Más néven
ASO
ASLO
Anti-streptolysin titer
Hivatalos név
Anti-streptolizin O titer kvantitatív meghatározása
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 13.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Segít megállapítani, hogy a páciensnek volt-e mostanában A csoportba tartozó Streptococcus okozta fertőzése; segít kideríteni a reumás láz és a glomerulonephritis kialakulásának okát.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha egy páciensnek reumás lázból eredő tünetei (pl. szívműködési rendellenességek), vagy glomerulonephritise (vesebetegsége), vagy olyan egyéb tünetei vannak, amelyek Streptococcus fertőzésre utalnak, de nem végeztek tenyésztést az "A" csoportba tartozó Streptococcus fertőzés megerősítésére.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A vizsgálattal a Streptococcus által okozott fertőzést követően a szervezetben létrejött ellenanyagot lehet kimutatni, illetve meghatározni. Az A csoportba tartozó Streptococcus baktériumok (pl. a Streptococcus pyogenes) streptolysin O-nak nevezett toxint termelnek. Ezen idegen toxin ellen termelt ellenanyagokat, amelyek a fertőzést követően a vérben jelennek meg, antistreptolysin O (ASO) ellenanyag néven ismerik.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot ?

  Az ASO vizsgálatot elsősorban azért kérik, hogy kiderítsék, volt-e a páciensnek a közelmúltban Streptococcus fertőzése. Az idejében diagnosztizált Streptococcus fertőzés antibiotikummal jól kezelhető, és a fertőzött állapot megszüntethető. A kezelés elmaradása esetén azonban a fertőzésnek komoly következményei lehetnek, így pl. reumás láz, vagy - különösen fiatal gyermekekben - glomerulonephritis. Ezért a vizsgálatot leginkább akkor kérik, ha a páciens tünetei reumás lázra vagy glomerulonephritisre utalnak. Mivel a Streptoccus okozta komplikációk előfordulása az utóbbi években csökkent, ezért csökkent az ASO laboratóriumi kimutatások száma is.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot ?

  Az ASO kimutatását, vagy az ellenanyag koncentrációjának kvantitatív meghatározását akkor kérik, ha a páciens tünetei egy korábbi Streptococcus fertőzésre utalnak. Gyakran előfordul, hogy a tünetek jóval a fertőzés bekövetkezte után, (pl. a torokgyulladást vagy bőrfertőzést követően hetek múlva) jelentkeznek. A kvantitatív vizsgálatot 10-14 napos perióduson belül kétszer célszerű elvégezni, hogy megállapítsák, vajon  az ellenanyag szint emelkedik, csökken, vagy változatlan marad-e.

 • Mit jelent az eredmény?

  FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

  Az ASO vizsgálata alapvetően kétféle módon történhet: szemikvantitatív és kvantitatív módszerrel. A szemikvantitatív eljárás csupán az antitest kimutatását teszi lehetővé, és pozitív/negatív eredményt szolgáltat, a kvantitatív meghatározással viszont pontos számértékkel (és mértékegységgel) kifejezhető antitest mennyiség adható meg. Vannak laboratóriumok, ahol a szemikvantitatív eredményeknél megadják azt az értéket is, ami fölött pozitívnak tekintik az ASO eredményt. (Ez az úgynevezett cut off érték.) Más laboratóriumokban csak akkor végzik el a pontos meghatározást, ha előzőleg a szemikvantitatív eljárással pozitív eredményt kaptak. Gyakori, hogy kvantitatív eredményként a laboratórium egy aránypárt (titert) ad meg, amely azt mutatja, hogy a szérum hányszoros hígítása mellett lehetett még kimutatni az ellenanyagot. Minél nagyobb szám szerepel az aránypárban, annál több az ASO ellenanyag. (pl. 1:8 kevesebb ellenanyagot jelent, mint 1: 64.)
  Az eredmények értelmezése gyakorlatilag minden eljárásnál ugyanaz: minnél magasabb az eredmény, annál több ellenanyag van jelen a vérben.
  Az ASO ellenanyag hiányozhat, vagy nagyon alacsony koncentrációban lehet jelen olyan páciensekben, akiknek nem volt a közelmúltban Streptococcus fertőzésük. Figyelemmel kell azonban lenni arra a tényre, hogy az ellenanyagok a fertőzést követően 1-4 hét alatt képződnek, így akkor is alacsony lehet még a szintjük a vérben, ha a fertőzés után túl korán történik a vizsgálat. A fertőzést követő 4-6 hét elteltével éri el az ASO szint a csúcsot, majd fokozatosan csökken, de kimutatható szinten marad még több hónapig is azután, hogy a Streptococcus okozta fertőzéses állapot megszűnik. Mindazonáltal, ha az ASO igen alacsony koncentrációban van jelen, akkor valószínű, hogy a páciensnek nem volt a közelmúltban Streptococcus fertőzése. Különönösen igaz ez, ha a 10-14 nappal később vett minta szintén negatívnak bizonyul, vagy továbbra is minimális koncentrációt mutat.

  Ha az ASO szint magas, vagy emelkedik, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a közelmúltban Streptococcus okozta fertőzés fordult elő. A kezdetben magas, majd csökkenő ASO érték arra utal, hogy megtörtént ugyan a fertőzés, de ez az állapot éppen gyógyulóban van.

  Az ASO vizsgálat eredményéből nem lehet következtetni a szövődmények előfordulására vagy a betegség súlyosságára. Ha reumás láz vagy glomerulonephritis tünetei jelentkeznek, akkor a megemelkedett ASO a diagnózis megerősítésére alkalmazható.

 • Mit kell még tudnom?

  Néhány antibiotikum és egyes kortikoszteroidok csökkenthetik az ASO ellenanyag szintet.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • 1. Alkalmazható-e az ASO vizsgálat a Streptococcus okozta torokgyulladás diagnózisára?

  A torokváladék tenyésztés, vagy a gyors "strep teszt" a legjobb módszer a Streptococcusos okozta torokgyulladás diagnosztizálására. Fontos, hogy a Streptococcus okozta torokgyulladást minél előbb diagnosztizálják és kezeljék, hogy elkerüljék a szövődményeket, és megelőzzék, hogy a fertőzés másokra is átterjedjen. Mivel kimutatható ASO szint legalább egy hétig nem jelenik meg a szervezetben, ezért az ASO vizsgálata nem alkalmas az akut fertőzés kimutatására.

 • 2. Ha valakinél Streptococcust diagnosztizáltak, akkor mindig elvégzik az ASO tesztet?

  Nem. Általában az ASO vizsgálatot csak akkor végzik el, ha a páciensnek olyan tünetei vannak, amelyek Streptococcus okozta fertőzés szövődményeire utalnak, és nem végeztek tenyésztést a korábbi fertőzés megerősítésére. Mivel a legtöbb embernél nem alakulnak ki szövődmények, ezért az ASO meghatározását rutinszerűen nem végzik el.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?