnél egyidőben mindkét szülőt ellenőrzik, a következtetés az előzőekhez hasonló. A tanácsadáskor tájékoztatják a szülőket arról, hogy mit jelent hordozónak lenni, és milyen kockázata van a betegség kialakulásának. Fontos tudni, hogy a negatív eredmény - más genetikai betegséghez hasonlóan - sohasem zárja ki a betegséget, mivel mindig fennáll a kockázata annak, ha igen kis mértékben is, hogy egy ritka mutáció bekövetkezik.

A CF génmutáció vizsgálata prenatális diagnosztikára is alkalmazható, ha mindkét szülőről tudott, hogy hordozók, és a génmutációk típusát is azonosították. Ilyenkor amniocentézissel és korionboholy mintavétellel nyernek DNS-t a meghatározáshoz. Bár ez invazív beavatkozást jelent, az ismert szülői mutációkra vonatkozó magzati ellenőrzéshez szükséges elvégezni.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot ?
Elsősorban akkor kérik a vizsgálatot, ha valakinél a cisztás fibrozis tünetei jelentkeznek. Ilyen tünetek lehetnek: sós veríték, gyakori légzőszervi fertőzések, nehézkes légzés, állandósult hasmenés, rossz szagú nagy tömegű zsíros széklet, alultápláltság, vitaminhiány, férfiaknál sterilitás.
A vizsgálatot a terhesség előtti genetikai tanácsadás részeként, vagy olyan "kockázati" szűrés részeként is kérhetik, amikor valakinek a közeli rokonánál diagnosztizálták a cisztás fibrózist.

Mit jelent az eredmény ?
Ha a CF génmutáció vizsgálati eredménye - két azonosított génmutációra - pozitív, akkor a páciensnek nagy valószínűséggel cisztás fibrózisa van. A laboratóriumi eredmény alapján nem lehet megmondani, hogy a tünetek mennyire súlyosak vagy enyhék lehetnek. Az azonos mutációkkal rendelkező betegeknél  nagyon eltérő lehet a kimenetel.

Ha a vizsgálat negatívnak bizonyul a mutációkra nézve és a páciens tünetmentes, akkor a páciensnek nagy valószínűséggel nincs CF-e és nem hordozó. Fontos tudni azonban, hogy ilyenkor is van egy kis kockázat arra, hogy a személy hordozója egy olyan ritka mutációnak, amely nem azonosítható a standard panellel.

Ha a CF génmutációs panellel kapott eredmény negatív, de a páciensnél a CF-re jellemző tünetek jelentkeznek, akkor további vizsgálatokat kell végezni. Előfordulhat ugyanis, hogy a páciensnek egy ritkább típusú, még nem azonosított CF-e van, de lehet az is, hogy a tünetek CF-en kívüli más (pl. tüdő vagy hasnyálmirigy) betegségre vagy kóros állapotra utalnak.

Ha a CF gén egyik allélján lehet csak kimutatni a mutációt és a páciens tünetmentes, akkor nagy valószínűséggel CF hordozó. Ilyenkor gyakran az illető testvéreit is megvizsgálják, hogy ők is hordozók-e. Az eredmény ismerete gyermekvállalás szempontjából lehet fontos.

Mit kell még tudnom ?
A CF korai kimutatása lehetővé teszi a páciensek számára, hogy idejekorán megkapják a betegséget enyhítő speciális gondozást, egyedi kezeléseket és a folyamatos monitorozást. A kezdeti kezelések, mint pl. a szájon át szedett enzimkiegészítők és zsíroldékony vitaminok, a légutakban felgyülemlett váladék eltávolításának megtanulása, a légúti fertőzések felismerésének megtanulása javíthatja a páciensek életminőségét és minimalizálhatja a CF szövődményeinek kialakulását.
A vizsgálat a ritkán kért, speciális vizsgálatok közé tartozik, és csak speciálisan felkészült laboratóriumban végzik. A kérést megelőzően célszerű felvenni a kapcsolatot ezzel a speciális laboratóriummal.

Gyakori kérdések

1. A CF génmutációs vizsgálattal más genetikai betegséget is ki lehet mutatni?
Nem, ez csak kimondottan a CF mutációkat mutatja ki. Minden genetikai betegséghez specifikus DNS vizsgálatra van szükség az azonosításukra. Ennek feltétele, hogy ismert legyen a gén és az abban bekövetkező mutáció(k) típusa.

2. Lehet-e hordozói kockázatom, ha én kevert etnikumhoz tartozom?
Általában a CF hordozók aránya a kaukázusiakban a legmagasabb (1 előfordulás 25 ember közül), ennek kb. a fele a spanyol-kaukázusiakban és az afro-amerikaiakban, és ennek szintén a fele az ázsiaikban. Némely etnikai csoport, mint pl. a kelet-európai zsidó leszármazottak, olyan CF-t mutathat, amely nagyon korlátozott a mutációk számában és típusában, ezért tesztelésükre elegendő szűkített mutációs panel alkalmazása. Némely család szintén specifikus, ritka mutációkból eredő kockázatot hordoz a családi vonalban. Ugyanakkor az etnikumok keveredésével ma már a statisztikai és kockázati tényezők sem annyira meghatározottak, mint régebben.

3. Melyek az előnyei a DNS alapú vértesztnek más CF  szűrővizsgálatokkal szemben?
Általában a DNS alapú mutációs teszt sokkal specifikusabb mint más szűrőtesztek. A más elven működő meghatározásoknál különböző alkalmazhatósági korlátotok lehetnek (pl. az újszülötteknél 2 hónapos korukig nem vizsgálható a veríték kloridtartalma), és ezeknek a tesztek jóval kisebb a specificitása is. A DNS-alapú vizsgálat a legmegbízhatóbb eljárás a CF mutációkat hordozók azonosítására, és kapacitását tekintve is széles körben alkalmazható.

4. Beletartozik-e a CF szűrése az újszülöttek szűrési programjába, vagy ezt a vizsgálatot külön kell kérni?
A cisztás fibrózis génmutációs vizsgálata egyelőre nem tartozik bele az újszülötteknél rutinszerűen elvégzett szűrésekbe. A vizsgálatot a kockázati tényezők figyelembe vételével külön kell kérni.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
E-mail címe