Más néven
Hepatitisz Panel
Hepatitisz Szűrő Panel
Vírusos Hepatitisz Panel
Hivatalos név
Akut Vírus Hepatitisz Szerológiai Teszt
A cikk utoljára módosult: 29.05.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A hepatitisz vírusfertőzés felismerése és diagnosztizálása céljából

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor észleli magán az akut hepatitisz tüneteit és vírusfertőzést sejt ennek okaként vagy kapcsolatba került a leggyakoribb 3 hepatitisz vírus közül egyel vagy többel: hepatitisz A, hepatitisz B, hepatitisz C. 

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre Milyen előkészületek szükségesek?

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs speciális teendő.

Accordion Title
Vizsgálati minta
 • Mit vizsgálunk?

  A hepatitisz a máj gyulladásával és megnagyobbodásával jár. Az akut hepatitisz egyik leggyakoribb oka vírusfertőzés, általában hepatitisz A, hepatitisz B vagy hepatitisz C vírussal. Az akut vírusos hepatitisz panel több vérvizsgálati teszt együttese, amelyeket gyakran végeznek egyszerre, így segítve a vírusos hepatitisz diagnosztizálását. Néhány teszt kimutatja az immunrendszer által a fertőzésre reagálva termelt antitesteket, míg az egyik egy olyan fehérjét (antigént) észlel, amely a vírus jelenlétét jelzi.

  A hepatitisz panel jellemzően a következőet tartalmazza: 

  • Hepatitisz A antitest, IgM 

  • Hepatitisz B mag antitest, IgM 

  • Hepatitisz B felületi antigén (Ag)

  • Hepatitisz C antitest 

  Ha az akut tünetekről az feltételezhető, hogy azokat valamelyik hepatitisz vírus okozza, vagy ha valakinél magas a kockázata a fertőzöttségnek, vagy nemrégen volt kitéve ilyennek, akkor a hepatitisz panel segíthet meghatározni, hogy az illető fertőzött-e és hogy melyik vírus van jelen.

  A hepatitisz A vírus (HAV) nagyon fertőző és általában a vírussal fertőzött élelmiszer vagy víz fogyasztásával, vagy egy fertőzött személlyel való érintkezéssel kaphatjuk el. Míg a hepatitisz A fertőzések általában enyhék, a vírus ritkán súlyos akut betegséget is okozhat. A hepatitisz A nem okoz krónikus fertőzést, mint a hepatitisz B és C és megelőzésére védőoltás (vakcina) is rendelkezésre áll.

  A hepatitisz B vírus (HBV) az akut vírusos hepatitisz leggyakoribb oka. A fertőzött személy vérével vagy más testnedvével való érintkezés útján terjed. A fertőződés előfordulhat például az intravénás kábítószer-használat során történő tűmegosztás vagy a védekezés nélküli szexuális érintkezés során. Nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok a személyek, akik a világnak olyan részén élnek vagy oda utaznak, ahol széles körben elterjedt a hepatitisz B vírus. Ritkán az anyák is átjuttathatják a fertőzést csecsemőikre, rendszerint szüléskor. A vírus azonban nem terjed táplálék- vagy vízbevitel útján, illetve olyan hétköznapi érintkezéssel, mint például a kézfogás, köhögés vagy tüsszentés. Védőoltás beadásával is védekezhetünk a hepatitisz B ellen. 

  A hepatitisz C vírust (HCV) szintén a fertőzőtt vérrel való érintkezés terjeszti, elsősorban az intravénás kábítószer-használók közötti tűmegosztás révén, de a vérrel szennyezett személyes tárgyak, például borotvák, megosztásával, fertőzött személyekkel való szexuális kapcsolattal, az egészségügyi munkavégzéssel járó kitettség révén és a szülés során az anyáról babára való átfertőzés révén is. Azelőtt, hogy a HCV-k vizsgálatát lehetővé tevő tesztek elérhetővé váltak az 1990-es években, a HCV-t gyakran vérátömlesztéssel továbbították. Jelenleg nem létezik vakcina a HCV fertőzés megelőzésére. 

