Más néven
AFP
Total AFP
AFP-L3%
Hivatalos név
Alfa-foetoprotein tumormarker
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 10.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A máj, a here és a petefészek bizonyos daganatainak szűrésére és a terápiájuk monitorozására.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha az orvos azt gyanítja, hogy a páciensnek máj-, here- vagy petefészek daganata van. Akkor is kérheti az orvos a vizsgálatot, ha valakit ezen daganatok egyikével kezeltek illetve jelenleg is kezelik. Kérhetik a vizsgálatot azoknál is, akiknek krónikus hepatitise (májgyulladása) vagy cirrhosisa (májzsugorodása) van.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
Az AFP egy fehérje, amelyet a magzati szövet (főleg a máj) és egyes daganatok termelnek. Megnövekedett mennyiségű AFP a betegek nagy többségénél a májrák egy típusánál, a hepatocelluláris carcinománál jelenik meg. Ugyanez figyelhető meg egyes here. illetve petefészekrákos beteg esetében is.
Az AFP több változatban fordul elő. Hagyományosan, amikor az orvos AFP vizsgálatot kér, az AFP totál koncentrációjára kíváncsi. Ez magában foglalja az összes AFP változatot. Ez a leggyakoribb AFP vizsgálat.

Az AFP egyik fajtáját L3-nak hívják. Az L3 laboratóriumi körülmények között is képes egy bizonyos fehérjéhez, a Lens culinaris agglutininnek nevezett fehérjéhez kötődni. Az AFP-L3% vizsgálat egy viszonylag új vizsgálat, amely az AFP-L3 mennyiségét az összes AFP mennyiségével veti össze. Az L3/AFP arány emelkedése hepatocelluláris carcinoma gyanúját veti fel, meglévő hepatocelluláris carcinoma esetén pedig rosszabb prognózisra, agresszívebb tumorra utal. Az L3 frakció vizsgálatát ma még csak kevés laboratóriumban végzik.


Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
Az AFP meghatározását a daganatok kimutatására használják, amely jelzi a máj, a here és a petefészek rákját. A krónikus májbetegségbenszenvedő - cirrhosisos vagy a krónikus hepatitis B-s - pácienseket is célszerű szabályos időközönként monitorozni, mivel az élettartamuk a májrák fejlődésétől függ. Az AFP vizsgálat mellett képalkotó eljárást is alkalmaznak a rák kimutatására, amikor még a rák a legkoraibb és a legkezelhetőbb stádiumban van. Ha lehetőség van rá, elvégzik az AFP-L3% vizsgálatot is, amellyel a krónikus májbetegség carcinomává alakulásának rizikójáráa következtetnek.
Ha a beteget hepatocelluláris rákkal vagy a rák más formájával kezelik, az AFP mérési eredmények jól használhatók a kezelésre adott válasz monitorozására.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A vizsgálatot máj-, here- illetve petefészekdaganat gyanúja esetén kérik. Kérhetik még májbetegek monitorozásakor, ha nem kizárt a hepatocelluláris rák vagy a májrák más típusának felbukkanása. A kezelés hatékonyságát is követhetik a vizsgálattal olyan betegeknél, akik máj-, here- vagy petefészekrákban szenvednek.
A hepatocelluláris rák rizikójának becslésére újabban alkalmazzák az L3/AFP arányt is, de mivel az L3 vizsgálatot csak speciális laboratóriumban végzik, ezért csak ritkán kérik.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

Emelkedett AFP-szint jelenthet májrákot, petefészekrákot, a here csírasejtes daganatát, cirrhosist, hepatitist vagy más carcinomát (gyomor, vastagbél, tüdő, emlő, lymphoma).
Az L3/AFP% teszttel az orvos megkapja mind a totál AFP eredményt, mind az AFP-ből az L3 százalékot képező értékét. Ha egy betegnek krónikus májbetegsége van és jelentősen emelkedett az AFP és L3% szintje, akkor a betegnek nagy esélye van arra, hogy a következő 1-2 évben kifejlődik nála a hepatocelluláris carcinoma. Az AFP és az AFP-L3% szint is emelkedett lehet hepatitises és cirrhosisos betegeknél is. Ezeknél a betegeknél az AFP szint fokozatosan emelkedő tendenciája rosszabb prognózist jelent, mint az AFP normál értéknél magasabb értéke.

Mit kell még tudnom?
Általában a magasabb AFP-szint nagyobb méretű tumort jelent.
Az AFP koncentrációja csökken, ha a páciens szervezete megfelelően válaszol a rákellenes kezelésre. Ha az AFP-szint a rákterápiát követő 1 hónapon belül nem tér vissza a normál szintre, akkor nagy valószínűséggel a daganat egy része még jelen van és aktív.
Nem minden májrákos betegnek emelkedett az AFP és az AFP-L3% teszteredménye. Az AFP és az AFP-L3% teszt eredménye önmagában nem diagnosztikus értékű, csak a betegség jelzésére szolgál. Képalkotó eljárással együtt célszerű alkalmazni őket a malignus tumor keresésekor vagy a páciens monitorozásakor. A vizsgálati eredmények hasznos információval szolgálnak, de önmagukban nem eléggé érzékenyek és specifikusak ahhoz, hogy diagnosztikus értékűek legyenek. Ugyanezen okból a vizsgálatot nem lehet rákszűrésre használni.

Az AFP vizsgálatot nem mindig tumormarkerként alkalmazzák. Mivel az AFP-t a magzat is termeli, terhes nőben és a magzatban jóval magasabb a szintje. További információ található a terhesség alatti AFP teszttel kapcsolatosan a hármas szűrés (Triple Screen) című fejezetben.

Gyakori kérdések

1. Milyen rizikótényezője van a hepatocelluláris carcinomának?
Ez a daganat általában a krónikus, heges, cirrhosisos májú betegeknél alakul ki nagy valószínűséggel. A májcirrhosist leginkább két vírus, a  Hepatitis B vagy Hepatitis C egyikének a krónikus fertőzése okozza. A túlzott alkoholfogyasztás növeli a cirrhosis kifejlődésének kockázatát. Néhány öröklött betegség, pl. a hemochromatosis (amikor a szervezet túl sok vasat köt meg) képes cirrhosist és később hepatocelluláris carcinomát okozni.

2. Milyen más vizsgálat szükséges, ha az AFP normál/abnormál?
Ha valakinek májkárosodása van, akkor a magas AFP érték a máj betegségével egyszerűen magyarázható. Nem ilyen egyértelmű a helyzet, ha az AFP koncentrációja hirtelen - minden különösebb ok nélkül - megemelkedik. Ilyenkor rendszerint valamilyen képalkotó eljárással (ultrahang, CT vagy MRI) próbálják feltárni az okot, megtalálni az esetleges tumort.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?