  A hepatitisz panel tesztjei közül néhány kimutatja az IgM antitesteket. Ezek az első ellenanyagok a fertőzés kezdeti szakaszában termelődnek. A betegség előrehaladtával vagy megszűnésével az IgM antitestek szintje csökken. A panel általában egy hepatitisz B felületi antigén (HbsAg) tesztet is tartalmaz. Ez a teszt felismeri a vírus felszínén lévő fehérjéket. A HBsAg az akut hepatitisz B fertőzés legkorábbi indikátora és általában már a tünetek megjelenése előtt jelen van, ezért ez a vizsgálat hasznos lehet olyan betegek szűrésére, akik nagy fertőzésveszélyben vannak vagy korábban ki lehettek annak téve. A hepatitisz C antitest vizsgálata nem képes különbséget tenni egy aktív és egy korábban lezajlott fertőzés között, ezért további vizsgálatokra van szükség annak meghatározásához, hogy a fertőzés fenn áll-e még.

 • Hogyan történik a mintavétel?

  A vérmintát a könyökhajlat egyik vénájába vezetett mintavételi tűn keresztül veszik.

  MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdéseVérvétellel kapcsolatos tanácsokHogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

  Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék-minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

 • Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

  Nincs szükség semmilyen teszt előkészületre.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Mire való a vizsgálat?

  Akut vírusos hepatitisz panelt az akut májfertőzés és gyulladás kimutatására és / vagy diagnosztizálására használják, amely a három leggyakoribb hepatitisz vírus egyikének a következménye: hepatitisz A vírus (HAV), hepatitisz B vírus (HBV) vagy hepatitisz C vírus (HCV). 

  A hepatitisznek és kísérő tüneteinek számos oka van, ezért ezeket a vizsgálatokat annak meghatározására használják, hogy a tünetek egy jelenleg is fennálló vírusfertőzés következményei-e és hogy melyik vírus okozza a betegséget. Ezek a tesztek segíthetnek annak megállapításában is, hogy valaki még a tünetek kialakulása előtt ki volt-e téve az egyik vírus általi megfertőződésnek.

  Az akut vírusos hepatitisz panel jellemzően a következő tesztekből áll: 

  • Hepatitisz A antitest, IgM: ezek az antitestek jellemzően 2-3 héttel az első fertőzés után alakulnak ki és kb. 2-6 hónapig fennmaradnak. Hepatitisz A IgM antitestek a fertőzés korai szakaszában fejlődnek ki, így a pozitív hepatitisz A IgM teszt általában diagnosztizált akut hepatitisz A-t jelent olyan betegeknél, akiknél a betegségre utaló jelek és tünetek is fennállnak. 

  • Hepatitisz B mag antitest, IgM: ez egy a hepatitisz B mag antigén ellen termelt antitest. Ez az első olyan antitest, amelyet a hepatitisz B fertőzésre reagálva állít elő a szervezet, és ha kimutatják a tesztek, akkor az akut fertőzésre utalhat. A krónikus hepatitisz B-ben szenvedő betegekben is jelen lehetnek, amikor fellángolási epizódokat él át a beteg.

  • Hepatitisz B felületi antigén: ez egy fehérje, amely jelen van a hepatitisz B vírus felszínén és az akut fertőzés legkorábbi mutatója lehet, de jelen lehet a krónikus fertőzöttek vérében is. 

  • Hepatitisz C antitest: ez a teszt kimutatja a HCV fertőzésre adott immun-válaszként termelődő antitesteket. Nem tud azonban megkülönböztetni egy aktív és egy korábban lezajlódott fertőzést. Ha pozitív az értéke, akkor általában más tesztekkel egészítik ki annak megállapítására, hogy a fertőzés jelenleg is fennáll-e. (Lásd a Hepatitisz C cikket további információkért.)

  Vannak más vizsgálatok is, amelyeket a hepatitisz panel részeként lehet felajánlani. Ezek a következők lehetnek: 

  • HAV antitest , totál és HBV mag antitest, totál: ezek a tesztek kimutatják mind az IgM, mind az IgG antitesteket és fel lehet őket használni a panel részeként annak megállapítására, hogy valaki rendelkezik-e korábbi fertőzöttséggel. 

  • HBV felületi antitest: ennek az ellenanyagnak a tesztje néha bekerül egy panelbe, hogy segítsen eldönteni a fertőzés megszűnését, vagy hogy egy személy a hepatitisz B vakcina beadása után fejlesztette ki az antitestet és így szerzett immunitást HBV ellen. 

  Más teszteket, például májpanelt vagy egyedi vizsgálatokat, például bilirubin, GPT/ALT és GOT/AST mérést is el lehet végezni annak érdekében, hogy segítse a májfunkció kiértékelését egy hepatitisz gyanús beteg esetén. 

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Akut vírus hepatitisz panelt  kérhetnek, amikor valakinél az  egészségügyi ellenőrzése során végzett vizsgálatok kóros májfunkciós eredményeket mutatnak vagy olyan akut tüneteket produkál, amelyek májkárosodásra utalnak, mint például: 

  • Láz, fáradtság 

  • Étvágytalanság 

  • Hányinger, hányás, hasi fájdalom 

  • Sötét vizelet és/vagy halvány színű széklet 

  • Ízületi fájdalom 

  • Sárgaság 

  • Viszketés (pruritus) 

  Az akut vírus hepatitisz panelt néha fel lehet használni azon egyének szűrésére, akiknél nagyobb a hepatitisz B vagy hepatitisz C fertőzés kockázata, vagy ha ismert náluk, hogy nemrég ki voltak annak téve. Az alábbiakban felsorolunk néhány példát arra, hogy kiket érdemes szűrni a panel segítségével: 

  • Azokat az embereket, akiknek ismeretlen okból emelkedett máj enzimje van (GPT/ALT és GOT/AST) 

  • Azokat, akik illegális kábítószert adnak be maguknak 

  • Szexuális úton terjedő betegségekben szenvedőket 

  • A férfiakkal szexuális kapcsolatba kerülő férfiakat 

  • Betegeket, akiknek olyan betegségeik vannak, amelyek megkövetelik, hogy az immunrendszerük mesterségesen le legyen gyengítve (pl. szervátültetésen átesett személyek) 

  • Olyan személyeket, akik szoros kapcsolatban vannak hepatitisz B-vel vagy hepatitisz C-vel fertőzött beteggel 

  • A HIV fertőzötteket 

  • Azokat, akik 1992 áprilisa előtt kaptak vérátömlesztést vagy szervátültetést vagy olyan véralvadási faktort kaptak, amely1987 előtt készült 

  • Azokat, akik hosszú időn át kapnak dialízist 

  • A hepatitisz B vagy hepatitisz C-pozitív nőktől született gyermekeket 

  • A hepatitisz B esetében azokat a személyeket, akik a világ olyan területein születtek, ahol ez a vírus gyakori: Ázsia, Afrika, Dél-Európa és Dél-Amerika egyes részei 

  • Krónikus májbetegségben szenvedőket vagy annak tüneteit mutató embereket

  • A hepatitisz C esetében – az USA egy 2012-es Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ által kiadott ajánlásnak megfelelően - az 1945-1965 között született személyeket, hogy így segítsük a krónikus hepatitisz C fertőzések azonosítását, mivel ezek az emberek fokozottan veszélyeztetetteknek tekinthetők

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  Az alábbi táblázat összefoglalja azokat az eredményeket, amelyek a hepatitisz panel segítségével nyerhetőek egy akut fertőzés kimutatása érdekében:

                  

  Anti-hepatitisz A,IgM Hepatitisz B felszíni antigén Anti-hepatitisz B mag, IgM Anti-hepatitisz C Magyarázat
  Pozitív Negatív Negatív Negatív Akut hepatitisz A
  Negatív Pozitív Pozitív Negatív Akut hepatitisz B
  Negatív Pozitív Negative Negatív Krónikus hepatitisz B fertőzés
  Negatív Negatív Pozitív Negatív Akut hepatitisz B; a hepatitisz B felületi antigén mennyisége túl alacsony ahhoz, hogy fel lehessen ismerni
  Negatív Negatív Negative Pozitív Akut vagy krónikus hepatitisz C; további vizsgálatok szükségesek a végleges meghatározáshoz

   

  Ha más hepatitis-tesztek is elvégzésre kerülnek a korábbi kitettség vagy fertőzés meghatározása érdekében, az eredmények a következőket jelezhetik: 

  • Hepatitisz A antitest, totál (IgM és IgG): ha negatív, akkor nincs fennálló vagy korábbi HAV fertőzés; ha pozitív, akkor az HAV-val vagy HAV oltóanyaggal való találkozást jelez. IgM-tesztet kell végezni, ha akut fertőzés gyanúja merül fel. 

  • Hepatitisz B core antitest, totál (IgM és IgG): a pozitív teszt jelezheti a vírusnak vagy a HBV védőoltásnak való kitettséget. IgM tesztet kell végezni, ha akut fertőzés gyanúja merül fel. 

  • Hepatitisz B felületi antitest: ha pozitív, akkor azt jelzi, hogy a HBV fertőzés megszűnt; más HBV-tesztek eredményétől függően, egy negatív eredmény azt jelezheti, hogy a fertőzés nem szűnt meg. Pozitív lesz az eredmény negatív hepatitisz B mag antitest esetén is azután, hogy valaki hepatitisz B védőoltást kapott. (További információ: Hepatitisz B vizsgálat: Mit jelent a teszt eredmény?) 

  Lehetséges több hepatitisz vírussal megfertőződni és egy adott hepatitisz vírus akut fertőzés felülfertőzhet egy másik hepatitisz vírus által okozott krónikus megbetegedést. Ilyen esetekben egynél több vírusfajta is pozitív eredményt adhat, és fokozott figyelemmel kell eljárni az eredmények értelmezésénél. 

  Ha az összes vírusvizsgálat negatív, akkor vagy az antitest / antigén szintek túl alacsonyak ahhoz, hogy kimutathassuk őket, vagy a hepatitisz valamilyen más okból ered. Ha többet szeretne megtudni erről és más, az okok kiderítésére vonatkozó vizsgálatokról, olvassa el a Hepatitisz című cikket.

 • Mit kell még tudnom?

  Az akut vírus hepatitisz panelben általában szereplő tesztek nem feltétlenül tudják megmondani, hogy valaki korábban átesett-e hepatitisz fertőzésen vagy a védőoltásra adott válaszként termelt-e ellenanyagokat. Általában egyéb vizsgálatok elvégzésére is szükséeg van az ilyen információk biztosításához. Lásd a külön cikkeket a Hepatitisz A, a Hepatitisz B vagy a Hepatitisz C vizsgálatról. 

  A hepatitisz A IgM antitestek jelenlétét a vérben akut hepatitisz A fertőzésnek diagnosztizálják, amikor a vizsgálati eredmény az adott személy arra vonatkozó tüneteivel együtt áll fenn. Ha a hepatitisz szűrővizsgálatot olyan személyeknél végzik, akiknek nincs akut hepatitiszre utaló tünete, akkor a hepatitisz A IgM antitestek jelenléte hamis pozitív eredményt adhat. Ezért a teszt használata nem ajánlott az akut májgyulladás tünetei nélküli egyének szűrővizsgálatára a hamis pozitív eredmények lehetőségének csökkentése érdekében. 

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • 1. Ezek a tesztek mindig egy panelként kerülnek alkalmazásra?

  Nem. Néha, ha ismert az adott hepatitisz vírus, amelynek a vizsgált személy ki volt téve, akkor az adott vírusra specifikus vizsgálatokat lehet végezni. Ezen tesztek egy részét más célokra is felhasználják, például a betegség progressziójának megfigyelésére vagy a kezelés megkezdésének meghatározására, és ezeket a vizsgálatokat külön-külön vagy különböző kombinációkban lehet mérni. További információkért a vírus hepatitisz fertőzésekben alkalmazott egyéb vizsgálatokról lásd a hepatitisz A, a hepatitisz B és a hepatitisz C vizsgálatról szóló cikkeket. 

 • 2. Milyen egyéb laboratóriumi vizsgálatokat kérhet az orvosom?

  A hepatitisz vírusokra vonatkozó teszteken kívül orvosa dönthet úgy, hogy olyan vizsgálatokat kér, amelyekből megtudhatja, mennyire érintete a májműködése. Ezek közé tartoznak a májenzim vizsgálatok, például az GOT/AST, GPT/ALT és ALP. Az orvosa kérhet bilirubin és protrombin idő (PI) vizsgálatot is, amely segíthet meghatározni, hogy történt-e a májkárosodás.

 • 3. Ha vírus hepatitiszem van, fertőző vagyok?

  Ön fertőző lehet; attól függ, hogy melyik hepatitisz vírussal fertőződött meg és a fertőzés melyik szakaszában van jelenleg. Gyakran előfordul, hogy a vírus hepatitiszben szenvedők a fertőzést még akkor is terjeszthetik, ha nincsenek tüneteik. A hepatitisz A esetén fertőzhet a megfertőződés kezdetétől és továbbra is fertőző marad, bár egyre kevésbé néhány héttel a tünetek, például a sárgaság kialakulása után. A hepatitisz B pozitív személy fertőző, amíg a vírus jelen van a vérében. Mindenkit, aki pozitívnak bizonyul a hepatitisz C vírus jelenlétére (HCV RNS teszt) fertőzőnek kell tekinteni. A HCV RNS-tesztet érdemes elvégezni egy pozitív anti-HCV eredményt követően

 • 4. Van mód a vírus hepatitisz megelőzésére?

  Igen. A hepatitisz A fertőzés jó higiéniával megakadályozható. Ez magában foglalja az alapos kézmosást toilet használat után, pelenkázást követően és étkezés előtti vagy bármilyen konyhai étel-előkészítést megelőzően. Védőoltás is rendelkezésre áll. Ajánlott minden gyermeknek egy éves kor alatt beadatni, és azok számára, akiknél nagyobb a vírusfertőzés veszélye. Hatékony hepatitisz B védőoltás áll rendelkezésre Az 1985 után születettek kötelezően megkapták a védőoltást Magyarországon. Hazánkban az életkorhoz kötött kötelező védőoltást az általános iskola 7. osztályában kapják a tanulók. Az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja azt is javasolja, hogy a magas kockázatú csoportokba tartozó felnőttek oltassák be magukat. Ha nincs valami ellenjavallat egészségügyi előzményei között, akkor ajánlott beadatni az oltássorozatot. 

  Jelenleg nem áll rendelkezésre védőoltás a hepatitisz C vírus ellen, bár folyamatosak az erőfeszítések a kifejlesztésére. A hepatitisz C elterjedése megakadályozható a vérrel és testfolyadékokkal való érintkezés, valamint a kábítószerek befecskendezésére használt eszközök megosztásának szigorú kerülésével.

 • 5. A hepatitisz panel eredményei negatívak voltak. Milyen más körülmények okozhatnak hasonló tüneteket?

  A hepatitiszt számos különböző tényező és körülmény okozhatja, mint például az alkohol, drogok, mint az acetaminofének vagy örökletes rendellenességek. (További információ a hepatitiszről szóló cikkben) Van néhány más vírusfertőzés, amely hasonló tüneteket okozhat, például a citomegalovírus (CMV) és az Epstein-Barr vírus (EBV). Az autoimmun betegség egy másik olyan lehetőség, amelyet orvosának meg kell fontolnia, ha a hepatitisz panel negatív. Jellemzően további vizsgálatokra lesz szükség, hogy meghatározhassák betegsége okát.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.